• Ana Sayfa
  • Gezi Rehberi
  • Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler #3: Tatil Bütçesi Hesaplama
Yurt Dışına İlk Kez Çıkmak

Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler #3: Tatil Bütçesi Hesaplama

Tatil bütçesi hesaplama, her zaman biraz sıkıcıdır. Tatil heyecanı yaklaşırken kimse rakamlarla uğraşmak istemez ama tatil için ne kadar para gerekir sorusunun en doğru cevabını, tatil bütçesi hesaplama formülü verir.

Tatil Bütçesi Hesaplama Formülü Nedir?

Tatil Bütçesi Hesaplama

“Yurt dışında ne kadar para harcanır? Amsterdam tatili mi daha ucuz olur, Berlin tatili mi?” Bu tür sorular ve karşılaştırmalar için en doğru yöntem, tatil bütçesi hesaplama formülünde elementleri doğru yere yerleştirmek.

Muhasebeye giriş dersinde gibi hissedip sıkılmış olabilirsin ama tatilde parasız kalıp aileni ya da arkadaşlarını yurt dışına para gönderme işiyle uğraştırmaktansa Avrupa tatilinde ne kadar para gideceğini hesaplamak çok daha etik. 🙂

Tatil bütçesi hesaplamak için formül:

(Bilet/yolculuk masrafı+yemek+kalacak yer+aktiviteler)x(kişi sayısı)

Yurt Dışı Tatiline Ne Kadar Para Gider?

Bilet ve Yolculuk Masrafları

Yurt Dışı Tatili Ne Kadara Gelir

Yurt dışı tatilinde harcayacağın para, gideceğin yere göre değişir. Amsterdam, Londra, Berlin ve Barselona gibi Avrupa’nın popüler yerlerine gitmeyi düşünüyorsan kesenin ağzını biraz açman gerekecek. Bu tür yerlere talep çok olduğundan, uçak bileti fiyatları özellikle hafta sonları ya da resmi tatil günlerinde maksimum rakamlara ulaşıyor.

Ucuz yurt dışı uçak bileti fiyatları için dikkat etmen gereken iki nokta var. Tatilini önceden planlayıp erken rezervasyonla biletini birkaç ay öncesinden alman. İkinci nokta, Pegasus’u tercih etmen. Bu iki noktayı birleştirirsen yurt dışı tatili için en ucuz uçak bileti nasıl alınır sorusunu cevaplamış olursun.

Yurt Dışında Kalacak Yer Masrafı Nasıl Hesaplanır?

Yurt Dışı Otel Masrafı

Yurt dışı tatil harcamalarının en büyük kısmını kalacak yer masrafı oluşturur. Daha fazla kişisel alanın bulunduğu, manzaralı, merkezi yere yakın ve konforlu yerlerde kalmak istiyorsan tatil bütçenin büyük bir kısmını kalacak yere ayıracaksın demektir.

Avrupa’da otel fiyatları, TL ile Euro arasındaki kur farkı nedeniyle yükseliyor. Yurt dışında kalacak yer masrafı hesaplayacaksan bunu göz önünde bulundur.  

Yurt dışında kalacak yer masrafını hesaplarken çok tutumlu davranmanı önermiyoruz çünkü tatile gidip penceresi bile olmayan odalarda, küçük çaplı panik ataklar geçirebilirsin. Çok konforlu bir kalacak yere astronomik ücretler ödemen de biraz gereksiz olur çünkü sonuçta yurt dışı tatilindesin, günün büyük bir bölümünü dışarıda geçireceksin.

Yurt dışı tatiline çıkarken kalacak yer için otel, hostel vb. yerleri düşünüyorsan;

  • Erken rezervasyon yaptır,
  • İnternetteki ucuz otel arama uygulamalarını araştır,
  • Odanda Wi-Fi olup olmadığını kontrol et,
  • Odanın güneş alıp almadığını araştır,
  • Kalacağın yer hakkındaki kullanıcı yorumlarını oku,
  • Odanın (hostelde kalacaksan) paylaşımlı olup olmadığını kontrol et,
  • Kalacağın yerin merkezi yerlere uzaklığına Google Maps’ten bak.“Otelimiz, merkeze yürüme mesafesiyle beş dakikadır.” cümlelerine kanma,
  • Otelde yabancı dil problemi yaşamayacağını garantile.

Bu dediğimiz maddelere uyarsan yurt dışında kalacak yer için ayırdığın bütçeye değer.

Kalacak yer konusunda otel ya da hostel dışında alternatifler bakınıyorsan Airbnb ve Couchsurfing gibi uygulamalar hakkında araştırmalar yapabilirsin. Özellikle Airbnb, yurt dışında daha konforlu bir yerde kalmak için iyi bir alternatif olabilir. Couchsurfing uygulaması da yurt dışında ucuz kalacak yer arayanlara yardımcı olabilir.  

Yurt Dışında Ekonomik Yemek Yeme Yolları

Yurt Dışı Ekonomik Yemek

Yurt dışında ucuz yemek bulabilmek için bakman gereken ilk yer, süpermarketler. Süpermarketlerden alacağın hazır yiyeceklerle yemek masrafını minimuma indirebilirsin. Kaldığın yerde mikrodalga ya da vb. ısıtıcın varsa çok daha iyi durumdasın demektir! Menün genişledi!

Yurt dışında ucuz yemekler, özel günlerde kurulan pazarlardan da temin edilebilir. Nereye gideceğini bilirsen bazı yurt dışı restoranlarında öğrenciler için ucuz/bedava yemek kampanyalarına denk gelebilirsin. Gideceğin şehrin üniversite forumlarını oku deriz!

Yurt dışı tatilinde nereye gitmeli ve vize nasıl alınır başlıklı içeriklerimizi okuduysan yurt dışı tatili için neredeyse hazır gibisin. Sırada havalimanında dikkat edilecek şeyler var.

Yurt dışına çıkanların havalimanında dikkat etmesi gereken şeyleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın