Samos'ta uygun fiyatlı yaz tatili

Komşuya Kadar Gidiyorum: Samos’ta Uygun Fiyatlı Yaz Tatili Rehberi

Yaz güneşinin tatil davetini almayan gezgin kaldı mı? Bu daveti güzel Ege ve Akdeniz kıyılarımıza alternatif olarak karşı kıyıya geçmek için kullanmak isteyenler varsa önerilerimiz sizin için sevgili yaz severler.

Aynı denizi paylaştığımız, aynı rüzgara kapıldığımız güzel Yunan adalarına doğru uzanıyoruz. O kadar yakınız ki Ege kıyılarında zaman zaman radyolarımız bile bir Yunan radyosunun peşine takılıp eğlenceli şarkıları günümüze ortak ediyor.

Peki, bize en yakın ada olan Samos (Sisam) Adası’nı hiç duydun mu? Acaba bu adada neler var, ucuz mu, gidilir mi, uçak bileti nasıl alınır? gibi sorularla kendini yormana hiç gerek yok. Duruma hemen el koyuyoruz ve senin için hazırladığımız Samos adası ile ilgili yaz tatili önerilerimizi anlatmaya başlıyoruz. 

Tabii, öncesinde Samos Adası ile ilgili biraz bilgi verelim.

Samos Adası Nerede?

Önce bir genel kültür bilgisi vererek başlayalım: Samos, Yunan adaları arasında Türkiye’ye en yakın olanı. Öyle yakın ki Kuşadası’nda bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın hemen karşısında, 1.5 km uzaklıkta yer alıyor.  

Samos Adası’na Nasıl Gidilir?

Samos Adası’na ulaşmak için birden fazla yol olduğunu söyleyebiliriz. Samos’a Türkiye kıyılarından yaz döneminde feribot seferleri düzenleniyor. Sığacık veya Kuşadası’dan kalkan feribotlarla direkt olarak Samos’a ulaşabilirsin. İzmir Adnan Menderes Havalimanı bu iki güzergaha da hemen hemen aynı mesafede (yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta) yer alıyor.

Samos’a hava yolu ile Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Bu bölgeye Atina aktarmalı bir uçuşla ya da İzmir’e direkt uçup Kuşadası’ndan feribota binerek ulaşabilirsin. 

İzmir Uçak Bileti Ara

Feribotla gerçekleştirebileceğin yolculuk rotalarını ve ne kadar sürdüğünü aşağıya bırakıyoruz. 

  • Seferihisar, Sığacık Teos Marina – Samos (Karlovasi) 1 saat 55 dakika
  • Kuşadası – Samos (Pythagorion) 40 dakika
  • Kuşadası – Samos (Vathy) 1 saat 
  • Atina – Samos (Karlovasi) 8 saat 25 dakika 
  • Midilli Samos (Karlovasi) 4 saat 45 dakika
  • Rodos – Samos (Pythagorion) 6 saat sürüyor.

Samos’a Gitmek için Vizeye İhtiyaç Var mı?

Samos bir Yunan adası, Yunanistan da Avrupa Birliği’ne bağlı bir ülke olduğu için Schengen vizenin olması şart. Yaz aylarında kapıda vize alınabiliyor. Vize başvurunu seyahatinden en az 4 gün önce yapman gerektiğini söyleyelim. Bu vize ile 7 gün Samos’ta konaklayabilirsin. 2022 yılı için belirlenen vize ücreti ise 80 Euro. Vize, konaklama, feribot bileti gibi kolaylıkları elde etmek için bir tur şirketiyle de anlaşabilirsin.

Samos’ta Gezilecek Yerler

Samos, turkuaz bir denizin ortasında, yemyeşil, sakin ve keyifli bir ada. Tabii gezilecek görülecek yeri de çok. Yunanistan’da uygun fiyatlı bir yaz tatili yapmak istersen diğer adalardan daha az popüler ancak daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. 

Vathy: Sessiz Sakin Bir Cennet

Samos, Vathy

Kuşadası’ndan direkt Vathy’e geçtiysen araç kiralama ilk yapman gereken şeyler arasında liste başını oluşturuyor. Çünkü adayı kiraladığın araçla rahat rahat gezebilirsin. Eğer arkeolojiye ilgin varsa da kasabada bulunan Archaeological Museum of Vathy’i ziyaret edebilirsin. 

Livadaki Plajı da Vathy’nin 10 km uzağında sakin sessiz bir plaj. Suyu sığ, kumu ise incecik. Dilersen plajda bulunan lokantada bir şeyler atıştırabilirsin. İşletmeden ekstra bir ücret ödemeden bir paddle board (kürek sörfü) ödünç alabilirsin.

Vathy’e en yakın plaj ise şehrin yaklaşık 1 kilometre uzağındaki Gangou plajı. Burada birkaç restoranla çevrili bir plaj ve masmavi bir deniz görebilirsin.

Pythagorion: Pisagor’un Güzel Memleketi

Samos, Pythagorion

Dünyanın en çok tanınan matematikçi filozof Pisagor’un yaşadığı topraklar yani Pythagorion, antik bir liman kenti. Şehre geldiğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kıymetli tarihi eserler arasında yer alan Yunan Tanrıçası Hera’ya adanmış Heraion Tapınağı’nı mutlaka görmeni öneririz. 

Yamaçlara yaslanmış bembeyaz Panagia Spiliani Manastırı’nı sadece manzarası için bile ziyaret edebilirsin. Manastırın hemen yanında da bir mağara kilise bulunuyor. Buz gibi havasıyla farklı bir atmosfere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Eupalinos Su Tüneli, MÖ 6. yüzyılda Samos’un tatlı su kaynağına erişmesi için tam 1036 metre uzunluğunda bir tünel. Bir mühendislik harikası olarak tarihe geçen tünel aynı zamanda UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası alanı içerisinde yer alıyor. Bu özelliğiyle mutlaka görülmesi gereken duraklardan biri.

Şehir merkezinin 6 km uzağında yer alan güzel plaj Psili Ammos’a da mutlaka uğramanı öneririz. Çarşıda gezerken seramik atölyelerinde ya da hediyelikler arasında göreceğin Pisagor’un Adalet Kupasını da bir anı olarak satın alabilirsin. 

Kokkari: Pastoral Manzaralar Peşinde

Samos, Kokkari

Çiçeklerle süslü dağ köyleriyle birlikte, zeytin ile çam ağacının ve üzüm bağlarının arasında kalmış bir yer. Eskiden daha çok tarım yapılan şimdi ise yüzünü turizmin sıcağına dönmüş bir güzergâh Kokkari. İsmi de daha önce fazlaca yetiştirilen soğandan geliyor. 

Lemonakia, Tsamadou, Tsambou gibi upuzun plajları, kalemle çizilmiş gibi estetik sokakları ve evleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Özellikle çamların arasından uçsuz bir turkuazlığa uzanan Tsamadou Plajı’nı es geçmemeni öneririz. Ücretsiz bir plaj ararsan taş bir zemini olan Navagos’a mutlaka uğramalısın.

Manolates: Masalsı Bir Dağ Köyü 

Samos, Manolates

Manolates adanın en popüler dağ köyü. Hayli turistik bir yer olduğu için güzel lokantalarda güzel yunan mezeleri bulabilirsin. Samos Adası’na dair ilginç bir bilgi daha verelim; adanın hemen hemen her yerinde yeme-içme fiyatları aynı. 

Zeytin, incir, selvi ağaçları, asmalar.. Yemyeşil bir yer. Manzarası da alabildiğine mavi. Buradaki evlere hayran olacaksın. Önemli bir uyarımız var, bu köy seni şair edebilir! Manolates köyü sokaklarında top oynayan çocuk sesleri eşliğinde dokuma ve seramik atölyelerini gezebilirsin. 

Karlovassi: Biraz Yeşil Biraz Mavi 

Samos, Karlovassi

Samos’un ikinci büyük yerleşim yeri olan Karlovassi, yeşille mavinin iç içe geçtiği doğal noktalardan biri. Tepeden bakıldığında kalp şeklinde gözüken Potami Plajı bölgenin en güzel plajlarından. Sessiz sakin bir yer arıyorsan burası tam sana göre.

Eğer trekking seviyorsan mutlaka tepede harika manzaraya sahip İlyas Peygamber Manastırı’na doğru bir rota oluşturmalısın. Bu yolun sonunda uçsuz bucaksız bir manzara ve tarih kokan duvarlar seni bekliyor. Ayrıca yine hafif zorlukta bir yürüyüş yaparak Potami Şelalesi’ne gidebilirsin. Şelalenin berrak, buz gibi suyunda yüzmek istersen seni anlarız!

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Bayram Tatili İçin Gidilebilecek Yerler yazımıza göz atabilirsin.

O zaman kalés diakopés! (İyi tatiller!)

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın