Beyrut Lübnan Öneriler

Lübnan Gezisi Yapacaklara 6 Keyifli Öneri

Doğu’nun Paris’i: Beyrut

Ortadoğu’nun tam kalbinde; bir zamanların Paris’i olarak nam salmış Lübnan’ın en önemli şehri olan Beyrut, Lübnan’dan daha çok bilinen bir Başkent aslında.

Yıllarca iç kargaşa ve kaosla mücadele vermiş bu topraklarda, 1975-1990 yılları arasında yaklaşık 200.000 kişi hayatını kaybetmiş olsa da; Lübnanlılar şimdilerde yeniden ayağa kalkmaya çalışıp, geçmişin izlerini silmek istiyorlar. Özellikle Beyrut’ta bulunan meşhur Corniche bölgesinde yükselen gökdelenler, mağazalar, marinalar aslında değişimin habercisi niteliğinde.

Lübnan’ın nüfusu 4 milyondan fazla. Ama iç savaşın olduğu dönemlerde yurt dışına giden Lübnanlıların nüfusu ise, şimdilerde 20 milyonu geçmiş. O yüzden, dünyada yaşayan Lübnanlıların aslında 25 milyon civarında olduğunu söylüyorlar.

Doğusunda Suriye, güneyinde İsrail ile komşu. İşte bu yazımda, 2. kez gittiğim Lübnan hakkında hem gezdiğim yerleri, hem de değişen Lübnan’ın öbür yüzünü tek tek aşağıda sizlere anlatıp, Lübnan gezi planları yapanlara, Beyrut ışığında diğer şehirleri de anlatarak önemli bilgiler vereceğim.

Beyrut Camiileri

1- Lübnan Seyahatine Hazırlık

Lübnan’ın Başkenti Beyrut’a, Pegasus Hava Yolları her gün karşılıklı olarak seferler düzenliyor. Beyrut uçak bileti için önce buraya tıklayabilirsin. Beyrut’ta bulunan Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hava limanından şehir merkezine, taksiler ile 15 dakikada ulaşılabiliyor.

Lübnan’da kullanılan para birimi Lübnan Lirası. 1 dolar yaklaşık olarak 1.500 Lübnan Lirası ederinde. Ama rakamın büyük olması, asla ülkenin ucuz olduğu anlamına gelmesin derim. Çünkü Lübnan, oldukça pahalı bir ülkedir.

Bu arada, ülkede neredeyse bütün işletmeler hatta taksiler dolar kabul ediyorlar. Bazen hesaplar bile dolar olarak gelebiliyor.

Lübnan’da gezerken internet kullanmak isterseniz, Touch firmasından temin edebiliyorsunuz. Ama asla hava limanından hat satın almayın derim. Çünkü bir hat için 50 dolardan fazla fiyat talep ediyorlar. Onun yerine, özellikle Beyrut’un Downtown bölgesinde yer alan şubelerden, yaklaşık 4-5 dolar ödeyerek telefon hattı almanızı öneririm.

Özellikle Beyrut’u gezerken, ulaşım ihtiyacınızı UBER uygulamasını telefonunuza indirip, uygulama üzerinden sağlayabilirsiniz. Beyrut’u gezmenin en kolay ve ekonomik yolu bu olacaktır.

Şehirler arası gezilerinizde, küçük otobüsleri kullanabilirsiniz ama ne yazık ki hiç konforlu olmadıklarını ayrıca çok sık seferler düzenlemediklerini bilmenizi isterim.

Aşağıda anlatacağım Lübnan’da görülesi şehirlere gitmek isterseniz, rehberli araçlar ile gitmenizi öneriyorum. Böylece hem daha kolay bir şekilde şehirlere ulaşabilirsiniz, hem de şehirler hakkında detaylı bilgileri rehberlerden alabilirsiniz.

 

Beyrut Çarşı

2- Lübnan Zıtlıklar Ülkesidir

Lübnan, tamamen zıtlıklar ülkesi aslında. Özellikle Beyrut’ta Corniche ve Downtown bölgesinde 1 milyondan dolardan başlayan dairelerden hemen 5 kilometre dışarılara çıktığınızda anında yoksulluk ve zor yaşam koşulları dikkatinizi çekecektir.

Beyrut'ta Yaşam

Aslında bu söylediğim, sadece Beyrut için geçerli değil. Bunu, Byblos veya Baalbek’e giderken de görebilirsiniz.

Beyrut Antik

Tanıştığım onlarca Lübnanlıya bu zıtlığın sebebini sorduğumda, hepsinin verdiği cevap hep aynı oldu aslında: Lübnanlılar zengindir. Ama Lübnan’dakiler değil. Yurt dışında yaşayanlar…

İşte bu zıtlığı, daha Başkent Beyrut’a ayak basar basmaz görebilirsiniz. Hatta gece hayatından tutun da; araçla bir yere giderken yolda dahi görebilirsiniz. O yüzden Lübnan’ı gezerken, belki de ilk dikkatinizi çekecek olan bu zıtlığa şaşırmayın.

Lübnan Gezisi

3- Lübnan’ı Anlamak İçin En Az 3 Gün Ayırın

Lübnan’ı, sadece Beyrut’u görerek hissedemiyor insan. M.Ö. 1100 yılında Fenikeliler tarafından yapılan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Baalbek Antik Kenti; dünyanın en güzel Meryem Ana yüz hatlarına sahip olduğuna inanılan Harissa; İncil’e adı verilen Byblos (yani Bible) mutlaka görülmesi gereken diğer önemli şehirler.

Baalbek Antik Kenti

Ben, 2 kez Lübnan’a gitmiştim ve toplamda 6 gün kalmıştım. Buna rağmen Lübnan için yeterli olmamıştı. O yüzden fırsatınız olursa; en az 3 gününüzü hatta zamanınız olursa 10 gününüzü Lübnan gezisi için ayırmanızı öneriyorum.

Lübnan Mutfağı

4. Lübnan Mutfağını Tatmadan Dönmeyin

Lübnan’da hiç aç kalmayacağınızın garantisini verebilirim. Humus, Tabbule, Fattoush salatası, kebaplar ve daha nicesi. Lübnan mutfağı daha onca lezzeti keşfetmeniz için sizleri bekliyor.

Lübnan Kebap

Özellikle Beyrut, sadece Lübnan mutfağı konusunda değil, aynı zamanda uluslararası mutfakları da tadabileceğiniz restoranlara ev sahipliği yapıyor.

Beyrut Restoranlar

Bu restoranlar arasında; Le Chef, Abdel Wahab, Kahwet Leila ve İndogo on the Roof restoranları benim en sevdiklerim oldu. Fiyatlara gelince; Kebaplar ortalama 12 dolar; başlangıçlar ise 5 dolar civarında.

Beyrut Gece Hayatı

5. Beyrut’un Gece Hayatını Görmeden Dönmeyin

Bence, sadece Lübnan’ın değil; aynı zamanda dünyanın da en güzel gece hayatını yaşayabileceğiniz şehirlerinden birisi Beyrut.

Beyrutlular, aslında gece hayatını çok seviyorlar. Söylediklerine göre “Beyrut’ta herkes bir yolunu bulup, eğlenmek için hafta sonlarını iple çeker.” diyorlar. Doğrusu bu iddiaları, Beyrut gecelerinde tüm mekanların tıklım tıklım olmasının nedenini açıklar nitelikteydi.

Ben, Beyrut’ta 10’a yakın farklı mekanda bulundum. O1ne, B018, Feb 30 ve Threesixty mekanları, Beyrut’ta şahsen en çok sevdiğim pub ve club’lar oldu.

Mekanlarda genelde giriş ücreti istemiyorlar. Özellikle cuma ve cumartesi geceleri, neredeyse bütün mekanlar tıklım tıklım oluyor. Kokteyl fiyatları ise, ortalama 15 dolardan başlıyor.

Beyrut Tarihi Şehirler

6. Lübnan’da Şu Şehirleri Mutlaka Görün

Lübnan, yüz ölçümü olarak Türkiye’nin yaklaşık 80’de 1’i kadar. Ama yine de, ülkeyi keşfetmek için en az 3-4 gün ayırmak gerekiyor.

3 günlük plan yapmayı düşünenlere, şu rotayı mutlaka öneriyorum: 1 gün Jeita Grotto-Harissa ve Byblos rotası; 1 gün Baalbek-Ksara ve Anjar rotası 1 gün ise Beyrut’ta gezilecek yerler olarak düşünebilirsiniz. Aslında bu rotalar, mutlaka deneyimlemenizi önerdiğim ve birçok seyahat sever tarafından da uygulanan öneriler.

Eğer daha fazla vaktiniz olursa; Güneyde Tyre, kuzeyde Tripoli şehirlerine kadar gezmenizi öneririm.

Lübnan, her bir şehri, enfes yemekleri, eğlenceli gece hayatı ve Akdeniz’den esen temiz havası ile benim çok sevdiğim Ortadoğu ülkelerinden bir tanesi oldu. Eğer şöyle 3-4 gün bir yerlere kaçmak isterseniz, İstanbul’dan sadece 1 saat 50 dakika uçuş mesafesinde bulunan bu bambaşka coğrafyayı, en yakın zamanda keşfetmenizi öneriyorum. Hayal edin. Düşün peşine…


Bir Hayalin Peşinde olan Deniz Pehlivan kimdir?

28 yaşındaki Deniz Pehlivan, sırt çantası ile çıktığı dünyayı keşfetme yolculuğunda, bu zamana kadar 68 farklı ülkede; 300’den fazla şehir gördü. Hedefi 30 yaşına kadar 100 farklı ülkeyi görmek 😊 Japonya’dan Brezilya’ya; ABD’den Filipinler’e tüm deneyimlerini hem blogunda, hem de sosyal medya hesapları Birhayalinpesinde’de paylaşıyor.

 

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Finansal Danışmanlık alanında 6 sene çalıştıktan sonra, kendi dijital pazarlama şirketini kurdu. Bu sayede dünyadaki en büyük tutkusu olan seyahat etmenin peşine düşerek, bu zamana kadar 100’den fazla ülkede bulundu.

2 Comments

Bir yanıt yazın