Üsküp'ün Kültürel Zenginliği

Çarşı Pazar Üsküp’ün Kültürel Zenginliği

Üsküp’ü çekici yapan sadece Makedonya’nın en büyük şehri veya başkenti olması değil. Üsküp’ün çekiciliği bin yıllarca harmanlanmış kültürel zenginliğinden geliyor. Arnavut, Sırp, Türk, Bosnalı… Sayısız milletin “evim” dediği bir şehir burası. Üstelik Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nu ağırlamış bir ev. Makedonya’nın vize istemeyen ülkeler arasında olması ve ekonomik Üsküp uçak biletleri sayesinde ise gidip görmemiz bu kadar kolayken, bir an önce planları yapıp Üsküp yollarına düşmek ve gitmişken de çarşı pazar alışveriş yapmak gerek.

Eski Çarşı

Üsküp Eski Çarşı

Üsküp’ün en eski, aynı zamanda da Balkanlar’ın en büyük çarşısı… Kısacası İstanbul’da Kapalıçarşı neyse, Üsküp’te de Eski Çarşı o demek. Yüz yıllara dayanan bir tarihi geçmişi var ve ilk açıldığı günden beri de faal durumda. Hem Hristiyan hem de Müslüman halkın dükkanlarının beraberce yan yana yer aldığı çarşıda her iki kültüre ait birçok öğe bulacaksınız. Kuyumcular sokağı, ayakkabıcılar sokağı, elbiseciler sokağı gibi her sokak tek bir zanaata ayrılmış ve taş duvarların arasına gizlenmiş her dükkan birebir aynı büyüklükte.

Pela Antik

Üsküp Pela Antik

Üsküp’ün tarihi zenginliğine dair birçok eşya bulabileceğiniz bir yer önermemiz gerekirse, bu kesinlikle Pela Antik olurdu. Üsküp’ün gizli saklı hazinelerinden biri olan Pela Antik’in, Eski Çarşı’da iki adet dükkanı bulunuyor. Eski kitaplar, madeni paralar, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma malzemeler, halılar, geleneksel kıyafetler… Bu dükkan kesinlikle Balkanların ruhunu taşıyor.

Yerel Tasarımcıların Buluşması: Lotus Desin Store

Üsküp Lotus Desin Store

Üsküp’ün en büyük alışveriş merkezi olan Üsküp City Mall içinde yer alan Lotus Design Store, Makedonyalı tasarımcıların eserlerini görücüye çıkardığı yer olarak biliniyor. Ayakkabılardan mobilyaya, aydınlatma ünitelerinden, fotoğraf ve kitaplara kadar geniş de bir ürün yelpazesi var. Makedonyalı ve yabancı tasarımcıların modern tasarımlarını sergileme ve satış sunma imkanı bulduğu Lotus, zaman zaman bir moda evine de dönüşebiliyor. Eğer şanslıysanız, uğradığınızda mini bir defileye de şahit olabilirsiniz.

Üsküp Bit Pazarı

Üsküp Bit Pazarı

Bir kültürü ayrıntısıyla incelemek, derinine inmek istiyorsanız, bulunduğunuz yerin bit pazarlarını dolaşmaktan daha aydınlatıcı bir aktivite olamaz. Hiç alışveriş yapmasanız bile, bir müzede dolaşıyormuşsunuz hissi veren bit pazarları, Üsküp’te de oldukça rağbet görüyor. Bir yandan ucuz uçak bileti bakıp bir yandan da gezilecek yerleri araştırırken, listenize mutla Üsküp bit pazarını da ekleyin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...