• Ana Sayfa
  • Blogger
  • Çocukla Yurt Dışına Seyahat Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Çocukla yurt dışına seyahat etmeden önce bilmeniz gerekenler

Çocukla Yurt Dışına Seyahat Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Seyahat başlı başına plan program gerektiriyor. Çocuklu seyahat deneyimi hiç olmayan aileler için bilinmez bir kara delik diyebiliriz. Bunu yolda öğrenmek zor ve vakit gerektiriyor. Hatta bu yolda pek çok aile seyahat etme alışkanlıklarını rafa kaldırıyor. Durun yapmayın! Eğer onunla birlikte gideceğin rotaya karar verdiysen ve ucuz uçak biletin de hazırsa, ben size adım adım aşamalardan bahsedeyim.

Yurt Dışı Seyahati Öncesi Yapılacaklar

Çocuk ile seyahat etmek ve çocuğu seyahate götürmek arasında keskin bir fark vardır. Eğer minik gezgin seyahate çıktığınızın farkına varacak bir yaştaysa onun da fikirlerini almak önemli. Önce ona gideceğiniz yeri anlatmakla işe başlayabilirsin. Haritada gideceğiniz mesafeyi ona göstermek ilgisini çekecektir. Sonrasında gezeceğiniz yerleri ona anlatabilir, ilginç olan kısımlarından bahsedebilirsin. Plan yaparken ne istediğini sormak ve buna göre birkaç gününü onun isteklerine göre şekillendirmek, birlikte araştırma yapmak onu heyecanlandıracak. En az sizin kadar seyahate meraklı bir yol arkadaşı edinmenin en iyi yolu bu diyebiliriz.

Gideceğiniz müze ve galerileri belirlerken minik yol arkadaşını da unutmayıp onun için eğlenceli olacak alışveriş mekanlarına ve parklara planında mutlaka yer. Bu seyahatte senin fikirlerin de önemli fakat planında sadece buna odaklanmamalısın. Onun için sıkıcı bir kültür turunu birlikte oynayacağınız oyunlarla zevkli hale getirebilirsin. Mesela heykellerin ismini tahmin etmece oyunu, en hızlı dondurma yeme oyunu gibi minik eğlenceler türetebilirsin. Seyahat sırasında çekildiğiniz fotoğraflarınız dışında onun da sevdiği şeylerin fotoğraflarını çekmesine izin ver. Böylece seyahat albümünüzü daha çok benimseyecek. Gittiğiniz şehirden ona da küçük bir hediye almak yıllar boyu seyahat anınızı temsil edebilir, aklında bulunsun!

Şimdi seyahatinin öncesinde unutmaman gerekenler listesine gelelim:

Pasaport: Yurt dışına çıkacak her bireyin kendi pasaportunun olması şart. Bu demek oluyor ki 1 günlük çocuğunuzun bile pasaportu olmalı. 

Pasaport başvuru randevusu: Geçmişte il ve ilçe emniyet müdürlükleri tarafından yürütülen pasaport başvuru işlemleri artık il ve ilçe nüfus müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Öncelikle online olarak randevu almanız gerekiyor.

Uçak bileti: Ucuz uçak bileti arıyorsanız nerede bulacağınızı biliyorsunuz. Pegasus’un kampanyalarını takip etmeyi unutmayın.

Başvuru evrakları: Talep edilen başvuru evraklarını randevuya gitmeden evvel eksiksiz şekilde tamamlayın. Nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğünden detaylara ulaşabilirsiniz. İlgili linki bırakıyorum.

Muvafakatname: Çocuk ya da bebeklere pasaport başvurusunda anne ve babanın birlikte müracaatı gerekiyor. Eğer ebeveynlerden biri gelemiyorsa noterden muvafakatname belgesi düzenlenmesi şart.

Başvuru esnasında: Pasaport başvurusuna mutlaka çocuğunuzla birlikte gidin. Çocuğu görmeleri gerekiyor.

Pasaport süresi: 18 yaşın altındaki çocuklar için en fazla 5 yıllık pasaport düzenleniyor. 5 yılın ardından çocuğunuz için yeni bir pasaport başvurusu yapmanız gerekiyor.

Pasaport ücreti: 25 yaşa kadar -öğrenciyse- sadece defter bedeli ödeniyor. Buna anaokul dönemi dahil. Çocuğunuz anaokuluna gidiyorsa öğrenci statüsüne giriyor ve sadece defter bedeli ödüyorsunuz.

Harç pulu: 7 yaşından küçük çocuklar için yurt dışı harç pulu parası alınmıyor. 

Çipli kimlik: Eğer gideceğiniz ülke vizesiz ve çipli kimlikle giriş kabul ediyorsa çocuğunuzun kimliğinde fotoğraf olması zorunlu. Yani tüm bireyler için geçerli olduğu gibi çocuklarda da geçerli. Aksi halde pasaportunuzu yanınızda bulundurun.

Vize: Gideceğiniz ülke vize talep ediyorsa tabii ki bebeğiniz için de vize başvurusunda bulunmanız, onun adına ayrıca başvuru formu doldurmanız gerekiyor. Her ülkenin vize başvuru prosedürü farklı olduğu için başvuracağınız ülkenin konsolosluğunun web sitesinden evrakları kontrol etmeyi unutmayın. 

Vize ücreti: Schengen vize ücreti 0-12 yaşa kadar ücretsiz. Ama ülkelerin aracı kurumları ya da acentalar aracılığıyla başvuruyorsanız hizmet bedeli alınıyor.

Yurt dışı konaklama

Konaklama 

Başarılı bir aile tatili planlamanın büyük sırrı, ailenizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir konaklama yeri bulmaktan geçer. Herkes iyi dinlenmişse daha mutlu, daha iş birlikçi olacak ve bu seyahatten çok daha fazla keyif alacak. 

Ayrı yatak odaları, yemek pişirebileceğiniz mutfak ve çamaşır yıkama olanakları gibi birçok aile dostu avantajı nedeniyle çocuklarla Airbnb kiralamak, bir sonraki seyahatiniz için harika bir fikir. Özellikle daha küçük yaş çocuklar için sağlam ve basit bir kahvaltı ya da evde hazırlayacağınız minik sebze sote ve çorba, gününüzü çok daha güzelleştirecek. 

Valiz hazırlama

Valiz Hazırlama

Biz kabin bagajıyla seyahat etmeye alışkın olduğumuz için çocuklu seyahate de bunu entegre etmeye çalışıp başardık. İmkansız değil, sadece yine iyi bir planlama gerektiriyor. Yanınızda havai fişek götürmediğiniz sürece problem yok.

İlaçlar: Ateş düşürücü, vitamin, balık yağı, serum fizyolojik gibi ilaçlar, çocuğun sağlığı için yanımızda taşımamız gerektiğinden hiçbir şekilde sorun yaratmıyor. Bunu ister valize koyun, isterseniz yanınızdaki el çantasına. Burada şöyle bir ipucu verebilirim: Mesela ateş düşürücü şurup içinde 6-7 kaşık kalmış. Hop onu alıyorum yanıma. Dönüş yolunda hop çöpe. Balık yağı şişesi çok büyük mesela. Onu cam ve koyu renkli, damlalıklı bir şişeye aktarıyorum. Dikkat etmeniz gereken ise bunları kilitli poşete koymak.

Yemek malzemeleri: Mama, tarhana, peynir, makarna, sütlaç, konserve mamalar kabin bagajında ve el bagajında sorunsuz taşınabilir. Sadece uygun paketlemek ve porsiyonlamak gerek. Hatta pekmezi 100 ml’lik küçük şişeye koyup ağzını sıkıca kapatıp streçliyor ve kilitli poşete koyuyorum. Sonuçta pekmez ihracatı yapmıyoruz. Pirinç mamasına katıyordum. Özellikle 6 aylık ek gıdaya geçen bir bebeğiniz varsa konserve mamalar hayat kurtarıyor. 

Ben gün sayımıza göre (kilitli poşetlerle sıkıca sararak) sebze püresi taşıyordum yanımda. Diğer ürünleri de gün sayıma göre kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine bölerek yanıma alıyordum. Eğer çorba ve yemek yapacaksanız ısı koruyucu özellikli termos yemek kapları çok önemli. Böylece “Yemek soğudu, nerede ısıtacağız?” derdi de yaşamazsınız. 

Kıyafetler: Nasıl “Biz ne giyeceğiz?” diye kombin yapıyorsak bebek ve çocuklar için de bu geçerli. Hele bebeğiniz 1 yaşını geçtiyse çok daha kolay, her güne bir kombin seçin. Geri kalanı yedek olarak düşünün. Kirlenirse, altına yaparsa diye valizinize fazladan body ve tayt ekleyin mesela. Yer kaplamayacak ama fonksiyonel ürünler. Kış seyahati ise içlik ve termal tişörtler mesela.

Hepsini düzenleyiciye dizin ve valize direkt böyle yerleştirin. Böylece her şey daha pratik olacak. Gerekirse düzenleyiciyle birlikte gittiğiniz yerde dolaba yerleştirirsiniz. Bu düzenleyici taktiği sayesinde hangi kıyafeti nerede belli olacak.

Bebek bezi: Bebek bezi taşımayı abartmayın. Biz Mira’yla ilk seyahatimizde yarınlar yokmuşçasına valizi bebek beziyle doldurmuştuk. Bir baktık ki biz kendimize kıyafet götürmemişiz. Hala gülüyoruz bu saçmalığa. Gittiğiniz yerde muhakkak bebek bezi vardır. Vardır değil, var! “Bizimki bunu kullanmıyor.” diye düşünmeyin, inanın Avrupa’da hem daha uygun hem daha organik muadiller var. Maalesef valizde en çok yer kaplayan şey bu bezler ve lütfen bunu dert edip boşuna bagaja ekstra para vermeyin. 

Portatif tuvalet: Çocuğunuz tuvalet eğitimindeyse ya da tuvalet eğitimini tamamladıysa bu katlanan aparat hayat kurtarıyor. Tuvalet ararken de delirmezsiniz. Sessiz sakin bir köşe bulun, yeter.

Çocukla havalimanında neler yapılır

Havalimanı 

Uçmak çoğu çocuk için eğlenceli bir seyahat yolu. Bulutları görmek, bir şehre tepeden bakmak onların her zaman dikkatini çeker. Fakat uzun süren uçak yolculuklarında onun genç bünyesini mutlu etmekte biraz zorlanabilirsin. Bunun için dikkat etmen gereken şeyler var;

Harç pullarını online alın, havalimanında gereksiz zaman kaybı yaşamayın. Çocuk için harç pulu almanıza gerek yok, 7 yaşına kadar ücretsiz.

Bebek arabasını uçağa binerken teslim edebilirsiniz. Eğer puset için poşet istiyorsanız valiz teslim ederken belirtin. Ücret karşılığında satın alabilirsiniz. 

Havalimanında yolcuların uçağa kabulü sırasında çıkış kapısı yoğun olur. Onun için dakikalarca sırada beklemek zor olabilir. Erkenden sıraya girmek yerine onun oyun oynamasına izin verebilir, sıraya giren son yolculardan olabilirsin. Ayrıca bebekli her aile öncelikli ve yer hostesleri bu konuda size yardımcı oluyor. Kendinizi göstermeniz yeterli. 

Eğer yürümeye başladıysa bebeğiniz, bırakın havalimanında sağa sola koştursun ve yorulsun. Diğer türlü bebek arabasından direkt uçağa binince deli fişeğe dönüşebilirler. Hem bu tatlı yorgunluk uçağın da sarsıntısıyla mışıl mışıl uyutacaktır. 

Uçak Yolculuğu

Uçuş saatini onun uyku saatine denk getirmeniz mümkünse, bu fırsatı kaçırmayın. Bu onun huzurlu bir yolculuk geçirmesi için yapabileceğin en iyi şeylerden biri. Eğer uykuya dalmakta zorlanacağını düşünüyorsan, uykudan hemen önce pijamalarını giydirin ve mutlaka yanınızda çocuğunuzu oyalayacak bir şeyler bulundurun. Biz genelde daha önce hiç görmediği oyuncak ya da kitabı seyahat sırasında kendisine hediye ediyoruz 🙂 Böylece büyük bir hevesle onu keşfediyor. 

Lütfen ama lütfen çocuğunuz ağlarsa ya da  huysuzlanırsa ‘“Aman başkaları ne der’!’ deyip bu durumu dert haline getirmeyin. Uçak yolculukları onlar için yorucu olabiliyor, özellikle ilk yolculuklarıysa. Kulaklarının alışması ya da sabit bir noktada duruyor olmaları onlar için son derece sıkıcı ve yorucu. Uçağın uçuş ve kalkış sırasında kulaklarının basınçtan etkilenmemesi için sakız çiğnetebilir ya da sevdiği bir atıştırmalığı yedirebilirsin. Eğer bebeğin çok küçükse onu emzirebilirsin.

Uçuş saati ne kadar uzarsa sabretme süreleri o kadar azalıyor. Uzun süre oturmak onu sıkabilir. Bunun için yanına masal kitapları alabilir ya da en sevdiği oyuncaklarını yanında taşıyabilirsin. Alternatif olarak arada ayağa kalkıp birlikte uçağı keşfetmek de işe yarayabilir.

Uçak içi tuvaletlerde bebeğiniz için alt değiştirme masası bulunuyor. Uçak şartlarına göre kullanışlı sayılır.

Biberonla beslenen bebekler için en az 2 biberon bulundurmalısın. Uçakta biberon sterilizatörü bulmak genellikle mümkün olmaz. Mama ve yemek ısıttırma konusunda hostesler yardımcı oluyor, hiç çekinmeyin.

Uçuş sırasında onu sıkmayacak, terletmeyecek dökümlü ve pamuklu kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca yedek kıyafet bulundurun, hem kendinize hem ona… 🙂 Miniklerin mideleri hassas olduğundan yolculuk sırasında istenmeyen sonuçlar olabilir. Bunlara hazırlıklı olmak adına mutlaka yedek bir şeyler olsun yanınızda herkes için. Tecrübe ile sabittir 🙂

Ve son olarak sağlıklı atıştırmalıklar… Uçuş sırasında karnı acıktıysa, o senin gibi sabırlı olmayabilir. Bunu ondan istemen büyük fedakarlık. Açlığını bastıracak sağlıklı atıştırmalıklar bu konuda çıkacak krizi önleyecektir. Meyveli yoğurt, kuru meyve veya kuruyemişler bir süre bu durumu idare edebilir. Hem onları oyalayacak hem de anlık açlıklarını bastıracak. Bölmeli kaplar çok işe yarar.

Seyahat sırasında

Seyahat Esnası 

Gitmek istediğiniz pek çok restoran olabilir, ama rezervasyon odaklı olmak biraz yorucu oluyor. Kendinizi esnek bırakın. Çocuklu olunca bazı planlar onlara göre şekilleniyor, o yüzden kendinize baskı kurmayın. 

Biraz sizin için tarihi noktalar, biraz da çocuk için parklar olacak şekilde günü planlayın ki iki taraf da mutlu mesut tatil geçirsin.

Seyahat süresini her zamankinden biraz daha uzun tutun. Örneğin normalde Roma’yı 3 günde gezeriz diye düşünüyorsanız siz ona fazladan günler ekleyin. Bu hem sizin daha rahat gezmenizi hem de çocukların daha rahat adapte olmasını sağlayacaktır. Süre az olursa stresiniz artacak, oraya gitmedik şurayı görmedik baskısı olacak 🙂 

Konaklama konusuna dikkat edin. Bizim için Airbnb konusu olmazsa olmaz. Çok rahat ediyoruz. 

Dışarıda yeme-içme meselesi bazen sorun olabiliyor. Sebze bulsanız da baharat problem olabiliyor. Ben bazen hazır kavanoz sebze yemeği alıyorum. Bazen de bir gün öncesinden öğle ya da akşam yemeğini hazırlıyor ve ısı koruyuculu yemek termosunda yanımda bulunduruyorum.

Onların da tatilde olduğunu unutma. “Vegas’ta olan Vegas’ta kalır.” sözünden yola çıkarak bazı konuları esnetebilirsin. Bu yemek olabilir, uyku olabilir. Küçük şeyler yani. Bazı kuralları ve düzenleri seyahatlerde sürdürebilmek iki taraf için de zor olabiliyor 🙂

Yurt dışından eve dönüş

Eve Dönüş 

Başardınız! Geriye dönüp baktığında unutulmaz anılar biriktirdiniz.  Çocukla seyahat etmenin yorucu olmadığını asla inkar edemezsiniz, ama bu artık sizin normaliniz 🙂 

Şimdi, sırada bir sonraki seyahati planlamak var. Hemen Pegasus Nereye Gitsem? özelliğini kullanarak bir sonraki seyahatiniz için önerilere göz atabilir, ucuz uçak bileti alarak yeni bir maceraya çıkabilirsiniz. Belki bu sefer o çok gitmek istediğiniz restoranda rahatça yemek yiyebilirsiniz 🙂 Ne dersiniz?

Benim önerilerim burada son buluyor. Sizin de kendi deneyimlerinizden çıkardığınız dersler varsa paylaşın, seyahatlerimizi kolaylaştıralım 🙂 “Peki, çocuğumuzla nereye seyahat edelim?” derseniz Çocukla Roma Gezisi Mümkün mü: Bir Başka Roma! Hem de Çocukla! başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Özlem Küçüközcan, namıdiğer Keyfigüzergah, İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı, Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olup haber sektörünün önde gelen isimlerinde haber müdürü olarak çalıştı. Şimdi seyahat yazarlığı, sosyal medya yönetimi, çeşitli dijital platformlarda içerik üretimi, yazarlık yapıyor.

Bir yanıt yazın