Bir Bilet, İki Şehir: Prag ve Berlin Gezisi

“Bir taşla iki kuş” diyebileceğin bir öneriyle geldik. Avrupa planı yaptıysan ve hazır Schengen’in varken neden bir ülke ile sınırlı kalasın? Biraz vaktin varsa planının bir kısmını başka bir ülkenin şehrine ayırabilirsin. 

Tek uçak bileti, bir tren bileti ya da kiralık araçla iki farklı ülke deneyimine ne dersin? Biz senin için birbirine yakın olan, birine gitmişken diğerine gitmemenin eksiklik hissettireceği Prag ve Berlin şehirlerini seçtik. Pegasus’un uçuran kampanyalarından birini incelersen yurt dışı ucuz uçak biletinin yurt içi fiyatlara denk geldiğini görebilirsin. Eğer kulağına güzel geliyorsa Avrupa’nın iki güzel şehri Prag ve Berlin gezisi için hazırladığımız yazımızla seni baş başa bırakmak isteriz.

Haydi gel, turumuza Prag’dan başlayalım:

Prag Nerede? Prag’a Nasıl Gidilir?

Prag nerede

Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti. İstanbul – Prag uçuşlarımızı Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapıyoruz ve yolculuk yaklaşık 2 saat 40 dakika kadar sürüyor. İnişimizi, şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Prag Vaclav Havel Havalimanı’na yapıyoruz. Prag saati, İstanbul saatinden yaz saati uygulaması ile 1 saat geride kalıyor. 

Prag Uçak Bileti Ara 

Prag’a Ne Zaman Gidilir?

Prag'a ne zaman gidilir

Prag çok sıcak bir şehir değil açıkçası. En sıcak havası 23-24 dereceleri görüyor. Kışın ise soğuk olduğunu söyleyebiliriz. Bahar güneşine de aldanma, gölgeler üşütüyor. Sen yine gideceğin mevsim ne olursa olsun üzerine kalın bir şeyler al deriz. Bahar aylarında da ılık yaz aylarında da güneşli havasıyla serin bir memleket olduğunu söyleyelim. Yaz aylarında her turistik durak gibi burası da elbette kalabalık oluyor. Paskalya zamanına denk getirebilirsen güzel etkinlikler yakalayabilirsin. 

Çek Cumhuriyeti Vizesi Nasıl Alınır?

Çek vizesi nasıl alınır

Çek Cumhuriyeti bir Schengen ülkesi olduğundan buraya yapacağın seyahatler için bir Schengen vizesine ihtiyacın olacak. 

Geçerli bir Schengen vizen yoksa vize başvurunu VFS Global üzerinden yapabilirsin. Başvuru yaparken gereken belgeler, ödemen gereken tutar ve randevu hakkında bilgileri de yine aynı sayfadan öğrenebilirsin. Çek Cumhuriyeti vizesi 15 gün – 1 ay içerisinde sonuçlanacaktır. Süreci takip etmek istersen de yine VFS Global’in sitesinden sisteme girebilirsin. Mail atarsan da sana süreçle ilgili bilgi verirler. 

Çek Cumhuriyeti Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Çek korunası

Çek Cumhuriyeti, Schengen Bölgesi’nde; ancak euro kullanmıyor. Çek Korunası kullanan ülke için ne çok pahalı ne de ucuz diyebiliriz. Ancak euro kadar pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Dilersen güncel kura buradan bakabilirsin. Önce kartınla bir şey satın al, komisyon tutarına bakıp ardından döviz bürolarının komisyon tutarıyla kıyas yaparak karar ver.

Prag’da Nasıl Tasarruflu Seyahat Edilir?

Nasıl tasarrufla gezilir

Euro kullanmayan bir şehir olduğu için diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha uygun. Tabii Prag için çok ucuz bir yer diyemiyoruz. Ancak Prag gezi rehberimizde vereceğimiz tavsiyeler tahmin ettiğinden çok daha fazla işine yarayacak. İşine yarayacak tavsiyelerimizi paylaşalım:

Toplu Taşıma Biletleri

PID Litacka app’ini indirip banka ya da kredi kartını kaydedersen toplu taşıma kullanmak için bilet satın alabilirsin. 30 dakikalık (30 CZK), 90 dakikalık (40 CZK), 24 saatlik (120 CZK) ve 72 saatlik (330 CZK) biletler var. (2023)

Tramvay hattı bütün şehri sarıyor, kullanımı da hayli kolay. Havalimanından şehre ulaşmak için önce 119 numaralı otobüse binip Divoka Sarka durağında inmen gerekiyor. Kalacağın yer şehir merkezindeyse 26 numaralı travmay hattı seni istediğin durağa kadar götürür. Toplu taşıma haritasına buradan ulaşabilirsin.

Aktarma yapacağın için ilk gelişte 90 dakikalık 4 bölgeyi içeren bileti satın almak daha tasarruflu olacak. Şehri yürüyerek keşfetmeni öneriyoruz, ancak günlük planını yaparken nerede ne kadar vakit harcayacağını bilirsen ona göre bir hesaplama yaparak biletini satın alabilirsin. 

Unutmaman gereken şey ise biletini aldıktan sonra kullanacağın toplu taşımaya binmeden önce biletini aktif hale getirmek. Buralarda herhangi bir turnike sistemi yok. Biletini online aldıysan sistem zaten sana aktif edebileceğin sayfayı gösterir. Makinelerden bilet alırsan da otobüs ve tramvayların içerisinde sarı bir makine bulunuyor. Biletini bu makinelere okutabilirsin. Turnike yok diye bilet almazlık etme, zaman zaman biletler kontrol ediliyor ve cezası da hayli yüksek. 

Konaklama Seçenekleri

Prag’da konaklama seçenekleri çok. İster otelde, ister hostelde, istersen Airbnb’de kalabilirsin. Fiyatları kıyaslarsan Airbnb’nin daha ucuz olduğunu keşfedeceksin. Tabii dönemsel değişimler olabilir. Toplu taşıma kullanımını minimumda tutarak vakit geçirmeyi planlarsan şehir merkezinde tarihi bir yerde kalabilirsin. 

İnternet Kullanımı

Prag’ın halka açık alanlarında Wi-fi bağlantısı görebilirsin. Bu seni yanıltmasın, varlığı da yokluğu da bir diyebiliriz. Hattını gitmeden mutlaka yurt dışı kullanımına açtır. Ödeme yaparken şifre gibi işlemler için lazım olur mutlaka. Ancak biz mümkünse oradan sadece interneti kullanabileceğin bir hat almanı öneriyoruz. Çünkü kahve içmek için oturacağın kafelerde bile yeri geliyor internet bulamıyorsun. Hat almak istemiyorsan da kapılarında “Wi-fi area” yazan kafe ya da restoranlara oturarak bu sorunu çözebilirsin. İflah olmaz bir telefon ve internet bağımlısıysan ya da uzaktan kontrol etmen gereken bir işin varsa interneti olan bir hat şart deyip bu konuyu sana bırakıyoruz. 

Prag’da Gezilecek Yerler Nereler?

Prag'da ücretsiz gezilecek yerler

Prag, Avrupa’nın en tarihi ve en güzel şehirlerinden biri. Orta Çağ’dan kalma yapılarla dolu sokakları, insanı bir masalın içerisinde gibi hissettiriyor. Nereye baksan tarih, nereye baksan estetik bir güzellik! Köprülerle bağlanan şehrin her yerinde başka bir büyüyle karşılaşacaksın. Biz gezilecek yerleri ücretli ve ücretsiz olarak ayırdık. Ücretli yerler bütçeni aşarsa ya da gezmek için vaktin olmazsa dışarıdan da olsa görmek için yolunu düşürmeni öneriyoruz.   

Prag’da Ücretli Gezilecek Yerler

Prag'da ücretli gezilecek yerler

Prag’da ücretli olarak gezebileceğin yerler, müzeler ve kalelerden oluşuyor. Prag’da çok fazla müze var. Senin için seçtiklerimiz yerler ise şu şekilde:

Prag Ulusal Müzesi

Çekya’nın en eski ve en büyük müzesi olan Prag Ulusal Müzesi, Wenceslas Meydanı’nın başında bulunuyor. Müze binası; doğa ve 20. yüzyıl tarihi ile birlikte değerli taşların olduğu büyük sergi salonları olan, gözlerini alamayacağın bir sanat eseri. Müzeye gittiğinde National Museum in your pocket uygulamasını kullanırsan sanki bir rehberle dolaşıyormuş gibi hissedeceksin ve ziyaretini keyiflendirecek hikayeler dinleyebileceksin. 

Narodni Museum olarak adlandırılan müzenin eski büyüleyici binasının hemen karşısında modern versiyonu da bulunuyor. Bu iki binayı multimedya sergisiyle bir yeraltı koridoru bağlıyor. Bu müzede ücretsiz sergiler de mevcut. Müze her gün açık, ama hafta sonu gitmemeni öneriyoruz. Yoksa uzun kuyruklarla karşılaşabilirsin. 

Ayrıca ayın ilk perşembe günü (14:00-18:00) giriş ücretsiz. Bilet satın aldığında ise 9 tane farklı müzeyi 2 gün içinde gezme hakkın bulunuyor.

Prag Kalesi

Şehri kuş bakışı görebileceğin bu kaleye ulaşmak için biraz yokuş çıkman gerekiyor. Dar Arnavut kaldırımlarında yürüyerek keşfedeceğin sokaklarda turistik duraklar bulunuyor. Dünyanın en eski kalelerinden biri olan Prag Kalesi, Prag turuna mutlaka eklemen gereken yerlerden biri. Üstelik kalenin hakim olduğu tepeye geldiğinde ziyaret edebileceğin farklı yerler de bulunuyor. Bilet almadan kale ve çevresinde dolaşabilirsin. 

Lobkowicz Sarayı

Şehrin sembollerinden biri olan Lobkowicz Sarayı, Prag Kalesi’nin bulunduğu kompleksin içerisinde yer alıyor. Burada şehre ait binlerce sanat eseri görebilmek mümkün. 

Franz Kafka Müzesi

Kafkaseverler bu müzeye mutlaka uğrasın. Prag’da dünyaya gelmiş ünlü yazarın dünyasına yolculuk yapmak istersen bu ilginç müze eminiz sana yardımcı olacak. Bir labirenti andıran yapısı ve yolculuğa eşlik eden müzikleriyle kendini bir anda Kafka’nın bir romanının içerisinde bulabilirsin. Detaylı bilgi için Kafka Museum web sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Prag’da Ücretsiz Gezilecek Yerler

Prag'da ücretsiz gezilecek yerler

Daha önce “Tek Kuruş Harcamadan Gez: Prag’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler” yazımızda bu konudan detaylı olarak bahsetmiştik. Bu yazıda bazı müzelerin ücretsiz günleri de yazıyor. Dilersen buraya da bir bakabilirsin. Senin için Prag gezilecek yerler listesi bırakalım.

  • Astronomik Saat Kulesi
  • Vltava Nehri
  • Kampa Adası
  • Petrin Tepesi (Buraya giderken yanında nakit para bulundurmanda fayda var, yukarıda tek bir büfe bulunuyor ve kart geçmiyor.)
  • Charles Köprüsü
  • Aziz Vitus Katedrali 
  • Prag Kalesi (Giriş ücretli, ancak çevresini dolaşabilirsin.)
  • Dans Eden Ev (Dancing House)
  • St. Nicholas Kilisesi (Burada kilise konserlerini yakalayabilirsin. Elbette ücretsiz.)

Prag’da Nerede Yemek Yenir?

prag'da nerede yemek yenir

Prag’ın muhteşem bir yemek kültürü olduğunu iddia edemeyiz. Ancak buranın da kendine has lezzetleri bulunuyor. Biz çok turistik olmayan ve kapısında sıra beklemeyeceğin, ancak keyifle yemek yiyebileceğin yerler önermek istedik. Buyursunlar!

Havelská Koruna

Çeklerin özel yemeği dana gulaş. Bu özel yemeği denemek için eski, çok turistik olmayan, lokal bir restoran olan Havelská Koruna’ya gidebilirsin. Gulaşın yanında knedliky (patatesten yapılan bir çeşit ekmek) de geliyor. Gulaşın yanına da hayli yakıştığını söyleyelim. 

Trdelník & Coffee

Trdelnik aslında Macar kültürüne ait bir tatlı. Prag’a geldiğinde her yerde görebilirsin. Turistik noktaların vazgeçilmezi olan bu tatlıyı yemek için biz Yahudi Mahallesi’ndeki Trdelník & Coffee’yi öneriyoruz. Tarçın ve şekerden oluşan bu tatlıyı denemek istersen buraya uğrayabilirsin. 

Pho Vietnam Tuan & Lan

Prag’da bir Vietnam esintisi mevcut. Asya mutfağını seviyorsan burayı mutlaka denemelisin. Evet, kültüre has lezzetler sunan bir yer değil; ancak Prag’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken restoranlardan biri olduğu için seninle de paylaşmak istedik. Pho isimli şifa dolu kaseyi deneyimlemek istersen buraya uğrayabilirsin. 

Lehka Hlava

Burası da vegan ve vejetaryenler için bir cennet. Et yemiyorsan güzel bir alternatif olarak Lehka Hlava’ya uğrayabilirsin. Üstelik mekanın atmosferi de harika! Gitmeden Reservation – Clear Head Vegetarian and Vegan Restaurant sayfasından rezervasyon yaptırmayı unutma. 

Bistro Sisters Dlouhá

Lezzetli bir kahve ve ekmek üstü atıştırmalıklar ararsan rotanı buraya çevir. Kesinlikle pişman olmayacaksın. Burası karbonhidratseverler için adeta bir cennet. Ayrıca bu atıştırmalıklar sadece tatları değil, görünüşleri de güzel. Bu özelliğiyle Instagram’da beğenileri toplamak için de güzel bir nokta diyebiliriz. 

Prag’da Nerede Alışveriş Yapılır?

prag'da alışveriş yapılacak yerler

Magnet ve hediyelik eşya gibi ürünleri Havelské tržiště’den alabilirsin. Bu tarz şeyler gerçekten pahalı. Burada ise nispeten daha ucuz ürünler bulunuyor. Müzelerin kendi dükkanlarında daha şık şeyler bulacağını garanti ediyoruz. Flying Tiger Copenhagen mağazalarını da şehrin her yerinde bulabilirsin. Buradan çok güzel hediyelik eşyalar çıkıyor ve fiyatlar da Türkiye ile neredeyse aynı. 

Kıyafet almak istersen Türkiye’de de bulunan dükkanların hayli pahalı olduğunu göreceksin. Uygun fiyatlı bir alışveriş yapmak istersen New Yorker mağazasını ziyaret edebilirsin. Özellikle sezon geçişlerinde güzel indirimler oluyor. 

Prag’dan Berlin’e Nasıl Gidilir?

Prag'dan Berlin'e ulaşım

Prag’dan Berlin’e tren ile ulaşım sağlayabilirsin. Yemekli vagon tercih edersen sabah kahveni pastoral manzaralar eşliğinde yudumlayıp hülyalara dalarak gerçekleştirmen çok olası. Prag – Berlin tren biletleri için Prague to Berlin Train sayfasını ziyaret edebilirsin. Trenle yolculuk yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor.

Avrupa’nın yollarında biraz araba kullanmak istersen de yine trenle Almanya sınırına kadar gidip oradan araç kiralayabilirsin. Bu şekilde tren yolculuğundan daha ucuza gelebilir. Özellikle kalabalık bir grupla seyahat ediyorsan tren yerine araç kiralama da uygun bir seçenek olabilir. 

Berlin’de Bir Günde Neler Yapılır?

Berlin'de bir günde neler yapılır?

Berlin’e bir gün ayırmak gerçekten zor. Çünkü gezilip görülecek çok fazla yeri var. Müzeler adasını mutlaka gez. Muhteşem metro hattını mutlaka kullan. Haritada bir iki aktarma ile gideceğin yerler gözüne uzak gelmesi. Metro kullanımı için çok az merdiven inip çıkıyorsun. 

Berlin’de gezilecek yerler için bir liste hazırladık. Bir güne sığdırabileceklerini eklemek istedik. 

  • East Side Gallery (Berlin Duvarı)
  • Pergamon Museum (Bergama Müzesi)
  • Müzeler Adası (Museumsinsel)
  • Urban Nation
  • Brandenburg Kapısı
  • Holokost Anıtı
  • Alexanderplatz
  • Reichstag (Parlamento Binası)
  • Berliner Dom

Daha detaylı gezi rehberlerimize ve Berlin ile ilgili listelerimize daha önce hazırladığımız yazılarımızdan ulaşabilirsin. Onları da aşağı bıraktık.

Berlin Gezi Rehberi: Berlin Hakkında Her Şey

Berlin Soğuklarına Katlanmamızı Sağlayan 7 Sebep

Berlin Hakkında Muhtemelen Hiç Duymadığın 10 Ayrıntı   

Tabii ki Berlin’de gezilecek yer çok. Gelmişken mutlaka görmen gereken yerler olarak buraları değerlendirebilirsin. Bir de “Türkiye’ye mi geldim n’oluyo?” diyebileceğin Kreuzberg’e de mutlaka uğramanı öneriyoruz. Biz klasik önerilerimizde bulunduk. Farklı bir plan yapmak istersen Berlin Gezinizi Klişelerden Arındıracağınız Farklı Aktiviteler yazımızı okuyabilirsin.

Berlin’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Berlin'de nerede yemek yenir

Berlin yeme içme konusunda bir sürü alternatife sahip. Türk dönerciler her yerde, onu söyleyelim. “Merhaba” diyerek dükkana girebileceğin çok fazla yer bulunuyor. Bunların haricinde başka kültürlerin mutfaklarından da örnekler bulabilirsin. 

Cocolo Ramen

Avrupa’da büyük bir Asya mutfağı sevgisi var. Biz de bu rüzgarı arkamıza alıp sana ramen öveceğiz. Cocolo Ramen’de mutlaka ramen ve gyoza (Çin mantısı) yemelisin. 

Mustafa Gemüse Kebap


Buraya gelmişken Mustafa Gemüse’ye uğramamak olmaz elbet. Döner deyip geçme; bizim dönerden daha farklı. Tabii uzun bir kuyruğu göze alman gerektiğini de söyleyelim. Yemeğini yerken oturacağın bir yer yok. O nedenle bu mekanı çok yorgun olmadığın bir ana saklamanı öneriyoruz.

Konnopke’s Imbiss 

Currywurst yani ketçaplı sosis, Berlin’e gelmişken denemen gereken lezzetlerden. Aslında her büfede bulabilirsin. Konnopke’s Imbiss yakınlardaysa burada denemeni öneririz. 

The Barn

Burası kahveseverleri coşturacak bir yer. Lezzetli kahveler, keyifli bir mekan… Berlin’e gelmişken mutlaka uğranması gereken bir durak diyelim, sen anla. 

Annelies

Kahvaltı yapmak için bir yer arıyorsan rotanı Annelies’e çevir. Berlin’de sıra beklemek bir adet olmuş. Burada da sırada bekleyen birkaç kişi görebilirsin. Ancak ye-kalk gibi bir yer olduğu için çok uzun süre bekleyeceğini düşünmüyoruz. Yiyeceğin şeylerden sonra sıra beklemek senin için çok önemli olmayacak. İddialı konuştuk, ama gerçek!

Berlin’de Alışveriş İçin Nereye Gidilir?

Berlin'de alışveriş

İkinci el ve vintage ürünler ararsan Berlin bu konuda çok fazla seçeneğe sahip bir şehir. Daha önce Alışverişin Nostaljik Hali: Berlin’deki En İyi İkinci El Dükkanları yazımızda bu konuyu detaylıca inceledik. Friedrichstraße’ye uğrarsan çok sayıda mağaza gezebilirsin. Galeries Lafayette ise Berlin’in popüler alışveriş merkezlerinden biri. “AVM sevmem, Berlin’e gelmişken yaşanmışlıkları olan bir şeyler almak istiyorum.” dersen de pazar günleri Mauerpark’ta kurulan bit pazarını ziyaret edebilirsin.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Bir Bilet İki Şehir: Amsterdam – Brüksel Gezisi yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın