• Ana Sayfa
  • Antalya
  • Bazen Soğuklardan Sıkılırsın: Kışın Türkiye’nin En Sıcak İlleri

Bazen Soğuklardan Sıkılırsın: Kışın Türkiye’nin En Sıcak İlleri

Soğuk havalardan hazzetmiyorsan kışın Türkiye’nin en sıcak illerini öğrenerek tatil planın için fikirler geliştirebilirsin. Üstelik kış tatili, yıl boyunca yapabileceğin en ucuza mal olacak kaçamak. 

Yarıyıl tatili ya da yıllık izinde sıcak bir tatil yapmak için Türkiye’de birçok seçeneğin var. Dört mevsimi ayrı güzel olan ülkemizde soğuk havalarda kaçacak bir yer arıyorsan ilk bakman gereken yer Akdeniz bölgesi ilk yapman gereken şey ise uçak bileti fiyatlarını incelemek.

Kışın Türkiye’nin En Sıcak Bölgesi Neresidir?

Kışın Türkiye’nin en sıcak bölgesi, Akdeniz bölgesidir. Yıllık sıcaklık ortalamalarını incelediğimizde bu sonuca varıyoruz. Yani nereye gitmen gerektiği belli: Doğası ve yemekleriyle ünlü Akdeniz! Tabii tek seçenek burası değil.

Türkiye’de Kışın En Sıcak Şehirler

kışın en sıcak şehirler

“Türkiye’de kışın nereye gidilir?” sorusuna sıcak bir yanıt arıyorsan düşünmen gereken ilk iki şehir Antalya ve Muğla. Kış dönemi boyunca diğer şehirlere oranla daha yüksek bir ortalamaya sahip olan bu iki şehir, dört mevsim boyunca devam eden bir turizm döngüsüne sahip. 

Daha geleneksel bir yerlerde tatilini geçirmek istersen Hatay İskenderun’u düşünebilirsin. Türkiye’nin yıllık sıcaklık ortalamaları en yüksek şehirleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Mersin, Antakya ve Adana.

Kış Tatili için Nereye Gidebilirim?: Alanya

Tabii ki Antalya’ya gidebilirsin. Hatta şanslıysan ya da çok iddialıysan kışın Antalya’da denize bile girebilirsin. Havalar düşündüğünden soğuk seyretti diyelim, o zaman da Antalya’da keşfedebileceğin birçok tarihi eser ve ilginç yer var. Bilgi almak için Antalya’nın “Havasında Bir Şey Var” Dedirten Tarihi Kentleri yazımıza bir göz atmanı öneririz. 

Alanya’da hava sıcaklığı kış boyunca 11-14 derece arasında değişiyor. Şişme mont, atkı ve bere üçlemesini görmek istemediğin bir tatil yapmak istiyorsan Alanya uçak biletini şimdiden rezerve etmeye ne dersin?

Alanya Uçak Bileti Ara

Kış Mevsiminde Sıcak Bir Tatil: Mersin

Kışın sıcak şehirler, mersin

Yıllık sıcaklık ortalamalarına göre kış boyunca 10 derecenin üzerinde olan şehirlerden biri de Mersin. Tantuninin en hasını yiyebileceğin Mersin aynı zamanda oldukça eski bir şehir. Adam Kayalar, Yumuktepe Höyüğü ve Tarsus Müzesi tarihi bir yolculuk için; Mersin Marina ise şehrin modern çehresinde deniz kokusunu hissederek gezintiler yapmak isteyenler için birebir. Mersin’e ulaşmak için yapman gereken Adana‘ya uçup aktarma yapmak!

Adana Uçak Bileti Ara

Kışın Türkiye’de Gidilebilecek Sıcak Yerler: Bodrum

Kışın sıcak şehirler, Bodrum

Türkiye’de kış sıcaklık ortalaması en yüksek yerlerden biri Bodrum. 11-13 derece arasında değişen sıcaklığıyla üşütmeyen bir kışa sahip olan Bodrum, kış sezonunda başka bir çehreye bürünüyor. Bodrum’un meşhur beyaz evleriyle kaplanmış sokaklar, belki daha tenha ve daha soluk; ama kesinlikle daha romantik.

Bodrum Uçak Bileti Ara

Ege’nin İncisi: İzmir’de Kış Bir Başka

Kışın sıcak şehirler, izmir

Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir, “Ege’nin İncisi” olarak anılıyor. İzmir Körfezi üzerinde yer alan şehir, tarihsel olarak da çok önemli bir bölge. Liman özelliği sebebiyle farklı kültürlerin iç içe olduğu İzmir, dünya çapındaki fuarlarıyla da ünlü. 

Kış aylarındaki sıcaklık ortalaması 8-9 derece arasında olan İzmir, yaz ya da kış fark etmeksizin Türkiye’nin en çok ziyaret edilen şehirlerinin başında geliyor. Muhteşem bir doğaya sahip olan şehir, çok eskiye dayanan tarihi ve dokusuyla ziyaretçilerine keyifli bir gezi sunuyor.  

İzmir’in en fazla turist ağırladığı dönem mayıs ve eylül arasında olsa da Akdeniz ikliminin bölgede hakim olması burayı her daim çekici kılıyor. Ayrıca İzmir her damak tadına uygun nefis tatlarıyla da gezginleri kendine çekiyor. Yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklara kucak açtığı için İzmir mutfağı da çok çeşitli. 

İzmir denince akla gelen boyoz, kumru, tulum peyniri, lokma buradaki lezzetlerden sadece birkaçı. Velhasıl kış ayları boyunca da hayli hareketli olan İzmir, görülmesi gereken bir bölge. İzmir’i hala görmediysen neler kaçırdığının farkında değilsin, bizden söylemesi. İzmir seni bekliyor! 

İzmir Uçak Bileti Ara

İzmir’de uğrayabileceğin birkaç durağı hemen söyleyelim:

Yazın Kalabalığından Eser Yok: Alaçatı

Alaçatı

Çeşme’ye 3 kilometre uzaklıkta bulunan Alaçatı, yaz aylarının en popüler duraklarından biri. Sıcağı özleyip Alaçatı’yı bir de sessiz sakin görmek istersen kış aylarında ziyaret edebilirsin. Taş evleri ve eşsiz gün batımları, kış aylarında da görülmeye değer. 

Erken Emeklilik Deneyimi: Karaburun

Karaburun

Karaburun, İzmir’e yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunuyor. Erken emeklilik deneyimi için ise birebir. Özellikle balık tutmayı seviyorsan kış aylarında Karaburun, insanın üzerinde bambaşka bir his uyandırıyor. Sakinlik ve doğal yaşamı seviyorsan vakit ayırıp buraya uğramanı öneririz.

Huzura Doyma Noktası: Sığacık

Sığacık

Sakin şehir unvanına layık görülen Seferihisar’ın güzel kasabası Sığacık, İzmir’e 52 km uzaklıkta bulunuyor. Teos Antik Kenti, küçük cumbalı evleri, sebze-meyve pazarı, denizi ve sokakları yazın kalabalığından sıyrılmış, seni dinlemek ve ruhuna şifa vermek için bekliyor adeta. Lezzetli gözlemeler, taptaze balıklar geldiğinde sofranın en güzel eşlikçileri olacak. 

Tarihi Bir Durak: Çanakkale’de Kışın Uğranılacak Yerler 

Kışın sıcak şehirler, Çanakkale

Çanakkale, Kuzeybatı Anadolu’da bulunan ve Gelibolu Yarımadası ile Biga Yarımadası üzerinde toprakları olan, köklü geçmişiyle ünlü bir şehir. Türk tarihi açısından hayli önemli bir lokasyon olan Çanakkale, 1. Dünya Savaşı sırasında kilit roldeydi ve burada İtilaf Devletleri, Türk kuvvetleri karşısında mağlup edildi. Çanakkale cephesinde alınan ve efsanelere konu olan bu unutulmaz zafer, tarihimizdeki dönüm noktalarından biri.

Bulunduğu coğrafi konumdan ötürü geçiş iklimine sahip olan Çanakkale’de Akdeniz ve Karadeniz iklim özellikleri görülüyor. Şehrin genel olarak havası ılıman olarak nitelendiriliyor. O yüzden sıcak seven gezginler açısından Çanakkale kış aylarında da gidilebilecek keyifli bir güzergah. Karın şehre hakim olduğu gün sayısı neredeyse 10’u geçmiyor, öyle ılık bir şehir. 

Çanakkale sahip olduğu benzersiz doğal ve kültürel varlıklar sebebiyle Türkiye’nin en fazla turist çeken bölgelerinden biri konumunda. Zengin bir tarihe ev sahipliği yapan şehir, birçok ilgi çekici ve heyecan verici güzergaha sahip. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Balıkesir‘e uçup Çanakkale’ye aktarma yapmak.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti

Çanakkale sahip olduğu benzersiz doğal ve kültürel varlıklar sebebiyle Türkiye’nin en fazla turist çeken bölgelerinden biri konumunda. Hatta hatırlatma yapmak gerekirse Çanakkale’de gezilebilecek yerlerden bazıları şunlar:

Homeros’un İzinde: Troya Örenyeri 

Kışın sıcak şehirler, Troya, Çanakkale

Çanakkale şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Troya Antik Kenti, bölgenin en önemli tarihi mekanlarından biri. 1998 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Troya Antik Kenti dünyanın da en tanınmış antik kentleri arasında bulunuyor.

Her Köşesi Romantik: Assos Antik Kenti

Asos Antik Kenti

Assos Antik Kenti, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale Köyü’nde yer alıyor. Çanakkale’nin en önemli tarihi mekanlarından biri olan bu bölge aynı zamanda Aristoteles’in kenti olarak da biliniyor. Çanakkale’ye geldiğinizde mavilikler içerisinde bulunan bu romantik güzergaha uğramayı unutmayın. 

Ege’nin Göz Bebeği: Bozcaada

Bozcaada, Çanakkale

Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olan Bozcaada, Türkiye’nin Ege denizindeki iki adasından biri. Kendine özgü mimarisi, tarihi ve bir Ege adası olması sebebiyle ülkemizin en sevilen lokasyonlarından biri olan Bozcaada yaz ayları haricinde de ayrı güzel. 

Yazı Kışı Ayrı Güzellikte: Aydın Seni Çağırıyor 

Aydın için yazı kışı bir şehir demek yanlış olmaz. Ege bölgesinde yer alan şehrin yıllık sıcaklık ortalaması 17-18 derece seviyelerinde. Muhteşem havası ile içinizi ısıtan bu tatlı şehir, turizm merkezlerine yakınlığı sebebiyle kışın da çekici bir lokasyon. 

Batısında Ege Denizi bulunan şehrin kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde ise Muğla yer alıyor. Ayrıca Kuşadası, Söke ve Didim ilçeleri de kış aylarında sıcak noktalar arayanlara göz kırpıyor. 

Ilık Bir Kış Havası: Kuşadası 

Kuşadası

İzmir’in güzel komşusu Aydın’a yaklaşık 130 km uzaklıkta bulunan Kuşadası; yazlıkçıların sevdiği, turistlerin ise vazgeçemediği yaz tatili noktalarından biri. Dilek Yarımadası ve Zeus Mağarası, gibi mitolojik ögelerle bezenmiş, hem tarihi doğasıyla etkileyen duraklara sahip. Kış aylarında sakin, ılık ve tam keyfini çıkarmalık!

Antik Kentlere Doğru: Söke

Söke

Aydın’ın ilçesi Söke, şehir merkezine yaklaşık 120 km mesafe bulunuyor. Denizle bağlantısı olmadığı için yaz aylarında sıkça tercih edilen bir yer olduğunu söyleyemeyiz. Ancak doğayı ve tarihi seviyorsan sıcak yaz günlerini burada harika bir şekilde değerlendirebilirsin.

Bafa Gölü, Milet ve Priene Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsin.

Yazlık Duraklar Kışın da Güzel: Didim

Didim

Aydın’a yaklaşık 170 km uzaklıkta bulunan Didim; altın rengi plajları, yazın esintili geceleri ve yazlıklarıyla meşhur bir yer. Tarihe meydan okuyan Doğanbey Köyü, tarih içerisinde yolculuğa çıkaran Apollon Tapınağı ise yaz kış görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Eğer kışın Didim’e gidersen sakinlik ve huzurla karşılaşacaksın. Havanın çok güzel olduğu bir güne denk getirip koylarından birinde denize bile girebilirsin. Didim Gezi Rehberi yazımız bu konuda sana yardımcı olabilir.

Bu önerimizle yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istersen Ege’de Kamp Yapılacak En Güzel Köşeler: Kalbim Ege’de Kaldı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

2 Comments

Bir yanıt yazın