Fransız Mutfağı Lyon’dan Sorulur

Hangi ülkeye ya da şehre gideceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Tarihine mi bakıyorsunuz, doğal güzelliklerine mi, kültürüne mi yoksa gece hayatına mı? Bunların hepsinin önemli olduğunu biliyoruz ama damak tadınıza uygun yemek kültürü olmayan bir ülkeyi de şöyle bir kenara ittiğinizi de tahmin edebiliyoruz. Çünkü yemek önemli! İster farklı tatları denemeyi sevin ister sevmeyin bütün lezzetleri denemek için elinizin hiç boş durmayacağı bir yer biliyoruz. Neresi mi? Tabii ki Fransa’nın lezzet kenti Lyon! Merak etmeyin, gelecek fazla kilolar geldikleri gibi giderler. Siz kendinizi sonbahar rüzgarına ve Orta Çağ’dan bu yana var olan Fransız Mutfağı’na ve tadını ömrünüz boyunca unutamayacağınız enfes lezzetlere bırakın. Uçak biletinizi aldıysanız ve “Tamam, hazırım. Lyon’da nerede ne yenir?’’ diye soracak kıvamdaysanız işte cevabı!

Cafe des Federations’ta Lezzetler Aileden Gelir

Cafe des Federations

Lyon’a gittiğinizde ufak ufak birçok mekanla karşılaşacaksınız. Küçük olduklarına aldanmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu küçük yemek evlerinin lezzetleri çok büyük! Fransa’nın zengin ailelerine yemek yapan yetenekli insanların Sanayi Devrimi’nin ardından kendi işlerinin patronu olma isteğiyle açılmaya başlayan bu Lyon restoranları oldukça köklü. Üstelik bu noktalarda adlarını bile duymadığınız lezzetler deneyimlemeniz de olası. Bu restoranlardan lezzetiyle en üst sıraya çıkanlardan biri de Cafe des Federations. Gidip deniz ürünleriyle daha önce denemediğiniz tatlarla dolu bir yolculuğa çıkmanızı öneririz.

Şarap ve Peynir Cenneti: La Bouteillerie

La Bouteillerie

Biliyorsunuz ki Fransa, peynir ve üzüm cenneti. Peki, Fransa’nın en mükemmel içecekleri ve en lezzetli peynirleri nerede bir araya geliyor dersiniz? Evet, doğru tahmin ettiniz, Lyon’da! “Hangi Lyon restoranına gitmeliyim?’’ diye soracak olursanız cevabımız La Bouteillerie olacak. Üstelik dizaynına ve atmosferine de hayran kalacağınızı garanti ederiz. Hazır dünya çapında peynir ithalatıyla ünlü Fransa’nın sınırlarındayken, hem de Lyon’dayken, otlu yumuşak peynir ve rokforu denemeden dönmeyi düşünmeyin.

Lyon’u Tatlı Biliriz A La Marquise’den Ötürü

A La Marquise

Tatlı sevenleri Lyon’a alalım, hatta onlara özel uzun bir tatil planlaması yapalım. Ne demek istediğimizi Lyon’un bir pastanesinde, önünüzdeki pastadan bir çatal aldığınızda anlayacaksınız. Her sene Dünya Pasta Yarışması’na ev sahipliği yapan bir kentten de bu beklenir zaten, öyle değil mi? Tatlılarıyla kalbinizi çalacak bir mekan arıyorsanız A La Marquise tam size göre! Creme caramel ve çikolata, küraso likörü, badem ezmesinden yapılan coussins de Lyon, A La Marquise’de mutlaka denemeniz gereken tatlar. Küçük, kenarda köşede kalmış bir yerden nasıl böyle mükemmel tatlar çıktığına çok şaşıracaksınız.

Lyon Lezzetleri Pazarda: Quai St. Antoine Pazarı

Quai St. Antoine Pazarı

Haydi biraz restoranlardan çıkın, Lyon sokaklarında ufak bir yürüyüş yapın. Sakın bu yürüyüşün sizi lezzetten uzak dakikalar yaşatacağını düşünmeyin. Lyon’da bulunan Quai St. Antoine Pazarı Lyon lezzetlerini sokakta da deneyimleyebileceğinizin başlıca kanıtı! Bir bölümden şarap, diğer bölümden istiridye alıp yürüyüşünüze devam edebilirsiniz. Lyon’a lezzetin başkenti derken haksız değildik!

Lyon’a Özel Lezzetler: Au Fevrier Vieux Lyon

Au Fevrier Vieux Lyon

Turna balığının özel bir hamur içerisinde kaynatılmasıyla hazırlanan quenelles de brocket, dillere destan kaz ciğeri, Lyon’da sevilerek tüketilen işkembenin, hardal ve limonla buluşmasından doğan tablier de sapeur… Lyon’a özgü yemeklerin yenilmesi gereken hiç kuşkusuz ki Au Fevrier Vieux Lyon. Küçücük masaları, kırmızı ve kahverenginin tasarımı, bardakların bulunduğu vitrini ve içten çalışanlarıyla sizi evinizde gibi hissettirecek bir restoran olduğuna emin olabilirsiniz. Bütün yemeklerin tadına bakmak isteyeceğiniz bu mekana gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı da unutmamanızı öneririz.

Lyon sevgisi başkadır. Lyon uçak bileti almış gezginin hedefleri bellidir. Sadece yeni bir şehir göreyim, değişiklik olsun diye gitmez. Siz de Pegasus’ta uygun Lyon uçak bileti fiyatlarına göz atıyorsanız, bu restoranları şimdiden listenize ekleyebilirsiniz.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...