• Ana Sayfa
  • Fransa
  • Fransa Gezi Rehberi: Fransa’da Yapılması Gereken 10 Şey
Fransa Gezi Rehberi

Fransa Gezi Rehberi: Fransa’da Yapılması Gereken 10 Şey

Fransa gezi rehberi ile dünyanın en popüler ülkelerinden birini keşfe çıkıyoruz. Fransa nasıl bir yer, oraya nasıl gidilir ve orada yapılacak şeyler hakkında konuşacağız. Bu ülkeye gitmeden önce bilgiye ihtiyaç duyuyorsan içeceğini hazırla, koltuğunu en rahat konuma getir ve atmosferi pekiştirecek bir müzik aç. Mesela bu:

Dünyanın en fazla turist çeken ülkelerinden biri olan Fransa, Avrupa’nın sanat ve kültür merkezi olmasının yanı sıra endüstriyel devlerinden biri konumunda. Ülke aynı zamanda sportif başarıları ile de tanınıyor. Bunlardan başka? Fransa, aynı zamanda tarihsel açıdan Avrupa’nın en köklü geçmişe sahip ülkelerinden biri. Tüm bu etmenler bir araya gelince Fransa’nın neden gezginlerin gözdesi olduğu anlaşılıyor. Burada keşfedilecek o kadar çok şey var ki ülkeyi tamamen tanımak için bir ömür bile yetmez.

Fransa Nerede?

Fransa Haritası ve Eyfel Kulesi Modeli

Batı Avrupa’da bulunan Fransa, Kuzey Denizi kıyıları boyunca uzanıyor ve Almanya, İsviçre, Lüksemburg, İtalya, Andorra, Belçika, İspanya ve Monako ile komşu. Manş Denizi kıyılarını İngiltere ile paylaşan Fransa, toplamda 50.45 km uzunluktaki bir su altı tüneli ile İngiltere’ye bağlanıyor. Tünel ismini de Manş Denizi’nden alıyor: Manş Tüneli.

Fransa’ya Nasıl Gidilir?

Noel Colmari Ziyaret Eden Genç Kadın

Türkiye’den Fransa’ya gitmek için en pratik yöntem, hava yolu seyahati. Türkiye üzerinden deniz yolu ve kara yolu kullanılarak da Fransa’ya ulaşılabiliyor. Pegasus, Fransa uçuşlarında Paris, Lyon ve Marsilya’ya ulaşım sağlıyor.

Fransa Uçak Bileti Ara

fransa-ucak-bileti

Fransa Nasıl Bir Yer?

Paris Zafer Anıtı

Fransa sadece Paris’ten ibaret değil. Ülkenin başkenti her ne kadar aynı zamanda turizm açısından en popüler destinasyonu olsa da Fransa’da görülebilecek birçok yer var. Lyon, Marsilya, Bordeaux, Cote D’Azur (Fransız Rivierası), Mont Saint-Michel, Loire Vadisi, Biarritz…

Fransa’da İngilizce yaygın olarak konuşuluyor, ama sadece turistik yerlerde. Yani Paris gibi yerlerde İngilizce iletişim kurabilirsin. Diğer bölgelerde ise Fransızca hakim. Fransızlar, kendi dil ve kültürlerine çok önem verdikleri için gezginlerle bile Fransızca iletişim kurmayı tercih ediyor.

Fransa’da gezilecek yerlerde en önemli durak Paris. Burası ülkenin en kozmopolit yeri ve özellikle ilk kez yurt dışı uçuşu gerçekleştireceksen kesinlikle senin için daha konforlu bir gezi olur. Bu arada ilk kez yurt dışına çıkacaklar için tavsiyeler verdiğimiz bir içerik hazırlamıştık, buraya bıraktık.

Fransa Hakkında Kısa Kısa

Fransa hakkındaki temel bilgileri özet geçelim. Seyahatten önce bu tür pratik bilgiler her zaman işe yarar.

  • Fransa’nın başkenti Paris ve en son nüfus sayımına göre şehirde yaklaşık 2.3 milyon kişi yaşıyor.
  • Fransa iklimi bölgelere göre değişir. Güney bölgesinde Akdeniz iklimi görülürken orta kısımlarda karasal iklim ağır basıyor.
  • Fransa’da para birimi olarak euro kullanılıyor.
  • Fransa’ya gitmek için en iyi zaman dilimi, ilkbahar ve yaz mevsimleri. Hava durumu, ülkenin genelinde güzel ve uzun geziler için uygun.
  • Fransa gezisi için vize alman gerekecek. Schengen başvurun onaylandıktan sonra ülkeye giriş yapabilirsin.
  • Fransa’nın en büyük havalimanı, Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı. Yılda ortalama 60 milyon insanın kullandığı bu terminal, dünyanın başlıca havacılık merkezlerinden biri konumunda.

Fransa’da Yapılacak Şeyler

Paris Manzarasının Keyfini Çıkarın

Romantizmin şehri Paris, Fransa gezisi esnasında en çok vaktini alacak şehir olacak. Neden mi? Çünkü Paris’te gezilecek yerler o kadar fazla ki burası için kesinlikle birkaç gün yetmez.

Paris’te görülecek yerler konusuna biraz eğilelim. Paris hakkında birkaç tane içeriğimiz var, merak edenler için buraya koyduk.

Paris’in Pek Bilinmeyen Enfes Noktaları

Bir Fransız Gibi Hissettiğimiz Paris Gezimiz

Güneyinde Akdeniz bulunan bu ülke, aynı zamanda deniz tatilini de mümkün kılıyor. Tabii ki Fransa’da görülebilecek o kadar fazla tarihi ve kültürel yer varken deniz tatili yapmak kulağa biraz şaşırtıcı gelebilir; ama özellikle Fransız Rivierası (daha bilinen ismi ile Cote D’Azur), büyüleyici denizi ve sahil kasabaları ile keşfedilmeyi hak ediyor.

Fransa’da görülmesi gereken bir diğer şehir de Marsilya. Marsilya hakkında da daha önce birkaç içerik hazırlamıştık.

Limana Karşı Eğlence! Marsilya’nın Liman Manzaralı En Ünlü Barları

Uzun Akdeniz Tatillerinin Adresi: Marsilya Gezi Noktaları

Hemen Şimdi Marsilya’da Olmak İstiyorum Demenizi Sağlayacak Nedenler

Başka nereleri gezmeli? Futbol takımı ile pek meşhur Lyon, aynı zamanda tam bir lezzet şehri. Bu konuyu ayrı bir başlıkta inceleyeceğiz.

#1 Eyfel Kulesi Üzerinden Paris’i İzle

Eyfel Kulesinden Şehir Manzarası

Paris’te yapılacak şeyler arasında Eyfel Kulesi gezisi ilk sırada geliyor. Biraz fazla turistik ve sıradan görünüyor olabilir, ama Paris’i ziyaret eden herkesin bu etkinliği bir kez tecrübe etmesini tavsiye ediyoruz. Kulenin tepesindeyken Paris ayaklarının altına seriliyor ve burada inanılmaz fotoğraf kareleri yakalayabiliyorsun. 324 metre uzunluğundaki kulenin en tepesine çıkmak için tam 1665 basamağı çıkmak gerekiyor, ama tabii ki asansörler de hizmet veriyor.

Eyfel Kulesi Hakkında Muhtemelen Hiç Duymadığın İlginç Bilgiler

#2 Müze ve Katedral Turuna Çık: Louvre Önceliğinde Olsun!

Rouen Katedrali Paris Fransa

Fransa tam bir müze ve katedral ülkesi. Dünyanın en ünlü dini yapıları arasında sayılan Notre Dame Katedrali, dünyanın en iyi müzeleri arasında yer alan Louvre Müzesi ve Lyon’da yer alan Notre Dame de Fourvière Bazilikası, ülkenin en güzel yerleri listesinde ilk sıralarda bulunuyor. Paris müzeleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Paris’in En İyi 10 Müzesi isimli içeriğimize bakabilirsin. Katedraller için de aşağıdaki listeye göz atabilirsin.

  • Reims Katedrali
  • Chartres Katedrali
  • Amiens Katedrali
  • Rouen Katedrali
  • Beauvais Katedrali

#3 Fransa’nın Ünlü Şatolarını Keşfet

Orta Çağ’ın görkemli ülkelerinden Fransa, şatoları ile pek ünlü. Eski zamanların bu görkemli yapıları, günümüzde otel ya da müze olarak da kullanılabiliyor. Tarihsel birçok olaya sahne olan, boyutları ve işçilikleri ile insanı büyüleyen şatolarda dolaşırken insan kolayca zaman katmanlarının içinde kaybolabiliyor. Şatolara ek olarak dünyanın en ünlü saraylarından biri de Fransa’da yer alıyor: Versay Sarayı. Günümüzde bir müze olarak da kullanılan Versay Sarayı’nı ayrı bir başlıkta irdeleyeceğiz.

Fransız şatolarını keşfe çıkmanın yolu Normandiya’dan geçiyor. UNESCO tarafından koruma altına alınan Loire Nehri Vadisi boyunca birbirinden güzel birçok şato yükseliyor. Mesela Chambord Şatosu. Fransız Rönesans mimarisinin en güzide örneklerinden biri olarak görülen bu şato, 16. yüzyılda Kral I. François adına inşa edilmiş. Gotik stildeki kuleleri, geometrik şekillendirilmiş peyzajı ve 440 odası ile Chambord Şatosu, kesinlikle görülmeye değer.

Sana bir tavsiye daha verelim: Chaumont Şatosu. Loire Vadisi şatolarından bir diğeri olan Chaumont, sunduğu manzaralar ile insanın nefesini kesmeye aday. Rönesans dönemi şatolarından Chaumont, şişman kuleleri ile dikkat çekiyor. Şatonun tarihi ise aslında Rönesans’tan daha eski. 10. yüzyılda Blois Kontu I. Eudes tarafından yaptırılan bu şato, 15. yüzyılda kralın emri ile yakılmış. Daha sonra Fransa Kralı II. Henri’nin eşi Catherine de Medici tarafından alınan bu şato, Rönesans stilinde tekrar inşa edilmiş ve iç dizaynı dönemin en lüks mobilyaları ile tasarlanmış.

Fransa şatolarını gezmeye devam etmek istiyorsan aşağıya birkaç tane daha şato ismi bırakıyoruz.

  • Pierrefonds Şatosu
  • Chantilly Şatosu
  • Blois Şatosu

#4 Fransız Kovboylar ile Tanış: Camargue

Camargue Fransa

Kovboyluğu Amerikalılara özgü bir şey sanıyorsan yanılıyorsun, çünkü Fransa’da da kovboylar var. Atları ile pek meşhur Camargue bölgesi, tuz düzlükleri üzerine kurulu bir yerleşim merkezi. Flamingoların gezindiği, bembeyaz atlara binen kovboyların etrafta görülebildiği bu güzel bölge, çiftlikleri ile ünlü. Fransa’da yapılacak alternatif bir şey arıyorsan burası kesinlikle görülmeye değer.

#5 Normandiya’da Bir Falez Manzarası: Etretat’i Gez

Falezler ve Okyanus Manzarası Etretat Normandiya Fransa

Falezleri ile ünlü Etretat, Fransa’nın huzur dolu sahil kasabalarından biri. Paris’ten yaklaşık 2.5 saatlik bir seyahatle varılabilen bu tatil kasabasında o kadar güzel deniz manzaraları seni karşılayacak ki maviliklerin içerisindeyken bu sahil kasabasına yerleşmeyi düşüneceksin istemsizce. Yaz döneminde gidersen burada denizin keyfini çıkarabilirsin.

#6 Lyon’da Fransız Mutfağını Deneyimle

Lüks Tatlı Servisi Fransa

Fransız mutfağı denildi mi akan sular durur. Dünya tarihinin en ünlü şeflerinin çıktığı bu ülkede inanılmaz bir gurme kültürü mevcut. Fransa’da her şeyin merkezi Paris olabilir, ama mutfağın merkezi Lyon’dur diyebiliriz. Lyon mutfağı hakkında daha önce konuştuk, aşağıya usulca bırakıyoruz.

Fransız Mutfağı Lyon’dan Sorulur

Dikkat! Lyon Tadını Damaklarda Bırakır: En İyi Lyon Yemekleri

#7 Lascaux Mağaralarında Tarihe Tanıklık Et

Lascaux Mağaraları Fransa

Kaynak

Fransa’nın güneyinde, dünya tarihinin en eski mağara resimlerinin bulunduğu bir yer var: Lascaux. 1940 yılında 4 çocuk tarafından keşfedilen Lascaux Mağaraları, MÖ 13000 yıllarına tarihlenen mağara resimleri ile süslü. Günümüzde mağara resimlerinin zarar görmemesi için buraya sadece arkeologların girmesine izin veriliyor. Turistler ise birebir olarak tasarlanan taklit mağarada gezebiliyor.

#8 Versay Sarayı’nın Büyüleyici Güzelliğine Kendini Bırak

Versay Sarayı Fransa

Kaynak

Tek kelime ile harikulade denilebilecek bahçelere sahip, bahçesinin içerisi mini köşklerle süslü, 14. Louis döneminde yapılmış bir tarihi eser: Versay Sarayı. Fransız aristokrasinin bir simgesi olan bu saray, aynı zamanda Fransız İhtilali’nin başladığı yer konumunda. Ne kadar da ironik!

#9 Korsika Adası’nda Deniz, Kum ve Güneşin Tadını Çıkar

Korsika'da Gün Batımı

Fransa’da denize girilebilecek en güzel yerlerden biri, ülkenin güneydoğusunda bulunan ve İtalya ile komşu olan Korsika Adası. Eski zamanlarda bir korsan adası olan Korsika, günümüzde turizm cenneti konumunda. Fransa’da bir deniz tatili yapmayı düşünüyorsan Akdeniz’in en büyük dördüncü adası seni bekler!

#10 Bordeaux’ta Üzüm Bağlarında Kaybol

Üzüm Bağları Bordeaux Fransa

Fransa’nın Bordeaux şehrinde yetiştirilen üzümler, global üne sahip. Bordeaux üzüm bağlarında gezinmek, Fransa’da yapabileceğin şeylerden en tatlı olanı belki de. Uçsuz bucaksız üzüm bağlarında gezinirken kendini bir Fransız filminde sanman çok muhtemel…

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın