Gaziantep El Sanatları

Gaziantep’in El Sanatları Ustası Olduğunu Gösteren 4 Sanat

Gaziantep’e ayak bastığın an seni daracık sokaklar, kerpiç ve taş evler, mis gibi yemek kokuları karşılayacaktır. Sokaklarında başlayan otantik hava, çekiç sesleriyle güçlenecek ve seni çarşılarına çağıran bu sesleri takip ettiğinde mükemmel manzaralarla tanışacaksın. Gaziantep’in el sanatları konusundaki mükemmel yeteneğine hayran kalmak ve bu güzellikleri yerinde görmek için hemen Gaziantep ucuz uçak biletlerini araştırmanda fayda var. Çünkü Türkiye’nin güneyinde bir yer seni büyülemek için sabırsızlanıyor.

Gaziantep’te Bakır İşlemeciliği

Gaziantep el sanatları konusunda rakip tanımayan bir kent. Özellikle bakır işlemeciliği ile ortaya çıkan eserler, görülmeğe değer. Aslında bakır işlemeciliğinin yanında, altın ve gümüş işlemeleri, farklı takılar ve sedef kakmalı eşyalar konusunda da çok iyi olan Gaziantep, çarşılarında sergilediği bu sanat eserleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Gaziantep’te bakır işletmeciliği çok eskilere dayanıyor. Bakır ve pirinçten oluşan bu tek parça eşyalara şekil veriliyor ve işlemeler yapılıyor. Bu esnada kalem ve çekiç dışında hiçbir alet kullanılmıyor. Yani yüzde yüz insan emeğinden olan bu eserler, tamamen teknolojiden uzak. ‘Gaziantep’ten ne alınır?’ diye düşünüyorsan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’na uğrayarak bakır ustalarını izleyebilir, tamamlanan eserleri incelerken onları satın alabilirsin.

gaziantepte-bakir-islemeciligi

Kilimcilik

Bakır işleyen ellerden gözümüzü hemen kilim dokuyan maharetli ellere çeviriyoruz. Renkli renkli iplerle yapılan kuşlar, baklava dilimleri, geometrik çizgiler ve diğer otantik şekillerle mükemmel kilimler ortaya çıkıyor burada. Gaziantep kilimlerinin hammaddesi öküz, deve ve at tüyü, koyun yünü ve keçi kıllarıdır. Fakat son zamanlarda akrilik iplik de kullanılır. Genelde 69 cm eninde ve 260 cm boyunda dokunan bu kilimlerle, insan elinin neler yapabileceğine şahit olacaksın. Farklı şekil ve renklerde dokunan bu kilimlere hayran olmaman imkânsız.

kilimcilik

Köşker

Gaziantep’te çarığa köşker deniyor. Üstü kırmızı veya siyah deriden, tabanı ise köseleden dikilen topuksuz ayakkabılar bunlar. Antepliler bu konuda çok iyi. Hiçbir plastik madde kullanılmayan ve tüm dikişleri elle yapılan köşker çeşitlerinin en iyileri Kapalı Çarşı’da bulunuyor. Üst ve alt tabanı arasındaki kil sayesinde insan vücudundaki elektriğin toprağa verilmesini sağlayan bu otantik eşyalar, harika bir hediye seçeneği olabilir.

Tabii ki Baklava

“Bu bir mutfak sanatı, el sanatlarıyla ne ilgisi var?” diye düşünenler olabilir. Fakat baklava hamurunu tek tek açmak ve malzemelerini ayarlayıp mükemmel lezzetler çıkarmak bizce bir el sanatı. Lezzetli Antep fıstıklarıyla bezenmiş ev yapımı baklavaları denemeyi ve dönüşte bu lezzeti sevdiklerine de almayı unutma.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...