Bişkek Hem Çok Uzak Hem Çok Yakın

Hem Çok Uzak Hem Çok Yakın; Bişkek

Heybetli dağları, şırıl şırıl suları, hafif çekik gözlü ve güzel suratlı insanları, köklü kültürleri, Karahanlılar’dan kalma ilişkilerimiz ile Kırgızistan’ı az çok biliyoruz. Ama bu ülkeyi derinlemesine keşfetmenin en iyi yolu başkent Bişkek’e uğramak. Bişkek gerek doğası gerek modern hayatı ve sanata olan düşkünlüğüyle bir gezginin birden fazla duyguyu tadacağı mükemmel bir kent. Uzak bir coğrafyada kendine dair bir şeyler bulmak istediğinde Pegasus, Bişkek ucuz uçak biletleri ile sana yardımcı olacak. Bu arada söylemiş miydik? Bişkek’te vize derdin de olmayacak! Sen kenti keşfetmeden önce sana biraz ipucu verelim.

Başkentte Sovyet Esintileri

Bişkek’te Sovyet Rusya döneminden esintileri görmek mümkün. Savaşta hayatını kaybedenlerin anıtları, dönemin mimari özellikleriyle yapılan ev ve devlet binaları tamamen bu döneme ait. Özellikle Chuy Caddesi’nde bu ayrıntıları sık sık göreceksin. Hatta mutlaka gidip görmen gereken Ulusal Tarih Müzesi’nin girişinde bile Sovyet heykeli bulunuyor.

Bişkek Sovyet Esintileri

Derin Tarih ve Kalıntılarını Keşfetmek

Bölgenin muhteşem tarihi göz önüne alındığında, Orta Asya göçlerinden Cengiz Han’a, Sovyet döneminden günümüze kadar olan hareketliliğin muhteşem müzeleri meydana getireceğini tahmin edebilirsin.  Ulusal Tarih Müzesi, Devlet Güzel Sanatlar Müzesi, Sovyet tarihini en iyi şekilde özetleyen Mikhail Frunze Müzesi, kökü çok derinlere dayanan Manas Müzesi mutlaka uğraman gerekenlerden.

Temiz Havayı Ciğerlerine Çek

Tien-Shan Dağları’nın eteklerinde, Bişkek’in hemen güneyinde Kırgızistan’ın Ala-Archa Milli Parkı bulunuyor. Bu bölge trekking yapmaya ve bisiklet süremeye çok müsait. Ala-Archa; nehri, buzulları, kayak merkezleri ve şelaleleriyle bir harikalar diyarı özeti. Bişkek gezinde hafta sonu kaçamağı olarak burayı değerlendirebilirsin. Burada bulunan oteller ve konaklama yerleri sana en iyi hizmeti sunacaklar. Eğer Ala-Arça’ya uğrayamadıysan Karakol Vadisi ve Issık Gölü, en uygun uçak biletlerini aramaya başlaman için sebep olacak doğal güzelliğe sahip.

Bişkek Temiz Hava

Doğayı Atların Üzerinde Keşfet

Ala-Arça Milli Parkı’ndan kopamıyoruz. Bu parkta saatlik veya günlük olarak atlara binebilme imkanın var. Fakat Bişkek yaylalarında ata binmek istiyorsan seni Tokmok Köyü’ne alalım. Tokmok Köyü’ndeki pazar hayvan barınağı, muhtemelen Kırgızistan’da bir at satın almak için en iyi yer. Tabii ki bu atları satın almak zorunda değilsin. Fakat birbirinden güzel yüzlerce atı görmek, satıcılarla sohbet etmek muhteşem bir deneyim olacak. Bişkek’in görülmesi gereken yerlerinden Buruna Kulesi’ne giderken Tokmok’ta toplu taşıma transferleri yapılıyor. Bu yüzden zaten buraya geleceksin. Gelmişken bu fırsatı kaçırma deriz.

Bişkek Doğa

Biraz da Alışveriş

Bişkek’te alışveriş kültürü bir hayli gelişmiş. Kentte lüks alışveriş merkezlerinin yanında, gezmeye doyamayacağın geleneksel çarşılar da bulunuyor. Kentin en önemli alışveriş bölgesi Osh Pazarı. Geleneksel eşyaların bulunduğu rengarenk tezgahları burada bulabilirsin. Eğer ekonomik bir seçenek istiyorsan 2.el eşyaların satıldığı Dordoy Pazarı’nı öneriyoruz. Şehirde bulunan en ilginç şeyleri burada göreceğin kesin.

Bişkek Alışveriş

Bişkek = Gece Eğlenceleri

Abartmıyoruz. Evet, harika bir doğa var, tarih desen en görkemlisi. İş eğlenceye gelince Bişkek bu konuda da asla geri durmuyor. Bişkek’te kesinlikle iyi müzik dinleyebilirsin. Özellikle şehirde caz müzik bir hayli seviliyor. Fortuna Jazz Club ve Na Dzerjinke Pub şehrin en iyi müzik yapan mekanları. Bişkek gece hayatını şenlendiren kulüpler de var. Kentte öğrenci nüfusunun yüksek olmasından dolayı enerji bir hayli yüksek. Üstelik burada bolca Türk vatandaşı ile karşılaşabilirsin. 12 Bar, Retro Metro ve Navigator Bişkek’in en ünlü eğlence mekânları arasında.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...