• Ana Sayfa
  • Dağcılık
  • İsviçre’nin Kasabaları | İsviçre’de Gezilecebilecek Kasabalar ve Rotalar
İsviçre'nin Kasabaları Göl Manzarası

İsviçre’nin Kasabaları | İsviçre’de Gezilecebilecek Kasabalar ve Rotalar

İsviçre’nin kasabaları hakkında ne biliyorsunuz? Öğrenmeye hazırlanın…

İsviçre, federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kanton bölgeden oluşuyor. İsviçre’nin Zürih, Lozan, Basel, Cenevre, St Gallen şehirleri arasında dolaşırken birbirinden güzel kasaba manzaralarına denk gelebilir, bir süre sonra yoğun manzaralar ve Alp manzaraları vesilesiyle yeşil görmeye bile başlayabilirsiniz. Ama endişlenmenize gerek yok her şey kontrol altında. Tamamiyle fazla huzurdan kaynaklı bir durum bu. Hadi gelin sizlere şehirlere girmeden, direkt doğasından bahsedeceğim İsviçre kasabalarından bahsedeyim.

İstanbul’dan kalkan uçağımda koltuğuma oturduğum andan itibaren Pegasus’un offline hizmet veren multimedya menüsü sayesinde çok sıkılmadan, hemen hemen 1 film süresinde 2,5-3 saat gibi bir sürede Zürih’e ulaştım. Zürih’te daha önceden kiralama rezervasyonu yaptığım aracımı teslim aldıktan sonra ilk olarak Luzern yolu üzerinden Bern bölgesine gitmeyi planladım. Sonrasında ise sırasıyla aynı rotadan St.Gallen ve Appenzel bölgesiyle rotayı tamamladım.

İsviçre Kasaba Keşifleri için Ufak Tüyolar

  • Öncelikle bana kalırsa araç kiralamanız şart. Çünkü gerek zamandan kazanmak, gerek ise daha konforlu yolculuk için elinizde çantalarla valizlerle dolaşmak yerine araç daha mantıklı olacaktır. Ayrıca; seyahat ekibiniz 2 kişiden fazlaysa daha da ekonomik olacaktır.
  • İsviçre demek dağlar demek, haliyle o dağ zirvelerinden aşağıya bakmanız vs öyle 1 günde 3 5 yer görerek yaparım diyebileceğiniz bir yer değil. 1 günde bazen max 2 yer göreceğiniz yerler olacaktır.
  • İsviçre 3000 metreden yüksek 208, 4000 metreden yüksek ise 24 dağın bulunduğu bir bölge.
  • Süt, İsviçre’nin milli içeceği.
  • Çikolata aşığı İsviçre’de yılda 150.000 ton’dan fazla çikolata üretiliyor. İsviçreli ise yılda ortalama 10 kg çikolata tüketiyor.
  • İsviçre bayrağı karedir. Dünyada Vatikan ile sadece İsviçre’de dikdörtgen yerine kare bayrak var.
  • 4 resmi dil var İsviçre’de. Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanca ve İngilizce.
  • Market alışverişi fazlasıyla önemli bence. Çünkü kasaba rotalarında öyle müthiş hizmet veren bir restoran ortamı olmadığı için, yanınızda taşıyacağınız ufak atıştırmalıklar can kurtaracaktır.
  • Kredi kartı her yerde yaygın. Nakit bulundurmadan da döndürebilirsiniz seyahati.
  • İsviçre, dünyanın yer yerinden 12 ay boyunca misafir kabul eden bir ülke. Bu sebeple; rezervasyonlarınızı önceden yapmanızda fayda var.

Lauterbrunnen

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Lauterbrunnen

72 şelalesi olan İsviçre’nin en çok ziyaret edilen bölgesinde ister yürüyüş yapabilir ister bütçenize göre aktivitelere katılabilirsiniz. Grütschalp üzerinden Winteregg, Gimmelwald veya Mürren zirvelerinin ve manzara noktalarının bulunduğu bölgede 3-4  günlük bir program fazlasıyla yeterli olacaktır. İsterseniz bölgede teleferikle Grütschalp gibi noktalara teleferikle çıkabilirsiniz.

İsviçre seyahatinizde zaten en çok kullandığınız ulaşım aracı ya bahn adı verilen trenler ya da bu teleferikler olacak. Lauterbrunnen, Zürih’e 120 km uzaklıkta İsviçre’nin en iyi manzaralarını görebileceğiniz en nadide yerlerden birisi.

Grindelwald: İsviçre’nin Kasabaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Grindelwald

İsviçre’de görülebilecek en güzel yerlerden birisi Grindelwald. Lauterbrunnen’e  10 km uzaklıkta bulunan kasaba diğerler kasabalar gibi yemyeşil kırları ve devasal zirveleriyle gözde ziyaret edilecek noktalardan. Ayrıca; Grindelwald, mountain coaster denilen dağ kızağının yapıldığı yerlerden birisi. Tek turu 6 Frank olmak üzere isterseniz  İsviçre dağlarında ufak bir adrenalin de yaşayabilirsiniz.

Açıkcası bu gezide en keyif aldığım anlardan birisi bu etkinlikti. İsviçre’ye yolunuz düştüğünde en az 1 kere yapın derim. Pişman etmez. Ayrıca buz kasaba olarak da bilinen Grindelwald, kışın da kayak severlerin öncelikli tercih ettiği noktalardan birisi.

Wengen

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Wengen

Bern’in araba giremeyen kasabalarından Wengen’e Lauterbrunnen’den kalkan trenlerle kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.  Dağların altında, manzaraya karşı adeta güzellik yarışmasında gibi sıra sıra dizilmiş evler ve İsviçre’nin olmazsa olmazları inekleri ile inanılmaz bir manzara sizi bekliyor.

Blausee: İsviçre’nin Kasabaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Blausee

Doğru çeviriyle diğer adıyla balıklı göl burası. İster trenle ister araçla gelebileceğiniz bu doğal yaşam parkında suyun berraklığı, ve dev bir dağ yamacında bulunan dinlenme alanıyla inanılmaz derecede büyüleyici bir yer. Balusee’de ister tekne turu yapabilir suyun altındaki balıkları tane tane sayabilir, ister ormanın içinde küçük trekkingler yapabilirsiniz. Girişi ücretli olan bu Blausee, İsviçre’nin ziyaret edilesi noktalarından birisi.

Oeschinnensee

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Oeschinnensee

Oeschinnensee bölgesi Blausee’den 8 km uzaklıkta bir krater gölü ve mountain coastre yapabileceğiniz bir yer. Buraya geldikten sonra göle ulaşmak için 2 yönteminiz var. Biri aracı parkettikten sonra 1,5 saat yürüyüş yaparak yaya şekilde ulaşım, biri de teleferik sistemiyle ulaşım. Yani ya dağa teleferikle tırmanacak ya da dağın yamacından yürüyüş yapacaksınız.

Bu arada; İsviçre’de dağların arasındaki küçük göllerin neredeyse hepsinde araç ile ulaşım yok. Doğal alanın bozulmaması ve doğaya gitmek için emek vermek gerek stratejisiyle özellikle yol yapılmayan bu göllerin her biri görülesi, her biri yürünesi. Ayrıca; İsviçre’nin en iyi mountain coaster aktivetelerinden birisi de burası !

Wildkirchli : İsviçre’nin Kasabaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Wildkirchli

Appenzell’de dağın yamacına inşa edilen 170 yıllık bir otel restoran burası. Ebenalp teleferiği ile çıktıktan sonra 15 dakikalık yürüme ile Seealpsee gölü manzarasında ve Appenzell bölgesi eşliğinde buraya ulaşabilirsiniz. Kayalıklar içinde bir kiliseye ziyarete gelirken dağlarda yaşamaya karar veren bir Almanın yaptığı Wildkirchli fotoğrafçıların gözdesi durumunda.

Maiendorf

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Maiendorf

Heidi’nin köyü olarak da bilinen Maiendorf, meşhur o çizgi film nedeniyle ziyaretçilerin uğrak yeri. Köyde ayrıca isterseniz sevdiklerinize heidi köyü damgalı kart atmanız için nostaljik bir postane bulunuyor.

Guarda : İsviçre’nin Kasabaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Guarda

Guarda, İsviçre’nin en güzel köylerinden biri olarak kabul ediliyor. Buradan istersen yaz aylarında Piz Buin’e yürüyüş yapabilirsiniz. Kışın ise buz pistleri ve kayak aktiviteleriyle ziyaretçilerini bekleyen köy, St Moritz’e yakın bir noktada bulunuyor.

İsviçre’nin Trekking Sonunda Ulaşılabilecek Enfes Manzaralı Gölleri

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Göller
  • Urdensee
  • Klöntalersee
  • Bannalpsee
  • Caumasee
  • Crestasee
  • Lungernsee
  • Engstlensee
  • Gelmersee
  • Vierwaldstattersee
  • Shilsee
  • Walensee
  • Sealpsee
  • Genfersee

İsviçre’nin En İyi Tren Rotaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Tren Rotaları

Golden Pass Line : İsviçre’de Cenevre Gölü’nün kıyılarından başlayan yolculukta 8 göl  görüyor, 3 dağ geçidinden geçiyorsunuz. Luzern, Interlaken, Zweisimmen ve Montreux rotalarını birbirine bağlayan yolculuk toplam 5 saat 8 dakika sürüyor ve inanılmaz manzaralar vaad ediyor. Özellikle Brienz Gölü ve Bernese Alpler’inin manzarası gerçekten mükemmel ! Ayrıca Thun ve Spiez Gölleri de gün batımının en güzel yakıştığı yerler arasında.

Glacier Express : Dünyanın en yavaş ekspres treni olarak da bilinen Glacier Express, 291 köprü ve 91 tünelden geçiyor. 8 saat süren yolculukta St. Moritz, Chur, Andermatt ve Zermatt rotaları yer alıyor. Bu rotayı yaptıktan sonra İsviçre’nin güneyini komple bilirim diyebilirsiniz. Fotoğraflardan eminim daha önce de gördüğünüz Landwasser Viyadüğü, Oberalp Geçiş rotalarının ve İsviçre’nin en meşhur dağı Zaermatt’ın da için de olduğu bu güzergahta bilet bulmak için online adım atmanız şart.

Bernina Express : İsviçre’de Alpleri görmek istiyorsanız en doğru tren rotasının Bernina olduğunu söylüyor yerlisi. 55 tünel ve 196 köprünün bulunduğu tren rotası İsviçre’den başlıyor ve İtalya’da son buluyor. 4 saat süren yolculukta Chur, St Moritz, Tirano ve Lugano rotası mevcut.

Voralpen Express : Benim vaktim az derseniz değerlendirebileceğiniz güzel bir rotaya sahip Voralpen. Luzern, Rapperswill ve St Gallen üzerinden 2 saatlik bir rotası olan bu trende yine yeşiller arasından keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Gotthard Panorama Express : Yolculuk ödüldür sloganıyla hizmet veren bu tren hattı yaklaşık 2,5 saat süren yolculukta Luzern, Flüelen, Bellinzona ve Lugano rotaları bulunuyor. Glacier Express kadar olmasa da tercih edilen bir rota.

Diğer finiküler rotaları, Parsennbahn, Monte San Salvatore, Piotta Standseilbahn, Gornergrat Bahn.

İsviçre’nin En İyi Finiküler Rotaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Finiküler Rotaları

Schynige Platte Railway : Tarihi dişli bir trenle yapılan rotada Eiger, Mönc, Jungrafu yanı sıra Thun ve Brienz göllerinin tepeden manzrasını da görebilirsiniz.

Brienz Rothorn Bahn : Nostaljik buharlı trenle yapılan bu yolculukta Bernese Alpleri’ne enfes bir yolculuk yapabilirsiniz .Bana kalırsa en iyi manzaralar bu rotada. Fakat tren fiyatları maalesef baya pahalı.

Reichbach Finiküleri : Sherlock Holmes filmin izlediyseniz bu rotayı hatıralayacaksınız . Filmde  Sherlock’un düştüğü meşhur Reichbach Şelalesi başta olmak üzere bir çok şelale bu rotada.

Niesenbahn : Nefes kesici bir manzara sunuyor bu güzergah ! 2362 metre bir dağa tırmanılan güzergah Niesen ile Mülenen arasında.

Rigi Railway : Dağların Kraliçesi olarak da anılan bölgede Vitznau ve Rigi Kulm arasında muhteşem göl manzaraları eşliğinde yapılacak manzara rotası.

İsviçre’nin En İyi Teleferik Rotaları

Avrupa'nın Yeşil Ülkesi İsviçre Teleferik Rotaları

Glacier 3000 : Ekim ayından Mayıs ayının başlarına süren kayak mevsiminde en çok tercih edilen teleferik rotası burası. Gstaad’a yakın bölgede yer alan kalkış istasyonundan yapacağınız turda inanılmaz manzaralar göreceğinize eminim.

Grindelwald- Mannlichen : Yukarıda da belirttiğim gibi mükemmel manzaralar sunan Grindelwald teleferiği ülkenin en iddialılarından.

Schiltorn- Piz Gloria : 70’den fazla şelale vadisinden geçen hatta James Bond’und a burada filminin çekildiği Eiger, Mönch, Jungrafu’nun manzaralarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Stockhorn : Tepeden manzaralarda en iddialılardan birisi. Yükseklik korkunuzu en derinden hissedebileceğiniz  teleferik rotası burası.

Stanserhorn : Bu teleferik diğerlerinden biraz daha farklı çünkü açık hava teleferiği olarak geçiyor. Yani teleferik üzerinde teras gibi bir alana çıkabiliyorsunuz. Dünyanın ilk çift katlı açık teleferiği doğanın içinde olmanızı dağları biraz daha derinden hissetmenizi sağlıyor.

Ebenalp : Yaparken büyük keyif aldığım bir teleferik rotasıydı. Appenzell manzarasını en iyi hissettiren rota Ebenalp.

Diğer teleferik rotaları, Diavolezza, Santis, Samnaun, Chamonix, Bettmeralp, Riederalp, Eggishorn, Matterhorn, Fronalpstock, Mt. Tiflis.

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

One Comment

Bir yanıt yazın