Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Gezilecek Yerler | Cunda Nerede, Cunda’ya Nasıl Gidilir?

Cunda Adası gezilecek yerler denilince aklına nereler geliyor? Sessiz sakin bir tatil noktası mı, hafta sonu ya da resmi tatil günlerinin uğrak rotası mı, yoksa deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak için gidilecek cennetten bir köşe mi? Tüm bu soruları geçelim ve “Cunda Adası nerede yahu?” diye soracak kadar konuya uzak olanların bile ilk fırsatta bir Balıkesir uçak bileti bakınmasını sağlayacak tatil rotası olan Cunda Adası’nı keşfetmeye başlayalım.

Öncelikle Cunda Adası’nın günümüzdeki ismi Alibey Adası. Haritalarda bu isimle görürsünüz; ama alışkanlık olsa gerek, ada halkı buraya Cunda Adası demeye devam ediyor.

Ege Bölgesi’nde “Bir tatlı huzur almaya geldim” konseptli bir tatil için doğal güzellikleri ile ünlü Cunda Adası’ndan daha iyi neresi olabilir ki? Girit mutfağı, deniz kokulu nostaljik sokaklar, huzur veren taş evler, akşamları balkonlarda keyifli kahkahalar ve caddelere yayılan kızarmış balık kokuları… Cunda Adası küçük olabilir, ama burada yapılacak tatilin keyfi kocaman…

Cunda Adası Nerede?

Cunda Adası Sahil

coast of summer town cunda ali bey island at ayvalik balikesir turkey

Cunda Adası, Ege Bölgesi’nde bulunan Balıkesir şehrinin Ayvalık ilçesinin yakınlarında yer alıyor. Ayvalık’ın çevresindeki 22 adanın içerisinde, yaşam alanı olarak kullanılan tek ada olan Cunda, aynı zamanda ülkemizin Ege Denizi’nde bulundan en büyük 4. adası konumunda

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

Cunda Adası Alibey Adası Manzara Boğaz

Cunda Adası’na gitmek için Edremit-Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’nı kullanabilirsin. Havalimanında servisleri kullanarak Ayvalık’a ulaştıktan sonra buradan Cunda Adası’na geçiş çok kolay. Ayvalık ile Cunda arasındaki mesafe 7 km. Ayvalık’tan Cunda’ya otobüsler ve taksi dolmuşlar, gün içinde düzenli aralıklarla seferler yapıyor. Ayrıca Ayvalık’tan Cunda Adası’na feribot seferleri de başka bir ulaşım seçeneği.

Kara yoluyla Cunda Adası’na gitmeyi planlayanlar ise İstanbul’dan yola çıkacaklarsa İDO’nun Bandırma feribotunu kullanabilirler.

Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Cunda Adası Merkez Kafe

Cunda Island is a small island famous with old, traditional structure and small cafes, restaurants serving delicious appetizers in the northwestern Aegean Sea, off the coast of Ayval?k in Bal?kesir Province, Turkey. The tables and seats of restaurants are on the street.

Ayvalık merkeze 7 km mesafedeki Cunda, resmi tatiller gibi genel tatillerde kelimenin tam anlamıyla hınca hınç doluyor. Bu durum yeme içme fiyatlarından kamp alanları kullanımına kadar her şeyi etkiliyor. Daha sessiz sakin bir şekilde ada çevresinin tadını çıkarmak istiyorsan okulların açık olduğu zaman diliminde Cunda gezini planlayabilirsin. Tabii Balıkesir’in en güzel adasında gezilecek yerlerin tadı en çok yaz aylarında çıkıyor. Bahar aylarında da bu cennet ada oldukça güzel, ama hava bazen rüzgarlı olabiliyor. Ayvalık adalarının çoğu için geçerli bu durum. Cunda hakkında bilmen gereken ilk kural, yanında rüzgarlı günlere karşı bir hırka bulunması.

Cunda Adası’ndaki Turistik Yerler

Cunda Adası Eski Rum Evleri

Close up view of old, historical, stone houses in Cunda (Alibey) island. Image shows Aegean architectural style.

Cunda Adası gezi rehberi oluştururken burada 1976 yılında inşa edilmiş köprü dikkatimizi çekti. Turistik bir yer olmasa da 70’li yıllarda inşa edilen bu köprü, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü unvanını taşıyor ve kesinlikle göz atmaya değer.

Cunda Adası’nın popüler yerlerinden Cunda Sahili, diğer adıyla Mevlana Caddesi, trafiğe kapalı bir alan. Cunda’da alışveriş yapmak için buradaki seyyar satıcıları gezebileceğin gibi bölgenin ünlü sakızlı dondurmasını denemek için dondurmacıları da deneyebilirsin. Dondurmanın dışında buzlu bademi tatmanı da tavsiye ederiz.

Cunda Adası’nda görülmesi gereken turistik noktalardan biri, Taş Kahve. Leziz Türk kahvesi ve sıcacık çaylar eşliğinde sahil havası alırken bize teşekkür edersin. Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihçesiyle Taş Kahve (tarihçesini bir oku deriz) ve çevresindeki kafeler, sahilde keyifli bir gün geçirmek isteyenlere hizmet veriyorlar.

Taş Kahve’nin lezzetli Türk kahvelerini denedikten sonra gidebileceğin bir diğer Cunda Adası’ndaki turistik yer, Despot Evi. Adanın tam doğusunda kalan Despot Evi, günümüzde bir harabe olsa da zamanında bölgenin en zenginlerinden birine ev sahipliği yapmış. Despot Evi’nin hikayesi ise şu şekilde: Despot, Ortodoks din adamlarına verilen bir rütbe. Yunanistan’ın Osmanlı’dan bağımsızlığını kazandığı zamanlarda, halkın bağışlarından kazandığı parayı memleketi Cunda Adası’na getiren despot, burada bolluk ve bereket içinde yaşamış. Sonrasında ise hırsızlar tarafından serveti için öldürülmüş. Despot’un hikayesini bölgenin yerlilerinden dinlemek çok daha heyecanlı!

Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi: Tarih Meraklıları İçin Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Taksiyarhis Kilise

Taksiyarhis church of cunda

Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmiş bir yapı. Cunda merkeze konumlanmış bu kilise, Cunda’nın en güzel ve tarihi yerlerinden biri. 1873 yılında taş ocaklarından çıkarılan sarımsak taşı ile özenle örülen duvarlar ve söveleriyle dikkat çeken Taksiyarhis Kilisesi, kendine bir Cunda Adası gezi rehberi hazırlayanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri.

Aşıklar Tepesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı: Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Aşıklar Tepesi

Balikesir, Turkey – May 20, 2016:Library of Sevim and Necdet Kent.Windmill and church were restored with the financial support of Rahmi Koc thereby saving monuments to cultural heritage for posterity

Cunda Adası gezilecek yerler listesinde en romantik noktalardan biri, Aşıklar Tepesi. Dar sokaklardan geçerek ulaşabileceğin bu yer, aynı zamanda Agios Yannis Kilisesi’nden restore edilerek Sevim ve Necdet Kenti Kitaplığı’na dönüştürülen yapıyı gezme olanağı sunuyor. Cunda Adası’na hakim olan Aşıklar Tepesi, temiz hava eşliğinde manzaralara dalmak istiyorsan görmen gereken yerlerden. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın restorasyonunu da Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı üstlenmiş. Cunda Adası’nın en tarihi yerleri listesinde bulunan Agios Yannis Kilisesi, 18. yy civarında ünlü bir kütüphaneye sahipmiş, ama o dönemden geriye pek bir şey kalmamış. Kilisenin yanında var olduğu ve depremde yıkıldığı düşünülen yel değirmeni ise restorasyon çalışmalarında tekrar inşa edilmiş. Cunda Adası, belki de yel değirmenlerinin bulunduğu bir yerdi eskiden, kim bilir…

Ayvalık’ta gezilecek yerler denildiğinde de akla gelen Aşıklar Tepesi’ne çıkarsan yanına fotoğraf makineni almayı unutma. Tarihi evlerde, gün batımında, ufukla birleşen denizde ve sonsuzluğa karışan gökyüzünde harika kareler saklı…

Ayışığı Manastırı: Romantikler İçin Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda’da, tarihiyle ve hikayeleriyle dikkat çeken önemli yerlerin sayısı fazla. Cunda Adası gezilecek yerler, adeta eski filmlerde geçen nostaljik mekanlar gibi… Sarımsak taşı temelli başka bir yapı olan Ayışığı Manastırı, aynı zamanda Bekar Kızlar Manastırı ismiyle de biliniyor. Yapım yılının 18. yy’ye dayandığı düşünülen Ayışığı Manastırı, Cunda Adası’nın dik bir yamacında tüm haşmetiyle yükseliyor. Eskiden bir müze olarak kullanılan Ayışığı Manastırı, sonradan özel bir mülke dönüşmüş. 2009 yılında Sabancı ailesi tarafından satın alınan manastır, restore edilerek günümüzde bir kültür evine çevrilmiş.

Cunda Adası’nda Neler Yapılır?

Cunda Adası Sahil Restoran Deniz

“Dinner table, boat in background, Cunda island, Turkey”

• Ayvalık tostunu yerinde yemek için sahilde uzun yürüyüşlere çıkılır.

• Rum evlerinin gölgesi altında, öğle vaktinde Cunda Adası’nın dar sokaklarında amaçsızca gezilir.

• Aşıklar Tepesi’ne çıkılır, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nda vakit geçirilir.

• Taş Kahve’de sıcak bir Türk kahvesi içilir.

• Cunda Adası gezilecek yerler görülürken bol bol fotoğraf çekilir.

• Tekne turuna çıkılır, Ayvalık adalarının doğası keşfedilir.

• Cunda’dan yola çıkılır, Ayvalık ve çevresinde gece hayatı mekanları dolaşılır.

• Cunda’da alışveriş için Cunda çarşıya inilir.

• Cunda’da yeme içme konusunda bir gece mutlaka deniz ürünlerine ayrılır.

• Son olarak kara yoluyla Cunda Adası’na gelirsen yol kenarında denk geleceğin kafeleri   ziyaret etmeyi de unutma. Gerçek Ayvalık tostunu buralarda da bulabilirsin.

Cunda’da Nerede Kalınır: Cunda Adası Otel Fiyatları Nasıl?

Cunda Adası Alibey Konaklar Eski Evler

Popular holiday resort Cunda and street cafes in Ayval?k

Cunda’da kalmak istiyorsan butik otel seçenekleri arasından seçim yapabilirsin. Cunda Adası butik otellerinde, konukların konforu için her ayrıntı özenle düşünülmüş. Daha kalifiye hizmet beklersen Cunda otellerinden birini seçmek yerine beş yıldızlı Ayvalık otellerini araştırabilirsin.

Cunda Adası otel fiyatları, gideceğin döneme göre değişkenlik gösteriyor. Direkt adada kalmak istersen Cunda Konakları gibi yerlerde ortalama 300-350 TL’ye konaklayabilirsin. Cunda Adası gezilecek yerler ulaşımı için de böylesi daha pratik. Ucuz Cunda kalacak yerlerine bakınıyorsan pansiyonları tercih edebilirsin. Bu şekilde günlük ortalama 150 TL civarına Cunda’da kalacak yer ihtiyacını giderebilirsin.

Cunda Adası Kamp Alanları ve Cunda Adası Plajları

Cunda Adası Kamp Alanı

İçinde doğada kalma ve ateş yakma isteği var ise kamp yapmayı da tercih edebilirsin. Neticede şehir hayatının bunaltıcı etkisini üzerinden atmak için en iyi yol doğa ile buluşmak. Peki Cunda’da nerede kamp yapabilirsin?

Ada Camping

Cunda Adası Ada Camping

Cunda adasında bulunan Ada Camping, Balıkesir’in en popüler kamp alanları arasında. Özellikle sahiliyle dikkat çeken kamp alanında uygun fiyatlarla konaklamak mümkün. 

Ayrıca burası adanın en güzel koylarından birisi olan Ortunç Koyu’nun da hemen yanı başında bulunuyor. Ancak koy Milli Parkın içerisinde kaldığı için burada özellikle yapılmış bir plaj bulunmuyor. İnsanlar çoğunlukla ormanın içerisinden denize giriyorlar.

Cunda Mocamp: Cunda Adası’nda Kamp Yapılacak Yerler

Cunda Adası Cunda Mocamp

Cunda adası Ayvalık arasında kamp yapılacak keyifli yerlerden bir başkası da Üç Kuyular caddesinde bulunan Mocamp. Burası bölgede denize girilebilecek en güzel plajlardan birisine sahip ancak denize girerken deniz ayakkabısı giymeni tavsiye ederiz. 

Çataltepe Plajı: Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Çataltepe Plajı

Cunda’da en çok rağbet gören plajlardan bir tanesi de kuşkusuz ki Çataltepe plajı. Buradaki deniz sığ ve oldukça berrak. Yalnız deniz genellikle sakin olsa da poyraz olduğu günler dalga oluşabiliyor. Yalnızlıktan hoşlanıyorsan dikkatli ol, burada çocuklu ailelere denk gelebilirsin.

Patriça Koyu: Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Patricia Koyu

Kumluk ve sığ bir yerden denize girmek istersen Patriça plajı tam senlik. Ancak burası da Çataltepe plajı gibi çocuklu aileler tarafından sıkça kullanılıyor. Eğer daha sakin bir ortam istersen koyun uzak ve bakir noktalarına doğru gidebilirsin

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

2 Comments

  • Cunda Adası

    30 Nisan 2019 at 15:36

    Güzel yazınız için teşekkür ediyorum, ufak bir ekleme yapmak istiyorum izninizle. Cunda’ya gelipte kalabalıktan ayrılmadan lütfen ayrılmayın buradan. Ara mahallelerde eşsiz yerel lezzetleri yok fiyata satın alabilirken lütfen zincir restoranların kuyruklarına girmeden önce ara mahallelere dalmayı, kalabalıktan ayrılmayı bir düşünün. Ara mahallelerdeki yerel işletmelerde alacağınız tadı ve samimi sohbeti hiçbir yerde bulamazsınız arkadaşlar.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın