• Ana Sayfa
  • Dublin
  • Tek Kuruş Harcamadan Gez: Dublin’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Dublin’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Tarihi ve doğal güzellikleri bir şehirde bir arada bulmak ne zor… Tabii Dublin’i işin içine katmazsak! En iyi bilinen Viking yerleşim yerlerinden olan Dublin; hem gece hayatını hem yeşili hem de tarihi bir arada bulabileceğin ender şehirlerden biri. Sakin, rahat ve keyifli bir şehir. Üstelik Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olduğu için genç bir şehir de diyebiliriz. Tabii ucuz bir şehir diyemeyiz, ama Dublin’de ücretsiz olarak yapılacak şeyler hakkında ipuçları verebiliriz. 

Dublin’de ücretsiz olarak yapabileceğin şeyleri anlatmak bizden, gezmek de senden olsun. İlk olarak Dublin’in konumuna göz atalım, sonrasında nasıl gidebileceğin konusunda önerilerimizi sunalım.

Haydi başlayalım! 

Dublin Nerede?

dublin nerede

Dublin ismi Eski İrlanda Galcesinde “siyah havuz” anlamına gelen “dubh linn” ifadesinden geliyor. Bir ada ülkesi olan İrlanda’nın başkenti olan Dublin, Avrupa’nın kuzeybatısında yer alıyor. Büyük Britanya adası ile arasında İrlanda Denizi bulunuyor. 

Dublin’e Nasıl Gidilir?

Dublin'e nasıl gidilir

Dublin’e direkt uçuş bulunmuyor. Öncelikle ucuz Manchester uçak bileti alman, sonrasında aktarma yapman gerekiyor. 

Bu bilgiyi verdiğimize göre sıra geldi Dublin’de para harcamadan gezmeni sağlayacak duraklara! 

Ücretsiz Şehir Turlarına Katıl 

Dublin ücretsiz şehir turları

Dublin’in eşsiz şehir mimarisini, Viking kalıntılarını, ünlü İrlandalı yazarların hayatlarını geçirdikleri yerleri ve daha pek çok durağı keşfetmek mümkün, hem de ücretsiz bir şekilde. “Nasıl olur?” dersen ve yürüyüş turu yapmak istersen ücretsiz şehir turlarına katılabilirsin. Detaylı bilgi almak için Free Tour of Dublin sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Yeşile Doyacağın Dublin Parklarını Dolaş

Dublin parklarını dolaş

Dublin, şehir parklarıyla meşhur bir yer. Yani Dublin’e geldiğinde yeşile doyacaksın diyebiliriz. Gel, şimdi şehirde gezerken karşına çıkabilecek ya da mutlaka görmek isteyeceğin parklardan biraz bahsedelim. 

Phoenix Park

Avrupa’daki en büyük şehir parklarından biri olan Phoenix Park, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla şehrin en keyifli noktalarından biri. Süs havuzu, çocuk oyun alanı ve piknik alanlarına sahip olan parkta 17. yüzyıldan kalma tamamen restore edilmiş bir Orta Çağ kule evi olan Ashtown Kalesi de bulunuyor. 

Ziyaret etmek istediğin zaman ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsin, çünkü Parkgate Caddesi ve Castleknock Kapısı’ndaki ana kapılar 24 saat açık! Parkın yan kapılarını ise sabah 07.00’den akşam 22.45’e kadar açık bulabilirsin. Detaylı bilgi için Phoenix Park web sitesini ziyaret edebilirsin.  

Ulusal Botanik Bahçeleri

Glasnevin’de ve Kilmacurragh’da bulunan Ulusal Botanik Bahçeleri’nde tarihi seralar ve dünyanın her yerinden gelen önemli bitki türleri yer alıyor. Sakin bir atmosferde zıplayan sincapları da görmek istersen bu botanik bahçelerinden birini mutlaka ziyaret etmeni öneririz. Evet, burayı gezmek de tamamen ücretsiz. 

Glasnevin, yaz aylarında hafta içi 09.00-17.00; cumartesi, pazar ve resmi tatil günlerinde ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Kilmacurragh’taki bahçe ise her gün 09.00’dan 16.30’a kadar açık. Detaylı ve güncel bilgi için The National Botanic Gardens of Ireland web sayfasını ziyaret edebilirsin.  

Hiçbir Ücret Ödemeden Muhteşem Müzeleri Gez 

Dublinde ücretsiz müzeleri gez

Dublin, ücretsiz müzeler konusunda çok farklı seçeneklere sahip bir yer. Gel, biraz da doğa tarihinden modern sanata uzanan bu müze yolculuğunda ilgini çekebilecek Dublin’deki ücretsiz müzelerden bahsedelim. 

National Gallery of Ireland 

Çoğunluğu İrlandalı sanatçıların eserlerinden oluşan İrlanda Ulusal Galerisi, Avrupalı sanatçıların eserlerini de bulabileceğin bir yer. Kalıcı ve birçok geçici sergiyi gezmek için herhangi bir bilet almana gerek yok. Galeri girişi ücretsiz ve haftanın 7 günü ziyaret edilebilir. National Gallery of Ireland üzerinden detaylı saat bilgisine ulaşabilirsin. 

Irish Museum of Modern Art

İrlanda Modern Sanat Müzesi, 18. yüzyılın başlarından kalma neoklasik mimariye ait görkemli bir binada yer alıyor. İrlanda’nın en güzel yapılarından biri olmasının yanı sıra  modern sanat müzesinde geçici sergilere, tiyatro oyunlarına ve konserlere de yer verildiğini söylemek isteriz. Tabii asıl mesele İrlandalı ve uluslararası sanatçıların 3.500’den fazla sanat eserinin yer aldığı Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na ev sahipliği yapması. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye ziyaretler 10.00 ile 17.30 arasında gerçekleşiyor. Güncel ziyaret saatleri ve detaylı bilgi için IMMA web sitesini ziyaret edebilirsin. 

Hugh Lane Gallery

Dublin şehir merkezinde, Parnell Meydanı’nda bulunan Charlemont House’ta yer alan Hugh Lane Galerisi (başlangıçta Belediye Modern Sanat Galerisi olarak adlandırılıyormuş), İrlanda’nın modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Burada empresyonist başyapıtlar, eşsiz Francis Bacon stüdyosu ve Harry Clarke’ın göz kamaştırıcı vitrayları yer alıyor. Üstelik ücretsiz rehberli turları da var.

Pazar günleri saat 14.15’te başlayan tura katılmak için rezervasyon yaptırmana gerek yok. Sınırlı sayıda kişinin dahil olduğu bu etkinliğe katılmak için  galeriye biraz erken gidip resepsiyona uğraman yeterli. Pazartesi günü kapalı olan galeriyi diğer günler ziyaret edebilirsin. Saat bilgisi ve diğer detaylar için de Hugh Lane Gallery sayfasına göz atabilirsin. 

Dublin Körfezi’nde Gün Batımını İzle

Poolbeg lighthouse'da gün batımını izle

Dublin Körfezi’ne doğru bir gün batımı izlemeye ne dersin? Tabii bunun için havanın açık olduğu bir günü yakalaman lazım. Dublin Körfezi’nin kıyısında bulunan kırmızı kule Poolbeg Deniz Feneri’ne doğru yaklaşık 2 km’lik bir yürüyüş yaparak Dublin’in şehir simgelerinden birinde gün batımını izleyebilirsin. 

Not: Eğer ücretsiz olmasa da yapmak isteyeceğin bir şey olursa büyüleyici bir görüntüye sahip ve 200 binden fazla kitabın bulunduğu Trinity College Kütüphanesi’ne gitmeni önerebiliriz. Detaylı bilgi için The Library of Trinity College Dublin sayfası işine yarayabilir.  

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Londra’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın