Film Gibi Bir Seyahat: Kuzey İspanya’da Görülmesi Gereken Yerler

İspanya denince aklına ne geliyor? Lezzetli tapaslar, Gaudi’nin eserleri, ayakları yerden kesen flamenko… Aklındaki İspanya tablosunu biraz genişletmeye ve Kuzey İspanya’ya uzanmaya ne dersin? Akdeniz’den Atlas Okyanunusu’na kadar uzanan kıyılara sahip İspanya’nın kuzeyinde görülmesi gereken yerler hayli fazla.

Ruhlarına ilham arayan gezginler için muhteşem bir doğa, gerçekliğinden şüphe duyacağın manzaralar vadeden Los Oscos, heyecan arayan gezginler için her yıl düzenlenen boğa koşusu etkinliğinin olduğu Pamplona sokakları… Kısacası film gibi bir seyahat seni bekliyor.

Kuzey İspanya, özerk bölgelerin yoğunlukta olduğu bir coğrafya. Bu durum da ülkenin genelinde konuşulan dilleri, renkleri, yemekleri, müziği çeşitlendiriyor. Kuzeyin ruhunu şekillendiren Bask Bölgesi’nden yükselen müzikle yolculuğumuza başlamak istiyoruz. Yola çıkmadan önce küçük bir hatırlatma: Yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre kulaklıkların hazırsa Kuzey İspanya şehirlerine doğru yolculuğumuza San Sebastian’dan başlıyoruz.

San Sebastian Nerede? San Sebastian’a Nasıl Gidilir?

San Sebastian

San Sebastian, İspanya’nın kuzeyinde bulunan özerk Bask Bölgesi’nde yer alıyor. Baskça ismi Donostia olan şehrin Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor. Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Madrid’e uçmak ve buradan aktarma yapmak. En ucuz uçak biletini nerede bulacağını ise zaten biliyorsun. 

Madrid Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

San Sebastian’da Gezilecek Yerler: Gastronomik Duraklara Doğru

San Sebastian küçük bir şehir; ancak gezilip görülecek çok yer, tadına bakılacak çok lezzet var. Hem şehrin hem de Biscay Körfezi’nin büyüleyici manzarasını izlemek için 120 metre yükseklikteki Monte Urgull’a mutlaka uğramalısın. Gün doğumları ve gün batımları burada bir başka.

Seyahatine biraz eğlence katmak istersen şehrin diğer tepesi Monte Igeldo’ya çıkabilirsin. Burada sadece manzara değil, eğlence parkları da var. Detaylı bilgiyi Parque de Atracciones Monte Igueldo web sitesinden alabilirsin. 

Şehir merkezinde Avrupa’nın en iyi plajlarından biri olan La Concha plajına birkaç saatten fazla ayırmalısın. Dilersen okyanusta sörf de yapabilirsin. Şehri saran plajın yakınlarında bulunan belediye binası ise hayli etkileyici. İspanya İç Savaşı’nın izlerini burada görebilirsin. 

San Sebastian’da gezilip görülecek yerlerin haricinde mutlaka tadılması gereken lezzetler de var. Gastronomik bir başkent olarak kabul edebileceğimiz şehirde Michelin yıldızlı restoranlar, Pintxos (Bask tapası) yiyebileceğin mekanlar mevcut. Sadece farklı lezzetler tatmak için bile burayı tercih edebilirsin.

Bilbao Nerede? Bilbao’ya Nasıl Gidilir?

Bilbao Guggenheim Müzesi

Bask Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan Bilbao, Nervion Nehri boyunca uzanıyor. Baskça ismi Bilbo olan şehir, aynı zamanda bir liman kenti. San Sebastian’a 1 saat uzaklıkta bulunan şehre Madrid’e uçup aktarma yaparak kolayca ulaşabilirsin.

Bilbao’da Gezilecek Yerler: Sanatseverler Toplansın

Guggenheim Müzesi, şehrin en göz alıcı ve eşsiz mimarisiyle ilgi çeken yapılarından. Modern ve çağdaş sanat eserlerine ilgin varsa buraya 2-3 saat ayırabilirsin. 

Bilbao Museo del Bellas Artes (Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi) ve Bilbao Katedrali de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Şehir küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşabilirsin. San Sebastian kadar olmasa bile burada da hatırı sayılır bir yeme içme kültürü var. Şehrin farklı noktalarında Michelin yıldızlı restoranlar mevcut. Bilbao’nun güzel sokaklarında pintxos yiyebileceğin birçok yer bulabilirsin.

Logroño Nerede? Logroño’ya Nasıl Gidilir?

Kuzey İspanya'da Görülmesi Gereken Yerler Logrono

Ebro Irmağı’nın üzerine kurulmuş olan Logroño, ülkenin kuzeybatısında bulunan La Rioja Özerk Bölgesi’nin başkenti. Buraya ulaşmak için Madrid’e uçup aktarma yapmak gerekiyor.

Logroño’da Gezilecek Yerler: Yerel Kültürleri Keşfetme Zamanı

Sokaklarında sık rastlayacağın yemyeşil ağaçlarla kaplanmış bu bölgede ziyaret edebileceğin birçok durak var. Museo de la Rioja, 18. yüzyılda barok tarzda yapılmış bir yerel tarih müzesi. Bölgenin tarihi ve kültürüne dair bir yolculuk yapmak istersen mutlaka buraya uğramalısın. Meydanı ve dini mekanları da ayrıca görülmeye değer.

Şehir merkezinden biraz uzaklaşıp Cantabria Dağlarının çevrelediği Laguardia kasabasına da mutlaka uğramalısın. Üzüm bağlarını gezip fütüristik mimariye sahip olan fabrikaları görmeni öneririz.

Los Oscos Nerede? Los Oscos’a Nasıl Gidilir?

Los Oscos, İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Asturias Özerk Bölgesi’nde yer alıyor.  Asturias’ın batısında kalan Los Oscos şehri; La Garganta, El Acebo ve El Palo limanları arasında doğal bir merkez oluşturuyor. Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise yine Madrid’e uçup aktarma yapmak.

Los Oscos’ta Gezilecek Yerler: Dinginlik ve Doğallık İçinde Bir Rüya

Sakin köyleri, küçük nehirleri, masal gibi doğasıyla Los Oscos, seni mitolojik bir rüyaya davet ediyor. Demircilikle geçinen köyler, muhteşem biyosfer rezervi ve Orta Çağ’dan kalma evleriyle bambaşka bir dünya. Gezdiğin tüm köylerde dokuma tezgahları, el işçiliği bıçaklar ve muhteşem bir misafirperverlik göreceksin.

Ferreira kasabasında dağın yamacından akan suyun beslediği nehirde hem yüzebilir hem de doğanın keyfini çıkarabilirsin. El değmemiş bir doğa, kadim öğretilerle yaşamaya devam eden insanlar… Teixois köyüne uğrarsan burasının hâlâ geçmişte yaşadığını göreceksin. Los Oscos, bölgenin en farklı noktalarından biri.

Pamplona Nerede? Pamplona’ya Nasıl Gidilir?

Pamplona

Pamplona, İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Navarra Özerk Bölgesi’nin başkenti. Baskça ismi Iruña olan şehre, ister Madrid ister Barselona üzerinden aktarma yaparak ulaşabilirsin. 

Barselona Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Pamplona’da Gezilecek Yerler: Macera Dolu Bir Seyahat

Pamplona, boğa koşusu denince akla gelen ilk durak. Boğaların sokaklarda özgürce koştuğu popüler etkinlik San Fermin Festivali her sene 6-14 Temmuz arasında gerçekleşiyor. Bu tarihler arasında şehrin sokaklarında eğlence ve coşku dolaşıyor. Macera arıyorsan bu festivali kaçırmamalısın. 

Barok ve neoklasik mimariye sahip olan belediye binasını mutlaka görmelisin. Aynı zamanda burası San Fermin Festivali’nin başlangıç noktası. Ernest Hemingway’in favori mekanı Kafeterya Irun’u ziyaret edip bir kahve içebilirsin. Pamplona’nın yerel yemeği olan İspanyol ratatouille ve baharatlı sosis olan pistoyu da mutlaka denemelisin. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Avrupa’daki Gastro Turizm Duraklar: Avrupa’nın Foodie Şehirleri yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın