Egede Kafa Dinlemek

Egede Kafa Dinlemeye Uygun Duraklar | Egedeki Tatil Yerleri

Ege Bölgesi; ilham veren doğası, sıcak insanları, mavi denizi ve gurme tatları ile her daim çekici. Hissettirdikleri ile romanlara, şarkılara konu olan ve gidenlerin “Kalbim Ege’de kaldı” dediği türden bir yer olan bölge, cennetten bir köşe gibi. 

Macera, ekstrem sporlar, doğa, kültür ve tarih meraklısı gezginlere farklı rotalar sunan Ege Bölgesi, şehir hayatından ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin de aklına ilk gelen yerlerden biri. Ayrıca tek başına sakin bir tatil arayanların da zihinlerinde hemen Ege sahilleri ve bohem bir macera canlanır. 

Hem sosyal izolasyon kurallarına ve pandemi koşullarına dikkat edilmesi gereken bir dönemde, Ege’nin saklı cennetleri ve sakin tatil yerleri hayat kurtaran cinsten olabilir. O yüzden bu yazımızda Ege’de kafa dinlemeye uygun duraklara göz atacağız. 

Ege’deki Sakin Duraklar: Tek Başına Kafa Dinlenecek Yerler 

Egede Sakin Duraklar

Açıkçası Ege’deki tatil yerleri, ruh haline göre değişiklik gösterecek çeşitlilikte. Ege Bölgesi’ni ziyaret ettiğinde istersen deniz, kum, güneş üçlüsüne koşabilirsin; istersen de kültür, tarih ve doğa üçlüsü arasında gidip gelebilirsin. Dillere destan bir mutfak ve yöresel lezzetler de cabası…

İşte bu yüzden, Ege her türden gezgin için fazlasıyla çekici. Ancak biz bu yazımızda Ege’deki kafa dinlemelik yerlere odaklanacağız. Listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var: Gideceğin yerlerde kamp yapmak ve kamp ekipmanlarını yanında götürmek istersen bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre Ege’de herkesten uzakta kafa dinleyebileceğin güzergahlara geçebiliriz. 

1. Seferihisar: Türkiye’nin İlk Cittaslow Şehri 

Seferihisar Cittaslow

Seferihisar, İzmir‘e bağlı bir ilçe. 2009 yılında Cittaslow hareketine katılan Seferihisar, Türkiye’nin ilk sakin şehri unvanına sahip. Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu tarımla uğraşıyor. Bölgedeki turunçgil tarımı özellikle dikkat çekici. 

Seferihisar’ın geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Bölgedeki yerleşim yaklaşık 3000 yıl önceye kadar uzanıyor. Dolayısıyla burada birçok medeniyetin izlerini bulmak mümkün. Bölgede yer alan Teos Antik Kenti de görülmesi gereken durakların başında yer alıyor.

Ayrıca burada yer alan Sığacık da son dönemlerde adından sıkça bahsettiren bir güzergah. Eski stildeki taş evleri, mandalina kokusunun her yere yayıldığı sokakları ve saklı koyları ile dikkat çeken bölge, denizcilere sığınak olması sebebiyle “Sığacık” ismini almış.

MÖ 1000 civarında Giritliler tarafından kurulan yerleşim yerinde İyonyalılar da hüküm sürmüş. Burada bulunan Dionysos Tapınağı’nı görmeni özellikle tavsiye ederiz. Bunun dışında Sığacık Kalesi ve Akkum Plajı da Seferihisar’da görülmesi gereken yerlerden.

Eğer huzur dolu, sessiz bir ortam arıyorsan Seferihisar gerçekten özel bir durak. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

İzmir Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

2. Akyaka: Yeşil ve Mavi İç İçe 

Akyaka Muğla Gökova

Akyaka, Ege Bölgesi’nde huzuru bulabileceğin bir başka cennetten köşe. Marmaris ile Muğla’nın ortasında bulunan bölge, güzeller güzeli Gökova Körfezi’nin koyları arasında yer alıyor. 

Eski bir balıkçı kasabası olan bölgeye Sakartepe Dağı’nın yollarından geçerek ulaşabiliyorsun. Doğal güzelliklere ve tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan bölge, kamp yapmak isteyenler için de hayli uygun bir atmosfer sunuyor.

Bu nedenle buraya gelirken uyku tulumu ve uyku ekipmanlarını ya da diğer kamp malzemelerini yanına almayı unutma. Bölgede muazzam güzellikte birçok kamp yeri bulunuyor. Ayrıca bölgedeki mimari de oldukça ilham verici. Eski Ula evleri örnek alınarak inşa edilmiş yapılar, bölgede bir bütünlük oluşmasını sağlamış. 

1988 yılında doğal sit alanı ilan edilen bölgede yüksek katlı yapılara izin verilmiyor. Bu da bölgenin doğallığını korumasını sağlıyor. Tıpkı Seferihisar gibi Cittaslow unvanına sahip olan bir yer olan Akyaka; tertemiz koyları, masmavi denizi ve yemyeşil ormanları ile seni bekliyor!

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve buradan aktarma yapmak! 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

3. Kapıkırı Köyü: Bafa Gölü’ne Doğru 

Kapıkırı Köyü

Kapıkırı Köyü, Muğla sınırları içerisinde yer alıyor ve Bodrum’a yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. Ege Bölgesi’nin en büyük gölü konumundaki Bafa Gölü’nün kıyısına kurulan köy, doğal hayatı dilediğince yaşayabileceğin türden bir yer olarak dikkat çekiyor. 

Sessizliği ve sakinliği ile gezginleri kendisine çeken bölgedeki Bafa Gölü’nün kıyı uzunluğu da yaklaşık 50 km. Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar sebebiyle kıyıdan içeride kalan Bafa Gölü, jeolojik ve arkeolojik açıdan oldukça değerli bir göl. 

Ayrıca belirtmekte yarar var; Bafa Gölü’nün üzerinde küçük adalar bulunuyor. Bu adaların üzerinde ise Antik Heraklia Kalıntıları yer alıyor. Gölün antik çağlardaki ismi ise Latmos. Gölün civarında bulunan Beşparmak Dağları ise bölgeye sihirli bir atmosfer katıyor.

Burada tanıklık edeceğin gün batımı manzaraları bir başka; bizden söylemesi. Kamp yapmak istersen de burasının Türkiye’nin kamp yapılacak en güzel gölleri arasında olduğunu söylememizde fayda var. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Bodrum’a uçmak ve oradan aktarmak yapmak. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

4. Babakale: Asya Kıtasının Batıdaki En Uç Noktası

Babakale Çanakkale

Babakale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı. Asya kıtasının batıdaki en uç köşesi olarak dikkat çeken Babakale, aynı zamanda tarihi Biga Yarımadası’nın da en uç noktası konumunda. 

Edremit’e yakın bir konumda olan Babakale için kendi halinde ve sevimli bir köy demek doğru olur. Son yıllarda Assos, Bozcaada, Küçükkuyu ya da Adatepe gibi durakları ziyaret eden gezginlerin uğradığı bir nokta olan Babakale, herkesten uzaklaşabileceğin ve kafanı dinleyebileceğin bir atmosfere sahip. 

Günümüzde hayli sakin bir hayatın hüküm sürdüğü bu güzergah, aslında tarihsel olarak hayli stratejik bir nokta. Zamanında Osmanlı donanmasının sıkça uğradığı bu bölge; mola vermek, dinlenmek ya da erzak temin etmek için kullanılıyormuş. Babakale ismi de burada vefat eden Bektaşî Sultan Baba’dan geliyor. 

Ayrıca bu tarihi bölge, Homeros’un İlyada destanında da geçiyor. Bölgenin antik dönemlerdeki ismi ise Lektos. Dolayısıyla buraya geldiğinde kendini geçmişe yolculuk yapmış gibi hissedebilir ve nostaljik anlar yaşayabilirsin. Özellikle çarşaf gibi tertemiz bir denizden ve uçsuz bucaksız manzaralardan hoşlanıyorsan burası tam sana göre!

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçmak ve buradan aktarma yapmak! 

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Glamping Nedir: Türkiye’deki En İyi Glamping Durakları yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın