Hollanda Gezi Rehberi

Hollanda Gezi Rehberi: Hollanda’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hollanda gezi rehberi, dünyanın en kozmopolit yerlerinden birini keşfetmek isteyenler için hazırladığımız bir kaynak. Hollanda hakkında bilgi alabileceğin bu rehberde, özgürlüklerin ülkesi denilen bu yer hakkında bildiğimiz tüm detaylardan bahsedeceğiz. “Hollanda’da ne yenir, ne içilir, insanlar günlük hayatta nasıl yaşar ve burada tatil yaparken nelere dikkat etmeli?” gibi soruları yanıtlayacağız.

Her gezginin hayallerini süsleyen başkent Amsterdam, Hollanda gezisine başlamak için ilk durak olmalı. Neden? Çünkü en ucuz Hollanda uçak biletleri için Amsterdam’ı (Türkiye’den seyahat edenler için) seçmek gerekiyor. Diğer neden ise ülkenin kültür, eğlence ve sanat merkezinin Amsterdam olması. Şimdilik bu konuya ara veriyor (“Hollanda’ya nasıl gidilir?” başlığı altında devam edeceğiz) ve Hollanda gezi rehberi için ilk konuya başlıyoruz.

Kısaca Hollanda Tarihi: Ticaret ile Gelişen Bir Kültür

Hollanda Tarihi

Hollanda denilince çoğumuzun aklına Batı Avrupa’da bulunan bir ülke gelir ama aslında Hollanda, Karayipler’de de üç adası bulunan bir krallıktır. Parlamenter monarşiyle yönetilen Hollanda’nın kökleri Cermen kabileleri ve Frizler gibi topluluklara dayanmaktadır.

Hollanda’nın altın çağları, 1500-1700 yılları arasını kapsar, fakat günümüzdeki refah seviyesine bakarak Hollanda’nın altın çağının bugün de devam ettiğini söyleyebiliriz. Ülkenin gelişip zirveyi görmesi, Avrupa’nın diğer ülkelerinde güçlenen baskıcı rejimlerden kaçan zengin ve aydınların bu ülkeye göç etmesiyle başlar. Kozmopolit bir yapıya kavuşan ülke, özgürlükçü ekonomi politikaları sayesinde hızlı bir gelişim sürecine girer. Bu dönem içinde kurulan Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (Dutch East India Company), keşifler çağında ülkeye olağanüstü bir zenginlik getirir.

Hollanda’nın tarihi, kısaca böyle. Günümüzde bir sanat ve kültür merkezi olan Hollanda, refahını keşifler çağında geliştirdiği ticaret ağına borçlu.

Hollanda’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Hollanda'da Hangi Dil Konuşuluyor

Hollanda’nın resmi dili, Flemenkçenin bir lehçesi olan Hollandacadır. Bu dil, Almanca ve İngilizceye çok benzer.

Onlarca etnik kökenden insanın bir arada yaşadığı ülkelerden Hollanda’da ayrıca birçok farklı dil konuşulur. İngilizce ve Almanca, Hollanda’da sıkça duyabileceğin diller arasında.

Hollanda’nın Eyaletleri ve Şehirleri

Hollanda'nın Eyaletleri ve Şehirleri

Aruba, Çuraçao, Sint Marteen ve Hollanda’dan oluşan Hollanda Krallığı, 12 eyaleti oluşturan 61 şehirden oluşur. Hollanda’nın en kalabalık şehri Amsterdam, Kuzey Hollanda eyaletinde, ikinci en kalabalık şehri Rotterdam ise Güney Hollanda eyaletindedir.

Hollanda şehirler listesine ulaşmak için Vikipedi’den destek alabilirsin.

Hollanda’ya Nasıl Gidilir?

Hollanda'ya Nasıl Gidilir

“Hollanda’ya gitmek için ne yapılır?” diye merak edenler için söyleyelim, öncelikle vize almak gerekir. Gri, yeşil, siyah ya da kırmızı pasaportun yoksa Hollanda Schengen vizesine başvurarak ülkeye giriş izni alman gerekiyor.

Hollanda’ya gitmenin en pratik yolu, uçak seyahati. Pegasus, İstanbul üzerinden Hollanda uçuşları sağlıyor. 

Hollanda Uçak Bileti

Hollanda’ya gitmek için Pegasus’tan Amsterdam uçak bileti alabilirsin. İstanbul’dan kalkan Amsterdam uçağı ile Hollanda’ya varman ortalama 3 saat 10 dakika sürer. “İstanbul ile Amsterdam arası uçakla kaç saat sürer?” sorusunu da cevaplamış olduk böylece.

Amsterdam Uçak Bileti Ara

uçak bileti

Hollanda’ya Ne Zaman Gidilir?

“Hollanda’ya ne zaman gitmeli?” sorusunun cevabını bulmadan önce beklentilerimizi belirlememiz gerekir. Hollanda’da ucuz bir tatil mi yapmak istiyoruz? Yoksa Hollanda gezimizi, havaların en güzel olduğu zamanlara mı denk getirmek istiyoruz?

Hollanda gezisi, çoğunlukla Amsterdam’dan başladığına ve Amsterdam da en çok talep gören Avrupa şehirlerinden biri olduğuna göre Amsterdam uçak bileti fiyatları, gideceğin tarih aralığına göre değişkenlik gösterecektir. Yaz döneminde, yakın tarihe uçak bileti alımlarında ve hafta sonlarında Amsterdam uçuşları, maksimum fiyatlara ulaşır. Hollanda gezisini ucuza getirmek istiyorsan uçak biletini erken rezervasyon kampanyalarıyla alman ve en çok rağbet gören zamanları es geçmen gerekecek. Böylece en ucuz Amsterdam uçak biletini alıp Hollanda tatilini ucuza getirebilirsin.

Hollanda gezini, havanın güzel olduğu anlarda gerçekleştirmek gibi bir beklentin varsa ilkbaharın ortasından sonbaharın ortasına kadar olan dönem senin için iyi olur. Hollanda iklimi bu bu aylarda oldukça davetkar. Ayrıca Amsterdam’da sosyalleşmek ve eğlenmek için tercih edilecek en iyi dönem de bu zaman aralığında.

Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda Vizesi

Hollanda vizesi için Schengen Hollanda vizesi alman gerekiyor. Bu vize için başkonsolosluktan bilgi alabilirsin. Hollanda Başkonsolosluğu için: https://www.hollandavesen.nl/ulkeniz-ve-hollanda/turkiye/hakkimizda/hollanda-ba-konsoloslu-u

Hollanda Başkonsolosluğu, vize işlemlerine aracı kurum olan VFS Global ile başvurulmasını talep ediyor.

Vize nasıl alınır konusunu önceden incelemiştik.

Hollanda’da Ne Yenir?

Hollanda'da Ne Yenir

Hollanda yeme içme dünyası, deniz ürünleri ve patates ağırlıklı bir menüye sahip. Amsterdam ve Rotterdam gibi büyük şehirlere gideceksen aradığın her şeyi bulabilirsin. Hollanda’ya özgü bir şeyler yemek istersen waffle, bitterbalen ve kibbeling’i deneyebilirsin. Waffle’ı biliyorsun zaten, bitterbalen bir çeşit kroket (farklı tür etlerle yapılıyor), kibbeling ise kızartılmış balık parçalarına verilen isim.

Hollanda’da ucuz yemek arıyorsan geçmiş yazılarımızdan birini buraya bırakıyoruz. Sadece yemekle ilgili değil, Amsterdam’da ucuz tatil yapmanın püf noktalarını içeren bir içerik olur kendisi.

Hollanda’da Neler Yapılır: Hollanda’da Gezilecek Yerler

Hollanda Gezilecek Yerler

Hollanda, sanat ve kültür yönünden Avrupa’nın merkezlerinden biri konumunda. Yani burada gezilecek birçok müze ve tarihi mekan var. Ayrıca gelişmiş medeniyet seviyesi sayesinde burada modern sanatın çarpıcı örneklerini inceleyebilir ve dünyanın en yetenekli sanatçı ya da dahi bilim insanlarıyla tanışabilirsin.

Hollanda’da yapılacak şeyleri merak ediyorsan aşağıda listelediğimiz bölgeleri keşfedebilirsin.  

  • Amsterdam
  • Keukenhof
  • Utrecht
  • Efteling
  • Kinderdijk
  • Rotterdam

“Amsterdam’da neler yapılır?” diye merak ediyorsan seni Amsterdam klişeleri içeriğimize alalım.

Yaz mevsiminde Amsterdam’ı anlattığımız bir yazımız da var.

Amsterdam’da sonbaharı da anlattık.

Amsterdam’ın en fotojenik noktaları nerelermiş, onları da öğrenebilirsin.

Hollanda’da Yaşam

Hollanda'da da günlük hayat nasıl?

Hollanda’da yaşam, ülkemizin alışkanlıklarına göre daha farklı bir şekilde işliyor. İlk kez yurt dışına çıkacaksan Hollanda’da yaşam seni şaşırtabilir. Hollanda’ya giden gezginlerin yolculuklarına çoğunlukla Amsterdam’dan başladıkları bir gerçek. O zaman biz de sana Amsterdam’ı anlatalım.

  • Amsterdam şehir içi konusunda gelişmiş seçeneklere sahip. Burada otobüs, metro ve tren sistemiyle seyahat edebilirsin.
  • Amsterdam’da ulaşım için çoğunlukla bisiklet kullanılır. Türkiye’den giden bir gezgin olarak belki de Amsterdam yaşamında seni en çok şaşırtacak şey bu olacak. Bisiklet yollarına dikkat et, çünkü Amsterdam’da bisiklet yolları oldukça işlek.
  • Amsterdam’da gece hayatı, merkezi bölgeler çevresinde şekillenmiş. Dış bölgelerde ise insanlar çoğunlukla barbekü partisi gibi arkadaş etkinlikleriyle eğleniyor.
  • Amsterdam’da alışveriş yapmak, Türkiye’ye göre daha pahalı. İki devletin para birimi arasındaki kur farkının yanı sıra yaşam standartları arasındaki fark da bu duruma neden oluyor.
  • Amsterdam’da hizmet sektöründe çalışanlar oldukça rahat. Sipariş ettiğin yemek geç gelebilir ya da alışveriş yapmak istediğin tezgahtar, arkadaşıyla sohbete dalmış olabilir. Kısacası Amsterdam’da hiçbir şey için acele edilmez.
  • Merkezi yerlerde kredi kartını kullanabilirsin ama dış taraflara açıldıkça kredi kartının geçmediğini gözlemleyeceksin.
  • Amsterdam’da festival ve etkinlik çok olur. Amsterdam ile ilgili güncel her şeyi şehrin resmi web sitesinden takip edebilirsin: https://www.iamsterdam.com/en/

Hollanda Hakkında İlginç Bilgiler

Hollanda'nın bilinmeyen yönleri.

Hollanda, kültürü ve tarihiyle ilginç bir ülke. Hollanda’yı ilgi çekici yapan bir kaç detaydan bahsedelim.

#1 Laleler

Hollanda, dünya üzerindeki en büyük lale tedarikçisi. İlk lale soğanlarını Osmanlı İmparatorluğu’ndan alan Hollanda, bahar aylarında tam bir lale cennetine dönüşüyor.

#2 Yel Değirmenleri

Hollanda’da tarımsal bölgelere gidersen seni yel değirmenleri karşılar. Ülkede yaklaşık 1180 tane yel değirmeni var. “Hollanda’da yel değirmenleri ne işe yarar?” diye merak ediyorsan söyleyelim, onlar Hollanda’nın su ve arazi drenajını sağlıyor. Hollanda arazilerinin yaklaşık dörtte biri su seviyesinin altında. Bu durum da yel değirmenlerini, yer altındaki suyun pompalanması için mükemmel araçlara dönüştürüyor. Yel değirmenleri, aynı zamanda göletlerin kurutularak tarım arazisine dönüştürülmesini de sağlıyor.

#3 Düz Arazi

Hollanda, çoğunluğu deniz seviyesinde olan düz araziler üzerine kurulu bir ülke. Bu durum her ne kadar olası bir sel felaketinde sıkıntı çıkaracak gibi görünüyor olsa da Hollandalıların yıllar içinde geliştirdiği mükemmel set ve kanal sistemi, tüm ülkeyi koruyacak seviyede.

#4 Tahta Terlik

Hollandalıların yerel simgelerinden biri tahta terlikler. Orta Çağ döneminde giyilen bu takunyalar, günümüzde Hollanda hediyelik eşya dünyasında en çok satılan ürünler. Hollandalılar bu takunyalara “klompen” diyor.

#5 Boy Uzunluğu

Hollandalılar, boy ortalaması konusunda dünyanın en uzun milleti. Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre Hollandalı erkeklerin boy ortalaması 1.84 cm, kadınların ise 1.71 cm.

Son olarak, Hollanda ve özellikle Amstredam hakkında biraz daha bilgi edinmek istersen Amsterdam hakkında ilginç gerçeklerden bahsettiğimiz infografiği inceleyebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın