• Ana Sayfa
  • Roma
  • Roma Yolcularının Tatmadan Dönmemesi Gereken 3 Sokak Lezzeti
Roma'nın Sokak Lezzetleri

Roma Yolcularının Tatmadan Dönmemesi Gereken 3 Sokak Lezzeti

Roma’ya ayağını bastığında, İtalyanların aslında bize ne kadar benzediklerini göreceksin. Bazıları bunu Akdeniz kültürüne, bazıları da yüzyıllar boyunca yaşadığımız benzer olaylara bağlıyor. Yemek tariflerindeki yaratıcılığımız ve beklentilerimiz de bir hayli benziyor. Mesela dünyanın her köşesine İtalyan göçmenler tarafından yayılan pizzanın, aslında yoksulluktan hamur üzerine domates sosu dökülmesiyle icat edildiğini biliyor muydun? Merak etme. İçini burkacak hikayeler ya da artık her yerde olan pizzacılardan bahsetmeyeceğiz ama yine de Roma’da pizza yemenin başka olduğunu söyleyelim.

Millet olarak sokak ortasında ya da ayaküstü bir büfe önünde yemek yemeyi pek bir seviyoruz. Romalılar içinde durum farklı değil. Romalılar dendiğinde insan önce bir garipsiyor, imparatorluk falan akla geliyor ama Roma’ya gittiğinde Romalıların etten kemikten olduklarını ve kendilerinden Romalı olarak bahsettiklerini göreceksin. Ne zaman olduğu önemli değil, her Roma seyahatini kolay ve hızlı şekilde geçirmen için yerken yürüyebileceğin bir rehbere ne dersin? Üstelik bu rehberde her yerde bulamayacağın özel lezzetleri seçtik. Şimdiden ucuz uçak biletini ayırtsan iyi olur çünkü yazının sonuna kadar vakit çoktan geçmiş olabilir.

Suppli

Roma Suppli Yenecek Mekanlar

Bizim görüntüsü itibariyle içli köfteye benzetebileceğimiz bu şaheseri, dünyanın geri kalanı Sicilya’nın Arancini’sine benzetiyor. İçi et, pirinç ve domates sosuyla dolu; top şeklinde bir atıştırmalık olan Suppli’nin dış kısmını kaplayan malzemeyi ise ekmek kırıntıları oluşturuyor. Arancini’de farklı olarak mozerella peyniri ve bezelye de bulunabiliyor.

Suppli genellikle öğle yemeği ile akşam yemeği arasında açlığı yatıştırmak için tercih ediliyor. Pizzacılarda ya da şarküteri türü dükkanlarda bulabileceğin Suppli’ye eşlik edecek içeceğini de aldıktan sonra ister İspanyol Merdivenleri’ne kurul ister Aşk Çeşmesi’nin etrafında soluklanacak bir yer bul istersen de bir sonraki keşif noktasına doğru yola koyul; seçim senin.

Trapizzino

Roma'nın En Nefis Tadı Trapizzino

Trapizzino bir modern zaman icadı olarak Roma sokak hayatına hızlı girip çabuk yer bulan yiyeceklerden biri. 2008 yılında ünlü pizza şefi Stefano Callegari tarafından geliştirilen ve bağımlılık yaratan bu lezzet, birçok gurmeye göre Roma’da pizza geleneğini kökünden değiştirecek.

Pizza ve sandviç karışımı bir yiyecek olan Trappizino, şekli itibariyle sokakta yenebilecek en pratik lezzetlerden biri. Kendisiyle aynı şekle sahip bir külahın içine yerleştirilen Trappizino’nun malzemelerini dilediğin gibi seçebilirsin. Domates sosu, biber, tavuk parçaları, köfte, deniz mahsulleri ya da aklına ne gelirse… Yerken şekilden şekle girilmiyor, dökülüp saçılmıyor; çok lezzetli ve çok da ekonomik. Başka ne istenebilir ki?

Dall’Anto’s Farinata

Roma Dall Antos Farinata

Madonna dei Monti Caddesi üzerinde bulunan küçük bir dükkanda, dünyanın en lezzetli atıştırmalıklarından biri satılıyor. Adı Dall’Anto’s Farinata… Nohut unundan yapılan kıtır ekmek parçalarının üzerinde bir kuzey İtalya peyniri olan Stracchino.

Farinata, nohut unuyla yapılan klasik bir İtalyan ekmeği. Dall’Anto ise ekmeğe bahsettiğimiz lezzeti kazandıran küçük dükkanın adı. Yani ürün, dükkanın adıyla anılıyor. Bir kez yemeye başlandığında kendini durduramayabilirsin; fazladan alacağın onlarca kaloriye karşı dikkatli olmanda fayda var. Çok lezzetli, aşırı doygunluk hissi vermiyor ve pratik bir şekilde başka bir şeylerle ilgilenirken bile hızlı hızlı yenebiliyor. Roma seyahatinde buraya uğramak için mutlaka zaman ayırmalısın.

Bonus: Spagettiler Al Dante

Roma Spaghetti Yenecek Mekanlar

Çok girmek istemediğimiz bir konu ama yine de merakını gidermek istedik. İtalya’nın herhangi bir köşesindeki yemek kültüründen bahsettikten sonra efsanevi makarnalarını ihmal etmek olmazdı.
İtalyanlar, az pişmiş yani al dante ve bol soslu makarnalar seviyor. Roma’da her köşe başında hamuru hemen orada yapılan ve hızlıca pişirilen spagettiler bulmak mümkün. Üstelik spagettileri plastik kaplarla elinize alıp hiç vakit kaybetmeden yolunuza devam edebilirsiniz. Bu kadim şehrin altını üstüne getirmek için en ucuz Roma uçak biletini hemen almalısın.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın