• Ana Sayfa
  • Müze
  • Samara’da Uzay Macerası: Samara Kosmicheskaya (Samara Uzay Müzesi)
Samara Uzay Müzesi

Samara’da Uzay Macerası: Samara Kosmicheskaya (Samara Uzay Müzesi)

Hadi itiraf edelim, Samara denince birçoğumuzun aklına gelen ilk şey tüylerimizi diken diken eden Halka filminde, televizyondan dışarı çıkan siyah saçlı küçük kız oluyor. Şimdi o anıyı zihnimizin derinliklerine gömelim ve Rusya’nın aynı ismi taşıyan şehriyle tanışalım.  Sovyet döneminde uzay araştırmalarının merkezi olan Samara şehri, bilgilerin gizli tutulması nedeniyle dışarıya kapalıymış ama artık şov zamanı!

Rusya’nın kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden olan Samara; Volga ile Samara Nehri’nin birleştiği harika konumu, Sovyet döneminden kalma görkemli binaları ve lezzetine doyulamayan, Türk damak tadına yakın lezzetleriyle seni bekliyor. Samara uçak bileti için Pegasus’un tarifelerini incelemeden önce bu şehir hakkında biraz konuşalım. Burası, bir parça Rusça da biliyorsan düşük bütçe ile keşfedebileceğin en keyifli rotalardan biri.

Nerede Bu Samara? Neden Buraya Gideyim?

rusya-samara-gorunumu

Rusya’nın Avrupa’ya dahil olan topraklarında bulunan Samara, Rusların gözde tatil merkezlerinden biriyken artık gözünü tüm dünyaya dikti. Neden olmasın ki? Burada keşfedilecek birçok Sovyet hatırası, gözlemlenecek harika bir doğa ve Rusların psikedelik dünyası var. Samara gece hayatı da oldukça popüler; şehir bahar ve yaz aylarında ışıl ışıl parlıyor. Kış mevsiminde ise -30 dereceleri gören hava sıcaklıkları, şehre sakin, huzurlu ve sessiz bir atmosfer sağlıyor. Eh, -30°’dan bahsediyoruz sonuçta, sıkıysa dışarı çık! Ayrıca burada göz ardı edilemeyecek kadar yoğun bir Türk nüfusu var; “Ya ben dil bilmem, iz bilmem” diyorsan onu deme. Bahaneleri diğer eşyalarla beraber bavula kapat ve kendini keşfetmenin hazzına bırak.

Samara gezisi için en ideal zamanlar, mayıs ile ekim arası olduğunu söylemiş miydik? -30 dereceyi unutma lütfen.

“Cosmic Samara” Samara Uzay Müzesi

uzay-araci

Yaşı yetenler Sovyetler ile ABD’nin uzay araştırmaları üzerinden kapışmalarını hatırlar. Hatırlamayanlar için kısa özet geçelim: Bu iki büyük güç, yıllar boyunca uzay bilimi üzerinden birbirleriyle yarış halindeydiler. Ay’a ilk kim gidecek tartışmasından başlayıp dallanıp budaklanan bir yarıştı bu. Derin analiz kasanlar, bu yarışın aba altından sopa göstermek olduğu konusunda hemfikir olsa da (Çünkü efendim uzay araştırmalarının ana konusu olan “roketler”, balistik füzelerin işinde gücünde olan kuzenleridir.) bu iki süper gücün çekişmesi, eninde sonunda ulvi bir soruya hizmet etmiş oldu: İnsanoğlu, dünya gibi uzayı da keşfedebilir mi? Cevabı veriyoruz, yeterince gelişme gösterirsek evet.

Orijinal adıyla Samara Kosmicheskaya, Sovyet uzay araştırmalarının mabetlerinden biri. Medeniyetin uzaya gönderdiği ilk araç olan “Vostok” isimli roket, burada yolculuğa başladı. Samara Uzay Müzesi, 2017 Nisan ayında halka açıldı ve günümüzde Samara’nın en önemli turistik yerlerinden biri. Burada gerçek bir roket modelini de inceleyebiliyorsun, daha ne diyelim! Şunları yazalım mesela: Burada Yuri Gagarin’in hikayesini dinleyebilir, kozmonotların yediği yemekleri tadabilir ve uzay araçlarının görevleri sırasında yanan dokularını inceleyebilirsin.

Samara’da yapılabilecek birçok şey daha var ama onlar da başka bir yazının konusu olsun. Uzay macerasının nasıl başladığını merak ediyorsan ucuz uçak biletleri için nereye bakacağını biliyorsun…

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...