• Ana Sayfa
  • Genel
  • Metropole Bir de Buradan Bak: İstanbul’da Ücretsiz Olarak Gezebileceğin Müzeler
İstanbul'da ücretsiz olarak gezebileceğin müzeler

Metropole Bir de Buradan Bak: İstanbul’da Ücretsiz Olarak Gezebileceğin Müzeler

Her bakışta İstanbul’da gezilecek yerler ve yeni bir şeyler fark etmek mümkün. Farklı semtlerinin farklı insan profilleri, tarihi noktaları, güzel Boğaz’ı, yüksek binaları, her dönem başkalaşan çehresiyle koca bir metropol. Bu şehirde kültürel bir gezi gerçekleştirmek istersen gezebileceğin çok fazla durak bulabilirsin. Peki, bu kültürel mirası hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebileceğin müzelerde yakalamaya ne dersin? 

İstanbul’da ücretsiz olarak gezebileceğin müzelerin sayısı hayli fazla. Buraları gezmek için yapman gereken biraz vakit ayırmak. İstanbul dışından geleceksen ucuz uçak biletini alıp direkt uçuşla buraya ulaşabilirsin. Sonrasında İstanbul’un ücretsiz müzeleri seni bekliyor.

İstanbul Uçak Bileti Ara

Biraz vakit yakaladıysan İstanbul’daki müzeleri, Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nden başlayarak anlatmaya başlayalım.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi: Tarih Kokan Bir Durak 

Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Cumhuriyet ile birlikte başlayan eğitim seferberliğinin gelişimini anlatan ve dönem boyunca kullanılan araç gereçlere ev sahipliği yapan bir müze. Cumhuriyet’in ilanının 75. yıl kutlamalarına özel olarak Tarihi Kılıçhane Binası’nda kurulan müzede, son 150 yılda İstanbul’un tarihi okullarında kullanılan eşyalar sergileniyor. Eğer tarihe ilgin varsa mutlaka buraya uğramalısın.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir? 

Fatih semtinde, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’nin bahçesinde bulunan müzeyi gezmek ücretsiz. Cumartesi-pazar hariç her gün 10.00-17.30 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsin. 

Türkiye İş Bankası Müzesi: Cumhuriyet’in İlk Bankasının Nostaljik Yolculuğu

Osmanlı dönemine ait İstanbul Postanesi binasında yer alan Türkiye İş Bankası Müzesi, hem bankanın kendi tarihine hem de ülkenin bankacılık tarihine ışık tutuyor. Müzenin kalıcı sergisi, Cumhuriyet’le yaşıt olan bankanın kronolojik olarak dönüşümünü ziyaretçilere anlatıyor. Müzede, kalıcı serginin haricinde dönem dönem geçici sergiler, atölyeler ve koleksiyonlar bulabilirsin. Müzeye dair detaylı bilgiyi ise Türkiye İş Bankası Müzesi web sitesinden alabilirsin.

Türkiye İş Bankası Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir?

Eminönü Bankacılar Caddesi’nde bulunan müzeyi, salı ve pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

İstanbul Modern Sanat Müzesi: Uluslararası Sanat Eserlerini Keşfetme Zamanı 

Birkaç senedir geçici binasında olan müze artık Karaköy’de bulunan yeni binasında. Galataport’ta bulunan yapı, İstanbul Boğazı’nı selamlıyor. Çağdaş sanat yapıtlarını erişebilir kılmak ve Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak amacıyla kurulan ilk modern sanat müzemiz İstanbul Modern Sanat Müzesi. Kütüphanesi, sergileri, eğitim atölyeleriyle hem yurt içi hem de yurt dışından pek çok ziyaretçi ve sanatçı tarafından ziyaret edilen bir yer. 

İstanbul Modern Sanat Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir? 

Birkaç senedir geçici binasında olan müze, Karaköy’de bulunan yeni binasına geçmek için gün sayıyor (2022 Nisan). Sırf bu yeni yapıyı görmek için bile ziyaret edebilirsin. Dilersen İstanbul Modern web sitesi üzerinden açılış tarihini ve müzeyle ilgili detaylı bilgileri öğrenebilirsin. 

Müze, “Sizin Perşembeniz” adını verdiği uygulamayla her perşembe 10.00-14.00 saatleri arasında kapılarını ücretsiz olarak açıyor. “Genç Salı” uygulamasıyla ise 18-25 yaş arası gençleri her salı 10.00-14.00 arası ücretsiz olarak müzeye kabul ediyor.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi: Türk Öykücülüğüne Bir Ziyaret 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Sait Faik Abasıyanık’ın ölmeden önce Darüşşafaka Derneği’ne bağışladığı ev, restorasyondan sonra müze haline getirilmiş. Müze bu haliyle yazarın hayatının bir bölümünü geçirdiği, eşsiz eserler yazdığı ortamı ziyaret etme fırsatı yaratıyor. Abasıyanık eserlerini seviyorsan hem güzel bir vapur yolculuğu hem de yazarın hayatına dair bir yolculuk yapmak istersen bu beyaz konağı ziyaret edebilirsin. Dilersen öncesinde Sait Faik Abasıyanık Müzesi web sitesi üzerinden detaylı bilgi alabilirsin.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir? 

Burgazada’nın sakin havasında muhteşem bir manzarada bulunan müzeye Kabataş, Beşiktaş, Kadıköy ya da Bostancı’dan bineceğin şehir hatları vapuru ile ulaşabilirsin. Resmi tatillerde ziyarete kapalı olan müzeyi çarşamba gününden pazar gününe haftanın beş günü, 10.30-17.00 saatleri arasında ziyarete edebilirsin. 10 kişinin üzerindeki kalabalık grup ziyaretleri için rezervasyon yapılması gerektiğini de belirtmiş olalım.

İstanbul Demiryolu Müzesi: İstanbul’un Avrupa’ya Açılan Kapısından Tarihe Yolculuk 

İstanbul Demiryolu Müzesi

Eskiden “İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı” olan ve Orient Ekspres’in de hareket ettiği Sirkeci Garı, artık İstanbul Demiryolu Müzesi olarak geçmişten bugüne demiryollarının gelişimini gözler önüne seriyor. O dönemin trenlerinde bulunan eski mobilyalar, yemek takımları, yolcu salonları, eski belgelere kadar pek çok hatırayı görüp tren yolculuğu yapamasan da zaman yolculuğu yapabileceğin bir mekan. 

İstanbul Demiryolu Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir? 

Sirkeci Garı’nda bulunan müzeye Marmaray ile gitmek istersen Sirkeci durağında inerek kolayca ulaşabilirsin. Pazartesi ve resmi tatil günleri haricinde 09.30-17.00 arasında ziyaret edebilirsin. 

Pera Müzesi: Beyoğlu’nun Sanat Dolu Mekanı

Müze ve kültür merkezi hizmeti vermek için Eski Bristol Oteli’nin cephesi korunarak inşa edilmiş bir yapı. Müze, yurt içinden ve yurt dışından genç sanatçıların eserlerini sergileyip dönemsel etkinlikler düzenliyor. Sinema meraklıları için de zaman zaman gösterimler gerçekleşiyor. Hem bu harika binayı hem de sergilenen eserleri görmek için müzeyi ziyaret edebilirsin. Etkinliklerle ilgili detaylı bilgi alıp ziyaretini buna göre planlamak istersen Pera Müzesi web sitesine göz atabilirsin.

Pera Müzesi Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir?

Beyoğlu’nun Tepebaşı semtinde bulunan Pera Müzesi pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık. Her cuma günü ise “Uzun Cuma” uygulaması kapsamında 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin. Öğrenciysen bu duruma ek olarak Genç Çarşamba uygulamasıyla çarşamba günleri de müzeye ücretsiz olarak giriş yapabilirsin.

Osmanlı Bankası Müzesi (Salt Galata): Osmanlı Tarihine Bir de Buradan Bak 

Eski Osmanlı Bankası’nın Genel Müdürlük binası olan müze, Osmanlı İmparatorluğu’nun yarım asrını da kapsayan gelişimleri ve krizleri görebileceğin 145 yıllık tarihi içerisinde barındırıyor. Özellikle Osmanlı tarihine bir ilgin varsa mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelisin. Şu an Salt Galata ismi altında yer alan müzenin binasında kütüphane ve çalışma alanları ile bir fine dining restoran mevcut.

Osmanlı Bankası Müzesi Nerede? Ne zaman Ziyaret Edilebilir?

Karaköy Bankalar Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı Bankası Müzesi’ni pazartesi günü hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler: Müzeler Haftası Özel yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın