Berlin Müzeler

Tek Hareketle Sanata Doymak; Müzeler Adası

Hani bazı şehirler vardır. Tek bir özelliğiyle kendine doğru çeker gezginleri. Berlin için bunu söyleyemeyeceğiz çünkü bizi kendine çeken o kadar çok özelliği var ki. Berlin ucuz uçak bileti araştırmaları yapmamıza sebep olan nedenlerden bahsediyoruz. Mesela Berlin gece hayatı başlı başına bu şehre gitme sebebidir. Sanat galerileri, muhteşem alışveriş caddeleri, şehir parklarından bahsetmiş miydik? Onlardan daha sonra uzun uzun bahsedeceğiz fakat bu yazımızı Berlin Müzeler Adası’na adamak istiyoruz. Çünkü tek hareketle Berlin tarihi ve sanatının en sağlam özeti kendisi. Haydi biraz dolaşalım!

1 Kilometrelik Sanat Turu

Mitte bölgesinden geçen Spree Nehri’nin tam üzerinde bulunan küçük bir ada var. Adanın kuzey kısmının 1 kilometrelik bir alanı tamamen müzelere ayrılmış. Yani her metresi sanat ve tarih olan mükemmel bir müzeler kompleksi düşün. 1999’dan beri UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan bu adada tam 5 müze bulunuyor. Tabii bir de Berlin Katedrali. İçinde bulunan binlerce eserin yanında bu müzelerin mimarileri başlı başına bir sanat harikası. Müzelerin içine girmesen bile (ki bu büyük bir hata olur.) mimarileri ve adanın ortamı bile seni büyüleyecek olması bile ucuz uçak bileti aramaya başlamak için bir bahane.

berlin sanat turu

İşte O Müzeler

Dünyanın en önemli müzelerini barındıran bu adada daha önce de söylediğimiz gibi birbirinden güzel 5 müze bulunuyor. Bu müzeler antik çağdan günümüze farklı farklı koleksiyonlar barındırıyor. Karşınıza çıkacak 5 müzeden biraz bahsedelim;

Alte Nationalgalerie

Eski Ulusal Galeri olarak dilimize yerleşmiş bu müze, aslında çok badireler atlatmış. 2. Dünya Savaşı’nda çok hasar gören bu müze, muhteşem tablolar barındırıyor. Yani resim sevenleri buraya acilen çağırıyoruz. Müzede Türk ressam Osman Hamdi Bey’e ait 2 muhteşem tabloyu da görebileceksin.

Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler, 10.00 ve 18.00 saatlerinde açık. Perşembe günleri, 20.00’ye kadar hizmet veriyor.

Pergamon Museum

Bu müzeyi Bergama Müzesi şeklinde de Türkçeleştirebiliriz. Pergamon Müzesi, Klasik Antik Çağ Koleksiyonu, Antik Yakın Doğu Müzesi ve İslam Sanatı Müzesi olmak üzere toplam üç bölümden oluşuyor. Athena Heykeli, Halep Odası, Milet’in Market Kapısı, İştar Kapısı, Mshatta Alınlığı müzenin en çok ziyaret edilen yerleri. Müzenin en iyi parçası ise Zeus Sunağı.
Müze, her gün saat 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Perşembe günleri 20.00’ye kadar hizmet veriyor.

Berlin Müze Adası

Neues Museum

Antik dönem eserlerinin yar aldığı bu müze resmen mısır kültürüne adanmış. İlginç koleksiyonlarıyla adanın en çok ziyaret edilen müzesinden biri. 1939 yılından beri kapalı olan ve de restorasyon çalışmaları tamamlanan müze, 2009 yılının Ekim ayında kullanıma açıldı. Yani onu ziyaret etmen için hiçbir engel yok.

Müze her gün saat 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Perşembe günleri 20.00’ye kadar hizmet veriyor.

Berlin Müze

Altes Museum

Mimar Karl Friedrich Schinkel tarafından neo klasik mimari tarz ile tasarlanan bina, bir ulusal galeri. Müzenin eserleri elbette çok değerli ama mimarisinin ihtişamına göre belki de biraz zayıf diyebiliriz. Gitmişken görmelisin. Müzenin mimarisine odaklanmaktan eserlere dikkatini veremeyebilirsin. Antik bir tapınak gibi duran müze, ihtişamlı merdivenleriyle meşhur. Bu merdivenlerden Berlin Katedrali’ni izlemek oldukça zevkli.

Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler, 10.00 ve 18.00 saatlerinde açık. Perşembe günleri, 20.00’ye kadar hizmet veriyor.

Bode Museum

Bizans eserlerine ağırlık veren Bode Müzesi, adanın en kuzeyinde bulunuyor. Madalyalar, tarihi paralar, arkeolojik kazılar sonucu çıkan Anadolu eserleri, müzenin renklerini oluşturuyor.

Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler, 10.00 ve 18.00 saatlerinde açık. Perşembe günleri, 20.00’ye kadar hizmet veriyor.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...