turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler

Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler: Müzeler Haftası Özel

Türkiye’de görülmesi gereken müzeler, kültür ve sanat meraklılarını ülkenin dört köşesinde bir araya getiriyor. Medeniyetler beşiği olan ülkemiz, dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe ile beraber, insanlık tarihinin en güçlü imparatorluklarına yuva olmuş bir coğrafya. Tarih boyunca tüm dünyadan arkeologları kendine çeken Türkiye, görülmeye değer binlerce tarihi eseri müzelerinde sergiliyor.

Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerin, arkaik çağlara ait buluntuların ve birbirinden değerli sanat eseri koleksiyonlarının görülebileceği müzeler, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Türkiye’nin En İyi Müzeleri: Topkapı’dan Zeugma’ya

turkiye-nin-en-iyi-muzeleri

Türkiye’deki müzeler, Anadolu, Karadeniz, Trakya, Marmara ve Akdeniz’in tüm dönemlerine ait eserlerle dolu. Bu eserlerin sergilendiği salonlar, tarih ve etnik kültüre göre kategorize edilmiş. Örneğin Topkapı Sarayı İslam tarihini keşfetmek için mükemmel bir yer. Zeugma Mozaik Müzesi’nde ünlü Çingene Kızı Mozaiği’nin yanı sıra 2000 yıllık mozaikler burada görülebilir.

Türkiye’de ilk müze, 1846 yılında düzenlenmesine başlanıp 1847 yılında bitirildi. Aya İrini Kilisesi’ne konumlanmış bu müze, eski silahlar ve eski eserlerle ilgiliydi ve ona Mecma-ı Âsâr-ı Atika denirdi. Sultan Abdülmecit adına Fethi Ahmet Paşa tarafından kurulan müzenin ilk yöneticiliğini Galatasaray Lisesi öğretmenlerinden Mr. Gooldt yaptı.

Şimdi gelelim günümüz müzelerine. Türkiye’de görülecek yerler listesinin önemli bir kısmını kaplayan bu müzeler, çoğunlukla İstanbul’a konumlanmış olsa da Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Konya’da da birçok müze kültür meraklılarını bekliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi: İslam Tarihini Merak Edenler İçin Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler

topkapi-sarayi-muzesi-istanbul

Dört avludan ve bir haremden oluşan Topkapı Sarayı Müzesi, İslam ve Osmanlı tarihinin izini sürebileceğin bir yer. Topkapı Sarayı Müzesi hakkında detaylı bir yazımız vardı, lafı fazla uzatmadan buraya bırakıyoruz. Müze hakkında tüm detaylara oradan ulaşabilirsin.

İstanbul Arkeoloji Müzesi: Mezopotamya Kültürü İçin Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler

arkeoloji-muzesi-istanbul

13 Haziran 1891 tarihinde Türkiye’de müzeciliğin gelişiminde önemli rol oynamış Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun ismi ile açtığı müze, günümüzde birçok kültüre ait bir milyondan fazla eserin sergilendiği bir yer konumunda.

Gülhane’nin girişinden Topkapı Sarayı’na çıkan yokuş yolun sol tarafında kalan İstanbul Arkeoloji Müzesi, tarihte imzalanan ilk sözleşme olan Kadeş Antlaşması gibi çok önemli eserlerden oluşan koleksiyonlara sahip.

Ayasofya Müzesi: Osmanlı’nın Anıları

ayasofya-muzesi-istanbul

Yıllık 2 milyondan fazla ziyaretçi çeken Ayasofya Müzesi, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 532 – 537 yılları arasında yaptırılmış. İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülen Ayasofya, 1935’ten sonra Ayasofya Müzesi olarak hizmet vermeye başladı.

Osmanlı tarihini ve Bizans dönemlerinden kalan mozaiklerini görebileceğin müze, Sultanahmet Meydanı’nda bulunuyor. Bu meydan üzerinde gezinirken İstanbul’un sokak lezzetlerini de tatmayı unutma…

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi: Şehrin Çağdaş Yüzü

istanbul-modern-eski-bina-turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler

Türkiye’de görülmesi gereken müzeler yolculuğunda, İstanbul’da gezilecek yerleri keşfetmeye devam ediyoruz. Geçici olarak Beyoğlu’na taşınan İstanbul Modern, çağdaş sanat meraklılarına hitap ediyor. Modern sanatın en iyi isimlerinin sergileri ile karşılaşabileceğin müzede, düzenli aralıklarla bienaller gerçekleşiyor.

uçak bileti

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Anadolu’yu Keşfetmek İçin Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler

anadolu-medeniyetleri-muzesi-ankara

Kültür turumuzda rotayı Ankara’nın Altındağ ilçesine çeviriyoruz. Anadolu tarihi hakkında her detaya ulaşabileceğin Anadolu Medeniyetleri Müzesi, kesinlikle bir günden daha fazlasını hak eden bir yer. Frigler, Urartular, Hititler… Burada yolu Anadolu ile kesişmiş her milletin izi sürülebiliyor.

Müzenin özellikle taş eserler koleksiyonu, oldukça dikkat çekiyor. Hititler zamanından kalmış eserler ise kesinlikle hayret uyandırıcı. Avcı toplayıcı kabilelerden Anadolu’nun en büyük medeniyetlerinin yaşamına kadar zengin bir sunuma sahip Anadolu Medeniyetleri Müzesi, insanı tam anlamıyla zaman yolculuğuna çıkarıyor.

uçak bileti

Zeugma Mozaik Müzesi: 2000 Yıl Öncesinde Sanat

zeugma-mozaik-muzesi-gaziantep-turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler

Tripadvisor platformunda gezginler tarafından yapılan oylama sonucu 2018’de Türkiye’de görülmesi gereken müzeler sıralamasında birinci olan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te bulunuyor. Mozaik dünyasının Mona Lisa’sı olarak kabul edilen Çingene Kızı gibi mozaiklerin yanı sıra Geç Antik Dönem, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait eserler, bu müzede görülebiliyor.

Zeugma Mozaik Müzesi, çoğunlukla 2. ve 3. yy’ye tarihlenen eserlerle, o dönemlerin estetik bakış açısını yansıtıyor. Yolun bir gün Gaziantep’e düşerse, bu müzeyi asla es geçme!

Ankara Etnografya Müzesi: Türk Kültürünün Tarihi

etnografya-muzesi-ankara

Kaynak

Atatürk’ün Anıtkabir’e nakledilmeden önce naaşının muhafaza edildiği yer olan Ankara Etnografya Müzesi, koleksiyonu ve müze düzeni ile göz dolduruyor. Yaklaşık 15.000 eserin sergilendiği müze, Türk kültürü hakkında insanın ufkunu açıyor.

Giyim, işleme, halı ile kumaş, bakır eşyalar, tarikat eşyaları, yazı, ahşap eserler vb. birçok bölümden oluşan Ankara Etnografya Müzesi, Uygurlar, Osmanlılar ve Selçuklular gibi Türk kültürünün önemli medeniyetlerini inceleme fırsatı veriyor.

Mevlana Müzesi: Gel, Ne Olursan Ol, Yine Gel

mevlana-muzesi-konya-turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler

Tasavvuf dünyasının önemli isimlerinden Mevlana ve Mevlevilik’e adanmış Mevlana Müzesi ya da bilinen diğer ismi ile Mevlana Türbesi, Konya’da en çok ziyaret edilen yapılardan biri konumunda. Mevlana’nın Afganistan’dan Konya’ya göçünden sonra dergah olarak kullandığı bu yapı, 1926 yılında müze olarak düzenlenmiş ve o zamandan beri Mevlana’yı ve Mevlevilik’i tanımak isteyenleri bir araya getiriyor.

uçak bileti

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi: Araba Sevdası İçin Türkiye’de Görülmesi Gereken Müzeler

ural-ataman-klasik-otomobil-muzesi

Kaynak

Otomobil severlerin mutlaka görmesi gereken Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, tarihe geçmiş ikonik modellerin sergilendiği bir yer. Ural Ataman’ın özel koleksiyonundan oluşturulan bu müze, arka planda çalan 60 ve 70’lerden şarkılar eşliğinde insanı eski zamanlara götürüyor.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi: Güneydoğu’nun Kültür Merkezi

turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler-arkeoloji-ve-mozaik-muzesi-sanliurfa

Kaynak

Göbeklitepe kazısından sonra arkeoloji dünyasının gözlerini üzerine çeken Şanlıurfa, ziyaretçilerinden 10 üzerinden 10 alan bir müze ile kültür ve tarih meraklılarını kendine çekiyor.

Müzenin arkeoloji kısmı, bölgenin neredeyse 10.000 yıllık tarihini belgeleyen eserlerle dolu. Bu noktada sesli anlatım cihazı edinmeyi unutmayı çünkü müze kesinlikle bilgi dinleyerek gezilmeli.

Mozaik müzesi ise eski bir konağın tabanına inşa edilmiş ve burada görülebilecek harika mozaikler mevcut.

uçak bileti

Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi: Şanlı Zaferin Kanıtları

anitkabir-in-gece-gorunumu-turkiye-de-gorulmesi-gereken-muzeler

21 Haziran 1960 yılında Anıtkabir Atatürk Müzesi olarak açılan yapı, 26 Ağustos 2002 yılında yapılan eklemeler ile beraber Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ismini aldı. Dört bölümden oluşan müze, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı hakkında tüm bilgileri barındırıyor.

İlk bölümde Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve ona gelen hediyeler bulunuyor. İkinci bölümde Kurtuluş Savaşı ile ilgili tablolar görülebilir. Üçüncü bölümde Atatürk’ün mezarı ve Milli Mücadele dönemi ile ilgili bilgiler yer alıyor. Dördüncü bölüm ise Atatürk’ün kütüphanesine ayrılmış.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın