ataturk-arboretumu-sariyer

Atatürk Arboretumu – Nerede Bulunur, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti Ne Kadar?

Atatürk Arboretumu, İstanbul’da gezilecek yerler arasında doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin bildiği gizli bir cennet. Hafta sonu yemyeşil anlar geçirmek için gidilebilecek bu doğa parkı, Türkiye’nin ilk fidanlığının bulunduğu yer aynı zamanda. Belgrad Ormanı içerisinde 296 hektarlık bir alana 1949 yılında kurulmuş bu park, binlerce bitki türünü içinde barındırıyor.

“Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir, orada neler yapılır, gitmeden önce bilinmesi gereken şeyler neler ve giriş ücreti ne kadar?” gibi sorulara yanıt arıyorsan okumaya devam et. Sarıyer ilçesinin en güzel noktalarından biri olan Atatürk Arboretumu’nda mükemmel bir gün seni bekliyor.

Atatürk Arboretumu Nerede?

ataturk-arboretumu-goleti

Kaynak

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunana arboretum, Belgrad Ormanı içerisine konumlanmış. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesinde bulunan bu güzel ormana, şehir içinden birçok ulaşım imkanı bulunuyor.

Atatürk Arboretumu’na Nasıl Gidilir?

ataturk-arboretumu-meydani

Kaynak

Kişisel araç ile ulaşım sağlayacaklar, Büyükdere Caddesi üzerinden Sarıyer’e ulaştıktan sonra Bahçeköy yönüne doğru ilerlemeli. Bahçeköy’e vardıktan sonra İstanbul Üniversitesi Spor Salonu karşısında bulunan Kemerburgaz yolu üzerinden sola saparak 500 metre kadar devam edildiğinde doğal parka varılmış oluyor.

Botanik bahçeler ve canlı türleri ile kaplı arboretuma toplu taşıma ile gitmeyi düşünenler için birçok alternatif yol var. Bunlardan en uygunu, metro üzerinden otobüsle aktarma yapmak. M2 kodlu Yenikapı – Hacıosman metrosunu kullanarak son durağa, yani Hacıosman’a gittikten sonra 42HM kodlu Hacıosman – Bahçeköy otobüs hattına binerek kısa bir sürede doğal parka varılabilir.

Atatürk Arboretumu toplu taşıma ulaşımı için alternatifler şu şekilde:

  • 59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy
  • 153 Bahçeköy – Sarıyer
  • 42M Bahçeköy – 4.Levent Metro
  • 42 Bahçeköy – 4.Levent Metro
  • 42T Bahçeköy – Taksim

Atatürk Arboretumu’nu keşfetmek isteyen ama İstanbul dışında yaşayanların ise öncelikle Türkiye’mizin en büyük ve kalabalık şehrine gelmesi gerekiyor. Bunun için de en pratik yöntem, hava yolu seyahati.

İstanbul Uçak Bileti Ara

Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti Ne Kadar?

orman-tepeden-gorunum

2000’dan fazla bitki türüne ev sahipliği yapan doğa parkına giriş ücretli. Düzenli olarak dikim çalışmaları yapılan, Orman Genel Müdürlüğü tarafından her zaman bakımlı tutulan bu orman, giriş ücretini tamamen hak ediyor. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile İstanbul içinde adeta bir vaha olan arboretum, aynı zamanda video ve fotoğraf çekimi için de kullanılabiliyor.

Atatürk Arboretumu giriş ücretleri 2018 yılı itibari ile şu şekilde:

  • Hafta içi öğrenciler 2,5 TL, yetişkinler ise 7,5 TL ödüyor.
  • Hafta sonu fiyatlar öğrenci için 7,5 TL, yetişkin için 20 TL oluyor.
  • Reklam filmi ve benzeri ticari amaçlı çekimler için 7.500+KDV TL ücret ödenmesi gerekiyor.
  • Düğün ve nişan gibi fotoğraf çekimleri için ödenecek ücret 400+KDV TL.
  • 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde girişler ücretsiz.
  • 23 Nisan’da tüm ilkokul öğrencilerine ve refakatçilerine giriş ücretsiz.

Atatürk Arboretumu giriş ücretleri tam liste için buraya tıklayabilirsin.

Atatürk Arboretumu’na Ne Zaman Gidilir?

agaclardan-sizan-gunes-isiklari

Botanik alanında bilimsel araştırmaların gerçekleştiği bu doğal parka 4 mevsim boyunca gidilebilir; çünkü burası her mevsim güzel. Sonbaharda ise ayrı güzel. Neden mi? Çünkü burası aynı zamanda bir ağaç müzesi ve ağaçların sonbaharda ne kadar etkileyici göründüğünü hepimiz biliriz.

İstanbul’un doğa açısından kurtarılmış bölgelerinden biri olan arboretum, sonbaharda turuncudan kırmızıya, mordan pembeye bir renk cümbüşüne sahne oluyor. Özellikle öğlen saatlerinde, güneş ışınlarının ağaçlar ve yapraklarla yaptığı gölge oyunları kesinlikle görülmeye değer.

Atatürk Arboretumu yaz mevsiminde ise capcanlı. Binlerce kuş, böcek ve küçük memeli türünün yaşadığı bu ormanda kendini tam anlamıyla doğanın kucağına bırakabilirsin. Ormanın girişinde sana “hoş geldin” diyen çiçek kokuları, bir noktadan sonra gevezelik eden kurbağaların sesleri ve topluca orman şarkısı söyleyen kuşlarla böceklerin cıvıltı ve vızıltıları ile birleşecek. Bu arada ormanda yılanların da bulunduğu söyleniyor, ama kesinlikle zararsız oldukları belirtiliyor.

İlkbahar, arboretum için tam uyanış zamanı. Çiçekler açıyor, ağaçlar yeşeriyor, sincaplar etrafta geziniyor… İstanbul’da ilkbaharı karşılamak için daha iyi bir yer var mıdır, bilemiyoruz.

Kış sezonunda arboretum artık soğuk bir yer, ama kar yağdığı zamanlarda burası bir kartpostala dönüşüyor. Bembeyaz giyinmiş bir orman görüntüsü eşliğinde sıcacık kahveni yudumlamak istersen bir hafta sonunu buraya ayırmanı öneriyoruz.

Atatürk Arboretumu Hakkında Bilgiler

gun-batiminda-orman-yolunda-yuruyen-genc-kadin

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1916 yılında Neşet Hoca tarafından ilk adımları atılan fidanlığın geliştirilmesi ile oluşan arboretum, dünyadaki diğer önemli botanik bahçeleri ile iş birliği içerisinde. Tohum ve fidan değişimi sonucunda ormanda 2000’den fazla bitki türüne yer verilmiştir.

Orman Bakanlığı tarafından koruma altında bulunan, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne bağlı arboretum, ismini 1982 yılında aldı. 1881 yılının Atatürk’ün doğum yılı olması nedeniyle 100. yılı anısına verilen bu isimle beraber yapılan düzenlemeler sonucunda bu doğa parkı artık bir işletme şefliği statüsüne kavuştu.

Arboretum, Türkiye’deki en geniş soğanlı bitkiler ve odunsu bitkiler koleksiyonuna sahip bir müze konumunda.

Müze, yedi kıta için yedi parsele ayrılmış. Her parselde, o kıtaya ait bitki türleri ve ekolojik unsurlar bulunur. Atatürk Arboretumu haritası edinerek doğa parkının tüm ayrıntılarına erişilebilir.

Arboretum, üniversitelerin araştırmaları için kullanılıyor. Bu tip özel durumlar nedeniyle zaman zaman arboretumun bazı bölümleri girişe kapalı olabilir.

Atatürk Arboretumu bünyesinde üç gölet, şeflik binası, kaynak suyu çeşmeleri, tuvalet, patika ve parkurlar bulunur.

İstanbul’da oksijen seviyesi en yüksek yerlerden biri arboretumdur. Atatürk Arboretumu’nun yüksek oksijen seviyesine alışık olmayan bünyeler, 3 ila 4 saatlik sürenin ardından oksijen çarpmasına bağlı olarak baş ağrısı hissedebilirler.

Atatürk Arboretumu Kuralları

meditasyon-yapan-kadin

  • Evcil hayvanların arboretuma girişi kesinlikle yasak. Yani buraya köpeğin ile birlikte gitmeyi düşünüyorsan onu içeri alamayacağını bilmen gerekiyor.
  • Ormanı ziyaret edecek toplulukların (okul, kulüp, şirket ve dernek gibi) gitmeden önce telefonla randevu alması gerekiyor.
  • Atatürk Arboretumu’na yiyecek ve içecek sokmak kesinlikle yasak. Kapıda çantan kontrol ediliyor ve eğer yanında atıştırmalıklar varsa bunları bırakman isteniyor. İçeriye sadece bebek maması ve su sokabiliyorsun.
  • İçeriye profesyonel fotoğraf makinenle girebilirsin, fakat bu noktada dikkat etmen gereken şeyler var. Öncelikle yanında tripod varsa ticari amaçlı çekim yapacağın varsayılıyor ve senden ücret talep ediliyor.
  • İçeriye kostümlü (gelinlik vb.) girmek istediğinde de nişan, düğün ve sünnet tarifesine girmiş oluyorsun. Yani senden ücret bekleniyor.
  • Artan ziyaretçi sayısına bağlı olarak, doğal bitki örtüsüne zarar vermemek ve kirlilik yaratmamak amacı ile içeriye uçurtma, bisiklet, top gibi şeyler de sokulmuyor.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın