Stockholm'de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Stockholm’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Dünyanın en pahalı şehirlerinden birini tek kuruş para harcamadan gezebilmenin formülünün elimizde olduğunu söylesek ne dersin? İnandırıcı gelmemiş olabilir, ama henüz yazımızı okumadın; bu yüzden çabuk karar vermemeni öneriyoruz. 

Daha önce dünyanın pek çok farklı şehri için ücretsiz gezi önerilerinde bulunmuştuk. Bu yazımızda ise “Tek Kuruş Harcamadan Gez” serimize İsveç’in başkenti Stockholm’ü ekliyoruz. İsveç’te vergiler de yüksek, maaşlar da. Bu da genel olarak ülkedeki her şeyin fiyatını yükseltiyor. Ülke vatandaşları için makul olsa da gezginlerin cepleri bu seyahat sırasında biraz yanabilir. Bu yazımızla cebini koruma altına almak istiyoruz.

Elbette uçak bileti, konaklama, şehir içi ulaşım, yemek gibi giderlerin için belli bir bütçe oluşturman gerekiyor. Ucuz uçak biletini nereden bulabileceğini zaten biliyorsun. Konaklama için de kalabalık ekiplerle ev kiralama seçeneklerini düşünebilirsin. Yemek konusununda da arkadaşlarınla market alışverişi yaparak evde bir şeyler hazırlarsanız bitti gitti. 

Stockholm’de ücretsiz olarak gezebileceğin yerler hayli fazla. Şehrin ruhunu yaşa, hayallerini erteleme.

Stockholm’de gezilecek yerler listemize başlamadan önce temel birkaç soruya cevap verelim, sonrasında ücretsiz gezebileceğin duraklara geçelim. Stockholm’den bahsetmeye başlamadan önce okurken sana İsveççe bir şarkı eşlik etsin istersen buraya senin için bir parça bırakıyoruz.

Stockholm Nerede?

İsveç’in başkenti Stockholm ülkenin güneydoğusunda, Baltık Denizi’nin kenarında yer alıyor.

Stockholm’e Nasıl Gidilir? 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Stockholm’e ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. Tabii yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Stockholm Arlanda Havalimanı’na indikten sonra yaklaşık 35 km uzaklıktaki şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsin. 

Stockholm Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Stockholm’de Yaşam Maliyeti

Numbeo verilerini baz alarak aşağı bir tablo bıraktık. Buna göre kendine bir bütçe hazırlayabilirsin.

Restoranlar – Marketler

Tutar

Yemek, Ucuz Restoran

12,60 $

2 Kişilik Yemek, Orta Sınıf Restoran, Üç Çeşit

77,52 $

McDonalds’ta McMeal (veya Eşdeğer Yemek)

8,72 $

Kapuçino (normal)

3,96 $

Kola (0,33 litrelik şişe)

2,31 $

Su (0,33 litrelik şişe)

2,07 $

Süt (normal), (1 litre)

1,46 $

Taze Beyaz Ekmek (500g)

2,79 $

Pirinç (beyaz), (1kg)

2,79 $

Yumurta (normal) (12)

3,78 $

Yöresel Peynir (1 kg)

9,62 $

Şimdi, Stockholm’de ücretsiz olarak yapabileceğin şeylere geçelim:

Ücretsiz Şehir Turlarına Katıl! 

Ücretsiz şehir turları, Stockholm

Stockholm’ü bir bilenden dinleye dinleye gez. Sadece bahşiş usulü çalışan bir sürü şehir turu var. Orta Çağ’a kadar uzanacağın Gamla Stan (old town) çıkışlı turlardan birine katılabilirsin. Stockholm’ün büyüleyici tarihi hakkında bilgi edinmek işte bu kadar kolay. Dilersen Free Walking Tour Stockholm web sayfası üzerinden detaylı bilgi edinebilir ve rezervasyon yaptırabilirsin.

Hiçbir Ücret Ödemeden Muhteşem Müzeleri Gez!

Ücretsiz olarak gezebileceğin müzeler, Stockholm

Stockholm’ün tarihini ve kültürünü gözlemleyebileceğin müzeleri de gitmişken görmemek olmaz. Üstelik bunlardan bazılarını ücretsiz bir şekilde gezme şansın da var. İşte, Stockholm’de ücretsiz gezilebilecek müzeler:

Ordu Müzesi (Armémuseum)

Ordu Müzesi, Stockholm

Stockholm’ün merkezindeki bir askeri tarih müzesi olan Armémuseum, İsveç’in 16. yüzyıldan günümüze kadar olan ülke tarihini, insanların savaş ve çatışmalardan nasıl etkilendiğine odaklanarak anlatıyor. Orta Çağ’dan itibaren biriktirilen koleksiyonları ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin.

Ana girişi Riddargatan 13’te bulunan müze, metro ve otobüs duraklarına hayli yakın.

Armémuseum web sitesi üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilirsin.

Çalışma saatleri
Pazartesi: Kapalı
Salı: 11.00 – 20.00
Çarşamba-Pazar: 11.00 – 17.00

İsveç Sanat ve Tasarım Müzesi (Nationalmuseum)

İsveç Sanat ve Tasarım Müzesi, Stockholm

Kaynak

İsveç’in önde gelen sanat ve tasarım müzesi olan Nationalmuseum’da; tablolar, heykeller, çizimler, grafik sayfalar, fotoğrafik portreler ile sanat, zanaat ve tasarıma dair pek çok farklı eser bulabilirsin. 16. yüzyılın başlarından bugüne uzanan bir zaman tüneline girmeye hazır ol. Müzeye giriş ücretsiz, ancak bazı sergiler için ücret ödemek gerekebiliyor; bilgin olsun.

Çalışma saatleri

Pazartesi: Kapalı
Salı-Çarşamba-Cuma: 11.00 – 17.00
Perşembe: 11.00 – 20.00
Cumartesi – Pazar: 10.00 – 17.00

İsveç Kraliyet Tarihi Müzesi (Livrustkammaren) 

İsveç Kraliyet Müzesi, Stockholm

Kaynak

İsveç’in ışıltılı kraliyet tarihini merak ediyorsan bu müze tam sana göre. Üstelik müzede; kokular, malzemeler ve seslerle etkileşimli istasyonlar da bulunuyor. Yani ihtişamlı tarihi sadece görsel olarak değil, tüm varlığıyla deneyimle fırsatın olacak. İsveç tarihine ilgin olmasa da bu ziyareti farklı bir deneyim olarak değerlendirebilirsin. Ziyaret etmek için hiçbir ücret ödemene gerek olmayan müzeyle ilgili detaylı bilgi alabilmek için Livrustkammaren web sayfasını ziyaret edebilirsin.

Çalışma saatleri

Pazartesi – Çarşamba – Cuma – Cumartesi: Kapalı
Salı – Pazar: 11.00 – 17.00
Perşembe: 11.00 – 20.00

Modern Sanat Müzesi (Moderna Museet)

Modern Müze, Stockholm

Kaynak

Moderna Museet, Avrupa’nın önde gelen modern sanat müzelerinden biri. 20. yüzyılın başlarından kalma sanat eserlerinin yanı sıra 1840’tan sonraki fotoğrafları topluyor, koruyor ve sergiliyor. İsveç ve İskandinav sanatı, Fransız modernizmi ile 1950’ler ve 1960’ların Amerikan sanatı, 20. yüzyıldan itibaren ise öncü kadın sanatı ve küreselleşen dünya sanatına odaklı fotoğraf koleksiyonları bulunuyor. Kısacası modern sanat sevdalısı gezginler burayı kaçırmasın. 

Detaylı bilgi almak için Moderna Museet web sayfasını ziyaret edebilir, geldiğinde müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin. 

Çalışma saatleri

Pazartesi: Kapalı
Salı – Cuma: 10.00 – 20.00
Çarşamba – Perşembe ve hafta sonu: 10.00 – 18.00 

Şehir Plajlarından Birini Ziyaret Et

Şehir plajlarını ziyaret, Stockholm

Takımadalarla sarılı Stockholm’de bedavaya yapılabileceklerden biri de halka açık şehir plajlarından birine gidip suyun tadını çıkarmak. The Archipelago Foundation (Takımadalar Vakfı) web sayfası üzerinden Stockholm’ün güzel ve doğal bölgeleri hakkında bilgi alıp istediğin bölgeyi seçebilirsin. Tabii buralara yaz aylarında gitmen daha iyi olur.

Şehir Parklarının Huzuruna Teslim Ol

Şehir Parkları, Stockholm

Kaynak

Denizde kum, Stockholm’de park! Sessiz sakin yemyeşil parklar şehrin her yerinde mevcut. Yürüyüş parkurları ve harika manzaralar bulacağın bu güzel parklardan iki tanesini aşağıya bırakıyoruz. 

Aluddsparken: Mälaren Gölü’nün muhteşem manzarasına sahip küçük yeşil bir park. Parkta eşsiz manzarayı izleyebileceğin bir salıncak da bulunuyor. Essingetorget durağında inip biraz yürüyerek bu güzel parka ulaşabilirsin.

Grubbensparken: Şehrin ortasında yemyeşil büyük ağaçlarla kaplı bir park arıyorsan eşsiz mimariye sahip eski evlerin çevrelediği Grubbensparken’a uğrayabilirsin. 

Instagram’ına King’s Garden’dan Bir Hikaye Ekle

King's Garden, Stockholm

King’s Garden; insanların sosyalleştiği, süs havuzları ve harika peyzaja sahip bir bahçe. Eski İsveç krallarının heykellerini görmek, ücretsiz canlı müzik ve sanat sergilerinin keyfini çıkarmak için King’s Garden’ı ziyaret edebilirsin. Instagram’ına buradan harika fotoğraflar çıkacağına eminiz.  

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Tek Kuruş Harcamadan Gez: Roma’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın