Türkiye'deki bit pazarları

Nostaljik Bir Yolculuk: Türkiye’deki Bit Pazarları

Bit Pazarı, Rus Pazarı ya da Bulgar Pazarı, İngilizcesi ile Flea Market veya Fransızcası ile Marche Aux Puces… İsimleri bölgeden bölgeye değişse de ikinci el eşyaların satıldığı yerlerden bahsettiğimizi anlamışsındır.

Bambaşka dünyalar arasında gezinmek, “Aa bu anneannemin evinde de vardı.” demek, binbir çeşit eşyanın arasında aradığın şeyi gözüne kestirmek… Bit pazarları, nostaljik yolculuklar için çok fazla eşya ve his barındıran yerler. Son dönemlerde vintage, ikinci el eşya trendinin yükselmesiyle birlikte artık daha çok ziyaret edilir oldu. Gidersen fark edeceksin, bu pazarlarda her yaş grubundan ve her sosyo-ekonomik durumdan insan görmek mümkün.

Koleksiyon yapıyorsan ya da koleksiyon yapmaya başlamak istiyorsan bit pazarlarına gidebilirsin. Evini dekore edebilirsin. Geçmiş dönemlere ait kıyafetler bulabilirsin. Alışveriş yapmasan bile tezgâhların arasında gezinmek seni bir dönem filminin içerisinde gibi hissettirebilir. Her yerde bulamayacağın eşsiz parçaları görebilirsin. Yiyebileceğin en güzel gözlemeler de genelde bu pazarların girişinde oluyor, bizden söylemesi.

Hazırsan başlayalım.

İstanbul Bit Pazarları

 Türkiye’de en çok bit pazarı bulunan yerlerden biri İstanbul. Hem Avrupa Yakası hem de Avrupa Yakası’nda bulunan pazarların her biri farklı bir ruha sahip. Bu bölgeyi ziyaret etmek için yapman gereken tek şey ise ucuz İstanbul bileti almak.

İstanbul Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Haydi gel, biraz İstanbul bit pazarlarından bahsedelim. 

Horhor Antikacılar Çarşısı (Horhor Bit Pazarı): 7 Katlı Bir Gizem Diyarı

Horhor Antika Çarşısı, Fatih

İstanbul’un en eski semtlerinden Fatih’te bulunan Horhor Çarşısı, aslında 7 katlı koskocaman bir bina. Ancak bit pazarı olarak da anıldığı için seçkimizde yer vermek istedik. Aksaray metrosuna hayli yakın bir konumda bulunan çarşıda daha çok antika mobilyalar, aydınlatmalar, masalar, heykeller, vazolar, gramofonlar ve çok farklı dekoratif ürün bulmak mümkün. Üstelik mobilyaların nasıl evrim geçirdiğini de vitrinlerden anlayabilirsin. Özellikle dekorasyon sevenler için burası bir cennet. 

Antika kelimesi bütçe anlamında korkutsa da burada ücretlendirme konusunda makas çok açık. Uygun fiyatlı bir şeyler de bulabilirsin, çok pahalı eşyalar da görebilirsin. Esnafın çoğu güler yüzlü ve hoş sohbet. Hiçbir şey almasan bile sanat eseri gibi büyüleyen ürünleri görmeye gelebilirsin. 

Pazar günleri kapalı olan çarşıyı hafta içi her gün ve cumartesi günleri 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin. 

Not: Toza alerjin varsa mendilini eksik etme, her dükkanın toz oranı burnun için uygun olmayabilir.

Dolapdere Bit Pazarı: Bu Pazar İçin Cesaret Lazım

Dolapdere Bit Pazarı, Beyoğlu

Dolapdere Bit Pazarı, Dolapdere’nin ara sokaklarında gecenin bir yarısı kurulup ertesi gün boyu devam eden bir bit pazarı. Bit pazarları içinde en ucuzu olabilir. Hiç tahmin etmeyeceğin şeyler bir anda karşına çıkıveriyor. Eski telefonlar, ayakkabılar, elbiseler, radyolar, kasetler, el fenerleri, eski üniformalar, tabaklar… Aradığın ve aramadığın her şeyi bulmak için Dolapdere Bit Pazarı ilginç bir adres diyebiliriz. 

Dolapdere Bit Pazarı, Dolapdere Caddesi Feylesof Sokak’ta her cumartesi gecesi saat 22.00 civarında kuruluyor. Pazar günü de akşama kadar devam ediyor. Cumartesi ve pazar günleri burayı ziyaret edebilirsin.

Not: Navigasyon sana hangi yolu tarif ederse etsin Taksim yönünden geliyorsan Elmadağ Caddesi üzerinden Dolapdere’ye inmeni öneriyoruz. Yolların bazıları yaya trafiğine uygun değil. 

Feriköy Bit Pazarı (Bomonti Antika Pazarı): Pazarlık Önemli

Feriköy Bit Pazarı, Şişli

Feriköy Bit Pazarı diğer adıyla Bomonti Antika Pazarı, Dolapdere Bit Pazarı’ndan farklı olarak daha derli toplu ve düzenli. Antika ürünler bulmak da kolay. Cumartesi gecesi kurulup pazar gün boyu devam eden pazarda sürekli bir hareket var. Gece geldiğinde bazı tezgâhların henüz kurulmadığını görebilirsin, sabah geldiğinde ise ürünlerin azaldığını. Burası için istikrarlı ziyaret gerekiyor. 

Eski model televizyonlar, fotoğraf makineleri, şamdanlar, kitaplar, oyuncaklar, kıyafetler, müzik sistemleri, gözlükler… Artık aklına ne gelirse burada ikinci elini bulabilirsin. Bir şeyi beğendiysen pazarlık yapmaktan çekinme. Unutma, bit pazarlarının kurallarından biri pazarlık yapmak. 

Bomonti Semt Pazarı alanında kurulan pazarı; cumartesi 23.00 sonrası, pazar günü de 18.00’e kadar ziyaret edebilirsin. Osmanbey metrosunda inip Rumeli çıkışını kullanarak rahatça ulaşabilirsin. 

Kadıköy Bit Pazarı: Antika Yoğunluklu

Kadıköy Bit Pazarı, Kadıköy

Kadıköy Bit Pazarı’nın ziyaret edebileceğin en derli toplu bit pazarlarından biri olduğunu söyleyelim. Kıyafet konusunda farklı ve ilginç seçenekleri burada bulabilirsin. Çanta, mobilya, antika fincanlar, çiniler, süslü bebekler ve sayamayacağımız pek çok şeyi Kadıköy Bit Pazarı sana vadediyor. Bir sürü renkli tezgâh içerisinde sana uygun bir şey bulabilirsin. Üstelik fiyatlar da Feriköy’deki pazardan daha uygun. Ama her yerin atmosferi ve enerjisi farklı.

Hasanpaşa Salı Pazarı’nın kurulduğu yerde bulunan pazarı, pazar günleri sabah 08.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin. Ünalan metro istasyonunda ya da Uzunçayır metrobüs durağında inerek pazara çok kısa sürede ulaşabilirsin.

Not: Bu pazara gelmişken mutlaka gözleme ye. Lezzetli gözlemelerinin yanı sıra sarma, kısır, elmalı kurabiye gibi ev yapımı ürünler de satıyorlar; bilgin olsun.

Avcılar Ambarlı Bit Pazarı: Elektronik Eşya Arayanlar Buraya

Avcılar Ambarlı Bit Pazarı, Avcılar

Avcılar Ambarlı Bit Pazarı, antika eşyalardan ziyade günlük hayatında işine yarayabilecek ürünlerin satıldığı bir yer. Özellikle teknolojik ürünler konusunda çok farklı seçeneklerle karşılaşabilirsin. Diğer bit pazarlarında bu kadar telefon satıldığını görmek zor. Matkaplar, telefonlar, dürbünler, telsizler, balıkçılık gereçleri gibi pek çok farklı ürünü burada bulabilirsin. Satın almadan önce çalışıp çalışmadığını kontrol etmeni ve pazarlık yapmaktan kaçınmamanı öneriyoruz.

“Bu bit pazarı nerede?” dersen, Avcılar Ambarlı Semt Pazarı’nın bulunduğu alanda bulabilirsin. Pazar günleri açılan bit pazarını 06.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin. Kolayca ulaşabilmek için Avcılar İstanbul Üniversitesi Kampüsü metrobüs durağında inip kampüs tarafındaki Ambarlı minibüslerine binerek pazara ulaşabilirsin.

Ankara Bit Pazarı

Ankara’da da İstanbul’da olduğu gibi pek çok farklı bit pazarı bulunuyor. Plaklar, antikalar, aklına gelmeyecek bir sürü nostaljik hatıra. Bu yolculuğu Ankara’da gerçekleştirmek istersen yapman gereken tek şey Ankara uçak bileti almak.

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Şimdi de en popüler Ankara bit pazarına doğru uzanalım.

Ulus İtfaiye Meydanı Bit Pazarı: Kaosun İçinde Bir Düzen

Ulus İtfaiye Meydanı Bit Pazarı, Ankara

Buralarda spotçular da var, antika eşyalar da ikinci el eski ürünler de. Net olarak aradığın bir şey yoksa hiç tahmin etmediğin şeyleri alıp pazardan ayrılabilirsin. Dikkatli olmanı öneriyoruz, çünkü küçük küçük bir sürü şey bulabilmek mümkün. 

Bu pazara gittiğinde bulamayacağın tek şey düzen. Yani derli toplu bir tezgâhtan ürün almayı bekliyorsan bu pazara uğramana gerek yok. “Ben tezgâhları karıştırarak bir şeyler bulmak istiyorum.” diyorsan bu pazar tam senlik.

Ulus’ta Umut Otopark içinde bulunan pazar; cuma, cumartesi ve pazar günleri sabah erken saatlerde başlayıp akşam saatlerinde toplanıyor.

Not: Ankara’da “İskitler Bit Pazarı” da kuruluyor. Ulus’ta olduğu gibi çeşit çeşit ürünleri burada da bukabilirsin. Ancak yeri sabit olmadığı ve akıbeti belirsiz olduğu için yazımızda yer veremedik. Burası da bir alternatif olarak aklında bulunsun.

İzmir Bit Pazarları

İzmir’in Balçova, Bornova, Buca, Çiğli, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak ilçelerinde bit pazarları kuruluyor. Böyle bir arayışın varsa çeşitli seçenekleriyle İzmir derdine deva olacak.

İzmir Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

İzmir’de yer alan pek çok farklı bit pazarından ikisini senin için seçtik.

Yeni Bornova Pazarı (Özkanlar Bit Pazarı): İzmir’in En Büyük Bit Pazarı

Özkanlar Bit Pazarı, İzmir

Yeni Bornova Pazarı; elektronik, hırdavat, vintage kıyafetler, antika eşyalar, kitaplar, koleksiyonluk oyuncaklar ve daha fazlasını bulabileceğin bir yer. Çok büyük bir alana kurulması sebebiyle rahat rahat alışveriş yapabilir, istediğin tezgâhta dilediğince vakit geçirebilirsin.

Buraya ulaşmak için Bornova metrosunda inip Küçükpark çıkışını kullanırsan yürüme mesafesindeki pazara kolayca ulaşabilirsin. 07.00’den 18.00’e kadar açık olan pazarı, pazar günleri ziyaret edebilirsin. 

Kahramanlar Bit Pazarı: Erken Gelen Kazanır

Kahramanlar Bit Pazarı, İzmir

Bu pazarda kaliteli, işe yarar çok fazla şey olduğu için en çok tercih edilen yerlerden biri diyebiliriz. Mobilya, ev eşyaları, vintage kıyafetler, elektronik eşyalar… Farklı ürünleri uygun fiyatlara bulabileceğin pazardan kârlı çıkabilmek için yapman gereken en önemli şey erken gelmek.

Cumartesi ve pazar günleri kurulan pazara sabah saatlerinde gelmeni öneriyoruz. İzban Halkapınar durağında ya da Hilal metro istasyonunda inerek pazara kolayca ulaşabilirsin. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Geçmişin Mimarisi ve Estetiğinin Peşinde: Türkiye’deki En Güzel Tarihi Oteller  yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın