Türkiye'nin en güzel bahar festivalleri

Havayı Koklama Zamanı: Türkiye’nin En Güzel Bahar Festivalleri (2024)

Mis gibi bahar havasını özledin mi? Kuş seslerini, doğanın renklerini, sıcacık güneşi… Havaların ısınmaya başladığı güzel bahar aylarının tadını çıkarmak için artık sokaklara taşmak gerek. Çünkü havadan mı sudan mı bilemediğin, bizim de “bahar ayı etkisi” olarak yorumlayacağımız bu neşeyi ve enerjiyi kucaklamanın zamanı geldi.

Kışın oluşturduğu kozayı kırıp diğer sıkıntıları da biraz olsun kenara bırakıp doğayı kucaklayabilirsin. Ancak bazen mevsimler geçse de şehrin içerisindeki kaos ve kalabalık nedeniyle o değişimi hissedemeyebilirsin. Peki, böyle bir anda Türkiye’deki bahar festivallerine gitmeye ne dersin? Her yeni günde bir umut vardır. Biz de umutlarını ve keyfini bahar gibi yeşertecek olan festivalleri senin için bir araya getirip anlattık.

Hazırladığımız yazı; lezzetli yemekler, konserler, eğlenceli etkinlikler içeriyor. Bunları okumaya ve ucuz uçak biletlerini almaya hazır hissediyorsan ülkenin farklı noktalarında baharın verdiği yetkiye dayanarak düzenlenen festivallere doğru yola çıkalım!

Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, İzmir: Rengârenk Bir Bahar Karşılaması

Bayındır Çiçek Festivali, İzmir

İzmir’in Bayındır ilçesi, Türkiye’nin en önemli çiçek üretim noktalarından biri. Baharın geldiğini Bayındır’ın seralarında, bahçelerinde, Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali ile birlikte sokaklarında görmek mümkün. 

Halkın geçim kaynağı olan çiçekçiliğin devam ettirilmesi ve geliştirilmesi için de bir önem ifade eden bu festivalde her sene rengârenk görüntüler ortaya çıkarıyor. 25-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan festivalde çiçek sergileri, konserler, lezzetli yöresel yemekler ve farklı etkinliklerle baharın gelişine şahitlik edilecek. 

Bu sene bahar coşkusunu mis kokulu çiçekler arasında yaşamak istersen 24. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali tam sana göre. Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir’e uçup buradan aktarma yapmak.

İzmir Uçak Bileti Ara

Kakava Festivali, Edirne: Romanların Renkli Hıdırellez Eğlencesi

Kakava Festivali Edirne

Edirne deyince aklına ne geliyor? Tava ciğeri, Selimiye Camii… Bunlar Edirne’nin büyük değerlerinden tabii ki ama müzikleri ve eğlencesi de yabana atılmayacak kadar etkileyici ve kendine has. Baharı karşılama şekilleri de bir o kadar eğlenceli ritüeller içeriyor.

Hıdırellez; bereket ve şifa getirdiğine inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları anı sembolize eden, isimlerinin birleşiminden oluşan baharı karşılama etkinliği. Romanların Hıdırellez kutlamasına verdikleri isim ise Kakava. 

Kakava Festivali her sene 5 Mayıs günü, Kakava ateşinin yakılması ile başlar. Kötü ruhlardan arınmak için ateşin üzerinden atlanır, baharın gelişini kutlamak için saatlerce dans edilir. Gül ağacının dibine dilekler gömülür, evler temizlenir. Ertesi gün ise sabahın erken saatlerinde Tunca Nehri’nin kenarında Romanların mitolojik kahramanı Babafingo beklenir. Sonrasında ise nehir kıyısında piknikler yapılır. 

Baharı dans ederek eğlenceyle karşılamak istersen Kakava Festivali’ne gitmeyi düşünmelisin. Kakava’ya gitmeyi düşünürsen de kendini hazırlamak adına, yol şarkılarının arasına mutlaka bir Trakya Karşılama eklemelisin. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise İstanbul’a uçmak ve buradan Edirne’ye aktarma yapmak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

Uluslararası Urla Enginar Festivali, İzmir: Enginar Sevenler Toplansın

Enginar Festivali, Urla

Mitolojik bir hikayeye göre Zeus’un aşık olduğu Cynara, Zeus’un evini beğenmeyip kendi evine dönmek isteyince Zeus tarafından bir enginara dönüştürülmüş. 16. yüzyıla geldiğimizde ise enginar, soyluların masalarından eksik olmayan bir sebze olmuş. Peki, insan vücudunun pek çok derdine şifa olan enginarın neden festivali olmasın? İşte, günümüzde de bu festival olmuş!

9. Uluslararası Urla Enginar Festivali, 3-4-5 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir/Urla’da düzenleniyor. Festival alanında çiçekler, zeytinyağlı yemekler, yerel üreticiler, uygun fiyata lezzetli enginarlar bulmak mümkün.Tüm tezgahlarda enginarın çeşit çeşit yemeğini görebilirsin. Konserler ve birbirinden eğlenceli etkinlikler de baharı karşılayan festivalin diğer güzelliklerinden. 

Ege’nin lezzetli sakız enginarını deneyimlemek ve bu bahar karşılamasına dahil olmak istersen yapman gereken İzmir’e uçmak!

Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, Fethiye: Mantarların İzinde Bir Bahar Kutlaması

Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Festivali, FethiyeFethiye’nin Yeşilüzümlü beldesinde düzenlenen Kuzugöbeği Mantar Festivali, kuzugöbeği mantarının gelişimine katkı sağlamak ve turizmi canlandırmak amacıyla yapılıyor. Henüz tarihi belli olmayan festivalde bölgede bolca bulunan değerli kuzugöbeği mantarının toplanması, tüketilmesi, ekonomik değeri, saklama ve pişirme yöntemleri detaylı şekilde festival katılımcıları ile paylaşılıyor. 

Festival kapsamında, Likya dönemine ait bir yerleşim yeri olan Kadyanda Antik Kenti’nde yürüyüş ve koşu yarışması düzenleniyor. Yöresel yemekler hazırlanıyor. Sadece kuzugöbeği mantarı değil, diğer mantarların da zehirli ve zehirsizlerinin ayrımına varabilmek adına eğitimler veriliyor. Hem kalkınma hem bilinçlenme hem de baharın güzel günlerini karşılama adına çeşitli etkinlikler hazırlanıyor. 

Bu festivale katılmayı düşünürsen bölgedeki köy evlerinde konaklayabilirsin. Bu dönemlerde evlerini pansiyona dönüştüren köy halkıyla birlikte turizme katkı sağlayabilirsin. Küçücük bir kasabada baharı karşılamak, bilgilenmek ve yeni insanlarla tanışıp bilgilerini paylaşmak istersen Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali tam sana göre! Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçmak!

Dalaman Uçak Bileti Ara

Kazdağı Güre Bahar Şenliği, Balıkesir: Baharı Coşkuyla Yaşama Zamanı

Güre Bahar Şenliği

Baharı coşkuyla yaşamak istiyorsan güzel bir alternatifle geldik. 7-8 Mayıs tarihlerinde Güre’de düzenlenen Kazdağı Güre Bahar Şenliği’nde temiz bir nefes çekip coşkuyla kalabalığın neşesine karışabilirsin. Şenlik ateşleri, konserler, yerel ürün pazarları, paneller ve atölyelerin düzenlendiği festival, Güre sahilinde gerçekleşiyor. Kazdağları gastronomisine katkı sağlamayı ve yerel üretimi destekleyen festival; dağları, Ege Denizi’ni ve eşsiz melodileri bir araya getiriyor! Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Balıkesir’e uçmak!

Balıkesir Uçak Bileti Ara

Alaçatı Ot Festivali, İzmir: Türkiye’nin Ot Cenneti

Alaçatı Ot Festivali

İzmir’in en popüler tatil beldelerinden Alaçatı’nın çok bilinen bir festivali var. Bu sene 12. kez düzenlenecek olan Alaçatı Ot Festivali, 27-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Bölgenin yöresel otlarını ve yemeklerini tanıtmak, bu kültürü yaşatmak amacıyla düzenlenen festivalde yöresel lezzetlerin sunulduğu stantlar, ot temalı yemek yarışmaları ve geleneksel halk oyunları gösterileri gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Baharı Yollarda Karşıla: Karia Yolu Gezi Rehberi yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın