• Ana Sayfa
  • Genel
  • Uçakta Dinlenebilecek Şarkılar | Yolculukta Dinlenebilecek En İyi Şarkılar

Uçakta Dinlenebilecek Şarkılar | Yolculukta Dinlenebilecek En İyi Şarkılar

Uçakta dinlenebilecek en iyi şarkılar denilince belli bir liste yapmak aslında zor. Her gezgin, kulağına hoş gelen müziği dinlemekte özgür sonuçta! Biz de “Uçakta hangi şarkılar dinlenir?” sorusuna yanıtlar ararken bu durum hakkında biraz düşündük ve belli başlı bir sorun üzerine yoğunlaşmaya karar verdik: Uçma fobisi. Son zamanların en çok tercih edilen müzik dinleme platformlarından Spotify da bu konu hakkında bir çalışma yapmış ve uçma korkusu olanlar için rahatlatıcı belli başlı şarkılardan bir liste oluşturmuş. Listeye geçmeden önce bu şarkıların neden rahatlatıcı olduğu hakkında merak edilenleri yanıtlayacağız.

Anksiyeteye İyi Gelen Müzikler: 60 BPM

Anksiyeteye İyi Gelen Müzikler

Konuya hakim olmayanlar için BPM kavramını açıklayalım. BPM, beat per minute, yani dakikadaki atış / vuruş sayısı anlamına gelir. Her şarkının belirli BPM’i olur ve şarkılar bu BPM üzerinden psikolojimizi etkilerler. Örneğin 140 BPM bir şarkı insanı harekete geçirir. 60 BPM temposuna yakın şarkılar ise insan kalp atış hızına yakın olduğu için sakinleştirici etkiye sahiptir. Yapılan araştırmaların sonuçları da bu durumu gösteriyor.

Harmonik ve Duygusal: Yolculuk Sırasında Dinlenebilecek Şarkılar

Harmonik ve Duygusal Şarkılar

Anksiyete üzerine uzmanlaşmış Dr. Becky Spelman, yaptığı araştırmalara göre düşük BPM tempolu şarkıların, kalp atış ve nefes alış-veriş hızını dengelediği sonucuna ulaşmış. Yani kalp atış hızına yakın olan 60 ve civarı BPM tempolu şarkılar eşliğinde gözleri kapatmak, uçakta yaşayabileceğiniz anksiyete durumlarına karşı uygulayabileceğiniz bir terapi yöntemi. Dr. Becky Spelman, yol şarkılarının aynı zamanda harmonik ve duygusal olması gerektiğini ifade ediyor. Bu tarz şarkılar, beynin mantık üzerine çalışan sol tarafı kadar duyguları yöneten sağ tarafını da uyarıyor.

Mindlab: Dünyanın En Rahatlatıcı 10 Şarkısı

Dünyanın En Rahatlatıcı Şarkıları

Dr. Becky Spelman’ın araştırmaları, bizi dünyanın en rahatlatıcı şarkılarını arama arayışına soktu. Sonuçta dinlenecek müzik, yola çıkmadan önce belirlenecekse bir playlist yapmak iyi olur. Mindlab International isimli nörobilim çalışmaları yapan kuruluşta çalışan nörobilimciler tarafından yapılan araştırmalar sonucunda dünyanın en rahatlatıcı 10 şarkısını içeren bir liste hazırlanmış. Bu şarkılar arasında Türkçe şarkılar yok; ama kim bilir belki ileride bu tarz şarkılarımızı da listelerde görebiliriz. Dünyanın en rahatlatıcı şarkılarıyla uzun yolda ya da uçakta keyifli bir yolculuk yapmak isteyenler için liste aşağıda.

1 – Marconi Union – Weightless

Ses terapistleri ile beraber çalışan ve en rahatlatıcı nağmeleri bulmaya çalışan İngiliz Marconi Union projesi, ambient tarzda eserler veren bir grup müzisyenden oluşuyor. Hedeflerinde başarılı oldukları görülüyor ki yapılan araştırmalarda da onları dinleyenlerin %65’inde stres seviyesinin azaldığı gözlenmiş. Mesela “Weightless” isimli şarkılarından bahsedelim. 60 BPM ile başlıyor ve 50 BPM’e düşüyor. Kalp atış hızı da şarkıya bağlı olarak yavaşlıyor ve dinleyen kişi kendini sakin bir ruh halinde buluyor.

2 – Airstream – Electra

Weightless gibi 60 BPM civarlarında gezinen bu parça, güçlü bas tonları ve rahatlatıcı mid frekansları ile huzur veriyor. Uçakta dinlenebilecek en iyi şarkılar listesinde olmasının dışında güneş banyosu esnasında ya da meditasyon anlarında da çok iyi gidebilecek bu şarkı, deyim yerindeyse insanı tam olarak “chill” hissettiren, yani rahatlatan bir eser.

3 – DJ Shah – Mellomaniac (Chillout Mix)

Birbirini tekrar eden ritimler üzerine eklenmiş ferahlatıcı melodiler… Mindlab tarafından seçilmiş en rahatlatıcı 10 şarkı listesine biraz daha hızlı bir parça ile devam ediyoruz. DJ Shah isimli bir sanatçının Mellomaniac isimli eseri, hülyalı ve dalga dalga yayılan gitar tınılarını sevenlerin çok hoşuna gidecek. Egzotik vurmalı enstrümanlarla ve yaylılarla süslenmiş bu şarkı, sana tropik bir adada güneşin batışını izliyormuşsun gibi hissettirecek.

4 – Enya – Watermark

Sakinleştirici müzikler denildiğinde çoğunluğun aklına Enya gelmesi çok normal. Dünyaca ünlü İrlandalı müzisyen Enya, ambient tarzında belki de en çok bilinen sanatçılardan biri. Çoğu kişi onu Only Time şarkısı ile tanır, ama insanı bulutların üzerindeymiş gibi rahatlatan piyano senkopları ile Watermark ondan çok daha rahatlatıcı bir şarkı.

5 – Coldplay – Strawberry Swing

İngilizlerin müzik dünyasına kattığı hazinelerden biri olan Coldplay, enstrümantal olarak değil de şarkı sözleri ile bu listeye girmeye hak kazanmış. Ayrıca video klibi de insana huzur veriyor.

6 – Barcelona – Please Don’t Go

Electra şarkısında olduğu gibi yüksek frekanslı bas ve mid frekanslarının kullanıldığı bir şarkı olan Don’t Go, minor gam dizilimi ile bestelenmiş. Bu insanı biraz hüzülendirse de şarkının hissettirdiği yoğun duygular, insanı panik ve korku halinden çok uzaklaştırıyor.

7 – All Saints – Pure Shores


Dream-pop türünü sevenlerin çok iyi hatırlayacağı bir şarkı ile devam ediyoruz. 2000’lerin en ünlü şarkılarından biri olan “Pure Shores”, şarkı ilerlerken hızını artırıyor olsa da kullanılan efektler ve vokalin sakinleştirici ses tonu ile uçakta dinlenebilecek en iyi şarkılar listesinin huzur verici seçeneklerinden biri. Üstelik şarkı içindeki geçişler, sizi duygudan duyguya aktararak kaçınmak istediğiniz düşüncelerden uzaklaştırıyor.

8 – Adele – Someone Like You

Grammy ödüllü Someone Like You şarkısı hakkında çok konuşmaya gerek yok. Bilenler, Adele’nin sesinin ne kadar rahatlatıcı olduğunun farkında zaten. Eğer hiç dinlemediysen uçakta dinlenebilecek en iyi şarkılar listene kesinlikle ekle!

9 – Mozart – Canzonetta Sull’aria

Rahatlatıcı müzikler listesinden bahsediyorsak klasik müzik hakkında uzun bir konuşma yapmamız gerekir. Bu konuda örnek verilebilecek çok şarkı var, ama Mindlab’ın hazırladığı listeye sadece Mozart dahil edilmiş. Mozart’ın bu eserinde ünlü sopranolar Edith Mathis ve Gundula Janowitz de hikayeyi güçlü sesleri ile aktarıyor.

10 – Rue Du Soleil – We Can Fly (Cafe del Mar)

Uçakta dinlenebilecek şarkılar listesini deneysel bir şarkı ile sonlandırıyoruz. Her ne kadar başlarda belirli bir davul katmanı olmasa da şarkının ortalarında yükselen tempo ile beraber insan çok uzak diyarlara gidiyor.

Müzik listeleri hakkında okumaya devam etmek istersen, şehirlere uygun Spotify listeleri içeriğimize göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın