• Ana Sayfa
  • Gezi Rehberi
  • Tek Kuruş Harcamadan Gez: Budapeşte’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler
Budapeşte'de ücretsiz olarak yapabileceğin şeyler

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Budapeşte’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Gezginlerin en büyük isteklerinden biri ucuza seyahat planı yapabilmek. Elbette bunun farklı farklı yolları var. Önce gezilecek yere karar vermek lazım. “Tek Kuruş Harcamadan Gez” serimizde her ay farklı bir şehirde ücretsiz olarak yapabileceğin şeylerden bahsediyoruz. Dilersen bu şehirleri önceliklendirebilirsin. 

Yolculuk ve konaklama için mutlaka bir bütçe ayırmak gerekiyor. Couchsurfing ya da akraba-arkadaş evi seçeneklerini değerlendirirsen konaklamayı ücretsiz bir şekilde halledebilirsin. Ayrıca gezginleri memnun eden kampanya ve promosyonlar ile ucuz uçak bileti satın alabilirsin. 

Bu kez Budapeşte’deki ücretsiz müzeleri gezip şehri karış karış dolaşabilmen için çeşitli önerilerimiz var. Masallardan fırlamış yapıları, tarih kokan sokakları hakkında bilgi edinmek istersen bu yazı tam sana göre. 

Önemli not: Sziget Festivali her sene ağustos ayında yapılıyor. Aralık ayında da Noel pazarları var. Bu dönemler de her şeyin fiyatı tahmin edeceğin üzere ikiye katlanıyor. Bu şehir için plan yaparken göz önünde bulundurmanı ayrıca öneriyoruz. Tabii yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutman gerektiğini de söylemek isteriz. 

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre haydi hazırsan başlayalım!

Budapeşte Nerede? 

Budapeşte ve komşuları haritası

Budapeşte, Macaristan’ın başkenti ve en kalabalık şehri. Tuna Nehri şehri tam ortadan ikiye bölüyor. Batısı Buda olarak adlandırılırken doğusu ise Peşte olarak biliniyor. Macaristan’ın kuzeyinde yer alan şehir; Avusturya, Slovakya ve Romanya’nın orta noktasında yer alıyor.   

Budapeşte’ye Nasıl Gidilir? 

Budapeşte'ye nasıl gidilir

Budapeşte’ye İstanbul’dan direkt uçuş bulabilirsin. İstanbul – Budapeşte uçuşları yaklaşık 2 saat sürüyor. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Budapeşte’ye ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. 

Budapeşte Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Şimdi, sıra geldi Budapeşte’de ücretsiz olarak yapabileceğin şeylere:

Ücretsiz Şehir Turlarına Katıl 

Mimari güzelliğe sahip etkileyici sokaklarında geçmişin izini bir şehir turuyla sürmeye ne dersin? Üstelik ücretsiz! Ayrıca hikayelerini dinleyip kültürünü öğrenebileceğin Budapeşte şehir turlarının farklı seçenekleri de var. “Nasıl yani?” diyorsan ister Budin Kalesi’nin tarihine ister Yahudi Mahallesi’nin hikayesine ister Budapeşte’nin sokaklarının kültürüne ücretsiz şehir turlarıyla hızlı bir giriş yapabilirsin.

Free Tours in Budapest web sayfası üzerinden alternatiflere sahip ücretsiz şehir turlarına göz atabilirsin. Gezmeye başlamadan önce tek yapman gereken, turları kontrol edip rezervasyon yaptırmak.

Hiçbir Ücret Ödemeden Muhteşem Müzeleri Gez 

Budapeşte'deki ücretsiz müzeler

Kaynak

Ziyaret ettiğin ülkenin kültürel değerlerini ve sanatını görmek istersen Budapeşte’de ziyaret edebileceğin birçok müze var. Bazı müzeleri ücretsiz gezebilmek için şanslı tarihleri veriyoruz: 15 Mart, 20 Ağustos ve 23 Ekim. Evet bunlar tahmin edeceğin üzere Macaristan’ın milli bayramlarının olduğu günler. İflah olmaz bir müze kurduysan ziyaretini bu tarihlere denk getirebilirsin. Bu tarihler ücretsiz olarak gezebileceğin müzeler ise şöyle:

  • Güzel Sanatlar Müzesi
  • Macar Demiryolu Tarihi Parkı
  • Ludwig Müzesi
  • Askeri Tarih Enstitüsü ve Müzesi

Bu tarihlere denk getiremediysen ama 26 yaşından küçüksen farklı tarihlerde ücretsiz ziyaret edebileceğin müzeler var. 

Her ayın üçüncü cumartesi günü:

Her ayın son cumartesi günü:

Her ayın ilk pazar günü:

Kahramanlar Meydanı (Hereos Square): Ulusal Kahramanları Ziyaret Et 

Kahramanlar Meydanı, Budapeşte

Macarların Karpat Havzası’nı fethinin 1000. yıldönümünü kutlamak için 1896’da inşa edilen alan, Budapeşte’nin en büyük meydanı. Meydanın tam ortasında Milenyum Anıtı (Ezeréves emlékmű) yükseliyor. Anıt 36 metre yüksekliğinde olduğu için uzak bir noktadan bile fark edebilirsin. Macar tarihine damgasını vuran isimlerin heykellerini burada bulabilirsin.  

Széchenyi Zincirli Köprü: Széchenyi Paşa’yı Anma Zamanı 

Zincirli Köprü, Budapeşte

Şehri ikiye bölen Tuna Nehri’ne karşı çıkıp ikisini birleştiren 8 köprü arasında ilk yapılan Zincirli Köprü, şehrin sembol noktalarından. Budapeşte’yi tanıtan hemen her fotoğrafta görünüp etkileyiciliği ile kendine çekiyor. İsmini ise köprüyü yaptırmak için büyük desteklerde bulunan Kont İstván Széchenyi’den alıyor. Hayatı boyunca asla geçmediği muhteşem köprü ise Budapeşte’nin en etkileyici noktalarından biri oluyor.

Macarlar için önemli bir isim olan Széchenyi ile ilgili ilginç bir bilgi ise en küçük oğlu Kont Ödön Széchenyi’nin hem Macaristan’da ve hem de daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk devlet itfaiyesini kuran kişi olması. Bu sebepten İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi kendisinin adını taşıyor. İstanbul Beyoğlu’nda hala kullanılan tarihi tünel de onun girişimiyle inşa edilmiş. Bu sebepten paşa unvanına sahip. Teşekkürler Széchenyi Paşa!

Castle Hill: Harika Manzaralı Bahçelerde Dolaş 

Castle Hill, Budapeşte

Etkileyici manzarasıyla Castle Hill; Budin Kalesi, Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte Tarih Müzesi ve Macaristan Ulusal Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapıyor. Hepsinin bir giriş ücreti var maalesef, ancak bahçelerde dolaşmak ücretsiz.

Balıkçılar Tabyası (Fisherman’s Bastion): Peri Masalına Dahil Ol 

Balıkçılar Tabyası, Budapeşte

20. yüzyılda Neo Gotik tarzda inşa edilen peri masallarından fırlamış şatosuyla mutlaka ziyaret edilmeyi hak eden bir yer. İsmini ise Orta Çağ’da şehir surlarının bu bölümünü koruyan balıkçılardan alıyor. 

Gellert Tepesi (Gellért Hill): Şehrin Manzarasına Aşık Olma Zamanı

Gellert Tepesi, Budapeşte

Birçok şehirde turist olarak mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalar vardır. Budapeşte’nin de Gellert Tepesi hayli turistik bir güzergâh. Seyahatlerinde turist gibi gezmeyip yerlisi gibi gezmeyi tercih ediyorsan burayı atlama deriz. Çünkü harika bir manzarası var. Tuna Nehri ve güzel Budapeşte bir anda ayaklarının altında elmas gibi parlamaya başlıyor. İlkbaharda gidersen yemyeşil ağaçların ve rengârenk çiçeklerin ev sahipliği ile karşılaşabilirsin. Akşam da gündüz saatlerinde de buranın üzerinde bırakacağı etki bambaşka.

Tepenin, Tuna Nehri’nin batı yakasındaki (Buda tarafı) Budin Kalesi’ne 30 dakikadan daha kısa bir yürüme mesafesinde bulunduğunu da söyleyelim. 

Margaret Adası: Güzel Bir Ada Keşfi 

Margaret Adası, Budapeşte

Tuna Nehri’nin tam ortasında minik bir ada. Hem yemyeşil hem de güzel peyzajlı bahçelere sahip. Adayı keşfederken her saat başı müzikli bir fıskiye gösterisi yakalayabilirsin. Özellikle akşam saatlerinde ışıklarla birleşince harika görüntüler ortaya çıkarıyor.

Süslü Gül Baba Türbesi: Budapeşte’de Bir Bektaşi Türbesi 

Gül Baba Türbesi, Budapeşte

İnanılmaz ama gerçek! Budapeşte’mizde bir adet türbe var. 16. yüzyıl başlarında yaşamış şair bir Bektaşi dervişine ait. Kanuni Sultan Süleyman’ın davetiyle şehre gelmiş ve orada kalmış. Gül Baba olarak anılmasının sebebi ise kavuğunda sürekli gül taşımasından geliyor. Dilersen Budapeşte’nin en güzel manzaralarından birine sahip olan bu tanıdık durağı ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsin. 

Budapeşte Şehir Parkı (Varosliget): Bir Parktan Fazlası

Şehir Parkı (Varosliget), Budapeşte

Macaristan’ın kuruluşunun 1000. yılında şehir merkezine inşa edilen parkın içerisinde farklı farklı duraklar da bulunuyor. Kahramanlar Meydanı, Széchenyi Kaplıcaları, Hayvanat Bahçesi ve müzeleriyle Budapeşte’de severek gezebileceğin yerlerden biri. Yerli yabancı herkes soluklanmak istediğinde bu parkı tercih ediyor. Budapeşte’de ücretsiz bir park olan, hatta bir parktan daha fazlasını sunan Şehir Parkı seni bekliyor. 

Dilersen farklı bilgiler için Budapeşte Gezi Rehberi yazımızı da inceleyebilirsin.

Budapeşte seyahatini uygun fiyatlı hale getirmek için sunduğumuz bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Tek Kuruş Harcamadan Gez: Viyana’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın