Avrupa’nın Termal Şehirleri: Şifa Dolu Köşeler

İnsanın yaşam kaynağı, yenilenme ve arınmanın sembolü olan su; yüzyıllardır hastalıklara şifa, dertlere deva. Termal ve mineralli sular da vakit geçirmek de iyileşmek, stresten kurtulmak ve dinlenmek için mükemmel bir fırsat.

Suyun kutsallığı tüm dünyada aynı, ancak doğal termal suların insan vücuduna etkisi hayli farklı. Alternatif bir tedavi yöntemi olan termal suyun geçmişi neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Öyle ki dünyanın birçok yerinde yer alan geleneksel kaplıca kültürlerinden farklı olarak  Avrupa’da, yüzyıllar boyunca şifalı su kaynaklarının kullanılması, özel bir yerleşim tipi olan kaplıca kasabalarını ortaya çıkarmış.

Yakın zamanda Avrupa’daki termal şehirlerden olağanüstü evrensel değerler kriterlerinden en az birine sahip olan 11 şehir UNESCO Dünya Mirası listesinde kendine yer buldu. Biz de bu yazımızda bu şehirlerden bazılarına yer vereceğiz ve senin için çeşitli önerilerde bulunacağız.

Peki, bahsedeceğimiz termal şehirlerde tedavi görmek veya çalışmak için kalan bestecilerin buralardan ilham alıp müzik eserleri yazdığını söylesek ne dersin? Termal sulara girmeden yazımızı okurken dinlemen için bu müzisyenlerin eserlerinden oluşan Music From The Great Spas Of Europe çalma listesini buraya bırakıyoruz. Hem müziğin hem de yazının keyfini çıkar. 

Daha önce Türkiye’nin Termal Şehirleri I ve Türkiye’nin Termal Şehirleri II yazılarımızda Türkiye’deki şifa dolu köşelerden bahsetmiştik. Şimdi, sıra Avrupa’daki eşsiz şifa duraklarında. Haydi gel, Avrupa’nın kaplıcalarına doğru yola çıkalım!

1. Baden Baden, Almanya: Sanata ve Doğal Minerallere Kendini Teslim Et

Avrupa Termal Şehirler Baden Almanya

Kaynak 

Stuttgart’a 100 km uzaklıkta bulunan kaplıca kenti Baden Baden, dünyaca ünlü bir balneoterapi (iklim, toprak ve su kaynaklı oluşan şifalı kürlerin soluma, içme ve banyo şeklinde uygulandığı sıcak bir tedavi yöntemi) merkezi. Burada uygulanan kaplıca yöntemleri hemen her hastalığın tedavisine yardımcı oluyor. 

Dünyanın en iyi kaplıcalarından biri olarak anılan Baden Baden, mimari açıdan da görülmeye değer. Burayı sadece kaplıca şehri olarak görme. Baden Baden Tiyatrosu, yıl boyu opera, klasik müzik, tiyatro performanslarına ev sahipliği yapıyor. Park ve bahçeleri, özellikle Rossenneuheitengarten olarak isimlendirilen gül bahçesi yeryüzü cennetlerinden.

Doğayı seviyorsan, tüm duyularını açmak ve şifalandırmak istiyorsan burası tam sana göre!

Stuttgart Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

2. Széchenyi Hamamları Budapeşte, Macaristan: Rahatlamak İçin En Güzel Adres

Avrupa Termal Şehirler Szechenyi Macaristan

Large group of people at outdoor pool in Széchenyi Thermal Bath in Budapest, Hungary

Avrupa’nın en büyük spa komplekslerinden biri olan Széchenyi Hamamları, o dönemki adıyla Peşte şehrine 20. yüzyılın başlarında inşa edilen ilk hamam olma özelliğini taşıyor. Termal tesis; kalsiyum, magnezyum, hidrokarbonat, klorür, sülfat açısından zengin kürlere sahip. İçme kürleri mide ve metabolizmal rahatsızlıklarının tedavisine destek oluyor.

Termal binanın hem içi hem de dışı mimari açıdan hayli estetik. Adeta bir sarayı andıran Széchenyi’de 15 kapalı, 3 tane de açık havuz bulunuyor. Masaj ve sauna da cabası. Ayrıca eklem hastalığı yaşayanlara da tavsiye ediliyor. Burada şifalanmak adına bulamayacağın bir şey yok. 

Macar hamamlarının ortopedine olacak olan katkısını düşünmeye başladıysan yapman gereken Budapeşte’ye en ucuz uçak biletini almak! 

Budapeşte Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

3. Karlovy Vary (Carlsbad), Çek Cumhuriyeti: İlham Veren Şifanın Merkezi

Avrupa Termal Şehirler Karlovy Vary Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nin tatil bölgesi Bohemya’nın batısında yer alan Karlov Vary, 14. yüzyılda Roma İmparatoru IV. Charles tarafından keşfedilmiş. Orta Çağ dokusunun hala korunduğu şehir, zamanla Atatürk, Mozart, Kafka, Beethoven, Rus Çarı Petro gibi tarihi isimlerin de şifa aradığı bir yer haline gelmiş.

Wes Anderson’ın “The Grand Budapest Hotel”ine ilham kaynağı olan Grandhotel Pupp gibi birçok otel, geleneksel banyo kaplıcaları işletiyor. Senin de şehrin çeşitli yerlerinde bu şifalı suları bulman mümkün. Eline bir bardak alıp şifalı suların peşine düşebilirsin. Şifalı su tadımı neden olmasın?

Keyfine keyif katıp hastalığına derman olacak termal havuzları ve şifalı suları Karlovy Vary’de bulabilirsin. 

Prag Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

4. Montecatini Terme, Toskana, İtalya: Yeniden Doğuş Molası

Avrupa Termal Şehirler Montecatini Terme İtalya

Toskana sınırlarında yer alan Montecatini Terme, İtalya’nın önde gelen şifa kaynağı termal duraklarından biri. Termal merkezde; enstrümental fizyoterapi, balneoterapi, çamur tedavileri, rehabilitasyon, su içme terapisi ve inhalasyon tedavisi uygulanıyor. Bu şifa merkezinde mide rahatsızlıklarından kas eklem zedelenmelerine, solunumun bozuklarından stres kaynaklı hastalıklara kadar birçok rahatsızlığın çözümü ile ilgileniliyor. 

Geniş termal parkın yeşiliyle iç içe 9 adet termal merkez bulunuyor. Montecatini Kaplıcaları mimari açıdan da Art Nouveau’nun görenleri hayran bırakan harika bir örneği. Ayrıca müzik ve tiyatro festivalleri de bu bölgede hiç eksik olmuyor. 

Şehir nisan aylarında önde gelen İtalyan tasarımcıların katıldığı moda haftasına da ev sahipliği yapıyor. Bu şehirde, her yerde göremeyeceğin moda markalarına rastlaman mümkün.  

İtalya’nın şifalı topraklarında buhar bulutlarının içerisinde keyifli bir yenilenme istiyorsan öncelikle Bologna’ya uçmalı ve buradan Toskana’ya aktarma yapmalısın.

Bologna Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

5. Bath, İngiltere, Birleşik Krallık: Roma Hamamlarında Tarihi Yolculuk

Avrupa Termal Şehirler Bath İngiltere

Bath şehri hem yeşilini hem de tarihi binalarını korumayı başarmış bir termal kent. Ayrıca İngiltere’nin tek doğal termal kaplıcası olma özelliğini taşıyor. 

Roma Dönemi hamamlarıyla ünlü Bath şehrine geldiğinde 2000 yıl öncesinin eserleri arasında tarihi bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsin. İmparatorların heykelleri, mozaikler ve manzaralı termal havuzlar, şifanın yanı sıra yüksek seyir zevki garantisi veriyor. 

Termal sularında dinlenip şifa bulmadan önce Bath Kraliyet Tiyatrosu, The Royal Crescent, Pulteney Köprüsü ve Bath Abbey (Bath Manastırı) gibi şehrin sembol yerlerini mutlaka ziyaret etmelisin. Eğer kültür ve mimari konusuna ilgin varsa saydığımız tüm yapıları ziyaret etmek keyfine keyif katacak. 

Londra Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Seyahatini planlamadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını, vize şartlarını, yurt dışı uçuşlara ait güncel durum ve ülke kabul şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Biraz Rahatlamaya İhtiyacın Varsa: Dünyanın En İyi Spa Otelleri yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın