• Ana Sayfa
  • Konsept
  • Tur Seyahati mi, Bireysel Seyahat mi?: Sana Uygun Olanı Keşfet
Sana uygun seyahat türünü keşfet

Tur Seyahati mi, Bireysel Seyahat mi?: Sana Uygun Olanı Keşfet

Gezginler bilir ki seyahat planı yapmak hem çok eğlenceli hem de ciddi bir iştir. Planlar yapılırken konaklama, uçak biletleri, bütçeleme ve rota belirleme işleri ince eleyip sık dokuma gerektirir. Peki; sen tatilini planlarken tur mu tercih ediyorsun, yoksa tek başına gezenlerden misin?

Belki de yapacağın seyahata göre bu fikrin değişiyordur. Daha soracağımız çok soru var, ancak bu soruların cevabı sende. Seyahat planlamalarını yapmadan önce sana bir teklifimiz var. “Ben turla hayatta seyahat etmem!” ya da “Ben yalnız seyahat edemem!” demeden önce yazımızı oku. Sonrasında kendin için en uygun olanı bulacaksın!

Tatil planını yaparken ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Bu hatırlamayla birlikte bireysel tatil yapmak ya da turu tercih etmek konusunda kendine öncelikli olarak sorman gereken sorulara geçiyoruz. Sonrasında sorularına cevaplar arayıp çeşitli rota önerilerinde bulunacağız. 

Haydi gel, bireysel seyahat mi tur seyahati mi sorularına birlikte cevap arayalım.

Seyahate Çıkmadan Önce Kafanda Deli Sorular: Senin İçin En İyi Tercih Hangisi?

Bireysel gezmek ya da turla tatil yapmak… İkisi de kişisel tercihlere göre doğru cevap şıkkını oluşturuyor. İşin içinde bir sorgulama varsa sorular cevaplardan daha önemlidir. Doğru soru sormak her zaman yolunu kolaylaştırır. Bu yüzden biz de önce sorulardan başlamak istedik: 

  • Seyahat için dar bir vakte mi sahipsin?
  • Yalnız vakit geçirmeyi sever misin?
  • Kişisel alan senin için önemli mi?
  • Tanımadığın kişilerin olduğu kalabalık bir grupla gezmek senin için uygun mu?
  • Bütçen sınırlı mı?
  • Sadece rehberli bir turla mümkün olan görmek istediğin bir şey var mı?
  • Tatilini senin için bir başkasının planlaması senin için uygun mu?
  • Ulaşımı, konaklamayı kendi başına ayarlamaktan endişe duyuyor musun?
  • Bu senin ilk yurt dışı seyahatin mi?
  • Ziyaret ettiğin ülkeler ne kadar güvenli?

Şimdi, turla seyahatin ve bireysel seyahatin avantajlarına geçelim. 

Tur Seyahatinin Avantajları: Tatil Planını Profesyonellere Emanet Et

Tur seyahatini daha önce deneyimledin mi bilmiyoruz, ama bir gezgin için en büyük avantaj bir bilenle seyahat etmek. Antik bir kent ya da bir Avrupa şehri gezisi fark etmez. Eğer seçtiğin tur şirketinde çalışan rehberin iyiyse muhteşem bilgilerle donanıp tatilini anlamlı kılabilirsin. Kitaplardan öğrenemeyeceğin bilgiler çoğu zaman rehberlerde bulunuyor. 

Turla tatile gitmek sadece tur rehberleri eşliğinde seyahat anlamına gelmiyor. Başka işe yarar tarafları da var. İşte, onlardan bazıları:

Seyahat Bütçeni Aşma İhtimalin Azalır 

seyahat bütçeni aşma ihtimalin azalır

Bütçene göre seyahat planı yaparken bazen turlar daha uyguna gelebiliyor. Özellikle birden fazla yer gezmek istediğinde farklı tur paketlerinin değerlendirebilirsin. Tabii tur seyahatinde ödemelerini daha kontrollü yapma şansı da ortaya çıkmış oluyor. Hem her seyahat bir macera… Özellikle yurt dışı seyahatlerinde harcamalarını planlama hatalarından dolayı artabilir. Turlarda daha önceden bir planlama yapıldığı için herhangi kötü bir sürprizle karşılaşma ihtimalin daha düşük.

Kısıtlı Zamanı İyi Değerlendirebilirsin

Evdeki hesap zaman zaman çarşıya uymuyor. Sen tatilin için excel tablosu oluşturup gün gün saat saat yapacaklarını yazsan da bazen tahminler tutmayabilir. Özellikle daha önce hiç gitmediğin bir yere gideceksen deneyimlemediğin yerler için zaman planlaması yapmak çok gerçekçi olmayabilir. 

Turla tatile gitmek bu noktada kısıtlı olan vakti iyi değerlendirmek anlamına geliyor. Anın rehavetine kapılmadan programı takip ederek tatilini güzel güzel geçirebilirsin. 

Plan Yapmakla Uğraşmak Zorunda Kalmazsın

Tatil planı yapmak göründüğü kadar kolay bir iş değil. Çok fazla araştırma, çoğu zaman karşılaştırma, her daim rezervasyon yaptırma işleri biraz mesai gerektiriyor. Bunlarla uğraşacak vaktin yoksa bu işleri tur şirketi çözsün. Bilinmeyen yerin riski de tedirginliği de bazen rahatsız edebilir. Böyle bir durumda turla tatile gitmek güzel bir seçenek.

İlk Yurt Dışı Deneyimini Kolaylaştırır

Daha önce hiç yurt dışına çıkmadıysan ve ilk seyahatin için hem evraklar hem de yabancı dil bilgin konusunda tedirginsen tur şirketleriyle görüşmeyi denemelisin. Bazı ülkelerde İngilizce bilsen bile anlaşmak problem olabiliyor. Turla gitmenin faydası da bunları dert etmene gerek kalmaması. İlk defa yurt dışına çıkacaksan Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar İçin Tavsiyeler #1: Nereye Gitmeli? yazımıza bir göz atabilirsin. 

Güvenlik Problemi Olan Ülkelerde Daha Güvende Hissedersin

Yeni yerler görme heyecanıyla gideceğin bazı ülkelerde güvenlikle ilgili problemler yaşayabilirsin. Özellikle gelişmemiş ülkelerde başına tatsız şeyler gelmesi olmayacak iş değil ne yazık ki. Buna da çare tur şirketleri. Seyahat edilen ülkeye ve konaklama yapılan yerlere aşina oldukları için tatil moduna daha pürüzsüz bir geçiş yapabilirsin.

Bireysel Seyahatin Avantajları: Keyfime Göre Geziyorum

Bireysel gezmenin tadı başka. Çeşitli zorlukları olsa da bazı noktalarda tur sana uymuyorsa farklı yerler görmek için turlara katılmak zorunda değilsin elbette. İşte, bireysel tatilin bazı avantajları:

Kendi Zaman Planını Kendin Yapabilirsin

Zaman konusunda turlar esnek olmayabiliyor. “Ben hazırlamadığım plana uyamam!” diyorsan tur senin için iyi bir seçenek olmayabilir. Bu noktada bireysel gezmek daha rahat hissettirecektir. Özellikle daha önce gittiğin bir yerse yapacağın planlama ve araştırmalarla çok keyifli bir tatil yapabilirsin.

Macera Dolu Bir Tatil Yaşayabilirsin

Seyahatini planladığın yere daha önce gitmesen de bir maceraya atılmak isteyebilirsin. Yol önüne ne çıkarır bilinmez, ama maceradan hoşlanıyorsan tek başına yapacağın seyahat sana iyi gelecek. “Aksaklıklar da bu işin bir parçası, ben macerayı seçiyorum.” dersen tur yerine bireysel seyahat senin için daha keyifli bir seçenek.

Burada planlar sende! İster yerlisi gibi gez, yerel halka karış ve yeni insanlarla tanış; ister bizim de sana önerdiğimiz gezi rehberlerinden kendine uygun hissettiğin bir plan oluştur.

İyi Bir Planla Tatilini Ucuza Getirebilirsin

Son olarak burada da bütçe konusu önemli. Bazen tur seyahatleri uygun olabiliyor, bazen kendi yapacağın planlar… Araştırma ve plan yapmayı seviyorsan önceden alacağın uygun bir uçak bileti ve bulacağın uygun konaklama noktaları, seyahatini çok ucuza getirebilir.

Üstelik bireysel seyahat etme konusundan eminsen, yurt dışı tatili planlıyorsan ve İngilizce konusunda da iyiysen çoğu Avrupa şehrinde ücretsiz turlara katılabilirsin.  

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan  Ailece Ekonomik Seyahat Etme Rehberi: Ucuz Bir Seyahat Mümkün yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın