Biraz İtalyan Biraz Balkan Esintisi Karadağ

Biraz İtalyan Biraz Balkan Esintisi: Karadağ

Sonbaharın en çok yakıştığı duraklardan biri olan Karadağ, biraz İtalyan biraz Balkan esintisi ve manzaralarıyla insanın aklını başından almayı başarıyor. Yaz mevsimini uğurlayıp kendimizi sonbaharın ılık rüzgarlarına bırakmışken bu rotayı kaçırmamanızı öneriyorum. 

Yazımda milli parklar, yol manzaraları, Kotor Körfezi’ndeki kasabalar ve Karadağ’ın diğer güzel noktalarından bahsettim. Eğer siz de bu sonbaharda Karadağ’ın keyifli duraklarında güzel vakit geçirmek isterseniz Karadağ’a ucuz bir uçak bileti alarak kolayca ulaşabilirsiniz. 

Podgoritsa Uçak Bileti Ara

Haydi gelin, yazımıza doğal güzelliklerden başlayalım.

Karadağ Biogradska National Park

Biogradska Gora National Park (Podgorica’ya 81 km)

Aslında bir yeri ülkemizde bir yere benzetmeyi genelde tercih etmem. Her yeri kendi özelinde değerlendirmek gerekir düşüncesindeyim, ama burası gerçekten Bolu Yedigöller ile Artvin Borçka-Karagöl arasında gidip geliyor bana göre. Kişi başı 4 euro ödeyerek girdiğiniz milli parkta isterseniz piknik veya yürüyüş yapabilir, isterseniz kano veya tekne kiralayarak göle açılabilirsiniz. Sık ormanlarla çevrili harika bir doğal güzellik kesinlikle.

Durmitor National Park (Podgorica’ya 127 km)

Karadağ Durmitor National Park Gökkuşağı

Karadağ’da yazı ayrı, kışı ayrı tercih edilen harika bir alan burası. UNESCO tarafından koruma altına alınan bölgede Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en uzun 2. kanyonu olan Tara Nehri’nin bölgeye ne kadar renk kattığını gözlerinizle görmeniz mümkün. Tara Nehri boyunca uzanan güzergahta zipline, rafting, atv turu, safari gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. 

Bölge, gölleri ve trekking güzergahlarıyla da ön planda olan bir yer. National Park içinde yer alan Crno Gölü, özellikle gün doğumu ve batımı saatlerindeki manzarasıyla nefes kesiyor diyebilirim. Bir küçük restoran ve hediyelik eşyacıların bulunduğu göl civarında kendinizi doğaya bırakarak yürüyüşler yapabilir veya tekneyle göle açılabilirsiniz. Karadağ’da en beğendiğim lokasyonlardan biri oldu diyebilirim.

Karadağ Durmitor National Park

Durmitor’a geldiğinizde konaklama için tavsiyem ise Zabljak kasabası. Zaten geldiğinizde birçok otel ve restoranın da bu bölgede konumlandığını göreceksiniz. Ve görülecek yerler de araçla en fazla 30 dakika uzaklıkta. Kışın kayak tesisleriyle ön planda olan Durmitor’da bahar ve yaz aylarında ise doğal güzellikler ilgi çekiyor.

Peki, UNESCO koruması altındaki bu parka geldiğinizde görülecek yerler neler? 

🏖️ Durdevica Tara Bridge

🏖️ Vrazje Gölü (Crno Jezero)

🏖️ Prevoj Sedlo

🏖️ Bosaca yolu üzerinde bulunan Vidikovac Kanjon Tare

🏖️ Zminje Gölü (Zminje Jezero)

🏖️ Jablan Gölü (Jablan Jezero)

🏖️ Katun Plitki Do

🏖️ Zarisnik Viewpoint 

🏖️ Piva Canon Viewpoint

Durmitor-Kotor arasında yol üzeri bonus manzaralar: Slansko ve Krupac Gölleri

Ostrog Manastırı (Podgorica’ya 50 km)

Karadağ Ostrog Ortodoks Manastırı

Niksic şehrine geldikten sonra dağ yollarından kıvrıla kıvrıla ulaştığım bir manastır burası. Sırp Ortodoksların da aynı zamanda çok kutsal saydığı ve hac görevlerini yerine getirdikleri bir ibadethane. Manastıra ilk giriş yaptığımda dikkatimi çeken inanılmaz bir kalabalık ve insanların manastırın duvarlarını, kapılarını öperek içeriye giriş yapması olmuştu. Bu ritüel içeride de devam etti. Mumlar öpülerek dikildi. Hatta gözyaşlarıyla ibadet yapanları gördüm. İlginç olan kısım ise şu: Buraya gelen ziyaretçiler battaniye ve sabun gibi sarf malzemeleri bağışlıyor, ihtiyaç sahibi başka bir kitle ise onları alarak manastırın bahçesinde yatıyorlardı. 

Manastır her sene 12 Mayıs tarihinde bayramını kutluyor ve 3 kilometre uzaklıktaki diğer manastırdan buraya çıplak ayakla yürüyorlarmış. Türkiye’de Sümela Manastırı ve İtalya’da Madonna della Corona Sanctuary’e benzeyen yapı, gerek ritüelleri gerek mimarisiyle Karadağ’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kotor ve Kotor Körfezi (Podgorica’ya 77 km)

Perast

Karadağ Perast

Kotor körfezi içinde yer alan en beğendiğim kasaba olabilir. İtalyan mimarisinin Balkan salaş hayatıyla buluştuğu bu kasabada bir ucundan diğer ucuna sadece 10 dakika süren yürüyüşler yapabilir, harika deniz mahsullerinin tadına bakabileceğiniz restoranlarda oturabilir veya denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

Karadağ Koto Leydilerin Kayası

Perast’ın tam karşısında bulunan Dorde Adası ve Leydilerin Kayası olarak anılan iki ada ise Perast’ın manzarasına renk katıyor gerçekten. Bu adalardan, içinde manastır bulunan Dorde Adası ziyaret edilemiyor. Fakat Leydilerin Kayası’na tekneyle gitmek mümkün.  Ayrıca Perast içinde bulunan iki çan kulesine de 1 euro ödeyerek çıkmak mümkün.

Karadağ Kotor Manastır Adası

Perast Restoran Önerileri 

  • Djardin Fish Restoran
  • Locanda Pizza
  • Riva Restoran
  • Sijavoga 
  • Pirate Bar & Beach

Dobroto

Karadağ Kotor Dobroto

Dobroto, Kotor Old Town’a en yakın ve gerek konaklama gerek restoranlarıyla ön planda olan yerleşim yeri. Açıkçası Kotor konaklaması olacaksa ya Dobroto ya da hemen karşı kıyısı olan Muo’yu tavsiye ediyorum. Aracınız varsa kesinlikle old town’da plan yapmayın. Çünkü park yeri çok az ve çok güzel trafiği var maalesef. 

Dobroto Restoran Önerileri 

  • Taverna Bura
  • Konoba Portun
  • Mudra
  • Konoba Bonaca
  • Platanus

Kotor Old Town

Karadağ Kotor Oldtown

Kotor tarihi merkezine geldiğinizde muazzam bir kaleye giriş yaptığınızı fark edeceksiniz. Ve hemen denize bakan kale kapısından girdikten sonra sağ tarafta bir posta zarfı atacağınız alana denk geleceksiniz. Zamanında halk Kotor hakkında duyduğu tüm dedikoduları isimsiz olarak buraya atarmış ve sonrasında bu dedikodular gazetede yayınlanırmış. Çok iyi değil mi? “Ne ocaklar yıkılmıştır, ah ah!” diyor insan. Neyse konumuza dönelim.

Kotor tarihi merkezde ara sokaklarda dolaşırken birçok dükkandan Türkçe konuşmalar duymanız çok olası. Turistler kadar işletmeler de artık Türk. Tarihi İtalyan mimarisi sokaklarda bir diğer denk geleceğiniz manzara ise çok tatlı kafeler. Mimarileriyle uyumlu şekilde öyle güzel dekore ve entegre etmişler ki sanki o sokakta o sandalye masalar olmasa bir şey eksik gibi hissederiz düşüncesi uyandırıyor.

Sokaklarda dolaşırken 300 yıldır aynı ailenin bakımını yapıp kontrol ettiği saat kulesi ve saat kulesinin hemen altında, ayıbı veya suçu olan vatandaşların teşhir edildiği sütunu göreceksiniz. St Tryphon Katedrali ve Aziz Nicholas Kilisesi’nin bulunduğu sokaklarda Gurdic Kapısı’na doğru gittiğinizde filmlerde gördüğünüz bir kalede olduğunuzu anlıyorsunuz. Kotor Kalesi istendiğinde hızlıca kendini dışarıya kapatabiliyor.

Karadağ Kotor

“Kotor’a bir de tepeden bakalım.” derseniz iki seçenek var: Bunlardan birisi San Giovanni Kalesi. 1300 basamaklı tırmanış rotası var. Bu yolun yarısında ise “Yoruldum, yeter!” diyenler için bir mola ve kilise durağı var. Dilerseniz bu kadar yukarısı yeter diyerek dönüşe de geçebilirsiniz. Ben şiddetli yağış nedeniyle buraya çıkamadım maalesef. İkinci seçenek ise old town bölgesine 20 km uzaklıkta Kotor’a tepeden bakabileceğiniz Horizont Bar isimli mekan. Navigasyona yazarak kolayca bulabileceğiniz mekanda, Kotor ve Adriyatik Denizine tepeden bakabilir, bir şeyler içebilirsiniz. 

Karadağ Kotor Oldtown Sokak

Kotor Old Town Restoran Önerileri 

  • BBQ Tanjga
  • Bandiera Pub
  • Nitrox Pub
  • Pronto Pizza
  • Scorpio Kotor
  • Ombra Caffe
  • Jazz Club Evergreen
  • Regina del Gusto
  • Ladovina Kitchen Wine Bar
  • Resto Bar Taraca
  • Pepe Nero Diverse Bar
  • Konoba Lanterna

Kotor Körfezi Plajları

Kotor’da en sevdiğim özelliklerden biri de denizlerin bizim olması. Dilediğin yerden denize girmek mümkün. Evet, konforunu düşünenler için beach kültürü de var. Ama havlunuzu serip direkt yüzmeye başlayabileceğiniz çok uygun yerler de var. 4 beach önerimi aşağıda belirtiyorum. Fakat özellikle Muo ve Prcanj kısımlarında ücretsiz denize girebileceğiniz taş merdivenli gayet güzel küçük yerler mevcut.

Kotor Beach Listesi

🏖️ Perast Pirate Beach

🏖️ Beach Ljuta

🏖️ Kotor Beach

🏖️ Virtu Beach

Budva (Podgorica’ya 65 km)

Karadağ Budva Oldtown

Kotor ne kadar sakin sessiz bir yerse Budva da bir o kadar hareketli geldi bana. Daha eğlence odaklı bir hayatın aktığı bölgede ilk görülecek yer Kotor Old Town’a benzeyen Budva Old Town bölgesi. Yine daracık sokaklardan denize kıyısı olan bu bölgede dolaşabilir, pek tatlı restoran ve kafelerde oturabilir, hatta konaklamanızı buradaki taş evlerden birinde yapabilirsiniz. Budva tarihi merkezin en hoşuma giden kısmı ise Kotor’a göre önü açık deniz olduğu için tarihi merkez manzaralı plajlarda yüzebilmeniz. Çok otantik bir atmosfer katıyor kesinlikle. 

Karadağ Budva Plajları

Budva ile Bar arasındaki yolda ise inanılmaz plajlar hatta bana kalırsa Karadağ’ın en iyi plajları ve Sveti Stefan gibi dünya güzeli bir yerleşim var. Budva’ya 5 kilometre uzaklıkta olan bu ada içinde 100 ev, 3 kilise yer alıyor. Dünyanın en özel tatil diyarlarından biri olan Sveti Stefan’da günümüzde sadece turistik konaklama yapılıyor. Fiyatlar da inanılmaz yüksek. Fakat sizler de isterseniz benim gibi “Ada olmasa da olur, plaj bizimdir.” düşüncesiyle adanın iki cephesine de bakan plajlardan denize girebilirsiniz. 

Karadağ Budva

Sveti Stefan’dan 9 kilometre uzaklıkta ise bu sefer bir küçük kasaba olan Petrovac’ı göreceksiniz. Denizin dibinde yer alan kalenin bir karakter kattığı Petrovac da bana kalırsa deniziyle ön planda olan ve tatilde değerlendirilebilecek bir lokasyon.

Budva Restoran Önerileri 

  • Restoran Vista Vidikovac
  • Parma Restoran
  • Old Town Tavern
  • Casper Bar
  • Secret Garden Budva
  • Budva Top Hill

Budva Beach Listesi

🏖️ Plaza Ploce

🏖️ Trsteno Beach

🏖️ Plaza Jaz

🏖️ Plaza Pizana

🏖️ Plaza Ricardova Glava

🏖️ Mogren Plaza

🏖️ Becici Beach

🏖️ Kamenovo Beach

🏖️ Sveti Stevan Beach

🏖️ Petrovac Beach

🏖️ Lucica Beach

🏖️ Buljarica Beach

Bar (Podgorica’ya 52 km)

Karadağ Bar Şehri

Bar şehrinin tarihi merkezi, Balkanlar’daki en büyük ve en önemli Orta Çağ arkeolojik sit alanına ev sahipliği yapıyor. 600 kamu ve özel yapı kalıntısının bulunduğu Bar şehrinde, Rumija Dağı’na karşı antik kenti dolaşmak kesinlikle ayrıcalıklı bir durum. Bar Old Town bölgesinin bir diğer ilginç özelliği ise Kotor ve Budva’da gördüğümüz denize sıfır antik kent durumunun bu kez denize 5 km uzaklıkta olması. Dağların arasında yer alan bu yerleşimde birçok Türk esnafla karşılaşmak, ürünlerini satın almak da mümkün.

Bar Restoran Önerileri

  • Konoba Bedem
  • Kaldrma
  • Kula
  • Cardak Restoran
  • Strana Kafana
  • Merak Stari Bar

İşkodra Gölü (Podgorica’ya 30 km)

Karadağ İşkodra Gölü

Arnavutluk ve Karadağ’ın ortak dünya mirası olan İşkodra Gölü’nde sazlıklar arasında tekne turu yapmak için en uygun yer Virpazar isimli yerleşim alanı. Buradan kiralayacağınız teknelerle gölde tur atabilir, belirlediğiniz sürede keşifte bulunabilirsiniz. Yok “Ben tekne turu istemiyorum, ama manzaraları yine de görmek istiyorum.” derseniz de harika bir dağ yolu öneriyorum size. Panoramic Road isimli güzergahta Pavlova Strana Viewpoint noktasına ulaşabilir ve enfes manzaralara şahit olabilirsiniz. 

Nizam Cami (Podgorica’ya 10 km)

Karadağ Nizam Camii

Podgorica’ya 15 dakika uzaklıkta bulunan ve üzüm bağları arasından yapacağınız yolculukla ulaşacağınız Nizam Camii’nin hikayesi oldukça ilginç. Osmanlı döneminde koleradan ölen askerler için yapılan mezarlıklar ve cami bakımsız olduğu için yerel halk Osmanlı’dan yardım ister, fakat imparatorluk içindeki karışıklıklardan dolayı cevap asla gelmez. Arşivlerde ortaya çıkan mektup sonrası ise tam 100 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından mezarlık ve caminin tüm bakımı gerçekleştiriliyor.

Benim Karadağ seyahati ile ilgili önerilerim burada son buluyor. Umarım seyahatiniz için faydalı olur. Okumaya devam etmek isterseniz de daha önce Pegasus için hazırladığım Batı ve Kuzey İspanya Kasabaları, Plajları yazıma göz atabilirsiniz.

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

Bir yanıt yazın