Belgrad, Sırbistan'ın başkenti.

SEN NE GÜZELSİN BEYAZ ŞEHİR: BELGRAD!

İçindekiler

Belgrad, kentin üzerinde gururla oturan Kalemegdan isimli beyaz duvarlarından dolayı ‘Beyaz Şehir’ olarak anılıyor. Zengin gece hayatı, güçlü mimari yapıları, ilginç müze ve galerilere ev sahipliği yapmasıyla popüler bir hafta sonu Avrupa kaçamağı.

Her ne kadar komşu ülkelerden (Slovenya, Hırvatistan, Bulgaristan vs.) çoğu kişi, barlarını, restoranlarını ve kulüplerini gezmek için Belgrad’a akın etse de, Belgrad’ın zengin tarihini ve kültürünü solumamak ciddi bir ihmal olacaktır.

İstanbul ve Atina’dan sonra Kuzey-Doğu Avrupa ‘nın en büyük üçüncü şehri Belgrad, Sırbistan’ın başkenti ve Balkanların en en güzeli!

Belgrad'ın tarihi.

Ben böyle anlatınca millet bir “Ya uf sen de amma abarttın!” gibisinden bakadursun. Bu şehri gidip de sevmeyen ya da pişman olan var mıdır? Ben hiç sanmıyorum.

Hele bir de baharda gidiyorsanız değmeyin keyfinize. Hem kışın, hem de ilkbahar ayında olmak üzere 2 kez gittiğime göre anlatacak çok şeyim vardır öyle değil mi? 🙂

Bir kere hem yakın, hem vizesiz, hem yaşam ucuz, hem keyifli olduğundan kendini en üst sıralara taşıyor.

Çoğu kişi belki burun kıvırır. Ama bilmezler ki Belgrad’ın, Berlin ve Paris kadar güzel caddeleri, harika bir coğrafi konumu, yemyeşil devasa parkları, ve renkli bir gece hayatı vardır. Sokakları tertemiz ve güvenlidir.

5000 yıllık mirasa sahip en eski Avrupa şehirlerinden biri olan Belgrad, geçmişten günümüze, tarihi eserlere, geleneksel sanat eserlerine ve ünlü cazibe merkezlerine hayranlık uyandırıyor.

Doğu ve Batı arasındaki stratejik konumu nedeniyle, tarihi boyunca 115 savaşa dahil olmuş bir şehirden bahsediyorum. Osmanlı’lardan; Slav’lar ve Yugoslavya’ya kadar birçok farklı döneme ait bir şehir. Yaşadığı savaş yaralarını hala üzerinde taşıyor. NATO’nun 1999 yılında bombaladığı yerleri hala görebilirsiniz.

 Belgrad nasıl bir şehir?

NE ZAMAN GİDİLİR?

Belgrad, kışları yağmurlu ve karlı, yazları sıcak, ilkbahar ve sonbaharı ise hafif yağmurlu geçen bir şehir.

Belgrad’ı doyasıya gezmek istiyorsanız, en ideal zamanlar Mayıs ile Eylül arasındaki döneme denk gelir.

Belgrad ne zaman gezilir?

Kışın da ziyaret ettiğim bir şehir olduğu için açık yüreklilikle söylüyorum. Gidilir ama yağışlı bir havada biraz zorlanabilirsiniz. 🙂

Ama özellikle Noel zamanı, bütün sokak ve meydanların süslenmesi ile Belgrad bir rüya kent görünümüne bürünür. Yılbaşı için bir çok parti, konser ve buna benzer etkinlikler düzenlenir. Hemen hemen bütün iyi bar ve gece klüpleri tıklım tıklım dolar.

NASIL GİDİLİR? VİZE GEREKİYOR MU ?

 Belgrad'a nasıl gidilir?

Öncelikle sevindirici haber: Sırbistan bizden vize istemiyor! Bunun altını kalın kalın çizelim çünkü vize prosedürleri bazen hem maddi, hem manevi olarak zor gelebiliyor. Vize istemeyen yerler candır! Sevin sarılın bırakmayın. O yüzden yanımızda sadece pasaportumuzun olması yeterli.

Pegasus’dan kaptığımız en ucuz uçak biletleri ile yaklaşık 1 saat 40 dakikalık bir süre içerisinde Belgrad’a varmış oluyoruz! Evet sadece 1saat 40 dakika?  ‘’Yahu ben o sürede İstanbul’da işe gidemiyorum… ‘’ dediğinizi duyar gibiyim. Eee hadi o zaman!

Belgrad Uçak Bileti Al

KAÇ GÜN KALINIR?

Şehri yürüyerek doyasıya gezmek ve yerlisi gibi keyfine varmak niyetindeyseniz, 4 ya da 5 tam gün ayırmalı. Hani uzun uzadıya gezemem, hızlı bir tur yapacağım da diyebilirsiniz. Şehir bunun için uygun. Toplu taşıma da kullanarak nokta atışlarla 2 günde Belgrad’ı gezebilirsiniz.  Ama mutlaka ve mutlaka Zemun – Novi Sad bölgelerine de 1’er gün ayırmayı unutmayın!

NASIL GEZELİM? NEREDEN BAŞLAYALIM?

 Belgrad gezilecek yerler.

Sava nehri tarafından ikiye ayrılan Belgrad, Stari Grad (eski Belgrad) ve Nova Grad (yeni Belgrad) olmak üzere iki yarım adadan oluşuyor.

Belgrad’ı gezmeye öncelikle Stari Grad, yani Eski Şehir olarak tanımlanan tarihi kısmından başlamak gerekiyor.

İlk gün şehrin keyfini çıkartarak; Knez Mihailova Caddesi, Republic Square, St. Mark’s Kilisesi, St. Sava Kilisesi, Skadarlija diye ilerleyebilirsiniz.

Kalemegdan, Etnografya Müzesi, Savamala Bölgesi, Nova Grad ve Zemun’a 1 gününüzü ayırabilirsiniz.

1 gün de, Sırbistan’ın 2. güzel şehri olarak bilinen Novi Sad’a gidebilirsiniz.

SIRPLARLA NASIL ANLAŞACAĞIZ?

Sırp'larla iletişim kurmak.

Konuşulan dil Sırpça ama Belrad’da 40 yaşın altındaki çoğu insan, kusursuz derecede İngilizce konuşuyor. 🙂

Bu arada Macar, Hırvat, Karadağlı, Boşnak ve Makedon toplulukların sosyal yaşamda kendi dillerini kullanmaları Sırp hükümeti tarafından yasaklanmış.

PARA BİRİMİ NEDİR? GENEL FİYATLAR, YAŞAM HARCAMALARI NE DURUMDA?

Kentte Monopoly paralarını anımsayacağınız, Sırbistan’ın resmi para birimi olan Sırp Dinarı (RSD) kullanılıyor. Piyasada kuruş kullanılmıyor, yani ödeme yaparken tüm fiyatlar Dinar’a yuvarlanır. Örnek verecek olursak: 25,5 Dinar 26 Dinar olarak yuvarlanır.

Para bozdururken hem döviz bürolarında hem bankalarda hiç bir komisyon ödemezsiniz. Havaalanı, alış-veriş merkezlerinde ve bazı caddelerde para bozdurma makineleri de bulunur. Yanınıza belli bir miktar euro alıp gitmeniz gerekiyor. Döviz kurları günlük en fazla %1 civarında değişebiliyor. Günlük ihtiyacınıza göre para bozdurabilirsiniz.

‘’Aman allahım 5 euro bozduruyorsun sana 500 küsur RSD veriyor.’’ Yemek için günlük 5 Euro yeterli olacaktır. 10 – 15 euro’ya alkollü öğünlerle gayet kral-kraliçeler gibi günü geçirirsin. Aşağıda biraz fiyat konusunda bilgilendirme yapayım…

Elbette, nerede ve ne yediğinize bağlı olarak bu rakamlar değişecektir. Yeme-içme Belgrad’da gerçekten çok ucuz. Buradaki bir çok restoranlarda ev yemeklerini bir çok fast food restoranlarından daha ucuza yiyebilirsiniz.

Su: 34-100 RSD  (Buraya market fiyatını yazdım ama aslında su bedava. Şehrin her yerinde güvenle gönül rahatlığıyla su içebileceğiniz çeşmeler var. Şişenizi hali hazırda çantanızda tutun derim.)

Bira: 140-200 RSD

Kola: 100-180 RSD

Kahve: 130-180 RSD

Cevapi (1 porsiyon): 200-400 RSD

Orta sınıf restoranda yemek (Alkollü): 400-800 RSD

Lüks sınıf restoranda yemek (Alkollü): 800-1800 RSD

İstanbul’da en iyi bir tiyatro salonunda bir kişi için ödeyeceğiniz bilet ücreti  20 -25 euro iken Belgrad’da en iyi tiyatroda vereceğiniz ücret 4 eurodur.

KREDİ KARTI KULLANABİLİR MİYİM?

Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Herhangi bir mekan; restaurant, kafe, bar olsun garsonlardan hesabı istediğinizde direkt olarak sorduğu soru: Cash or Credit card? Kredi kartı kullanımı çok yaygın ve güvenli.

BELGRAD HAVALİMANI NİKOLA TESLA’DAN ŞEHİR MERKEZİNE NASIL GİDERİM?

 Nikola Tesla'dan şehir merkezine nasıl gidilir?

Nikola Tesla Havalimanı, şehir merkezinin 18 km batısında Surcin bölgesinde yer alıyor.  Özel araç ya da taksiyle yaklaşık 20 dakikada şehir merkezine varabilirsiniz.

Şehir merkezine varmanız için seçenek bol. Zamanınıza ve kesenize göre; otobüs, havalimanı minübüsü, taksi ya da havalimanının özel transfer hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Halk otobüsü

72 numaralı halk otobüsüyle, 40-45 dakikalık bir sürede şehir merkezinde bulunan Zeleni Venac’a ulaşabilirsiniz.

Evet biraz dolanarak gidiyor bunu göz önünde bulundurun ve mutlaka şuradan otobüs saatlerini inceleyin. (https://www.eway.rs/rs/cities/beograd/compile/472/44.820498:20.291691/44.812038:20.458223/1)

Nereden bineceğim?

Otobüs durağı havalimanının ikinci katında bu yüzden hemen lap diye çıkış kapısına yönelmeyin. Havalimanından çıkmadan sol tarafta yer alan merdivenlerden 2. kata çıkın. Yine sol tarafa ilerlerseniz otobüs durağını göreceksiniz.

Bileti nereden alacağım? Ne kadar ödeyeceğim?

Havalimanı çıkışında bulunan büfeden alırsanız 89 RSD, otobüste şöförden satın alırsanız 150 RSD.

Havalimanı Minibüsü A1

A1 numaralı minibüsler ile yaklaşık 30 dakikada Slavija Meydanı’na gidebilirsiniz. Burası şehir merkezine 1 km uzaklıkta.

Havalimanından dışarı çıkar çıkmaz sola doğru ilerleyin. A1 havalimanı minibüsleri durağını göreceksiniz. 72 numaralı otobüse göre sefer sayısı daha fazla her yarım saatte bir kalkıyor.

Bileti nereden alacağım? Ne kadar ödeyeceğim?

Biletinizi minübüse bindikten sonra sadece şoförden alabilirsiniz. Ücreti 300 RSD.

Taksi

Belgrad'ta taksi kullanmak.

Efendim ben ki her gittiğim şehirde taksiden kaçınırım, burada lap diye “Ben taksiye biniyorum ya!” diye koyuldum yola tın tın.

Binerim çünkü hem geç kalmamam lazımdı hem de ucuzdu. Ucuz derken bizden ucuz. 40-50 dakika çile çekeceğime 15 dakikada giderim evime, mahalleme. rkenden başlarım talan etmeye dedim…

3-4 kişiyseniz zaten bir taksi tutmanız gayet mantıklı.

Nereden bineceğim?

Havalimanından çıkmadan evvel mutlaka TAXI INFORMATION DESK’e uğrayın. (Havalimanı çıkış kapısına gidin. Çıkmadan önce sağınızda olacak.)

Neden? Çünkü bu en güvenlisi. Gideceğiniz bölgeye göre belli bir ücretlendirme var. Şehri 6 ayrı bölgeye ayırmışlar. Adamın seni kazıklama gibi bir şansı yok yani. Orada ne fiyat belirlenmişse onu ödüyorsun. Neyse efendim, Kosančićev Venac’da yer alan mahalleme 1800 RSD’ye gittim. Size gideceğiniz yerin adresini ve fiyatını yazdığı bir fiş verecekler. Bunu da taksi şöförüne vermeniz yeterli.

Ufak bir hatırlatma, dönüş yolunda  biraz daha ucuza gitmeniz muhtemel aklınızda olsun.

BELGRAD’DA ULAŞIM

Ulaşım ağı dört ayrı bölgeye ayrılmıştır. Bunlar şehir merkezi (1.ve 2. bölge), geniş şehir alanı (3. bölge) ve banliyö alanları (4. bölge).

Araç kiralama: Budget, Avis ve Avaco, Europcar, Sıxth gibi kurumsal şirketler dahil olmak üzere Nikola Tesla Havalimanı’nda birçok kiralık araba ofisi bulunmaktadır. Ajansların tam listesi için www.beg.aero/en adresini ziyaret edebilirisiniz.

TOPLU TAŞIMA

Tramvaylar ve troleybüsler ile belli güzergâhlara gidersiniz ama otobüsler şehrin her yerine gidebiliyor.

Tramvay: 2 numaralı tramvaya binerseniz; Eski Belgrad’daki tüm görülmesi gereken tarihi ve turistik yerleri tek seferde turlayabilirisiniz.

Busplus card: Şehir içi ulaşımında kullanmak için satın aldığınız biniş kartının adı: BusPlus. Busplus ile tramvay, otobüs ve troleybüslere binebiliyorsunuz. Şehir içi ulaşım araçlarında BusPlus kartınızı kullanmak için, araçların içinde bulunan kart okuyucusuna kartınızı okutmanız yeterli. Kartı her kullandığınızda kalan bakiyeyi ve ödenilen miktarı görebilirsiniz.

Belgrad’da kullanabileceğiniz birkaç bilet türü var. Ben gerek duymadım ama sizin ihtiyacınız olabilir.

Bilet fiyatları ise şöyle;

1 günlük Busplus Card: 250 RSD

3 günlük Busplus Card: 700 RSD

5 günlük Busplus Card: 2390 RSD

BusplusCard ücreti ise: 40RS

Normal bilet: Sadece toplu taşıma araçlarında geçerli olan bu bilet aracın şoföründen satın alınabilir. Bu bilet türünü tercih ederseniz, bilet ücreti biraz daha pahalı olacaktır. Yine gideceğiniz bölgeye göre farklı bir ücret ödeniyor.

Yolculuk sonuna kadar saklamanızda fayda var. Çünkü bilet kontrolü yapılıyor. Eğer ki bu aramaya denk geldiniz ve biletiniz yoksa vay halinize! Geçerli bir bileti olmayan ya da ücreti ödemeyen yolcunun yoluna devam edebilmesi için 2000 Dinar para cezasını ödemesi gerekiyor.

Bilet ücretleri;

  1. ve 2. bölgeler için 150 Dinar, 3. bölge için 300 Dinar ve 4. bölge için bilet fiyatı 400 Dinar’dır.

Taksi: Telefonla çağırıp, bulunduğunuz sokak ismi ve bina numarası vermeniz, yada gideceğiniz yerin adını söylemeniz yeterli olacaktır. Genellikle bütün taksi şoförleri İngilizce bildiğinden iletişim sorunu da yaşamazsınız.

Birkaç taksi firması var. Ben yine havaalanına dönerken taksi kullandım. Tercihim Pink Taxi’den yana oldu. Belgrad’da kullanılan taxi duraklarını buradan bulabilirsiniz. http://zovitaxi.com/beograd.html

BELGRAD’DA HANGİ BÖLGEDE KALACAĞIM?

Belgrad kalınacak yerler.

Tabii ki bu biraz tercih meselesi. “Ben kalabalık caddeleri seviyorum.” mu diyorsun? En popüler konumda mı olmak istiyorsun, yoksa yerlisi gibi takılıp birkaç gün geçirmek mi? İşte sana bölge bölge Belgrad! Seç, beğen. 🙂

Kosančićev Venac:

Venac Bölgesi nerede?

Ben bu bölgede kaldım diye söylemiyorum, ki bu kadar iyi bir konumda olduğunu düşünmemiştim. Lokal bir mahalle burası. Turist kalabalığından arınmış, sakin aynı zamanda eğlence mekanlarına 2-3 dakika uzaklıkta. Şehrin İstiklal caddesi gibi her daim kalabalık olan bölgesi  Knez Mihajlova’ya ise sadece 5 dakika yürüme mesafesinde. Burada konaklarken toplu taşıma, taksi ya da başka hiçbir araç kullanmaya ihtiyaç duymadım. Zemun bölgesine nasıl mı gittim? Işte Venac’da kalmanın köprüye yakın olmanın güzelliği bu. Tabii ki yürüyerek. 🙂

Knez Mihailova:

Knez Mihailova Caddesi.

Şehrin en meşhur yerlerinden biri. Upuzun, ışıl ışıl, trafiğe kapalı ve her daim hareketli caddede sıra sıra dizilmiş restoranlar, cafeler, mağazalarla dolu bu bölgede konaklamanız için çokça seçenek var. Ben merkezde olayım, camdan bakınca kıpır kıpır bir cadde göreyim diyorsanız buyrun efendim. Bu bölgede otel fiyatları Belgrad ortalamasının üzerinde bilginiz olsun.

Trg Republike:

Trg Republike

Burası şehrin kalbi ve Knez Mihailova’nın tam da başlangıç noktası aslında. Prens Mihailova’nın heykeliyle süslenmiş bu meydanda ulusal tiyatro ve ulusal müze de yer alıyor. “Yok ben rahatıma düşkünüm, yürümek istemiyorum sağa sola.” diyor, mümkün oldukça toplu taşıma kullanarak gezmeyi düşünüyorsanız bu bölge tam da size göre!

Skadarlija:

 Belgrad'ın bohem bölgesi.

Belgrad’ın bohem bölgesine hoşgeldiniz. Paris’in Montmartre mahallesi gibi biraz masalsı diyebiliriz. Tabii oldukça da turistik. Hiç benlik değil ama belki siz seversiniz? Bu sokak, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen altından başlıyor. Belli başlı ünlü restoranlar, sanat galerileri, antika ve hediyelik eşya dükkanlarını bulunduruyor.  Belgrad gezilecek yerler arasında hatırı sayılır bir yeri vardır. Özellikle akşam üstü saatlerinde gidip müzik eşliğinde, bir rakija keyfi yapmalık bir yer.

Terazije Meydanı:

Terazije Meydanı nerede?

Knez Mihailova’nın başlangıç noktasının tam tersi yönünde giderseniz Terazije’ye varırsınız. Belgrad’ın en ünlü meydanlarından biridir kendisi. Bu bölge, Sremska Caddesi’nden Kralja Milana Caddesine kadar uzanan bir alanı kaplamaktadır. Merkezi bir konumu ve mutlaka görülmesi gereken yerlere geçişi sağladığından mutlaka ve mutlaka buradan pıtı pıtı yürüyerek geçeceksiniz. Buradaki en önemli yapı ise, Alfred Hitchcock, Brad Pitt gibi pek çok ünlü ismi ağırlayan Moskva Oteli. Belgrad Belediye Sarayı, Parlamento Binası, Cumhurbaşkanı Köşkü ve daha birçok önemli yere de yürüme mesafesindedir.

Dorćol:

 Dorcol Caddesi

Dorćol, benim Belgrad’da en sevdiğim caddelerden biri. Eski şehrin içinde yer alıyor ve çok fazla cafe, bar, restoran bulunduruyor. Konumu da harika. Skadarska, Knez Mihajlova ve Kalemegdan’a sadece 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde.

 Belgrad Dorcol

BELGRAD’DA GEZİLECEK YERLER – Bölgeler

 Belgrad gezilecek yerler.

Knez Mihailova

 Knez Mihailova

Belgrad’ın en ışıl ışıl, en salına salına yürünesi caddesine hoşgeldiniz. Bu cadde trafiğe kapalı ve boylu boyunca mağaza, cafe ve restoranlarla dolu. Dinlendirici ve eğlenceli bir yürüyüş yolu ve sokak sanatçılarıyla donatıldığı için hep hareketli. Giysi, ayakkabı, kozmetik ve aksesuar satan ünlü markaların yanı sıra, hediyelik eşya dükkanları veya SANU (Sırp Bilim ve Sanat Akademisi) veya ULUS (Sırp Güzel Sanatlar Derneği) galerilerine uğrayabilir, ücretsiz sergiler veya konserlere dahil olabilirsiniz.

Sırp Bilimler Akademisi ve Sanat Galerisi

Sırp Bilimler Akademisi nerede?

Belgrad’daki en prestijli kültür kurumlarından biri olan SANU’da çok kültürlü bir etkinliğin tadını çıkarın. SANU, Knez Mihailova Caddesi’nin merkezinde yer alıyor. Konserler ve sergilerin ücretsiz olması da ayrı bir davetkar yapıyor. Piyano, keman ve diğer enstrümanların hayal kırıklığı yaratamayacağını göreceksiniz. “Yok içerde konser var şimdi girmem ayıp olur.” diye düşünüp, girmemezik yapmayın. Geldiğiniz her an içeri girebilirsiniz. İster oturun, isterseniz sanat eserlerini inceleyip gezinin. Tercih sizin!

Kalemegdan

Kalemegdan neresi?

Osmanlı döneminden kalma ismiyle dikkat çeken Kalemegdan, Belgrad’ın en önemli noktalarından sayılıyor. Şehrin merkezinde ve Knez Mihailova Caddesi’nin sonunda bulunan kale, geniş bir alana sahip. Kaledeki çoğu şey 18. yüzyılda Avusturya-Macaristan ve Türk rekonstrüksiyonlarının ürünü. Parkları, müzeleri, galerileri içerisinde bulunduran alan, turistlerin epey ilgisini çekiyor. O yüzden çok kalabalık!  Kalemegdan’daki kapılardan birinin adı Stambol Kapija yani İstanbul Kapısı.

Stambol Kapja

Adı neden Kale Meydan?

Osmanlı egemenliği döneminde konulmuş bu isim ve günümüze kadar sadece bir harf değişerek gelmiş, Kalemegdan şeklinde.

Kalemegdan

Pobednik “Victor” Anıtı

 Pobednik Victor Anıtı Blegrad

İşte anıtın bulunduğu bu tepeden Tuna ve Sava nehirlerinin birbirine kavuştuğu alanı çok net bir şekilde görebilirsiniz. Kalemegdan’ın ne tarafını gezerseniz gezin, sonunda yolunuz Pobednik Heykeli’nin etrafına düşecektir. Pobednik, Sırpça’da zafer demek, zafer kazanan kişi demektir. 1928 yılında Sırbistan’ın Balkan Savaşları’nda kazandığı savaşların anısına yapılmıştır. Pobednik, savaş ve barışı sembolize eden bir elinde kılıç, diğer elinde de güvercin tutuyor. Aslında o zaman şehrin en işlek meydanlarından Terazije Meydanı’na konulmuş. Ama heykel çıplak olduğu için Belgradlılar bu heykeli orada istememiş. Gözlerden ırak olsun diye buraya getirilmiş Pobednik heykeli. Oysa şimdi turistlerin akın ettiği Kalemegdan’da gelen geçen görüyor.

Paşa Konağı

 Paşa Konağı

Osmanlı mimarisiyle direk dikkatinizi çekecektir. Paşa Konağı denilmesinin nedeni: Belgrad’ı yöneten bir çok paşanın burada yaşamasındanmış.

Damat Ali Paşa Türbesi

Saat kulesini geçince, karşınıza “Mora Fatihi” olarak bilinen Damat Ali Paşa’nın türbesi çıkıyor. Kale içerisinde aynı zamanda meşhur Mora Fatihi olarak bilinen Damat Ali Paşa’nın da türbesi yer alıyor. Damat Ali Paşa 1716 yılında Petrovaradin muharebesinde şehit düşüyor ve ardından bu topraklara defnediliyor ve türbesi de Belgrad Kalesi’nin içerisinde yer alıyor. Kalede Mora Fatihi’nin türbesi hemen dikkat çekiyor. Osmanlı’nın en önemli devlet adamlarından birisi olan Damat Ali Paşa 5 Ağustos 1716 tarihinde Avusturya ordusuna karşı şehit düştü. Aynı türbede Damat Ali Paşa’nın yanısıra, Tepedelenli Selim Paşa ve Çeşmeli Hasan Paşa’nın da naaşları bulunmaktadır.

Clock Tower (Saat Kulesi)

  1. yüzyıldan kalma kulenin (27.5m) dar merdivenlerine çıkıp, bu simgesel yapının içine bir göz atmaya ne dersiniz? Belki Kalemegdan’ın bazı panoramik fotoğraflarını da çekersiniz?

Askeri Müze

Belgrad Kalesi’nin hendekleri arasına sıkışmış bu müze, eski Yugoslavya’nın askeri tarihinin tüm detaylarını gözler önüne seriyor. Osmanlılar tarafından inşa edilen İstanbul Kapısı’nın hemen önünden başlayan açık hava kısmında I. Dünya Savaşı’ndan kalma yüzlerce tank ve buna benzer değişik ağır silahlar görebilirsiniz.

Trg Republike

 Trg Republike ne anlama geliyor?

Cumhuriyet Meydanı’nı kendinize referans alırsanız Belgrad’ta kaybolma ihtimaliniz yoktur. Knez Mihailova’nın başlangıç noktasının yakınında yer alır. Trg Republike’yi karşınıza aldığınızda; sol köşedeki cafe restoranları geçip sağa dönerseniz Knez Mihailova’dasınız. Eğer sola dönerseniz Terazije Meydanı’na doğru ilerlersiniz.

Taksim Meydanı gibi vızır vızır kalabalıktır. Neredeyse şehirdeki bütün buluşmaların ortak noktası olarak bilinir. Göbekte atlı bir anıt göreceksiniz ki o: Prens Mihailo Obrenovic’dir. Sırbistan tarihindeki en önemli isimlerden biri. Şehrin ana caddesi Knez Mihailova da ismini bu prensden alır.

Mihailo Obrenović Anıtı

Mihailo Obrenović anıtı İtalyan heykeltıraş Enrico Pazzi eseridir ve 1882 yılında yapılmıştır. Prens Mihailo bir at üstündedir ve rivayete göre işaret parmağı ile İstanbul’u göstermektedir. Osmanlı’dan son şehirlerin alınması ile Türklerin İstanbul’a, ait oldukları yere geri dönmelerini ifade ediyormuş…

Sırbistan Ulusal Tiyatrosu

 Belgrad tiyatro binası.

Tiyatro buraya kurulan ilk bina olmuş. 1869 yılında inşa edilen tiyatrodan 19 yıl sonra ise Prens Mihailo heykeli dikilmiş. Yıllar geçtikçe, herşeyin meydan etrafında inşa edilmesi ile modern Belgrad şehrinin merkezi haline gelmiş.

Sırbistan Ulusal Müzesi

Cumhuriyet Meydanında bulunan Sırbistan Ulusal Müze’si, 1844’te yılında kuruldu. Görünümüyle nefes kesen bu yapı, Sırbistan’ın en önemli müzelerinden de biri.

Picasso ve Monet’in de aralarında bulunduğu oldukça geniş milli ve Avrupa sanat koleksiyonunun sadece bir bölümü, müzenin sanat galerisi de ziyaret edilebilir.

Terazije Meydanı

Eski Şehrin merkezi olarak kabul edilir ve tüm sokak numaraları bu noktadan başlarlar. Terazije Meydanı, Knez Mihailova Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı’nın hemen başında bulunur. Buradaki en önemli yapı ise, Alfred Hitchcock, Brad Pitt gibi pek çok ünlü ismi ağırlayan Moskva Oteli.

Moskva Otel

Moskva Otel, Belgrad

Terazije Meydanı’nda görülmesi gereken yapılardan biri de bu otel. Dışarıdan baktığınızda sizi hayran bırakacak mimarisiyle hemen Moskva’yı arkanıza alıp bir selfie patlatmanız şart! Rus imparatorluğu tarafından inşa edilen otelin dış cephesi, Yunan arketipler ile bezenmiş seramiklerden yapılmış.

Avala Tower

Belgrad’ı panoramik bir şekilde görebileceğiniz konum işte burası. 1965’te inşa edilen ve 1999’da Sırbistan’ın bombalanmasıyla yok edilen Avala Kulesi, 2010 yılında yeniden inşa edildi ve Balkanlar’daki en yüksek telekomünikasyon kulesi oldu. Belgrad’ın eteklerinde Avala Dağı’nda bulunur. 206 metre yükseklikliğiyle, Sırbistan’daki beşinci en yüksek yapıdır.

 Tasmajdan Park

Tasmajdan Parki Belgrad.

Belgrad’a iner inmez yaptığım şeylerden biri de bu parkta yürüyüş yapmak oldu. Böyle oksijeni bulmuşsun, çıkar hemen ayakkabılarını çimlerde yürü bir bakalım. Dur bakim sana bir. O yüzündeki gülücükler pek bir içten!

Uzun lafın kısası burada yeşile doyacağınız kesin. Tasmajdan, şehrin merkezinde büyük bir park. Mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer: St. Mark Kilisesi de bu parkın içinde yer alıyor.

Adı neden Taşmeydan diye soracak olursanız; Belgrad’daki taştan yapılan bütün binaların Taş Meydan’dan çıkarıldığı rivayet edilir. Takovska, Ilije Garaşanina, Beogradska caddeleri ile Kralja Aleksandra Bulvarı arasında bulunan geniş taş meydan sebebiyle bu adı almış.

Aziz Mark Klisesi

 Aziz Mark Kilisesi

Aziz Mark kilisesi günümüzde halen ibadete açık olan önemli bir Ortodoks kilisesidir. İlginç mimarisi ile de ilginizi çekeceğini düşündüğüm bu yapı merkezden sadece 5 dakika kadar uzaklıkta. Bizans mimarisine özenerek inşa edilen bu kiliseyi Tašmajdan parkını gezerken görebilirsiniz. Yakınında bulunan Sırbistan Merkez Postanesi binası, Parlemento Binası ve Cumhurbaşkanı köşkünü görmenizde fayda var.

Nikola Tesla Müzesi

 Nikola Tesla Müzesi nerede?

Kıymeti bilimeyen bir adam için açılmış bir müze. Peki kim bu adam? Efendim Nikola TESLA, Sırp-Amerikan fizikçi. Elektriğin kablosuz taşınmasını sağlamış bir kere!

Ötesi var mı? Tesla, AC sistemini, elektrik bobinini ve ilgili maddeleri icat ederek elektriğe güç verdi.

Bu adamcağız bu zamana kadar “Neler yapmış, neler icat etmiş?” diyorsanız içeride çeşitli ve epey eğlenceli demolar ile görüp deneyimleme şansını bulacaksınız. Biletinizi alıp kendiniz müzeyi dolaşabilirsiniz veya rehberli tura katılabilirsiniz. Müzede belli saatlerde İngilizce ve Sırpça rehberli turlar düzenleniyor.

Nikola Tesla Müzesi, Belgrad’ın merkezine yakın olan Krunska Caddesi üzerinde. Giriş ücreti ise 500 RSD.

Aziz Sava Tapınağı

Aziz Sava Tapinağı nerede?

Anıtsal Aziz Sava Tapınağı, Balkan bölgesinin en büyük Ortodoks klisesi ve Sırp-Bizans mimarisiyle göz kırpan bir şaheserdir. Gündüz ışığında devasa görüntüsüyle dikkatleri çekmesi yetmiyormuş gibi, gece aydınlatmasıyla Belgrad’ın en görkemli manzaralarından biri haline gelir. Aziz Sava Kilisesi polifonik çanı ile tanınır, bu sesi dinlemek için saat başlarında kiliseye yakın olmanız lazım.

Eski-Yeni Saray

 Eski-Yeni Saray

Yeni Saray, Sırbistan Ulusal Meclisi karşısında yer alır. Bu bina günümüzde Belgrad Şehir Meclisi’ne (Belgrad Belediyesi) ev sahipliği yapar. Eski Saray Sırbistan’da Akademizm mimari tarzı içinde en iyi ve en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Eski-Yeni Saray gece görünüm.

Parlamento Binası (Sırbistan Ulusal Meclisi Binası)

 Parlamanto Binası, Belgrad

Sırp Ulusal Parlamentosu, görkemli mimarisiyle, olağanüstü sanat eserlerine sahip bir kültür anıtıdır. Bu kültür anıtı, Neo-Barok mimari stiline sahiptir. 1938 ve 2006 yıllarında tamamlanan Parlamento Binası,  Yugoslavya Parlamentosu ve daha sonra Sırbistan ve Karadağ Ulusal Meclis Binası olarak kullanıldı.

Etnografya Müzesi

Belgrad’daki Etnografya Müzesi, son birkaç yüzyılda insanların Balkan bölgesinde nasıl yaşadığını ve dönemin modasına nasıl aşina olduklarını görebileceğiniz doğru bir yer. Balkanlara ait 150 binden fazla köy ve kent kültürü ögesi barındırıyor. Müzenin, Balkanlardaki yaşam biçimi hakkında yerel kıyafetler, günlük eşyalar ve mobilyalardan oluşan geniş koleksiyonunun yanı sıra, bir hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor.

Bayraklı Cami

 Bayraklı Cami nerede?

Belgrad’da bulunan ve hala ibadete açık olan tek camidir. Dorcol bölgesinde koca bir ağacın ardında yer alır. Bayraklı Camii denilmesinin nedeni de üzerinde bulunan ve İslamiyet’i simgeleyen bayraktan geliyor. Caminin yapıldığı o yıllarda, her yerden görülebilmesi için ezan vakitleri minarelere bayraklar asılırmış.  Özellikle cuma namazlarında cemaatin dışarılara kadar taştığını görebilirsiniz.

Skadarlija

 Belgrad yöresel restoranlar

Belgrad’ın bohem bölgesi. Sırp mutfağının lezzetlerini geleneksel müzikler eşliğinde tadabileceğiniz restoranlar burada.

Burası 19. yüzyılda Belgrad’ın Bohem mahallesiymiş. Yazarlar, çizerler, şairler ve sanatçıların hepsi burada vakit geçiriyor ve hatta bir çoğu burada oturuyormuş. Günümüzde de hala o atmosferini koruyor. Ama daha çok turistik artık. Özellikle kafe ve restoranlarıyla meşhur Skadarlija bölgesi kafana adı verilen restoranları ile meşhur.

Savamala

 Savamala gece hayatı.

Sava Nehri’nin doğu kıyısında yer alan dönüşüm bölgesi burası. Gece hayatının ise merkezi olarak biliniyor. Eski bir yerleşim yeri olan Savamala görünümüyle de eski olduğunu kantılıyor! Bu bölgede mural çalışmaları ve graffitileri bolca göreceksiniz.

 Savamala, Belgrad

Zemun

 Zemun Tuna Nehri kıyısı.

Zemun, Tuna Nehri kenarında kurulmuş ve güzel bir konuma sahip, ayrıca

tartışmasız Belgrad’ın en güzel semtlerinden birisi. Güneşli bir günde buraya gelip nehir kenarı boyunca kurulan yüzlerce kafe ve restoranlardan birine oturup, keyfini çıkarın.

Zemun nerede?

Sava nehri karşısına konumlandığı için muhteşem bir manzara sunuyor. Rahatlamak ve romantik mimarinin tadını çıkarmak için süper! Burada mutlaka görmeniz gereken yapılardan biri Gardos Kulesi!

 Zemun manzaralı restoranlar.

Gardos Kulesi

 Gardos Kulesi Belgrad

Zemun’daki en iyi fotoğrafı çekmek istiyor musun? Tamam doğru yer işte tam burası.

Binyıl anıtı olarakta geçer burası. 1896 yılında Macarlar tarafından şehirlerinin bininci yılı anısına dikilmiştir. 36 metre yüksekliğinde olan bu kuleden bütün Belgrad’ı çok güzel bir şekilde izleyebilirsiniz. Macarlar tarafından gücün sembolu olarak yapılmıştır. Aynı zamanda saat kulesi olarak kullanılmıştır.

Gardos Kulesi, antik ya da ortaçağ anıtlarına göre daha genç sayılır. 1896’da yılında inşa edilen Gardoş’a girmek için 250 RSD ödemeniz yeterli.

BELGRAD YEME-İÇME ÖNERİLERİ

 Sırp mutfağı

Belgrad’ın en önemli özelliklerinden biri yeme-içme kültürüdür. Belgradlılar restoran ve kafelerde zaman geçirmeyi çok seviyorlar.

Porsiyonlar büyük, lezzetli ve Türkiye’ye göre ucuz! Özellikle et yemeklerini çok uygun fiyata yiyebilme imkanınız var. 🙂

Sırbistan mutfağı, geçmişte bu bölgeyi işgal eden milletlerin yemek kültüründen etkilenmiş. Sırp mutfağı diye bir klişe yok. Buna rağmen Sırp yemeklerini, sevmeyen kişi nadir görülür. Türklerin damak zevkine de oldukça uygundur.

Osmanlılar senelerce bu topraklarda kaldığı için yemek isimlerini görünce şaşırmayın. “Aaa bu kesin çorba, bu kesin börek.” diyeceksiniz. Yemek isimlerinin tamamı neredeyse Türkçe.

Çorba – Čorba, dolma, sarma, börek – burek , güveç – guvec, salata, pilav, kebab – čevap, köfte – ćufte

Yemeklerden sonra Türk kahvesi (Turska kafa) isterseniz, size Türk kahvesi geliyor. Çay ise čaj (telaffuzu çay) olarak geçiyor ama Belgrad’da neredeyse hiç tüketilmiyor.

Domuz eti, domuz yağı gibi hassasiyetiniz varsa şehirde birçok helal restoran da mevcut.

MEKAN ÖNERİLERİ

Lorenzo Kakalamba

 Belgrad rastoranları

Belgrad’daki lüks restoran sınıfındaki Kakalamba! Belgrad’a gidecekseniz, mutlaka gitmeniz gereken bir restoran burası. Belgrad şehir merkezine, taksiyle 3-5 dakika mesafede. Yürüyerek 15 dakikada varabilirsiniz.

Farklı ve masalsı konsept bir arada! Kapısından içeri girer girmez başınızı döndüreceğine garanti veriyorum. Hatta daha kapısındayken flaşları patlatabilirsiniz.

Yemek servisinden önce, kebapçılarımızda gördüğümüz gibi sıcacık pufidik pide, yağ ve peynir ikram ediliyor. (Pideyi bizdekilerden daha çok beğendim.)☺

Ev yapımı tagliatelle, ev yapımı şarap, Diavola pizza, Capresa Salad, Grilled beefsteak benim tattığım lezzetlerdendi. Bize hizmet eden garsonun güleryüzü, esprileri de ortamla eş değerde keyifliydi.

Adres: Cvijićeva 110, Beograd 103614, Sırbistan

Comunale

 Comunale Belgrad

İşte gerçek bir İtalyan restoranı! Marinada yer alıyor. Nehir manzarası karşısında, lezzetli, keyifli bir gün batımında, yemek tercihi için doğru adres.

Özellikle lazanyası dillere destan arkadaş! Menüleri çok geniş, mutlu ayrılacağınız muhtemel. Akşamları nehir manzarası pek bir anlamlı olmasada, tercihinizi gündüz ya da gün batımına denk getirirseniz, daha keyif alacağınızı tahmin ediyorum. En azından biz akşam üstü gittiğimizde çok keyif almıştık… Biraz güneş banyosu yapmış olsak da gayet mutluyduk. J

Adres: Karađorđeva 91, Beograd 11000, Sırbistan

Smokvica

Akşamları kapısında kuyruk olan, gündüzleri ise bahçesinde adeta Alaçatı’daymış gibi hissettiren ortamı ile insanı kendisine hayran bıraktırıyor. Hoş sandalyeleri, popişimizi azıcık rahatsız etse de Smokvica’yı sevmemize engel olamadı. Kahvaltı için müthiş!

Ortaya söylediğimiz çeşitli lezzetler ile karnımızı bir güzel doyurduk. Menüsünde her şey bulabilmek mümkün ama kahvaltı için tercih edilesi bir yer olarak düşünebilirsiniz.

Belgrad yeme-içme

Adres: 11000, Kralja Petra 56, Beograd 11000, Sırbistan

Lovac

Birisi et mi dedi? Burası Av etleri ile isim yapmış bir restoran, ancak her türlü et yemeğini de bulabilirsiniz. Rezervasyonsuz gitmenizi önermem. Ufak dipnot: Mangal üzerinde servis edilen karışık ızgaranın tadı dillere destandı. Konsept ve lezzet olarak hafızamıza kazındı. Ne mi yapıyoruz? Kesinlikle gidiyoruz!

Adres: Alekse Nenadovića, Beograd 11000, Sırbistan

Mala Fabrika Ukusa

Lezzet ve hizmet işte tüm mesele bu!. Bizi o kadar iyi ağırladılar ki, bir ara “Acaba dükkanı üstümüze mi yapacaklar?’’ diye düşündük. Ortamı, iç dekarasyonu ise pek güzeldi. Hatta acaba tekrar mı gitsek diye düşündük ama yeni yerler görme tutkumuz ağır bastı! Yeri biraz ters olsa da gidin ve yemeğinizin tadını çıkartın.

Adres: Nebojšina 49, Beograd 11000, Sırbistan

Manufaktura

Belgrad’a yolunuz düşerse tahminen mutlaka uğrayacağınız bir yer. Geleneksel Balkan lezzetleri sunan, akşamları iç mekanına enteresan bır şıklık içerisinde yemeğe gelen insanları barındıran bir mekan. Gidin, gitmeyin demiyorum ama o kadar da ısrarcı olmaya gerek yok. Bir kere yer sıkıntısı var. Rezervasyonsuz yer bulabilmeniz için benim kadar şanslı olmanız gerekiyor. Çok beğendiğimi söyleyemem. Fiyat performans ve yemeklerin porsiyonu konusunda bizi pek mutlu etmedi.

Belli bir saatten sonra ise içerisi club havasına bürünüyor. İşte o zaman tıklım tıklım! İçeriye girme şansınız hiç yok.

Adres:Kralja Petra 13, Beograd 11000, Sırbistan

Jazz Basta

Evet burası benim Belgrad’da ki favori mekanım. Konakladığım evin sahibi tarafından altı çizile çizile tavsiye edilmişti ve koşa koşa gittiğim ilk yerlerden biri oldu.

Gündüz ve akşam olmak üzere iki farklı konsepti var. Gündüzleri harika bahçesinde çalan hoş müzikleri ile içeceklerinizi yudumlayacağınız bir ortamda vaktin nasıl geçtiğinin farkına varamayacaksınız. Kokteyleri İNANILMAZ GÜZEL! Ginger mojito, Caipirinha ve Margarita’sı bir harika dostum!

Akşamları ise bahçe kısmından ziyade içeri geçip, canlı müzik eşliğinde eğlenmek şarttır! Bu mekanın olayı asıl akşam! İnsanlar kendi hallerinde dans ediyor, müziğe eşlik ediyor ve söylenen parçalar ise enfes! Buralar hep 80-90’lar bebeğim! Lütfen gidin! Söz çok eğleneceksiniz! Aaaa bu arada gidin ama aç gitmeyin çünkü yemek seçenekleri yok atıştırmalık bazı şeyler sunabiliyorlar.

Adres: Male stepenice, Beograd 11000, Sırbistan

The Black Turtle

 Belgrad mekanlar

Buranın bir kaç şubesi var bir kere onu söyleyelim ama benim size adresini vereceğim yer en güzel manzaraya sahip olan ve en keyifli yeri! Benim kaldığım evin mahallesinde yer alır kendileri o yüzden daha da bir kanım ısınmıştı!

Eee o kadar övdüm ama bir kötü yanı var o da yer bulma hadisesi. İşte bu konu da biraz sabırlı olacaksınız. Özellikle gün batımında yerler karaborsa. Eğer alkol kullanıyorsanız biraları harika! Klasik biraları güzel olmakla birlikte, çeşitli meyveli biraları mevcut. Limonlu, çilekli , yaban mersinli gibi biraları var. Özellikle Yaban mersinli birasını şiddetle öneririm. Benim bu zamana kadar denediğim biralar arasında en iyi 3’ü zorlar! Özellikle bira severseniz mutlaka ama mutlaka deneyin. Eğer denemezseniz yakanıza yapışırım çok net!

Adres: Kosančićev venac 30, Beograd 11000, Sırbistan

Prohibicija Pre Club

Bir diğer biralarıya övünen mekanımız da Savamala bölgesinde yer alan Prohibicija. Sava Nehri’nin doğu kıyısında yer alan bu dönüşüm bölgesi, gece hayatı aktivitesinin merkezi olarak biliniyor.

Burası gece hayatının en hareketli yaşandığı bölgesi olduğundan geç saatlerde giderseniz yer bulma sorunu olabilir. Bira tutkunuysanız mutlaka uğrayıp deneyin derim. Benden söylemesi.

Adres: Karađorđeva 36, Beograd 11000, Sırbistan

Samo Pivo

Uçağımıza bir kaç saat kaldığından dolayı acele etmekten burayı bir türlü bulamadık.

Bu zamana kadar bulamadığım tek mekan olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı. O kadar içimde kaldı ki o meşhur biralarından içemediğim için… Neyse sizin bulacağınıza eminim. Biz zamanın talihsizliğine uğradık ne yazık ki.

Adres: Balkanska 13, Beograd 11000, Sırbistan

Cynep Market Deli

Yani Supermarket Deli, Ortamı, konumu, yemekleri ve kokteyleri son derece güzel. Özellikle geç saatlerde yer bulmanız biraz zor. Etrafında pek çok güzel yeri barındıran nezih bir semtte yer alıyor.

Adres:Topličin venac 19-21, Belgrade 11000, Sırbistan

Café Amelie

 Belgrad kafeleri

Cynep Market Deli’nin tam çaprazında olan daha rahat salaş bir mekan. Yemek menüsü mevcut değil en azından biz gittiğimizde öyleydi. Kahvelerini ve kokteylerini beğendik.

Adres:Topličin venac 6, Beograd, Sırbistan

Blaznavac

Evet gene çok övülen ancak benim hiç beğenmediğim bir yer oldu burası. Son derece kalabalık, bahçesi keyifli gibi gözüksede rahatsız oturma alanları ile soğumama neden oldu. İçerisinden hiç bahsetmeyeceğim bile. Hizmet ise ne yazık ki mutlu etmedi. Hemen bir şeyler içip uzaklaştık.

Üzgünüm Blaznavac eminim bu düşüncelerim karşısında epey üzülmüşsündür ama popüler olman seni sevmem için bir neden değil. Seni 2 hayırla uğuruyoruz! Belki siz  daha boş anını yakalarsanız diye adresi bırakıyorum önünden geçerseniz bir bakarsınız.

Adres: 18 11000, Kneginje Ljubice, Beograd 11000, Sırbistan

Leila records

Hem plak satın alabileceğiniz, hem de harika müzikler ile nefis kokteyler tadabileceğiniz alkol menüsü çok geniş olan bir mekan. Atıştırmalık tapasları da var ancak yemek menüleri bulunmuyor.

Adres: Gospodar-Jevremova 6, Beograd 11000, Sırbistan

Lemon Chili

 Lemon Chili Belgrad

Zemun’a yürüyerek giden bir çılgın ben değilimdir diye düşünüyorum. Güneşin altında giderken bu nefis yerle karşılaştık. Gördüğümüzde o kadar sevimli duruyordu ki girmeden yapamadık. Bir şeyler içmek için mola verdiğimiz nehir üzerinde kurulan bot kafe. Aşırı sevimli iç dekora sahip huzurlu bir yerdi. Eğer siz de benim gibi yürüyerek buralardan geçiyorsanız mutlaka uğrayın. Harika soluklanma yeri!

Adres: Zemunski Kej bb (Hotel Jugoslavija’nın önünde)

Crna Ovca

 Belgrad dondurma.

Buraların en meşhur dondurmacısı. Aklınıza gelemeyecek her şeyin dondurmasını yapmışlar. Susamlı dondurma nedir? Biri bana açıklasın.J Hee ben denemedim ama denediklerim pek lezzetliydi.

Mutlaka gidin biz çok sevdik dondurmalarını. Ama aklınızda olsun her gün farklı çeşit çıkartıyorlar. Ertesi gün giderseniz aynısından bulamayabilirsiniz.

Adres: Kralja Petra 58, Beograd 11000, Sırbistan

Koffein

Efendim buraların en iyi kahvecilerinden diyorlar ama kanmayın jahgjadghj. Hizmet kötü kahve sıradan fiyat yüksek. Gene de ben yazayım belki siz benim göremediğim bir şeyi görürsünüz. Hadi o zaman üstünde çok durmadan asıl tavsiye edeceğim kahveciyi yazıyorum.

Adres: Cara Dušana 65, Beograd 11000, Sırbistan

Przionica D59

Oh Belgrad’da da favori kahvecimi bulduğum için mutluyum! 3.dalga kahvecilerde Belgrad’ın birincisi. Efendim burası aynı zamanda Belgrad’da benim en sevdiğim semtlerden birisi olan Dorcol bölgesinde. İlk önce sanayide kahve içiyor gibi hissetsenizde ortam rahat ve cool.

Adamlar özene bezene kahveleri yapıyor, tavsiyelerine uyun derim. Biz çok sevdik, çok lezzetliydi! Eğer kahve düşkünüyseniz gitmezseniz çok kızarım ona göre!

Adres: Dobračina 59, Beograd 11000, Sırbistan

Kafeterija

Przionica kadar olmasada buranın da kahvesi ve ortamı keyifli. Özellikle Knez Mihailova civarında gidebileceğiniz iyi kahvecilerden. Dışarısıda güzel ama biz içerisini daha keyifli bulmuştuk.

Adres: 16, Kralja Petra, Beograd, Sırbistan

KC Grad

Burası kültür merkezi. Alternatif bir atmosfer. Turistik olmayan, güzel zaman geçireceğiniz bir yer. Ayrıca belirli zamanlar çeşitli konserler, sanat etkinlikleri gerçekleşmekte. İlginizi çekiyor ise linki veriyorum göz atarsınız. KC Grad

Bahçesinin ortamı pek keyifli. Hani lokal mekanlar deriz ya, işte burası lokalin dibi. J

Adres: Braće Krsmanović 4, Beograd 11000, Sırbistan

Red Bread

Günün her saati için nefis doyurucu sandviçlerinin olduğunu belirteyim. Menü oldukça geniş. Fiyat performans olarak kesinikle super! Özellikle kahvaltı için tercih edilebilir.

Meşhur Belgrad Fırınları

Belgrad'ın meşhur fırınları.

Khleb & Kifle, Trpković Bakery, Toma. Evet bunları birbirinden ayırmayı doğru bulmadım. Bu 3 fırından da nefis hamurişi lezzetlerini tadabilirsiniz. Hem uygun hem çok lezzetli hepsi. Buralaradn bir şeyler alıp, Kalemegdan’a koşarak giderseniz harika bir kahvaltı yapabilirsiniz benden söylemesi!

Bu 3 Fırın hem hemen her yerde karşınıza çıkabilir ayrı ayrı adres vermiyorum aklınızda olsun.


Keyfigüzergah Kimdir?

Haftanın 6 günü, sabah 6 da uyanıp işe giden bir editör, boş vakitlerinde bol bol yazıp çizen, seyahat programı yapan, yakaladığı fırsatlarla gezmeyi ihmal etmeyen, kendini keşfetmeye adamış, hayatı seven seyahat severim. ‘Keyfiguzergah’ olarak yola çıktım. Seyahat günlüğü tutuyor, gezdiğimi, gördüğümü seyahat severlerle paylaşıyorum.

Özlem Küçüközcan, namıdiğer Keyfigüzergah, İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı, Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olup haber sektörünün önde gelen isimlerinde haber müdürü olarak çalıştı. Şimdi seyahat yazarlığı, sosyal medya yönetimi, çeşitli dijital platformlarda içerik üretimi, yazarlık yapıyor.

7 Comments

Bir yanıt yazın