Cunda & Ayvalık Gezisi

İki Günlük Hafta Sonu Kaçamağı: Cunda & Ayvalık Gezisi

İki gün keyifle gezebileceğin bir yerler mi arıyorsun? Hem kafa dinleyip hem de kendine güzel bir hafta sonu armağan etmek istersen bizim önerimiz Cunda & Ayvalık rotasından yana. Ayvalık’sız Cunda, Cunda’sız Ayvalık düşünülemez. Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi taş evleri, denizi, güneşi ve doğası içini ısıtacak cinsten. Lezzetli mezeleri, zeytinyağı, peyniri, deniz ürünleri ve meşhur Ayvalık tostu da bu tatilin gurme cilası olacak. 

Tabii rotamız sadece bunlarla sınırlı değil. İstersen daha fazla meraklandırmadan hafta sonu kaçamağını renkledirecek duraklara geçiş yapalım. Bu duraklara geçmeden önce “Ayvalık – Cunda nerede?” diye merak ediyorsan da başlangıcımızı buradan yapalım. 

Cunda & Ayvalık Nerede?

Ayvalık, Balıkesir’e bağlı bir ilçe. Cunda da Ayvalık’ın güzel bir adası. Cunda’nın diğer adı Alibey Adası. Haritalarda Alibey Adası olarak görürsen şaşırma diye baştan söyleyelim. Çanakkale, Midilli Adası ve İzmir de bu durakların komşuları arasında yer alıyor. 

Cunda & Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

İki günlük tatil planlıyorsan vaktini yollara harcamak yerine gezip göreceğin yerlere harca deriz. Cunda ve Ayvalık’a ulaşmanın en kolay yolu Edremit-Balıkesir’e ucuz bir uçak bileti almaktan geçiyor. Edremit‘te havalimanına indikten sonra araç kiralayabilir ya da havalimanından Ayvalık’a transfer seçeneklerini değerlendirebilirsin. Sefer saatlerini kontrol etmek ve bilet satın alabilmek için Balıkesir Toplu Taşıma sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Edremit-Balıkesir Uçak Bileti Ara

Cunda & Ayvalık Gezisi Ne Zaman Yapılır?

Cunda & Ayvalık Gezisi Ne Zaman Yapılır?

Cunda ve Ayvalık gezisi için yaz mevsimini beklemene gerek yok. Burası her mevsim başka güzel. Hafta sonu kaçamak yapmak istediğin zaman değerlendirebileceğin bir durak diyebiliriz. Yoğun dönemlere denk gelmek istemiyorsan bayramlardan ve yaz sezonundan uzak tarihlere bakabilirsin. İlkbahar ve sonbahar aylarını değerlendirirsen çok daha keyifli bir seyahat olacağını söyleyebiliriz. 

İki Günde Cunda & Ayvalık’ta Gezilecek Yerler 

Ayvalık’ın 22 tane irili ufaklı adası bulunuyor. Yerleşim olan tek adası ise Cunda. “İki günüm var, nasıl değerlendirmeliyim?” diye düşünüyorsan bir günü Cunda Adası’na, bir günü de Ayvalık’a ayırabilirsin. Havaalanında indikten sonra konaklayacağın yerden gezmeye başlayabilirsin. Biz ilk olarak Ayvalık’tan başlamak istedik. Haydi gel, biraz Ayvalık’ı keşfedelim. 

Lacivert Bir Güzellik: Sabahtan Akşama Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık'ta gezilecek yerler

Ayvalık’ta gezilecek yerler hayli fazla. Biz Ayvalık’ı sabah gezmeye başladığını düşünelim. Sen de buna göre bir seyahat planı kurgulayabilirsin. 

Ayvalık’ta İlk Durak: Tadımlık Değil Doyumluk 

Ayvalık tostu

Sabah uyandığında güzel bir Ayvalık tostu ile güne başlamak kulağa nasıl geliyor? Meşhur Ayvalık tostu deneyimini orijinal Ayvalık tostu olarak güncelleyelim önce. Orijinal Ayvalık tostunun üç ana malzemesi varmış. Bu muhteşem üçlü ise tulum peyniri (tercihen Bergama), kasap sucuk ve domatesten oluşuyor. Tabii bu lezzetinin diğer bir unsuru da ekmeğinde saklı. Buranın tostu meşhur olduğu için elbette sadece tost yapılan bir çarşısı da var. Damak tadına uyar mı uymaz mı bilemeyiz, ama mutlaka denemen gerektiğini söyleyebiliriz.

Ayvalık Tostçular Çarşısı’na gittiğinde orijinal tarifi kullanan Aşkın Tost Evi’ne ya da Sürçam Tost Evi’ne uğrayabilirsin. Çarşıdaki tostçular sıra sıra zaten. Saymadığımız yerler arasında sadece nakit geçen dükkanlar da olabilir, bilgin olsun. Sahilde yemek istersen de Ayvalıkgücü Çay Bahçesi’ne gidebilirsin. Sabah lacivert güzellikteki deniz çarşaf gibiyken tostunun yanına ince belli bardakta bir çay söylersen gününü güzel başlatabilirsin. 

Denizin Çarşaf Gibi Olma Hadisesi: Mavi Bayraklı Plajlara Doğru

Ayvalık'ta denize girilecek yerler

 Tostunu yediysen ve mevsim denize girebileceğin bir zamandaysa artık vakit maviliklere uzanma vaktidir! Sabah erkenden gidip “Deniz çarşaf gibiydi!” geyiğini yapmak istersen Ayvalık bunun için çok uygun bir yapıya sahip; poyraz da çıkmazsa tüm gün çarşaf. Ekim ayının ortalarına kadar Ayvalık’ta denize girebiliyorsun. Yani ziyaretini yaptığın tarih mayıs ve ekim ayları arasındaysa deniz için şansın var demektir. Tabii genel olarak buraların suyu soğuk oluyor. 

Ayvalıkta 19 tane mavi bayraklı plaj var (2023). Biz de bu mavi bayraklı plajların arasından Badavut Plajı’nı mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz. Burayı ön plana çıkaran iki özelliği var: Yumuşacık bir kum ve tertemiz bir deniz. Ayvalık merkeze yürüme mesafesinde değil, 10 km uzaklıkta bulunuyor. Ancak dolmuşlarla ulaşım mümkün. Yakınındaki marketlerden yiyecek ve içeceğini alıp plaja geçebilirsin. Plajda bir de özel işletme bulunuyor. Dilersen buranın imkanlarından da faydalanabilirsin. Diğer mavi bayraklı plajlar için Balıkesir Mavi Bayraklı Plajlar web sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Ayvalık’ı Keşif Turu: Sokaklar, Tarihi Duraklar ve Eşsiz Manzaralar

Ayvalık keşif turu

Ayvalık’ı keşfetmek istersen merkezden başlayabilirsin. Zaten Ayvalık’ın dar sokaklardan geçerken gördüğün taş evler aklını başından alıverecek. Yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip bu tarihi evler; pembe renkli sarımsak taşı, tuğla, demir, kurşun ve kereste kullanılarak yapılmış. Sade görünümlü zarif evler, sarmaşıklar ve renk renk saksı çiçeklerinin gölgesinde tüm güzellikleriyle seni selamlayacak. 

Sokaklarda dolaşırken Saatli Cami’ye rastlayacaksın. Burası esasen Rumlar tarafından inşa edilen eski bir kilise, mübadele sonrasında ise camiye dönüşmüş. Ardından hemen yakınındaki Ayvalık’ın en eski kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi’ne gitmeni öneriyoruz. Cunda’da da bu isimli bir kilise daha var. Yaygın bir kilise ismi kullanımı diyebiliriz. İçerisi hayli etkileyici ve MüzeKart ile ziyaret edilebiliyor. 

Macaron Mahallesi’ne mutlaka uğramanı öneriyoruz. “Beş para etmez” eşyaları sattığını iddia eden seyyar satıcı burada her an karşına çıkabilir. İlginç bir pazarlama yöntemi kullandığını söyleyebiliriz. Farklı zamanlarda yaşamış kişilerin hayatına dokunacak objelerle burada karşılaşabilirsin. Bu mahallede her yer renk içinde. Kıyafetler, boncuklar, evler, dükkanlar… Bol bol fotoğraf çekip Instagram’ını şenlendirebilirsin. 

Bundan sonrası Şeytan Sofrası’na doğru gün batımına çıkar sevgili gezginler. Şahit olabileceğiniz en güzel gün batımlarından birini burada deneyimleyebilirsiniz. Şeytan Sofrası’nı çok kalabalık görürseniz hemen yanındaki Tavşan Kulakları Tepesi’ne geçebilirsiniz. 

Ayvalık’ta Yemek Konusu: Şen Kahkahalı Sofraların Mucizesi Lezzetli Yemekler

Ayvalık'ta yemek yenilecek yerler

Ayvalık’ın her yeri bambaşka güzel lezzetlere karşı kapısını sonuna kadar açmış, “Gel, gör damağını şenlendir.” diyor. “Ayvalık’ta güzel yemek nerede yenir?” diye düşünürsen de önerilerimizi aşağıda sıraladık:

  • İki Kişilik Restoran: Evet, gerçekten iki kişilik.
  • Macaron Muhallebicisi: Okunuşu makaron değil, macoron; uyaralım. Üstüne de bademli bir muhallebi söyleyelim.
  • Ayvalık Şehir Kulübü Yörük Mehmet’in Yeri: Ot mücverinde bir dünya markası.
  • Kök Tadım Mutfağı: Yerel üreticiden alınıp tazecik yapılan yemekler yiyebilirsin. 
  • Şeytanın Kahvesi: Koruk suyunun adresi. Dükkanın her yerinden başka bir hikaye çıkıyor. Haziran-kasım ayları arasında koruk suyunu burada bulabilirsin. İmran Pastanesi de koruk suyunun dondurmasını yapıyor, başka yerde bulamazsın.

Bonus: Ayvalık’ta Tüplü Dalış

Ayvalık'ta tüplü dalış

 Türkiye’nin en güzel dalış yapılacak noktalarından birinin Ayvalık olduğunu biliyor muydun? Dalış yapmak cazip geliyorsa bu seçeneği mutlaka değerlendirmeni öneriyoruz. Suyun altı tam bir renk cümbüşü. Melina Adası, Güneş Adası, İlyosta Adası gibi duraklarda renkli balıklar -özellikle sarı renkliler- her yerde. Eğer dalış konusunda yıldızın varsa mercanları, deniz yıldızlarını, hatta deniz tavşanını bile görebilirsin. 

Tarihi Dokuyu Keşfet: Sabahtan Akşama Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda'da gezilecek yerler

Ayvalık’taki gezme işlerimizi bitirdikten sonra Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçip Cunda’ya doğru yola çıkabiliriz. Tarihi evlerden restore edilmiş butik otelleri, tertemiz havası, mezeleri, lezzetli sofralara büyülü dokunuşu olan Girit zeytinyağlıları ile eşsiz bir nokta.  

Cunda Adası’nda gezilecek yerler konusunu daha önce incelemiştik. Cunda Adası Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsin. Burada detaylara ağırlıklı olarak yer verdiğimiz için şimdi 1 günlük liste ile devam edelim istedik. Sen buradan istediğini seçip doyasıya gezebilirsin, gününü nasıl değerlendirmek istersen. Malum Cunda’da bu keyif sana ait. 

Cunda’da 1 Gün Geçirmek: Gezdik, Yedik, İçtik, Doyduk

Cunda'da yapılacak şeyler

Cunda’da konaklama önerisi olarak sezonda gidip sessiz sakin konaklama yerleri ararsan adanın tepelerini tercih etmeni tavsiye ederek bu listeye başlayalım. 

  • Sabah kahveni Cunda denilince akıllara gelen ilk nokta olan Taş Kahve’de içerek güne başlayabilirsin. 
  • Ayvalık’ta tostunu yedin, peki ya Cunda? Burada da Dedenin Yeri’ni tercih edebilirsin. 1972’den bu yana tost yapan bir dükkan. Orijinal tarife bağlı kalarak yapıyorlar.
  • Patriça Plajı ve Çataltepe Plajı’nı daha önce rehberimizde önermiştik. Kayalıklardan tertemiz bir denize girmek istersen de Ortunç Koyu’nu tercih edebilirsin. Adanın tek mavi bayraklısı burası. Sığ bir deniz ararsan da Duba Plajı senin için uygun diyebiliriz. 
  • Günü batırma zamanı geldiyse başlayalım. Rahmi Koç Müzesi – Taksiyarhis Kilisesi, Aşıklar Tepesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ile Ayışığı Manastırı’nı daha önce rehberimizde önermiştik. Buralar adanın üst taraflarında bulunuyor. Seyir terası niyetine Aşıklar (Patriça) Tepesi’ne çıkabilirsin. Bu tepe Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın içinde bulunduğu yel değirmeniyle biliniyor. Evet, yel değirmeninin içinde kitaplık var 🙂
  • Cunda sokaklarının tadı gündüz de gece de bambaşka. Özellikle sezon zamanı gündüz saatlerinde sakin olan o sokaklar, havanın kararmasıyla birlikte seslerin birbirine karıştığı ve eğlencenin yükseldiği bir yere dönüşüyor. İster restoranlarda oturup yemek ye, ister sahilde dondurma yiyerek dolaş. Adanın verdiği keyfi kimse elinden alamaz!

Cunda Sokakları

  • Biraz da lezzet dersek Karadeniz Pastanesi burada karşımıza çıkıyor. Bademli keşkülünü ısrarlı bir şekilde tavsiye ediyoruz. 
  • Meze konusunda 100 çeşitten fazla ürünü olan Bay Nihat’ı değerlendirebilirsin diyoruz.
  • Öğle yemeği için güzel bir seçenek olan Ayna’ya istediğin saat uğrayıp lezzetli yemeklerinden yiyebilirsin.

“2 gün bana yetmedi, uzatıyorum bu tatili.” diyorsan bonus olarak Küçükköy’e gitmeni öneriyoruz. Eski adıyla Yeniçarohori olan küçük bir sanat köyü. Gittiğinde gördüklerine şaşıracaksın. 

Ayvalık ve Cunda’da dolu dolu 2 gün geçirebileceğin önerilerimizin sonuna geldik, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Eskişehir Gezi Rehberi: Hafta Sonu – Günübirlik Eskişehir Gezisi başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın