Aile Büyükleriyle Seyahat Etme İpuçları

Güzel anılar biriktirmek, sevilen dostları görmek, yeni yerler keşfetmek… Seyahat, yaş fark etmeksizin herkese iyi gelen bir terapi yöntemi gibi. Özellikle uzun zamandır yeni yerler görmeyip kendini farklı keşiflere kapatan aile büyüklerinin kendilerini daha iyi hissetmelerine yönelik güzel bir fırsat bile diyebiliriz. 

Yaş almak kimseyi yeni maceralar yaşamaktan alıkoymamalı. Yaşın ilerlemesi bazı seyahat zorluklarına yol açsa da aile büyükleriyle seyahat etmek, onların yaşam kalitelerini artırmanın ve günlük rutinlerinden sıyrılmalarını sağlamanın muhteşem bir yolu. Bu nedenle yaşlı yetişkinlerle seyahat etmek biraz zor olsa da bazı ipuçlarını takip ederek keyifli bir seyahatın kapılarını aralamak mümkün.

Bayramlarda el öpmeye gitmenin yanı sıra seyahat ihtiyaçlarında da onların yanında olarak unutulmaz anıların hafızalara kazınacağına emin gibiyiz. Bu kez seyahat planını yaparken aile büyüklerini de dahil etmek istiyorsan senin için bir sürü ipucu hazırladık. Seyahatin için gereken ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun.

Haydi, bir gezi planlarken ve maceraya giden yolda her şeyin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesine yardımcı olmak için aile büyükleriyle seyahat etme ipuçlarını takip et. Sana da keyifli bir seyahat anısı kalsın. 

Seyahate Çıkmadan Önce Birlikte Doktora Danış

seyahate çıkmadan önce doktora danış

Çeşitli rahatsızlıkları bulunan anne, baba ya da aile büyüğünle beraber tatile çıkmadan önce ilk yapman gereken, bu seyahatin mümkün olup olmadığından emin olmak için birlikte doktora gitmek. Hastalıkları, aşı durumu ve kullandıkları ilaçlar konusunda net bilgin olursa hazırlıklı da olursun. Ayrıca doktorlar yaş almış yakınların için yolculuk boyunca özel ihtiyaçlarına zihinsel olarak hazırlanmana ve seni nelerin beklediğini anlamana da yardımcı olabilir. 

İlaçları ve İlaçlarla İlgili Tüm Bilgileri Yanında Taşı

İlaçları ve İlaçlarla İlgili Tüm Bilgileri Yanında Taşı

Seyahate çıkacağın aile büyüklerinin doktorlarından kullandıkları ilaçların reçetelerini mutlaka iste. Aynı zamanda ilaçları ne zaman almaları gerektiğini, almaları gereken dozu ve bu ilacı neden kullandıklarına dair doktorun imzaladığı bir belge de mutlaka bulunsun. İhtiyaçları olduğu anda kolayca ulaşıp kullanabilmeleri önemli. Bu yüzden ilaçları el çantasında ve mutlaka orijinal kutularında bulundur. 

Acil Durumlara Hazırlıklı Ol

Acil Durumlara Hazırlıklı Ol

Yaşlı yakının sağlık sigortası bilgileri, pasaportu ve acil iletişim bilgileri dahil gerekli tüm belgelerin yanında olduğundan emin ol. Gideceğiniz yerdeki en yakın hastanenin bilgilerini ve uygunluğunu da araştırabilirsin. Ayrıca acil durumda iletişime geçilecek kişilerin bir listesinin ve tıbbi geçmişlerinin kolayca erişilebilmesi iyi bir fikir olabilir. Yanında antiseptik kremler, ağrı kesiciler ve bandajların bulunduğu küçük bir ilk yardım çantası taşıyabilirsin. 

Valiz Hazırlarken Hafif ve Kolay Taşınabilir Olmasına Dikkat Et

Kolay ve hafif valiz yap

Hafif bir valiz hazırlamaya özen göstermeni öneririz. Tekerlekli ve taşıması kolay bir valiz tercih edebilirsin. Gideceğiniz yerin hava durumuna göre eşyalar seçebilirsin. Yağmurluk, şapka ve güneş kremi gibi eşyaları mutlaka bulundurman gerekir. Yolculuk sırasında ihtiyaç duyabileceği hafif bir battaniye, seyahat yastığı ve uyku bandı gibi şeyleri kabine alacağın çantanın içerisinde taşıyabilirsin. Diyeti olan varsa buna uygun besleyici şeyleri de aynı şekilde el çantanda taşımanı öneririz.

Konaklama Seçimi Yaparken İhtiyaçlara Uygunluğunu Kontrol Et

ihtiyaçlara uygun konaklama seç

Erişebilirliği kolay olan otelleri tercih edebilirsin. Asansör ve tekerlekli sandalye gibi gereksinimleri karşılayabilen, kaymaz paspaslar ve duşta tutunma çubukları yer alan oteller işine yarayacaktır. Merkeze yakın, ulaşım ihtiyacını kolaylaştıracak yerlere de göz atabilirsin. Yola çıkacağın ebeveynin eğer ev konforu arıyorsa kiralık evlere de göz atabilirsin. Uygun konaklama yerini seçmek hem senin hem de birlikte seyahat ettiğin yaşlı kişinin konforunu büyük ölçüde artırıp birlikte keyifli zaman geçirmenizi sağlayabilir.

Önemli Belgeleri El Altında Bulundur

Önemli Belgeleri El Altında Bulundur

 

Yanında taşıyacağın tüm belgelerin kopyalarını da bulundur. Herhangi bir kaybolma durumunda kopyalarını kullanarak işlerini kolaylaştırabilirsin. Yolculuk bu, belli olmaz. Pasaport, kimlik, seyahat sigortası bilgileri, reçete gibi önemli belgelerini de mutlaka çantanda taşı. Görevliler sorduğu zaman kolaylıkla erişebileceğin bir noktada olursa sen de telaş yapmamış olursun.

Ulaşım İçin Önceden Plan Yap

Ulaşım İçin Önceden Plan Yap

Daha rahat bir yolculuk için ekstra diz mesafesi bulunan koltukları tercih edebilirsin. Havalimanına gittiğinde kapılara ulaşmak için fazla yürümek gerekebilir. Bu yolculuğun aile büyüğünü yormaması için tekerlekli sandalye hizmetlerinden faydalanabilirsin. Havalimanında tekerlekli sandalye hizmeti almak için check-in kontuarına başvurarak hizmet alabilirsin. Sonrasında araçla yola devam edecekseniz yolculuğun uzunluğu ve tuvalet molaları veya dinlenme süreleri için gerekli olası duraklamaları göz önünde bulundur. 

Ayrıca tekerlekli sandalye, tıbbi oksijen gereksinimi, alerji, diyabet, ilaç tedavisi gibi konular için Yardım Gereksinimi Olan Misafirler sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsin. 

Enfeksiyona ve Susuz Kalmamaya Dikkat Et

Enfeksiyona ve susuz kalmamaya dikkat et

Özellikle kalabalık bir uçakta, trende veya otobüste vakit geçirdikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın. İmkanınız yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Dokunulacak yerleri el dezenfektanı ile temizleyebilirsin. Yaşlıların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bu tarz önlemler önemli.  Özellikle uçakla seyahat ederken aile büyüklerinin bol su içtiğinden emin ol, tabii sen de mutlaka iç. Uçak kabinlerinin içindeki hava kuru olduğu için yanına mutlaka şişe su al. Bol bol su içerek bu yolculuğu sorunsuz atlatabilirsiniz. 

Bu yolculuk olan gerekenler; biraz sabır, biraz cesaret. Sonrası su gibi akıp gidecek ve geriye güzel anılar kalacak. 

Bu önerimizle yazımızın sonuna geldik. Okumaya devam etmek istersen “Çocukla Yurt Dışına Seyahat Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın