• Ana Sayfa
  • Genel
  • Gezerken Para Kazanmanın Yolları: Hem Gezip Hem Para Kazanmak Mümkün mü?

Gezerken Para Kazanmanın Yolları: Hem Gezip Hem Para Kazanmak Mümkün mü?

Gezerken para kazanmanın yolları bir tane değil, birçok… Yani evet, hem gezip hem para kazanmak mümkün! Cevabı verdiğimize göre içeriği kapatabiliriz. Ya da konuyu iyice açıp “Dünya turunda nasıl para kazanılır?” veya “Seyahat ederken nasıl para kazanılır?” gibi sorulara yanıt verebiliriz. Biz ikinci şıkkı seçiyoruz.

“Yaptığım sponsor anlaşması sayesinde seyahat bütçemi karşılayacak kadar para kazandım.” Bu cümle, hayatta nadiren karşına çıkar, belki hiç çıkmaz. Gezi konusunda çok popüler bir isim değilsen, çok ekstrem şeyler yapmıyorsan (mesela Beary Grylls) veya halihazırda bir proje ile seyahate çıkmıyorsan bütçeni kendin oluşturman gerekecek. Bunun için en iyi yol, gezerken para kazanabileceğin işlere yoğunlaşmak. Yolculuğun için ihtiyacın olan ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun.

Gezerek Yaşamak Mümkün mü?

Gezerek yaşamak mümkün mü

Gezerek yaşamak, aslında çok eski zamanlardan beri birçok insanın kullandığı bir yöntem. Kişisel aracına çeşitli mallar yükleyip başka şehirlere giden pazarlamacılar, gezerek yaşayan insanlara sadece bir örnek. Seyyar satıcıları düşün mesela… Özellikle gezerek satış yapanlar tüm gün şehri turluyor. Gemilerde çalışmak da bir tür gezerek yaşamak biçimi. Yani gezerek yaşamak, mümkün. 

Peki, ana konunun seyahat etmek olduğu meslekler hakkında ne konuşabiliriz? Öncelikle böyle bir iş kolu yok. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sponsorlar tarafından bütçelenen profesyonel bir gezgin değilsen sadece seyahat ederek para kazanman zor. İhtiyacın olan şey, seyahat etmeyi başka bir şeyle birleştirmek. 

Gezerek yaşamak için öncelikle bütçe yönetimi konusunda kendini geliştirmelisin. Kalacak yer, yeme-içme ve ulaşım masraflarını iyi yönetebilmek, gezerek yaşamanın ilk kuralı. 

Gezerek Para Kazanan Meslekler

gezerek para kazanan meslekler

Yeni deneyimlerin ve yeni hikayelerin peşinden gidiyorsan seyahat edebileceğin bir işte çalışmak, hayallerinden biri olmalı. 

Tur Rehberliği

tur rehberliği

Gittiğin yerler konusunda araştırma yapmayı ve bunları insanlarla paylaşmayı seviyorsan tur rehberliğini düşünebilirsin. Tabii bunun için yabancı dilin mükemmel olmalı! Günümüzde birçok turizm şirketi hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok tur rehberi görevlendiriyor. Gezerken para kazanmanın yolları için tur rehberliği kesinlikle iyi bir seçenek. 

Gemilerde Çalışmak

gemide çalışmak

Değişik ülkeleri görmeyi düşünüyorsan ve deniz seni tutmuyorsa gemilerde çalışmak bir seçenek olabilir. Özellikle yatlarda çalışmak oldukça keyifli görünüyor. Bunun için yapman gereken, gerekli eğitimleri tamamlamak. 

Uçuş Görevlisi

ucuş görevlisi

Uçuş görevlileri de günümüzün gezerek para kazanan çalışanlarından. Hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok yeri bu meslek sayesinde görebilirsin. “Uçuş görevlileri ne iş yaparlar?” diye merak ediyorsan Pegasus Kariyer sayfasına göz atabilirsin. 

Dışişleri Personeli

dışişleri personeli

Dışişlerinde görevli memur olmak da birçok yere seyahat etmeyi sağlayan mesleklerden biri. Tabii ki uzun ve meşakkatli bir eğitime bağlı olarak… 

Sokak Sanatçılığı

Sokak sanatçılığı

Sanatçılar her zaman yeni deneyimlerin peşinden giderler. Sokak sanatçıları da yeni yerlerin! Gezerken para kazanmanın yolları arasında en eğlenceli seçeneklerden biri olan sokak sanatçılığı, yeteneklerin doğrultusunda para kazanmanı sağlıyor. Örneğin sokak müzisyenliği yaparak şehirleri gezebilirsin. Fotoğrafçılık, jonglörlük ve karikatüristlik de gezerek yaparak para kazanabileceğin meslekler arasında. 

Mevsimlik İşler

mevsimlik işler

Mevsimlik işler, ekstra elemana ihtiyaç duyulan çiftlik, tarım ve ormancılık işlerini kapsar. Örneğin fındık ya da çay toplamak, bir tür mevsimlik iştir. Bu tür işler sayesinde yeni yerler keşfederken para kazanmak mümkün. Üstelik işin uzmanı olmana gerek yok. Ülkemizde organik çiftliklerin sayısı da artarken mevsimlik ve yarı zamanlı elemana olan talep de artıyor. İlgili internet sitelerinde ve sosyal platformlarda ilanları inceleyerek bu tür işlere başvurabilirsin. 

Freelance İşler

freelance işler

Freelance işler, yeteneğin ve uzmanlığın doğrultusunda kişi ve kurumların sana dönemlik işler sağlamasına deniyor. Örneğin bir web tasarımı uzmanısın diyelim. Freelance iş ilanlarından proje bazlı web tasarımı işleri alarak herhangi bir kuruma bağlı kalmadan para kazanabilirsin. Bu da sana istediğin zaman istediğin yerde olma özgürlüğü sağlar. Gezerken para kazanmanın yolları konusunda freelance işler, bu hayat tarzını tercih edenlerin en çok kullandığı yöntemler arasında. 

Web tasarımı, sosyal medya uzmanlığı, tasarımcılık, metin yazarlığı, ses mühendisliği, prodüksiyon ve danışmanlık, freelance iş ilanlarının en yoğun görüldüğü dallar arasında. Freelance işlerin bel kemiğini günümüzde dijital medya oluşturuyor diyebiliriz yani. Bu tür alanlarda uzmanlaşırsan sadece bir bilgisayar ile gezerken para kazanabilirsin. Tabii ki alanında tanınan ve güvenilen biri olman, bu işin olmazsa olmazı. 

Dijital Göçebelik

Dijital göçebelik

Uzmanlığının olduğu alanda şirket açarak ya da herhangi bir şirkette remote çalışırken (tabii şirketinden de onay alıp) dijital göçebelik vizelerine başvurabilirsin. Dijital göçebelikte sabit bir gelirinin olması şartı bulunuyor. Turist vizesiyle gittiğin ülkelerde 90 gün kalabiliyorsan Dijital Göçebe Vizesi ile gittiğin ülkenin şartlarına göre daha uzun süre kalman mümkün. Eğer dijital göçebe olarak para kazanmaya başlarsan farklı ülkeleri ve şehirleri kolayca keşfedebilirsin. 

Stok Fotoğrafçılığı

stok fotoğrafçılığı

Seyahat ederken çarpıcı manzaraları, canlı kültürleri ve eşsiz anları yakalama fırsatına sahip olacaksın. Fotoğrafçılık konusunda yeteneğin varsa bir fotoğraf makinesi alıp lensini gelir kaynağına dönüştürebilirsin. Fotoğraflarını iStock, Shutterstock, Adobe Stock, Getty Images gibi platformlara hazır görsel olarak yüklersen herhangi bir kullanıcı satın aldığında ya da lisansını ödediğinde para kazanabilirsin.

Gezerken Para Kazanmanın Yolları: İnternetten Para Kazanma

Gezerken para kazanmanın yolları

İnternetten para kazanmak günümüzün en popüler aramalarından. Peki, ne kadar mümkün? Bu şekilde para kazanmak isteyenlerin en çok yöneldiği meslekler, broker ve influencer’lık. Broker’lar, internet borsalarında komisyonculuk yaparak para kazanabiliyor. Influencer’lar ise markalar ile çalışıyor. Görevleri, iletişim kurdukları topluluklar için bir yönlendirici olmak. Örneğin yeterince Youtube abonesi olan bir Youtuber makyaj uzmanı, reklamını yaptığı kozmetik ürünü üzerinden para kazanabiliyor. 

Bu tür meslek dalları, yoğun mesai gerektirdiğinden hayatının merkezine seyahati koymak isteyen insanlar için uygun olmayabilir. Kümeyi biraz daraltırsak örneğin seyahat konusunda bir influencer olmayı tercih edersek (bir gezi bloggerı olmak gibi) o zaman bu mesleği de gezerken para kazanmanın yolları listesine dahil edebiliriz. 

Seyahat Blogundan Para Kazanmak? 

seyahat blogundan para kazanmak

Bloglardan para kazanmanın iki yolu var. Marka sponsorluğu ya da reklam gelirleri. İlk yöntem, bizi influencer’lığa götürüyor. Mesela daha önceden hazırladığımız bir içerikten örnek verelim. Bu içerikteki gezgin anneler, influencer tanımına bir örnek. Kimisi yılın belirli dönemleri için seyahatler planladıktan sonra keşfettikleri yerleri toplulukları ile paylaşıyor. Kimisi ise seyahati bir hayat tarzına çevirmiş. Detaylı bilgi istersen “Çocukları ile Gezgin Anneler” başlıklı yazıya göz atabilirsin.

Gezerken para kazanmanın yolları konusunda bize en sabit geliri kazandıracak şey ise reklam gelirleri. Dijital dünyada en yaygın olarak kullanılan sistem, Adsense. Aslında çok geniş bir konu; ama basitçe anlatmamız gerekirse şöyle: Blog sayfanın bir kısmını Google reklamlarına ayırarak tıklanma başına para kazanabiliyorsun. Sistemin dinamikleri ise biraz komplike. Bu şekilde para kazanmak istiyorsan öncelikle yoğun trafik alan bir blog ya da web sayfası hazırlaman gerekiyor. Bu süreç, birçok uzmanlığı içerisinde barındırıyor. Başarılı ve dikkat çeken bir blog hazırlamak konusunda önceden konuşmuştuk. Aşağıya linkini bırakıyoruz. 

İyi Bir Gezi Bloggerı Olmak İçin Sahip Olman Gerekenler

Görüldüğü üzere gezerken para kazanmanın yolları günümüzde en çok dijital medyayı çözümlemekten geçiyor. Yani bu alanda kendini ne kadar geliştirirsen hayallerine ulaşmaya o kadar yaklaşacaksın. 

Gezerken para kazanmanın yolları üzerine konuştuk. Şimdi de gezgin olmak ile ilgili okuma yapmak istersen “Gezgin Olmak Hakkında Her Şey” başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

4 Comments

  • onur

    4 Ocak 2019 at 18:48

    Pegasusun sen yeterki uçmak iste sloganını ilk duyduğumda etkilenmiştim gerek pegasusun ekonomik uçak biletleri sayesinde gerek kendi kamp imkanlarım sayesinde gereksede devlet memuru olduğumdan dolayı yeşil pasaportum sayesinde yurt içinde ve yurtdışında sürekli geziyorum ve fotoğraf çekiyorum türkiyede ayak basmadığım son 24 il kalmış durumda dünyada 18 ülkeye gitmiş bulunmaktayım bu gezilerimi önerilerimi sizin blogunuzda paylaşmak istiyorum insanların sıkılmadan okuyacaklarına eminim. iletişime geçerseniz cevabınızı iletirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
  • Huseyin Yavaş

    8 Ocak 2019 at 03:48

    Uzun zamandır bu kadar detaylı ve faydalı bir rehber okumamıştım… Cidden çok iyi işler çıkarıyorsunuz, sizi seviyoruz :))

    Yanıtla

Bir yanıt yazın