Prag’ı Tek Başına Keşfetme Rehberi

Tek başına gezmek kesinlikle çok karizmatik. Tabii tek başına seyahat planı yapmakta yeniysen kafanda bazı soru işaretleri olabilir. Sıkılmak, güvenlik sıkıntısı çekmek, kaybolmak gibi. Emin ol ki yalnız seyahate çıkan herkes en az senin kadar bu konular üzerinde düşünüyor. Fakat bunları hiç düşünmeden sırt çantanı kaptığın gibi gidebileceğin bir şehir var: Prag!

Bu özgürlük dolu seyahati mükemmel geçirmeni istiyoruz. O zaman gel, Prag’ı tek başına keşfetmeden önce yapabileceklerine ve dikkat etmen gereken konulara bir göz atalım. Sonra da Prag gezisi önerilerimize geçelim. 

Önce Uçak Biletlerini Ayarla

Uçak bileti ayarla

Tek başına tatil yaparken bütçeni sarsmadan hareket etmek isteyebilirsin. Bunun için planına ucuz Prag uçak biletlerini araştırmakla başla. Pegasus uçak bileti kampanyaları, seyahat mutluluğunu ikiye katlanacak. 

Prag Uçak Bileti Ara

Erkenden Otel Rezervasyonu Yap

otel rezervasyonu

Çek Cumhuriyeti’nde euro kullanmıyor. Burada geçerli olan para birimi Çek Korunası. Prag’ın çok ucuz bir şehir olduğunu söyleyemeyiz, ama “En azından euro değil.” diyerek içini ferahlatabilirsin. Erken otel rezervasyonu işini aksatmazsan daha kente gitmeden seyahat telaşının yarısını atlatmış olacaksın.

Rahatla, Güvenli Bir Şehirdesin

Güvenli şehir Prag

Tek başına olduğun için önce güvenliği dert ediyor olabilirsin. Fakat Prag, Avrupa’nın en rahat ve güvenli şehirlerinden biri. Suç oranı oldukça düşük. Bu bilgi kaygını büyük ölçüde azaltmaya yetecektir. Tabii bunun hiçbir zaman hiçbir yerde %100 garantisi olmadığı için sen yine de hırsızlık olayları için her ihtimale karşı tedbirini al.

Nerede Kalacaksın?

Prag'da konaklama

Prag’da konaklamak için kötü bir bölge yok! Yani emniyet bakımından köşe bucak kaçman gereken bir semt olduğunu belirtemeyeceğiz. Ancak olay bu değil. Tek başına seyahat ettiğin için önce içini rahatlatmak istedik. Tabii Prag’ın ulaşımı çok gelişmiş olsa da Prag’da gezilmesi gereken yerlere uzak olan bölgeler var. Buralar genelde merkezden uzak, hatta sıkıcı bölgeler. Yani akşam acıktığında kapalı kapılarıyla karşılaşacağın restoranların bulunduğu, 19.00’dan sonra açık market bulamayacağın bölgeler.

Bu nedenle Prag’ın merkezi bölgelerini seçmende fayda var. Tarihi bölgelere çok yakın Mala Strana, merkezin bir kısmı olan Old Town ve diğer merkezi kısım New Town, Prag’ın en canlı bölgeleri. Buralarda olmasa bile bu merkezlere yakın yerleri tercih etmen akıllıca olacak.

Tek Başına Prag’da Neler Yapabilirsin?

Prag'da tek başına neler yapabilirsin

Prag bohemliği ile bilinen fakat içten içe sana hareketli tatil imkanı sunan bir şehir. Bu nedenle içine kapanmayacağın aktivitelerle bu şehirde tek başına da eğlenebilir, seyahat arkadaşları edinebilirsin. Tabii ki Astronomik Saat, Prag Kalesi, Kafka Müzesi gibi yerlere gideceksin. Bunlar dışında neler yapabileceğine bir bakalım:

  • Eski şehir bölgesinde bulunan fotoğraflık sokaklarda yürüyüşler yapabilirsin. Oradaki kahvecilerde, eskici dükkanlarında vakit geçirebilirsin.
  • Lennon duvarına uğrayarak bir grafiti harikasına şahit olabilir, sadece burada fotoğraf çektiren insanları izleyerek bile eğlenebilirsin. Gelmişken sen de rengarenk duvarın önünde poz verme maharetlerini gösterebilirsin.
  • Eğer mevsim yazsa Vltava Nehri kenarında demir atmış gemilerde manzara eşliğinde canlı müzik programları hatta zaman zaman partiler düzenleniyor. Bu eğlencelerden birini katılabilirsin.
  • New Town’dan Old Town’a Charles Köprüsü aracılığı ile geçeceksin. Meydana gelirken ara sokaklarda bulunan tatlıcıları atlama. Kendine mutlaka trdelnik ısmarla. Daha geleneksel Çek tatlıları denemek için de yerel fırınları gezebilirsin. Haşhaşlı veya meyve reçelli kolache tatlısının mutlaka tadına bakmalısın.

Prag'da tek başına yapılacaklar

  • Çeklerin özel yemeği dana gulaş. Gulaşın yanında da knedliky isimli patatesten yapılan bir ekmek veriyorlar. Bu iki lezzeti mutlaka tatmanı öneriyoruz.
  • Hediyelik eşya işini Old Town’da halledebilirsin. Havelské tržiště, çok sayıda hediyelik eşya dükkanı olan bir yer. Burada farklı magnet ve hediyelik eşya seçenekleri bulabilirsin. Daha özel bir şeyler almak istersen müzelerin hediyelik eşya bölümlerine göz gezdirmeni öneriyoruz. 
  • Prag Ulusal Müzesi, Prag ve Bohemya tarihini derinlemesine gözlemleyebileceğin bir müze. Yarım gününü buraya ayırabilirsin. 
  • İlginç bir şeyler görmek istiyorsan zamanında Tim Burton’a bile ilham olmuş Karel Zeman Müzesi’ne ve Prag Kalesi’nin içinde bulunan Oyuncak Müzesi’ne gidebilirsin.
  • Prag’ın en meşhur eğlence kulüplerinden Lucerna, hafta sonu kendini 80’ler ve 90’lar temalı gece kulübüne dönüştürüyor. Orada nostaljinin keyfini çıkarabilirsin. Sosyalleşmek için bundan daha iyi bir fırsat olamaz.
  • Prag Eski Şehir Meydanı’na zaten gideceksin. Çünkü orada seni büyüleyecek bir Astronomik Saat ve hemen önünde mükemmel kahveciler bekliyor olacak. Yine bu meydanda bulunan ve Kafka’nın izlerini taşıyan Kafka Bookshop’a mutlaka uğramalısın.
  • Vltava Nehri’nin kenarında yürüyerek köprü manzaralarını izleyebilirsin. Dilersen bir kafede bu manzara eşliğinde küçük bir mola da verebilirsin.  
  • Bahar aylarında gidiyorsan Petrin Tepesi’ne mutlaka çık. Çiçek açmış ağaçlarla tam bir bahar havası yakalayan bu noktada şehri kuşbakışı görme fırsatı bulacaksın. 
  • Ve yalnız seyahatçiler için mükemmel bir yalnızlıktan kurtulma fikrimiz var. Arnavut kaldırımlı sokaklar ve gizli ara yollarla dolu şehir, onu yürüyerek keşfetmen için sana yalvarır. Bunu bir grupla yapmak çok eğlenceli olabilir. Sandeman şirketi ücretsiz yürüyüş turları sunuyor. Bu imkandan sen de yararlanabilirsin. Bedava yürüyüş planı sana çok aydınlatıcı gelmediyse Viator gibi büyük şirketlerle ücretli otobüs turları için rezervasyon yaptırabilirsin.

Prag Seyahatinde Dikkat Etmen Gerekenler

  • En dikkat etmen gereken konu, döviz bozdurma meselesi diyebiliriz. Çünkü dışarıdan baktığında uygun diyebileceğin döviz büroları, gizli bir ücret kesintisi yaparak canını sıkabilir. Bu yüzden parayı bozduracağın zaman mutlaka yazılı olarak son tutarı yazması konusunda teyit istemelisin. 
  • Tramvay kullanırken herhangi bir turnike olmadığını göreceksin. Bu durum “ücretsiz” algısı yaratmasın. Biletini makinelerden alıp otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarına bindiğin zaman içerideki sarı küçük makineye okutman gerekiyor. PID Lítačka uygulamasından bilet alırsan da uygulama üzerinden yolculuğunu başlatabilirsin. Kontrole denk gelirsen yüklü bir ceza ödememek için bunu atlama deriz.
  • Her kafede wifi bulamayabilirsin. Yurt dışı tarifeleri de belini bükebilir. Ülkeye vardığın zaman Tesco gibi marketlerden ihtiyaçlarını karşılayan tarifeleri olan uygun fiyatlı bir hat edinebilirsin. e-Sim kullanmak da daha avantajlı gelebilir.
  • Evet, Çekya’nın dili Çekçe; ama çoğunlukla İngilizce konuşabiliyorlar. Kafede ve müzede zorlanmazsın. Halktan birine soru sorarsan zorlanma ihtimalin olabilir. “İyi günler”, “Teşekkür ederim” gibi kelimeleri öğrenirsen esnafla tatlı bir iletişim kurabilirsin. Yalnız seyahat ederken güler bir yüz görmek sana iyi gelecektir. Mesela dükkana ahoj (ahoy şeklinde okunur) diyerek girebilirsin. Merhaba anlamına gelen bu kelimeyi hoşça kal gibi de kullanıyorlar. Dobrý den ise iyi günler anlamına geliyor. Děkuji de teşekkürler. 
  • Ulaşım için toplu taşımaları ya da yürümeyi tercih et. “Gece geç bir saatte ne yapacağım?” dersen sokaktan taksi çevirmek yerine Uber veya Bolt uygulamalarını kullanmanı öneririz. Hem ödemeyi çok kolay yaparsın hem de kandırılma ihtimalini ortadan kaldırırsın.
  • Sık sık yürümeni önerdik. Bu sebepten ayaklarını rahat ettirebileceğin ayakkabı tercihleri yapmanı da söylemek isteriz. 

Önerilerimizin sonuna geldik. Okumaya devam etmek istersen “Bir Bilet, İki Şehir: Prag ve Berlin Gezisi” başlıklı yazımıza geçebilirsin.  

E hadi sana pěknou dovolenou yani iyi tatiller!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...