İçindekiler
- Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- Ayakkabılarını Bağla, Bavulunu Hazırla: Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?
- Gürcistan’a Nasıl Gidilir? Ucuz Bilet İçin Püf Noktaları
- En İyi Oteller ve Gürcistan’da Ucuza Konaklama
- Gürcistan Mutfağı: Bizden Biri Gibi
- Gürcistan’da Görülmesi Gereken Noktalar
- Gürcistan’da Ulaşım: Aman Dikkat!
Gürcistan, adı duyulduğu andan itibaren bavulların hazırlanmaya başlandığı ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve Rusya ile komşu olan Gürcistan; sahilleri ile yaz turizmi, dünyanın en çetin yamaçlarını içinde barındıran dağları ile kayak deneyimi ve tarihsel mirası ile kültür turizmi açısından cazip ülkeler arasında.
Gürcistan’ın en büyük şehirleri, Tiflis ve Batum. Her iki şehir, tarihi yapıları ile gezginleri kendine çekiyor. Neredeyse her köşede denk gelebileceğin tarihi kiliseler ve bazilikalar, ülkenin zengin kültürünü yansıtan yapılar arasında. MÖ 12. yüzyıla dayanan tarihi ile ülke, eski yerlerde bulunmayı sevenlerin tercih ettiği rotalardan biri konumunda. Ülkenin kıyı şeridi daha çok ılık ve yağışlı bir yapıya sahip. Gürcistan kıyı kesimi, bu özellikleriyle Türkiye’nin Doğu Karedeniz bölgesini andırıyor. Kafkas Dağlarına yakın olan bölgelerdeyse kışlar soğuk, yazlar ise kurak geçiyor.
Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulamayan ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a gitmek için yanında kimliğinin bulunması yeterli. Ancak kimliğin veriliş tarihinden itibaren 10 yılı aşmamış olması gerekiyor.
- Pasaportla gidecek olan kişilerin ise dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında Güney Osetya ve Abhazya’ya giriş ve çıkışlar geliyor. Pasaportunda Gürcistan’ın tanımadığı bölgeler olan Güney Osetya ya da Abhazya’ya giriş ya da çıkış mührü bulunan kişiler, para ve/veya hapis cezası ile karşılaşabiliyor.
- Gürcistan para birimi olan Lari’nin güncel kurunu takip etmek bir hayli zor. Bu nedenle “1 TL kaç Lari?” ya da “1 Lari kaç TL?” sorularının cevabı için Coinmill’in dönüştürücüsünü kullanmak yararlı olur.
- Gürcistan güvenlik konusunda Doğu Avrupa’da yer alan ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Ülkede cezalar çok yüksek olduğu için burada suç oranı oldukça düşük.
- Türk mutfağı ile Gürcü mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Ancak bize tanıdık gelen bazı yiyeceklerin içerisine pişirilmeden önce alkol katılabiliyor. Alkol konusunda hassasiyeti olanların, yemeklerin yapılış şeklini sorması gerekiyor.
- Gürcistan’da İngilizce bilenlerin oranı bir hayli az, ama Türk turistlerin sık sık gittiği Batum ve Tiflis gibi bölgelerde, iletişim kurulabilecek düzeyde Türkçe konuşan insanlar bulunuyor. Bunun dışında Azerbaycan Türkleri de bölgede hatırı sayılır bir nüfusa sahip.
- Gürcüler diğer alfabelere benzemeyen, büyük-küçük harf ayrımı bulunmayan özel bir alfabe kullanıyor. Latin harfi ile yazılmış tabelalar bulman ise çok özel yerler dışında imkansız. Bu nedenle yanına küçük Türkçe-Gürcüce sözlüklerden alman faydalı olabilir.
Ayakkabılarını Bağla, Bavulunu Hazırla: Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?
Gürcistan’ın farklı bölgelerinde değişik iklim özellikleri görülüyor. Bu nedenle ülkede yılın her dönemi seyahat için elverişli bir bölge bulunuyor. Kültür turizmi için gideceksen ziyaret etmen gereken ilk yer Tiflis. Ülkenin en canlı bölgelerinden Tiflis, kışları soğuk olsa bile gelişmiş olanaklarıyla zorluk çekmeyeceğin bir bölge. Ancak Batum ve Tiflis dışında kalan şehirlere kış aylarında gitmek pek mantıklı değil. Çünkü hem hava sıcakları oldukça düşük hem de gezilecek-görülecek yerler bir hayli uzak olduğu için ulaşım sorunu yaşanıyor. Kafkas Dağlarına yakın bölgelerde yer alan kayak merkezleri de kış sporları tatili yapmak isteyenlerin merkezi. Son olarak Türk gezginlerin genellikle nisan, mayıs ve haziran aylarını tercih ettiğini belirtelim.
Gürcistan’a Nasıl Gidilir? Ucuz Bilet İçin Püf Noktaları
Gürcistan ucuz uçak bileti almak istiyorsan Pegasus üzerinden ucuz Tiflis uçak bileti seçeneklerine ulaşabilirsin. Ayrıca ucuz Gürcistan uçak bileti fiyatlarına ulaşmak için birkaç küçük ipucu var:
- Türkiye’de hatırı sayılır bir Gürcü nüfusu yaşıyor ve Noel gibi dönemlerde birçoğu ülkesine dönüyor. Bu dönemlerde Gürcistan uçak bileti fiyatları yükselebiliyor.
- Gürcistan’a kolayca ve ekonomik bir seyahat için Pegasus’un kampanyalı uçuşlarını takip etmende fayda var.
- Gürcistan uçak biletlerinde erken rezervasyon yapabilirsin.
En İyi Oteller ve Gürcistan’da Ucuza Konaklama
“Gürcistan’da nerede kalınır?” sorusunun cevabını bulmak oldukça kolay. Türk öğrenciler genellikle kalabalık gruplar halinde Gürcistan seyahatlerine çıkıyor ve ranza tipi yatakların bulunduğu hostelleri tercih ediyor. Gürcistan’ın çok turist çeken bölgeleri olan Tiflis ve Batum’da otel sayısı oldukça fazla. Hosteller kadar ucuz olmasa bile oldukça makul seçenekler var ve birçoğu sabah kahvaltısı da sunuyor. Öne çıkan bazı oteller şöyle:
- Hotel Imaginarium: Tiflis’in tam olarak merkezinde yer alıyor. Tiflis’i ortadan ikiye bölen Kura Nehri’nin kıyısında yer alan otelden çıktığın zaman şehir merkezine, Özgürlük Meydanı’na ya da Tiflis Hayvanat Bahçesi’ne yürüyerek ulaşabilirsin.
- New Tiflis Hotel: Tiflis’in Eski Kent olarak adlandırılan kısmında yer alan otel, Gürcü mimarisi ile modern mimariyi birleştiren eşsiz bir görünüme sahip. Şehrin önemli merkezlerine yürüyerek ulaşılabilmesine olanak sağlayan otel, harika bir şehir manzarası ve kahvaltı hizmeti sunuyor. Not: New Tiflis Hotel, evcil hayvan kabul etmiyor.
- Gallery Palace: Tiflis’in en büyük otelleri arasında yer alan Gallery Palace, geniş terası ile eşsiz bir şehir manzarası sunuyor. Otel; fitness merkezi, restoran ve havalimanı servisi gibi hizmetler de sunuyor.
Gürcistan Mutfağı: Bizden Biri Gibi
Coğrafyamızın yakın olması nedeniyle Gürcü mutfağı ile Türk mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Hamur işi konusunda Gürcü mutfağı gerçekten başarılı ve genellikle Anadolu’da oldukça yaygın olan tandırlar kullanılıyor. Uzun yıllar Sovyetler Birliği’nin parçası olarak kaldığı için Rus kültürünün de mutfak üzerinde etkileri olduğu görülüyor. “Gürcistan’da ne yenir?” sorusu kafanı kurcalıyor olabilir. Bu nedenle birkaç yemekten bahsedelim ve yabancılık çekmenin önüne geçelim.
- Churchkhela: Gördüğün zaman biraz garip gelebilir, ama Türkiye’de yaygın olarak tüketilen cevizli sucuğun tıpatıp aynısı. Renk olarak biraz daha açık olsa bile tat olarak daha çok Doğu Karadeniz yöresinde yapılan cevizli sucuklara benziyor.
- Hinkal: Mantı ve türevleri neredeyse tüm Doğu Avrupa’da ve Asya’da yapılıyor. Hinkal ise Gürcülerin mantıya verdikleri isim. Kayseri mantısından farkı ise oldukça büyük olması, ama yine sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.
- Harço Çorbası: Kafkasya ve çorba denildiği zaman ilk olarak akla Rusların borşu geliyor. Gürcüler ise harço denilen çok daha farklı bir tarife sahip. Ana malzeme olarak pirinç ve et kullanılan çorbanın içerisinde domates ve çeşitli yeşil sebzeler bulunuyor.
- Haçapuri: Aslında bir çeşit pide denebilir. Hamur hazırlandıktan sonra üzerine peynir ekleniyor ve fırında pişiriliyor. Peynir eridiği zaman tereyağı ve yumurta ekleniyor. Karadeniz’de sıkça yapılan pidelere benzeyen haçapuri, gazoz ile tüketiliyor.
Gürcistan’da Görülmesi Gereken Noktalar
Milattan öncelere dayanan tarihi ile Gürcistan oldukça büyük bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Gürcistan’da görülmesi gereken yerlerin önemli bir kısmıysa Tiflis ve çevresinde yer alıyor. Gürcistan’da görmen gereken belli başlı noktalar şöyle:
Tiflis Metrosu: Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis, oldukça eski bir metro sistemine sahip. Sovyetler Birliği’nin dördüncü metrosu olan bu yeraltı ağı, tipik Sovyet metro hatlarını andırıyor. Oldukça derin ve süslü olan metro ile ilgili en önemli detay ise yürüyen merdivenler. 1960’lı yıllarda inşa edilen istasyonlardan yeryüzüne tek merdivenle inilip çıkılıyor ve bu nedenle merdivenler korkutucu derecede dik.
Kura Nehri: Tiflis’i bir uçtan diğer uca kat eden nehir, şehri ikiye ayırıyor ve tarihi köprüler ile şehir birbirine bağlanıyor. Köprülerin üzerinde geleneksel kıyafetleri ile fotoğraf çektiren yeni evli çitler ile karşılaşman mümkün.
Meidan Baazar: Meidan aslında bizim dilimize de yer eden meydan sözcüğü ile eş anlamlı ve baazar da tahmin edebileceğin gibi çarşı-pazar anlamına geliyor. Tiflis’in merkezinde yer alan Meidan Baazar, tarihi mimarisi ve kemerli yapısıyla ilgi çekiyor. Çarşı içerisinde çoğunlukla hediyelik eşyalar satılıyor.
Barış Köprüsü: Kura Nehri üzerinde yer alan köprü, eski ve yeni Tiflis’i birbirine bağlıyor. 2000’li yıllarda yapılan ve modern bir görünüme sahip olan köprü, kuş yuvasına benzeyen tavan tasarımı ile ilgiyi üzerine topluyor.
Gabriadze Tiyatrosu: Mutlaka fotoğraf çektirmen gereken yerlerin başında geliyor. Kukla tiyatrosu olan yapının yanında, merkeze adını veren Revaz Gabriadze’nin tasarladığı özel bir saat kulesi bulunuyor. Her an yıkılacakmış gibi görünen yapının önünde neredeyse tüm turistler hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Sülfür Hamamları: Türk hamamlarına benzeyen yapıları ve sülfürlü suları ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Metehki Kilisesi: Tiflis’in en önemli yapılarından biri olan kilisenin tarihi, 13. yüzyıla kadar gidiyor. Kilise hem şehre hakim bir konumda hem de nehir kenarında yer alması nedeniyle oldukça güzel bir manzaraya sahip.
Gürcistan’da Ulaşım: Aman Dikkat!
Gürcistan’da taksimetre kullanılmıyor, ama yine de polisin sıkı denetimi nedeniyle taksiciler turistlerden çok yüksek ücretler talep edemiyor. Taksiye binmeden önce kesinlikle fiyatı konuşman gerekiyor. Tiflis Havalimanı’na ulaştıktan sonra otobüs ile şehre ulaşılabilirsin. Tabii Pegasus ile Tiflis’e ulaştıktan sonra ise araç kiralama imkanın da var. Yurt dışında araç kiralama ile ilgili prosedürü merak ediyorsan yazımıza bakabilirsin.
One Comment
italyan mobilyalar
28 Haziran 2018 at 21:25Pegasus ile uçmak ayrıcalıktır. Teşekkürler Pegasus ailesi.