Gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Gezi Rehberi: Komşumuz Gürcistan Hakkında Bilgiler

Gürcistan, adı duyulduğu andan itibaren bavulların hazırlanmaya başlandığı ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve Rusya ile komşu olan Gürcistan; sahilleri ile yaz turizmi, dünyanın en çetin yamaçlarını içinde barındıran dağları ile kayak deneyimi ve tarihsel mirası ile kültür turizmi açısından cazip ülkeler arasında.

Tiflis şehir manzarası

Gürcistan’ın en büyük şehirleri, Tiflis ve Batum. Her iki şehir, tarihi yapıları ile gezginleri kendine çekiyor. Neredeyse her köşede denk gelebileceğin tarihi kiliseler ve bazilikalar, ülkenin zengin kültürünü yansıtan yapılar arasında. MÖ 12. yüzyıla dayanan tarihi ile ülke, eski yerlerde bulunmayı sevenlerin tercih ettiği rotalardan biri konumunda. Ülkenin kıyı şeridi daha çok ılık ve yağışlı bir yapıya sahip. Gürcistan kıyı kesimi, bu özellikleriyle Türkiye’nin Doğu Karedeniz bölgesini andırıyor. Kafkas Dağlarına yakın olan bölgelerdeyse kışlar soğuk, yazlar ise kurak geçiyor.

Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulamayan ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a gitmek için yanında kimliğinin (yeni çipli kimlik kartı) bulunması yeterli.
  • Daha önce 90 gün olan Gürcistan’da vizesiz kalış süresi 1 yıla çıkarıldı, aklında olsun.
  • Yanında 30.000 Lari veya üzerinde Türk lirası/döviz bulundurman halinde Gürcistan gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak beyan etmen gerekiyor. Yoksa paraya el konuluyor, bilgin olsun.
  • Pasaportla gidecek olan kişilerin ise dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında Güney Osetya ve Abhazya’ya giriş ve çıkışlar geliyor. Pasaportunda Gürcistan’ın tanımadığı bölgeler olan Güney Osetya ya da Abhazya’ya giriş ya da çıkış mührü bulunan kişiler, para ve/veya hapis cezası ile karşılaşabiliyor.
  • Gürcistan para birimi olan Lari’nin güncel kurunu takip etmek bir hayli zor. Bu nedenle “1 TL kaç Lari?” ya da “1 Lari kaç TL?” sorularının cevabı için Coinmill’in dönüştürücüsünü kullanmak yararlı olur.
  • Gürcistan güvenlik konusunda Doğu Avrupa’da yer alan ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Ülkede cezalar çok yüksek olduğu için burada suç oranı oldukça düşük.
  • Türk mutfağı ile Gürcü mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Ancak bize tanıdık gelen bazı yiyeceklerin içerisine pişirilmeden önce alkol katılabiliyor. Alkol konusunda hassasiyeti olanların, yemeklerin yapılış şeklini sorması gerekiyor.
  • Gürcistan’da İngilizce bilenlerin oranı bir hayli az, ama Türk turistlerin sık sık gittiği Batum ve Tiflis gibi bölgelerde, iletişim kurulabilecek düzeyde Türkçe konuşan insanlar bulunuyor. Bunun dışında Azerbaycan Türkleri de bölgede hatırı sayılır bir nüfusa sahip.
  • Gürcüler diğer alfabelere benzemeyen, büyük-küçük harf ayrımı bulunmayan özel bir alfabe kullanıyor. Latin harfi ile yazılmış tabelalar bulman ise çok özel yerler dışında imkansız. Bu nedenle yanına küçük Türkçe-Gürcüce sözlüklerden alman faydalı olabilir. Google Lens’i de bu iş için kullanabilirsin.

Ayakkabılarını Bağla, Bavulunu Hazırla: Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?

Gürcistan’ın farklı bölgelerinde değişik iklim özellikleri görülüyor. Bu nedenle ülkede yılın her dönemi seyahat için elverişli bir bölge bulunuyor. Kültür turizmi için gideceksen ziyaret etmen gereken ilk yer Tiflis. Ülkenin en canlı bölgelerinden Tiflis, kışları soğuk olsa bile gelişmiş olanaklarıyla zorluk çekmeyeceğin bir bölge. Ancak Batum ve Tiflis dışında kalan şehirlere kış aylarında gitmek pek mantıklı değil. Çünkü hem hava sıcakları oldukça düşük hem de gezilecek-görülecek yerler bir hayli uzak olduğu için ulaşım sorunu yaşanıyor. Kafkas Dağlarına yakın bölgelerde yer alan kayak merkezleri de kış sporları tatili yapmak isteyenlerin merkezi. Son olarak Türk gezginlerin genellikle nisan, mayıs ve haziran aylarını tercih ettiğini belirtelim.

Gürcistan’a Nasıl Gidilir?: Ucuz Bilet İçin Püf Noktaları

Gürcistan'a nasıl gidilir?

Gürcistan ucuz uçak bileti almak istiyorsan Pegasus üzerinden ucuz Tiflis uçak bileti ve ucuz Batum uçak bileti seçeneklerini değerlendirebilirsin. Ayrıca ucuz Gürcistan uçak bileti fiyatlarına ulaşmak için birkaç küçük ipucu var:

  • Türkiye’de hatırı sayılır bir Gürcü nüfusu yaşıyor ve Noel gibi dönemlerde birçoğu ülkesine dönüyor. Bu dönemlerde Gürcistan uçak bileti fiyatları yükselebiliyor.
  • Gürcistan’a kolayca ve ekonomik bir seyahat için Pegasus’un kampanyalı uçuşlarını takip etmende fayda var.
  • Gürcistan uçak biletlerinde erken rezervasyon yapabilirsin.

En İyi Oteller ve Gürcistan’da Ucuza Konaklama

“Gürcistan’da nerede kalınır?” sorusunun cevabını bulmak oldukça kolay. Türk öğrenciler genellikle kalabalık gruplar halinde Gürcistan seyahatlerine çıkıyor ve ranza tipi yatakların bulunduğu hostelleri tercih ediyor. Gürcistan’ın çok turist çeken bölgeleri olan Tiflis ve Batum’da otel sayısı oldukça fazla. Hosteller kadar ucuz olmasa bile oldukça makul seçenekler var ve birçoğu sabah kahvaltısı da sunuyor. Öne çıkan bazı oteller şöyle:

  • Hotel Imaginarium: Tiflis’in tam olarak merkezinde yer alıyor. Tiflis’i ortadan ikiye bölen Kura Nehri’nin kıyısında yer alan otelden çıktığın zaman şehir merkezine, Özgürlük Meydanı’na ya da Tiflis Hayvanat Bahçesi’ne yürüyerek ulaşabilirsin.
  • New Tiflis Hotel: Tiflis’in Eski Kent olarak adlandırılan kısmında yer alan otel, Gürcü mimarisi ile modern mimariyi birleştiren eşsiz bir görünüme sahip. Şehrin önemli merkezlerine yürüyerek ulaşılabilmesine olanak sağlayan otel, harika bir şehir manzarası ve kahvaltı hizmeti sunuyor. Not: New Tiflis Hotel, evcil hayvan kabul etmiyor.
  • Gallery Palace: Tiflis’in en büyük otelleri arasında yer alan Gallery Palace, geniş terası ile eşsiz bir şehir manzarası sunuyor. Otel; fitness merkezi, restoran ve havalimanı servisi gibi hizmetler de sunuyor.
  • Fabrika Hostel: Tiflis’in hem kültür-sanat noktası hem de konaklama için güzel bir alternatif sunan mekan Fabrika, şehir merkezinde yer alıyor. Paylaşımlı odalarının haricinde özel oda da bulabileceğin bu konaklama mekanı 7/24 canlı ve renkli.
  • Guest House Old Boulevard: Batum’da konaklamanı önerebileceğimiz iki farklı lokasyon bulunuyor. Bunlardan biri Eski Bulvar bölgesi. Guest House Old Boulevard da bu bölgede konaklayabileceğin noktalardan biri. Şehirde ziyaret edebileceğin hemen her noktaya yürüme mesafesinde bulunuyor. Plaja da hayli yakın konumda olan bu otelin “fiyat/performans” açısından uygun olduğunu söyleyebiliriz.
  • Hotel Marani: Eski Bulvar tarafında bulunan Marani, küçük renkli bir avluya ve mahzene sahip. Kendi üzüm bağları bulunan otelde keyifli vakit geçirebilirsin. Terasından da şehir manzarasını izleyebilirsin.
  • Panorama Black Sea View Aparthotel: Yeni Batum Bulvarı tarafında bulunan otel, deniz ve şehir manzarasını izlemeye olanak tanıyor. Eski Bulvar’da yer alan otellerden çok daha yeni bir yapıya sahip. Batum Plajı’na 150 metre uzaklıkta bulunan otel, ziyaret etmeni önerdiğimiz diğer noktalara yaklaşık 2.5 km uzaklıkta bulunuyor. Ücretsiz ulaşım ve kahvaltı hizmetleri bulunan otelin odalarında herkes için ayrı bir mutfak da yer alıyor.
  • Orbi City Sea View: Orbi City Sea View de Panorama Black Sea View Aparthotel gibi plaja hayli yakın bir noktada bulunuyor. Kuşbakışı şehir ve deniz manzarası sunan apart otelde mutfak, çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi seçenekler de bulunuyor. Tabii şehir merkezinde yer alan ve görülmesi gereken yerlere 3 km kadar uzaklıkta yer aldığını da söylemek gerekir.

Gürcistan Mutfağı: Bizden Biri Gibi

Coğrafyamızın yakın olması nedeniyle Gürcü mutfağı ile Türk mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Hamur işi konusunda Gürcü mutfağı gerçekten başarılı ve genellikle Anadolu’da oldukça yaygın olan tandırlar kullanılıyor. Uzun yıllar Sovyetler Birliği’nin parçası olarak kaldığı için Rus kültürünün de mutfak üzerinde etkileri olduğu görülüyor. “Gürcistan’da ne yenir?” sorusu kafanı kurcalıyor olabilir. Bu nedenle birkaç yemekten bahsedelim ve yabancılık çekmenin önüne geçelim.

  • Churchkhela: Gördüğün zaman biraz garip gelebilir, ama Türkiye’de yaygın olarak tüketilen cevizli sucuğun tıpatıp aynısı. Renk olarak biraz daha açık olsa bile tat olarak daha çok Doğu Karadeniz yöresinde yapılan cevizli sucuklara benziyor.
  • Hinkal: Mantı ve türevleri neredeyse tüm Doğu Avrupa’da ve Asya’da yapılıyor. Hinkal ise Gürcülerin mantıya verdikleri isim. Kayseri mantısından farkı ise oldukça büyük olması, ama yine sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.
  • Harço Çorbası: Kafkasya ve çorba denildiği zaman ilk olarak akla Rusların borşu geliyor. Gürcüler ise harço denilen çok daha farklı bir tarife sahip. Ana malzeme olarak pirinç ve et kullanılan çorbanın içerisinde domates ve çeşitli yeşil sebzeler bulunuyor.
  • Haçapuri: Aslında bir çeşit pide denebilir. Hamur hazırlandıktan sonra üzerine peynir ekleniyor ve fırında pişiriliyor. Peynir eridiği zaman tereyağı ve yumurta ekleniyor. Karadeniz’de sıkça yapılan pidelere benzeyen haçapuri, gazoz ile tüketiliyor.

Gürcistan’da Görülmesi Gereken Noktalar

Gürcistan’da Görülmesi Gereken Noktalar

Milattan öncelere dayanan tarihi ile Gürcistan oldukça büyük bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor.

Tiflis’te Görülmesi Gereken Yerler

Gürcistan’da görülmesi gereken yerlerin önemli bir kısmıysa Tiflis ve çevresinde yer alıyor. Gürcistan’da görmen gereken belli başlı noktalar şöyle: 

Tiflis Metrosu

Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis, oldukça eski bir metro sistemine sahip. Sovyetler Birliği’nin dördüncü metrosu olan bu yeraltı ağı, tipik Sovyet metro hatlarını andırıyor. Oldukça derin ve süslü olan metro ile ilgili en önemli detay ise yürüyen merdivenler. 1960’lı yıllarda inşa edilen istasyonlardan yeryüzüne tek merdivenle inilip çıkılıyor ve bu nedenle merdivenler korkutucu derecede dik.

Kura Nehri

Kura Nehri

Tiflis’i bir uçtan diğer uca kat eden nehir, şehri ikiye ayırıyor ve tarihi köprüler ile şehir birbirine bağlanıyor. Köprülerin üzerinde geleneksel kıyafetleri ile fotoğraf çektiren yeni evli çitler ile karşılaşman mümkün.

Meidan Baazar

Meidan Bazaar, Tiflis

Meidan aslında bizim dilimize de yer eden meydan sözcüğü ile eş anlamlı ve baazar da tahmin edebileceğin gibi çarşı-pazar anlamına geliyor. Tiflis’in merkezinde yer alan Meidan Baazar, tarihi mimarisi ve kemerli yapısıyla ilgi çekiyor. Çarşı içerisinde çoğunlukla hediyelik eşyalar satılıyor.

Barış Köprüsü

Barış Köprüsü, Tiflis

Kura Nehri üzerinde yer alan köprü, eski ve yeni Tiflis’i birbirine bağlıyor. 2000’li yıllarda yapılan ve modern bir görünüme sahip olan köprü, kuş yuvasına benzeyen tavan tasarımı ile ilgiyi üzerine topluyor. 

Sülfür Hamamları

Sülfür Hamamları, Tiflis

Türk hamamlarına benzeyen yapıları ve sülfürlü suları ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Metehki Kilisesi

 Tiflis’in en önemli yapılarından biri olan kilisenin tarihi, 13. yüzyıla kadar gidiyor. Kilise hem şehre hakim bir konumda hem de nehir kenarında yer alması nedeniyle oldukça güzel bir manzaraya sahip.

Gabriadze Tiyatrosu

Mutlaka fotoğraf çektirmen gereken yerlerin başında geliyor. Kukla tiyatrosu olan yapının yanında, merkeze adını veren Revaz Gabriadze’nin tasarladığı özel bir saat kulesi bulunuyor. Her an yıkılacakmış gibi görünen yapının önünde neredeyse tüm turistler hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Batum’da Görülmesi Gereken Yerler

Batum’da görülmesi gereken yerleri ise şöyle sıralayabiliriz:

Avrupa Meydanı

Avrupa Meydanı, Batum

Medea Heykeli’nin de yer aldığı Batum şehir merkezinin ana bulvarı. “Batum’a geldim.” demek için burada bir fotoğraf çekebilirsin. Üstelik bu konuda yalnız olmayacaksın. Çünkü Batum’da en çok fotoğraf çektirilen yer burasıymış. Bize ilginç geldi.

Batum Bulvarı

Batum Bulvarı, Batum

Bulvar denince aklında neler canlanıyor bilmiyoruz, ancak Batum Bulvarı denizin kenarında konumlanmış yaklaşık 7 km uzunlukta bir yer. Burada sıralı palmiye ağaçları, plaj manzarası, kafeler, çeşmeler ve heykeller yer alıyor. Geceleri ışık şovları, gündüzleri deniz keyfi sunan bu noktada yürümek de hayli keyifli.

Panoramik Dönme Dolap

Panoramik Dönme Dolap, Batum

Yavaş yavaş dönerken tüm şehri görmeye ve manzarasını izlemeye olanak tanıyor. Panoramik ismi boşuna verilmemiş elbette, tüm şehri panoramik olarak buradan izleyebilirsin. Akşam bindiğinde ışıklarla büyülenebilir, gündüz ziyaretinde ise daha detaylı bir manzara ile karşılaşabilirsin. Ne zaman gideceğine sen karar ver, ama mutlaka ziyaret et deriz.

Piazza

Piazza, Batum

Burası resmen Gürcistan’da bir İtalya esintisi. Burayı bir avlu olarak düşünebilirsin. Mozaik döşemeleri hayli etkileyici. Gündüzü ve gecesi bambaşka. Eğlenceli vakit geçirmek istersen belki bir akşam konser yakalayabilirsin.

Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi, Batum

Batum’un içinde yemyeşil bir yer burası. Binlerce bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. Hatta dünyanın en büyük botanik bahçelerinden de biri. Bahçeyi gezerken sürekli farklı kıtaları ziyaret etmiş gibi olacaksın, çünkü burada pek çok farklı kıtadan bitki türleri yer alıyor.

Bonus: Ali ve Nino

Batum’un en popüler durağı için Ali ve Nino desek hatalı olmayız. Dev bir kinetik heykel. Kavuşamayan iki sevgiliyi, Azeri bir genç olan Ali ve Gürcü prenses Nino’yu anlatan bu dev heykel hayli romantik. Figürler her akşam 19.00’da hareket ederek birbirlerine yaklaşıyor. Ziyaret etmek için bu saati bekleyebilirsin.

Gürcistan’da Ulaşım: Aman Dikkat!

Gürcistan’da taksimetre kullanılmıyor, ama yine de polisin sıkı denetimi nedeniyle taksiciler turistlerden çok yüksek ücretler talep edemiyor. Taksiye binmeden önce kesinlikle fiyatı konuşman gerekiyor. Tiflis Havalimanı’na ulaştıktan sonra otobüs ile şehre ulaşabilirsin. Tabii Pegasus ile Tiflis’e ulaştıktan sonra ise araç kiralama imkanın da var.

Önerilerimizin sonuna geldik yurt dışında araç kiralama ile ilgili prosedürü merak ediyorsan Yurt Dışında Araç Kiralama: Yine Gezilir Ama Araç Kiralayarak Daha İyi Gezilir yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

2 Comments

  • Üstün

    20 Mart 2024 at 09:20

    Yakında Gürcistan’a gideceğiz. Hem de Pegasusla uçuyoruz.:) Bu yazı da seyahat öncesinde çok işimize yaradı. Umarım güzel bir deneyim olur. Sonrasında yaşadıklarımızla ilgili tekrar yorum yapacağım. Teşekkürler.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın