Gezmeden Önce Ne Okumalı Prag

Gezmeden Önce Ne Okumalı?: Şehirleri Yaşatan Kitaplar

Her kitap, başka bir hikaye. Bambaşka dünyanın kapılarını aralama hali, bir keşif… Tıpkı başka yerlere seyahat etmek gibi. Nasıl bir kitabı her okuduğunda başka şey fark ediyorsa aynı yere farklı seyahatlerinde de yeni keşifler yaşayabiliyor insan. 

Çok gezenin ve çok okuyanın bilmek konusundaki girdiği yarışı bir kenara bırakıyoruz. İkisi de bize lazım. Bu konuda sadece sıralama önemli. Eğer seyahat öncesi gideceğin yere dair kitaplar okursan emin ol deneyimin bambaşka olacak. Sadece “Nerede ne yapılır?” gibi seyahat notları değil, o mekanlarda yaşayan insanların hikayelerini de okuyarak dahil olabileceğin kitaplardan bahsediyoruz.

Bazen hikayeler ve mekanlar fazla etkileyici olabilir. Bir bakmışsın, okuduğun kitap hiç aklında olmayan bir şehre doğru uğurlamış seni. Seyahat etmeden önce okunması gereken kitapları okumanın zamanı geldiyse bu öneriler tam sana göre. 

Şehirleri anlatan kitaplardan seçtiğimiz önerilerimize başlayalım. Haydi, keşif zamanı!

İstanbul: Kaosunda Kaybolup Okudukça Öğrenilen Metropol

Gezmeden Önce Ne Okumalı İstanbul

İstanbul, Türkiye’nin en büyük metropolü. Yüzyıllar boyu paylaşılamamış, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, yedi tepeli güzel şehir. Yerli-yabancı sürekli turistlerin ziyaret ettiği, 7/24 canlılığını kaybetmeyen bu şehrin her semti bambaşka bir dünya, farklı kültürleri kucaklayan bir alem. 

İstanbul’da geçen, İstanbul’un tek tek semtlerini anlatan, mimarisine ve kültürüne dokunan pek çok kitap var. Bir gezi rehberi tadında okuyup bilgi almak istersen Murat Belge’nin İstanbul Gezi Rehberi kitabına bir göz atabilirsin. Tarihi yarımadadan başlayıp Polonezköy’e kadar uzanan neredeyse tüm İstanbul’un ilginç hikayelerini, tarihi yerlerini okumak, içinde yeni kapılar aralayabilir. “Ben buralara neden gitmemişim?” sorusunu sürekli soracağın bir kitap.  

İstanbul seyahatini planlamadan önce yapman gereken, hafızana İstanbul hikayeleri sığdırmak ve uygun bir uçak bileti almak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

St. Petersburg: Dostoyevski’nin Şehri

Gezmeden Önce Ne Okumalı St Petersburg

Çarlık Rusya’nın başkenti, 42 ada üzerine kurulmuş bir şehir Saint Petersburg. Sarayları, caddeleri, opera binaları, parkları, metrosu ile bir görenin bir daha dönüp baktığı türden bir şehir. Masal gibi görüntüsüyle yaz mevsiminde gerçekleşen “beyaz geceler” döneminde, güneşi batırmadan gündüzü yaşamak da mümkün.

St. Petersburg denince akıllara hemen Rus edebiyatı geliyor. Seyahatinden önce bir Dostoyevski romanı okumak, tüm şehri gözünde canlandırmana yetecek. Beyaz Geceler, Suç ve Ceza romanlarındaki şehir betimlemeleri, şehre gittiğin an kafandaki sahneleri canlandırmaya yetecek ve kendini bir roman karakteri olarak bulacaksın. 

Sadece Dostoyevski değil, Gogol ve Puşkin de St. Petersburg’da geçen hikayeler yazarak Rus edebiyatına değerli eserler bırakmışlar. Sanat, mimari ve edebiyat kokan bu güzel şehri ziyaret etmenin en kolay yolu ise St. Petersburg’a uçmak.

St. Petersburg Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Paris: Victor Hugo’nun Eserlerini Yaşatan Şehir

Gezmeden Önce Ne Okumalı Paris

Paris, Fransa’nın ve romantizmin başkenti. Özellikle sanat ve gastronomi alanında dünyanın sayılı yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Küçük şirin kafeleri, muhteşem restoranları ve büyüleyici sokaklarıyla Paris, her mevsim görülmeye değer. 

Notre Dame’ın Kamburu ve Sefiller, Victor Hugo’nun Paris’e olan iki farklı bakışını gösterir. Notre Dame Katedrali yaşadığı badirelere rağmen bu kitapla birlikte unutulmaz oldu. Yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgisini çekti. Hemingway’in Paris Bir Şenliktir kitabında da Paris’in bohem tarafı ve şanına yakışır romantizmi okuyucuyu yakalar.

Paris kitaplarda, sokaklarda, kendine has dokusunda güzel. Sen de bu şehri keşfetmek istersen yapman gereken tek şey bir uçak bileti almak! 

Paris Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Berlin: Kürk Mantolu Madonna’nın Peşinde

Gezmeden Önce Ne Okumalı Berlin

Dünyanın en kozmopolit şehirlerinden olan Berlin, Almanya’nın başkenti. Kültür sanat, gece hayatı, disiplin… Bu üç kavramı yan yana Berlin’den başka yerde görmek mümkün değil. Üstelik bu kentin her yerinde park ve bahçe bulmak mümkün. Savaşlar ve yıkımlardan sonra canlı ve güvenli bir şehir olmayı başarmış. 

Geçtiğimiz dönemlerde daha da popüler olan Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sı da Berlin sokaklarında geçiyor. Berlin’in sanat galerilerinde, müzelerinde, parklarında yürürken Sabahattin Ali’nin satırlarını hissedeceksin. Berlin doğumlu Walter Benjamin’in Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin’de Çocukluk kitabı da yazarın hem kendi anılarını hem de Berlin’de yaşadıklarını anlattığı bir kitap. O dönemin toplumunu ve şehrini anlamak için okunabilir.

Kitaplarda başka, gerçekte başka mı öğrenmek için bir yolculuğa ihtiyaç var. Kitapları okuduktan sonra Berlin yolculuğun için bir valiz ve bir uçak bileti yeter!

Berlin Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Prag: Şehirde Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği

Gezmeden Önce Ne Okumalı Prag

Prag, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Kaleleri, köprüleri, sokakları bunun bir kanıtı. Orta Çağ mimarisine sahip bu şehir aynı zamanda oldukça güvenli. Opera binalarının sardığı şehir, özellikle klasik müzik sevenler için müzik ziyafeti vadediyor.

Milan Kundera ve Kafka, Prag’ın edebiyatçıları. Kundera’nın yazdığı Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Prag’ın baharında geçen bir aşk hikayesini anlatır. Kitabı okuduktan sonra Prag sokaklarının büyüleyici güzelliğinin etkisiyle şehri daha iyi keşfedeceksin. 

Büyülü atmosfere sahip Prag’ın sokaklarını merak ediyorsan yapman gereken tek şey Prag’a uçmak!

Prag Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Amsterdam: Kuzey Avrupa’nın Güzel Şehri

Gezmeden Önce Ne Okumalı Amsterdam

Kuzey Avrupa’nın en havalı şehirlerinden biri olan Amsterdam, aynı zamanda Hollanda’nın başkenti. İçinden geçen kanallar, bir sürü yeşil alana sahip olması, eğlence hayatı, şehrin bisikletle bile gezilebilecek rahatlıkta ve düzlükte olması.. Bunlar Amsterdam’ı görmek ve biraz keyifli vakit için heyecanlanmaya yeter de artar.

Bu şehre gitmeden önce de biraz kitaplara bakmak, keyifli vakitleri anlamlandırmaya yetecek. Amsterdam’da geçen Albert Camus’nun Düşüş romanı bir şehir rehberi değil, ancak hislerini sorgulatacak. Belki bu şehre yapacağın yolculuk da peşinden başka duygular getirir.

Rahat ve yeşil bu şehre gelmek istersen yapman gereken tek şey Amsterdam’a uçmak!

Amsterdam Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Yolculukta Okunacak Kitaplar: Zamanı Hızlandıran Eserler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın