Düşük bütçeyle amsterdam turu

Düşük Bütçeyle Amsterdam’ın Hakkını Verme Rehberi

Birçok kişinin “Ölmeden Önce Yapılacaklar” listesinin bir numarası olan Amsterdam turu sence neden bu kadar popüler? Amsterdam, ününü dünyanın en kozmopolit yerlerinden biri olmasına borçlu. Son araştırmalara göre toplamda 178 farklı ülkeden insan burada huzur içinde yaşıyor ve dünyanın her yerinden gezginler burayı görmek istiyor. Doğal olarak Amsterdam’da nereye gideceğini ve ne yapacağını önceden planlamazsan tatilin biraz pahalıya mal olabilir. Endişelenme, Amsterdam tatil tavsiyelerimize uyarsan çok düşük bir bütçe ile seyahatini tamamlayabilirsin; üstelik Amsterdam’ın hiçbir köşesinden ödün vermeden.  

Amsterdam’a gitmek için gerekenleri mi düşünüyorsun? Fazla düşünmene gerek yok, sana sadece Amsterdam vizesi ve ucuz Amsterdam uçak bileti gerekiyor. Bu ikisini hallettikten sonra Amsterdam gezi bütçen konusunda rahatlayabilirsin, çünkü senin için ekonomik öneriler hazırladık.

Amsterdam Uçak Bileti Ara

Amsterdam yolculuğuna başlamadan önce öncelikli işlerin: Pasaport ve Schengen vizesi. Pasaportun yoksa 6 aylık pasaport bedeli toplamda 1.190,70 TL tutacak (2023). Tüm pasaport bedellerine Pasaport ve Pasaport Başvurusu Hakkında Merak Edilen Her Şey yazımızdan ulaşabilirsin. Vize için de Hollanda Konsolosluğunun önerdiği resmi Vize Merkezi’ni kullanabilirsin.

“İyi de tüm bunlar nasıl gerçek olacak?” diyorsan önerilerimiz senin için geliyor!

Amsterdam’da Ucuz Tatil Rehberi Ders I: Ucuz Uçak Bileti

Amsterdam uçak yolculuğu

Amsterdam’a uygun uçak bileti bulmak, tatil bütçeni epey rahatlatacak; çünkü Amsterdam uçuşları yılın her dönemi talep görüyor ve doğal olarak fiyatlar çok değişken. Amsterdam uçak biletleri, bahar ve yaz aylarının hafta sonuyla birleşen tatil günlerinde tavan rakamlara ulaşıyor. Ucuz Amsterdam uçak bileti için en mantıklı taktik, gezini aylar öncesinden planlayarak erken rezervasyon kampanyalarından yararlanman. 

Örnek verelim: Uçak biletini aynı gün ya da bir hafta sonra almak ile bir ay önce almak arasında çok fazla fark olabiliyor. İkinci dikkat etmen gereken şey ise Amsterdam uçuş günün. Amsterdam uçak biletlerine en çok talep hafta sonları oluyor ve bugünlerde fiyatlar tavan yapıyor. Üçüncü nokta ise Amsterdam uçuş saati. İnsanlar erken saatlerdeki uçuşlara çok rağbet etmiyorlar, yani fiyatlar düşüyor.

Bilgileri sentezlediğimizde ortaya şu çıkıyor: En ucuz Amsterdam uçak bileti için tatili en azından bir ay öncesinden planlayıp biletleri hafta içi günlerinin erken saatlerinde almak.

Amsterdam’da En Ucuz Tatil Nasıl Yapılır Ders II: Amsterdam’da Ulaşım

amsterdam'da ulaşım

Amsterdam’da ulaşım en az düşünmen gereken şey, çünkü şehir merkezinin yüz ölçümü çok da büyük değil. Uzun yürüyüşleri seviyorsan mükemmel haberi verelim: Amsterdam şehir merkezinde her yer birbirine yakın ve sokaklar, yayalar düşünülerek tasarlanmış. Gideceğin yere minimum hareketle varmayı tercih ediyorsan da şanslısın. Amsterdam mükemmel bir toplu taşıma sistemine sahip. Ayrıca Amsterdam taksilerini ya da Uber uygulamasını da kullanabilirsin. 

Amsterdamlılar ulaşım için çoğunlukla bisiklet kullanmayı tercih ediyorlar. Sen de günlüğü ortalama 12 Euro’ya bisiklet kiralayabilirsin. Araştırmalarımız Rent a Bike Amsterdam sayfasının diğer bisiklet kiralama dükkanlarına göre daha uygun olduğunu gösteriyor, ancak sen de bir araştır. Tabii bisiklet kullanırken kurallara çok dikkat etmen gerekiyor, yoksa ceza yemen mümkün. Çünkü Amsterdam’da yoğun bir bisiklet trafiği var. Bisiklet yolundan gitmeyi ihmal etme lütfen. Unutma, Amsterdam özgürlüklerin şehri olabilir; ama burası herkesin toplum düzenine dikkat ettiği bir yer. Temmuz 2019’dan bu yana bisiklet kullanırken telefon veya başka bir elektronik cihaz kullanılmasına izin verilmediğini bu vesileyle belirtelim.

amsterdam bisiklet ulaşımı

Amsterdam’da toplu taşıma kullanacaksan en mantıklı hareket, kalacağın günü kapsayacak şekilde bir seyahat kartı alman. Amsterdam seyahatinde yapacağın şeylere göre alabileceğin en hesaplı kartlar şunlar:

I Amsterdam City Card: 3 günlüğe kadar alınabiliyor. Tüm ulaşım ve resmi etkinlikler bedava. Bu kartı online olarak satın alabilirsin.

GVD Day Passes: Sadece GVB tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında geçen seyahat kartı. 1 günlükten 1 haftalığa kadar geçerli olanları var. Fiyat tarifesi için kartın ismine tıkla.

Amsterdam & Region Travel Ticket: “Ben sadece şehir merkezinde barınamam; Zandvoort sahillerine de gideceğim, Keukenhof Bahçeleri ziyaretiyle Hollanda’nın lalelerini de göreceğim.” diyorsan bu kart tam sana göre. Bu kart hem şehir merkezinde hem de çevresinde sınırsız ulaşım ve çeşitli etkinliklere giriş hakkı tanıyor. Kartı Amsterdam’daki I Amsterdam Visitor Center’lardan alabilirsin.

Amsterdam Travel Ticket: Amsterdam’da toplu ulaşım sistemini belirli bir süre sınırsız sayıda kullanabileceğin seyahat kartı.

Amsterdam’da ulaşım bilgilerinin hepsini verdik. Tercih senin. Ucuz Amsterdam tatili amacına uygun olarak hareket etmek istiyorsan her yere yürümelisin. Yürürsen Amsterdam’da ulaşım masrafı: 0 TL.

Amsterdam’da Ekonomik Tatil Yapmak Ders III: Amsterdam’da Konaklama

Amsterdam ucuz konaklama

Amsterdam’da nerede kalınır? Bu sorunun cevabı, tatil bütçene ve beklentine göre değişiyor. Daha rahat bir şekilde konaklamak istersen Airbnb üzerinden Amsterdam’da ev kiralama hizmeti alabilirsin. Amsterdam şehir merkezindeki evleri kiralamak biraz tuzlu kaçabilir. Şehir merkezinde çift kişilikli yatağın bulunduğu odalar, minimum 50 Euro’ya kiralanıyor ve ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu temizlik bedeli de talep ediyor. Amsterdam şehir merkezi otellerinde gecelemenin masrafı ise 70 Euro’dan başlıyor (2023).

“Amsterdam’da en ucuz nerede kalınır?” sorusunun cevabı senin ne kadar maceraperest olduğuna göre değişiyor. Sosyal yönün güçlü ve çok fazla konfor meraklısı biri değilsen ucuz Amsterdam hostellerinin paylaşımlı odalarında günlüğü 35 Euro’ya kalabilirsin (2023). Amsterdam’da farklı bir konaklama modeli olan kapsül otellerde de konaklayabilirsin. City Hub Amsterdam’da 62 Euro’ya bir gece konaklamak mümkün (2023). Dilersen kahvaltı ve bisiklet gibi seçenekleri de bir gecelik konaklama ücretine ekletebilirsin. Bu şekilde uygun bir konaklama bütçesi oluşturmak istersen web sayfalarına bir bak deriz.  

Diğer seçenek de evindeki kanepesini gezginlere ücretsiz olarak açan ev sahiplerini bulabileceğin Couchsurfing uygulaması.

Amsterdam, günün büyük bir bölümünü sokaklarında sıkılmadan geçirebileceğin bir yer. Eh, en ucuz Amsterdam seyahatinin peşinde olduğuna göre senin için en uygun hareket, Couchsurfing uygulamasını kullanmak. Bu durumda Amsterdam’da kalma masrafı: 0 TL.

Ucuz Amsterdam Tatili Ders IV: Amsterdam’da Yeme İçme

Amsterdam yeme içme kafe restoran

Amsterdam’da yeme içme fiyatları Türkiye’den giden biri için pahalı, çünkü iki ülkenin para birimlerinin değeri arasında belirgin bir fark var. Ünlü fast food zincirleri ve süpermarketler, Amsterdam’da ucuz yemek için gitmen gereken yerler.

Amsterdam’da ucuz kahvaltı yapmak istiyorsan Omelegg, PIQNIQ ya da Toastable mekanlarına gidebilirsin. Üç mekanda da hem fiyatlar iyi hem de kahvaltılar Türk mutfağına yakın. Buralarda ortalama 8 Euro civarına karnını doyurabilirsin. PIQNIQ kahvaltıları 11.30’a kadar devam ediyor, bilgin olsun (2023).

Daha ucuz kahvaltılar peşindeysen Amsterdam sokaklarında bir tür Hollanda sushisi olarak tanımlayabileceğimiz haring (herring) isminde bir yiyecek 4 Euro’ya satılıyor (2023). Haring için çiğ balık diyemeyiz, çünkü önce tuzlanıp birkaç gün donduruluyor.

“Kahvaltıda bana patates kızartması yeter.” diyorsan rotanı Frietsteeg yönüne çevir. Burada 2,5 – 3 Euro’ya dev boy patates kızartması alabilirsin (2023). Bol soslu nar gibi kızarmış patatesler… Frietsteeg’i önermemizin sebebi fiyat/lezzet dengesi açısından Amsterdam’ın en popüler mekanlarından biri olması. 

Amsterdam’da ucuz pizza yemek istersen De Pizzabakers iyi bir seçim olur. Burada pizzalar 10 Euro’dan başlıyor (2023).

Amsterdam’da vegan dostu yerlerin sayısı da çok fazla. Gittiğin her restoranda kendine göre bir şeyler bulabilirsin. Biz sana Jackets isimli mekanı öneriyoruz, çünkü burada inanılmaz lezzetli kumpirler var ve sadece 4 Euro (2023).

Ekonomik Amsterdam Yolculuğu Ders V: Amsterdam’da Alışveriş ve Gezilecek Yerler

Amsterdam gezilecek yerler

Amsterdam gezisini düşük bütçeyle ve hakkını vererek yapacağız demiştik. Müze, galeri ve kilise gibi kültürel yapıları gezmenin en masrafsız yolu kendine bir I Amsterdam City Card satın alman. Üç günlüğü 100 euro’ya satın alınabiliyor (2023). Amsterdam gezilecek yerleri öğrenmek için ayrıntılı şehir rehberimizi inceleyebilirsin. Ayrıca yürüyerek kanal turu yapmak da hem ücretsiz hem de mutlaka yapman gereken güzel şeyler arasında. 

Ekonomik alışverişin yöntemi ise her yerde aynı: İkinci el satan mağazalar, pazarlar ve marketler. Avrupa’nın en iyi bit pazarlarından biri burada kuruluyor mesela: Waterlooplein Flea Market.

Amsterdam’da her şeyi bulabileceğin butik dükkanlardan oluşan bölgeye De Negenstraatjes deniyor. Burada kendine Amsterdam’dan anı olarak bir şeyler alabileceğin birçok sevimli mağaza var, ama fiyatlar yüksek. Bizim önerimiz ise ister klasik ister modern, müzikle ilgili her türlü kaydı bulabileceğin Concerto. Kendine Amsterdam anısı olarak bir şeyler almak için ayırman gereken bütçe: 50 Euro (2023).

Amsterdam’ın Gece Hayatına Hükmedecek Tek Bir Kart

Amsterdam Gece Hayatı

Amsterdam gece kulüpleri hafta içi 01.00’e, hafta sonları ise sabaha kadar açık oluyor. Bu tür mekanların birçoğunda giriş ücreti bekleniyor, ama kendine 7 günlük bir Amsterdam Nightlife Ticket satın alarak 11 tane gece kulübüne giriş hakkı kazanabilirsin. Fiyat sadece 20 Euro. Tabii dilersen 1 günlük (10 Euro), 2 günlük (12 Euro) gibi iki seçeneğin daha var (2023). Amsterdam gece hayatı kartı, şehrin en ünlü gece kulüplerine bedava giriş hakkı tanıyacak. Diğer yerleri merak ediyorsan Amsterdam gece hayatı yazımıza göz atmak isteyebilirsin.

Amsterdam için Tatil Bütçesi

Amsterdam tatil bütçesi

Şimdi, her şey kafanda daha rahat beliriyordur. Amsterdam, ne yapacağını bilirsen bütçeni uydurabileceğin bir Avrupa şehri. Numbeo verilerini baz alarak aşağı bir tablo bıraktık. Buna göre kendine bir bütçe hazırlayabilirsin (2023).

Restoranlar – Marketler

Tutar

Yemek, Ucuz Restoran

16.00 €

2 Kişilik Yemek, Orta Sınıf Restoran, Üç Çeşit

70.00 €

McDonalds’ta McMeal (veya eşdeğer yemek)

9.95 €

Kapuçino (normal)

3.17 €

Kola (0,33 litrelik şişe)

2.39 €

Su (0,33 litrelik şişe)

2.22 €

Süt (normal) (1 litre)

1.09 €

Taze Beyaz Ekmek (500g)

1.42 €

Pirinç (beyaz) (1kg)

1.76 €

Yumurta (normal) (12)

3.19 €

Yöresel Peynir (1 kg)

11.03 €

Bitiriş Dersi: Amsterdam Tatilinde Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Amsterdam hakkında bilinmesi gerekenler

  • Amsterdam’da su pahalı, şişesi ortalama 2 Euro’ya satılıyor (marketlerden daha ucuza satın alabilirsin). Günde ortalama 2 litre su içen birinin bir haftalık içme suyu gideri ise 56 Euro civarında olabiliyor! Lafı uzatmadan yapman gerekeni söyleyelim: Amsterdam’da musluk suyu iç. Amsterdam’ın su şebekesi mükemmel kalitede, musluk gördüğün yerde su şişeni her zaman doldur.
  • Amsterdam’da ucuz market alışveriş için Albert Heijn isimli süpermarkete bakabilirsin. Hollanda’da büyük bir süpermarket zinciri olan Albert Heijn, Amsterdam’da temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğin en ucuz yer.
  • Mağazaların çalışma saatleri genellikle 10.00 – 18:00 arasında. Süpermarketler ise saat 20.00’ye kadar açık. Pazar günleri ise market ve mağaza gibi yerler kapalı, aklında bulunsun. Ancak kafe ve müze gibi yerler açık oluyor, merak etme.
  • Hemen hemen tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi burada da ücretsiz şehir turlarına katılabilirsin.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Tek Kuruş Harcamadan Gez: Stockholm’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler  yazımıza geçebilirsin.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...