Ekimde Gidilecek Tatil Yeri Kapışması: Bozcaada vs Alaçatı vs Cunda

Ekim tatili düşünenler için 3 tatil yeri karşılaştırması yapmaya karar verdik. Hava durumu, yapılmak istenen şeyler ve bütçe üzerinden Bozcaada, Cunda ve Alaçatı tatil yerlerini inceliyoruz. Yaz mevsimi bitmiş olabilir, ama ülkemizin birçok yerinde güneşli günler devam ediyor. 

Bu yaz tatil yapamadıysan hala geç değil. Ekim ayı boyunca birçok bölgede deniz, kum, güneş sefası sürebilirsin. Mesela Bozcaada. Çanakkale’nin bu turistik adası, ekim ayında hem ucuz hem de keyifli. Deniz biraz soğuk gelebilir, ama böylesi beden için çok daha sağlıklı! Ya da Balıkesir’in en popüler noktası Cunda Adası’na bir bakalım. Ekim ayında Cunda Adası kesinlikle görülmeye değer! Yaz mevsimine göre kalabalık az, fiyatlar çok daha uygun.

İzmir tarafları da ayrıca neşeli olur. Mesela Alaçatı! Bir kere rüzgar sörfü yapabilmek için hava çok daha uygun. Ayrıca talep az olduğu için fiyatlar düşük. Yani ekimde tatil yapmak, hem ekonomik hem de eğlenceli. Üstelik yaz dönemi kalabalığından da uzak.

Haydi, ekimde gidilecek tatil yeri seçeneklerini daha yakından inceleyelim.

Çanakkale’nin İncisi: Bozcaada

Dört bir yanından denize girilebilen, Türkiye’nin üçüncü büyük adası Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı bir ilçe. Mükemmel gün batımı manzaralarına sahne olan, eğlenceli sokaklarında şen kahkahaların asla eksik olmadığı ve Bozcaada Kalesi gibi tarihi yerleri ile kültür gezilerine olanak veren Bozcaada, ekimde gidilecek tatil yeri arayanların dikkate alması gereken bir seçenek.

Instagram gezginlerinin popüler duraklarından olan Bozcaada, ekim ayında çok daha sessiz ve romantik. Hava durumuna bağlı olarak deniz biraz soğuk olabilir; ama neredeyse ekim sonuna kadar Bozcaada iklimi, tatil yapmak için uygun olur. 

Bozcaada Nerede, Oraya Nasıl Gidilir? 

Ekimde gidilecek tatil yeri: Bozcaada

Bozcaada, Çanakkale’nin bir ilçesi olarak Marmara Bölgesi’nde bulunuyor. Ege Denizi’nde bulunan Bozcaada, ana karaya 6 km uzaklıkta, 40 kilometrekare büyüklüğünde bir alana sahip. “İl merkezleri hariç Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi” unvanına sahip Bozcaada’ya ulaşım için en pratik yol, Çanakkale üzerinden feribota binmek. 

Ekim Ayında Bozcaada Hava Durumu

Çanakkale’nin bu turistik adası, ekim ayı boyunca güneşli günlere sahne olur. Zaman zaman yağmur yağabilir, ama yağışlar kısa soluklu olur. Bozcaada’da ekim ayında sıkıcı olabilecek tek detay, ada ikliminin çok rüzgarlı oluşudur ki aslında bu, tüm sezon boyunca görülen bir durum. 

Yani Bozcaada’da ekim tatili düşünüyorsan yazlıklarınla birlikte yanına birkaç hırka, yağmurluk ve şemsiye alman iyi fikir. Romantik anları seviyorsan pencerendeki sonsuz deniz manzarası karşısında sonbahar yağmuru ile karışan toprak kokusunu izlerken bize teşekkür edersin. Ekimde deniz suyu biraz soğuk olabilir, ama yüzmeyi seviyorsan çok çabuk alışacaksın. 

Ekim Ayında Bozcaada’da Yapılabilecek Şeyler

Ekim ayı boyunca Bozcaada, tatil sezonuna göre daha tenha olur. Bu ne demek? Tatil sezonunda yapabileceğin her şeyi bu ayda da yapabilirsin, ama işletmecilerden çok daha fazla ilgi görürsün demek! Senin için birkaç tavsiye ekliyoruz aşağıya, hoşuna gidenleri not edersin.

  • Butik otel keyfi. Adanın butik otelleri, manzaraları ve sevimli işletmecileri ile pek meşhur. Burada tatilini geçireceksen aile pansiyonu tadında yerlerde kalarak adanın hikayelerini dinleyebileceğin gibi yeni arkadaşlıklar da kurabilirsin. Mesela Aliki Konukevi, adanın en ünlü pansiyonlarından biri. Adada buraya benzeyen başka mekanlar da var. Seçim senin.
  • Yapabileceğin en güzel şey, burada sokakları gezmek. Eski dokusunu koruyan ada, özellikle Rum Mahallesi çevresinde tıpkı film setleri gibi görünüyor. Gezi fotoğrafı çekeceksen ve eski  tip mimari ile ilgileniyorsan yürürken vakit su gibi akıp geçecek. 
  • Denize girmek. Adanın her köşesinde başka bir plaj var, artık seçim senin. Bizim önerimizi soruyorsan Ayazma Plajı iyi bir seçim olabilir. Daha fazla ilgi göreceğin bir sahil düşünüyorsan Habbele Beach işletmeciliği güzel yorumlar almış, ama burası ücretli.
  • Balık yemek. Adada birçok balık restoranı var. Burada lezzetli mezeler tadabilirsin. Ege’nin en meşhur tariflerinden kabak çiçeği dolmasını seviyorsan Kapı 14 isimli mekanı bir dene deriz. Bozcaada’nın en beğenilen restoranlarından biri de Nevreste. Aklında bulunsun.

Ömrüne Ömür Kat: Bozcaada Kamp Alanları

Bozcaada Kamp Alanları

Bozcaada kamp alanları ve bakir koylarıyla da görülmeye değer, son derece ilgi çekici bir köşe. Burada doğayla iç içe olabilir, kendinle başbaşa kalabilirsin. İşte, ömrüne ömür katabileceğin bazı kamp lokasyonları: 

1. Ada Camping

Ada Camping, Bozcaada merkeze 5 km uzaklıkta bulunuyor. Denizin hemen kıyısında konumlanmış bu kamp alanı, ünlü Ayazma Plajı‘na yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Sulubahçe mevkiinde yer alıyor. 

7 dönüm arazisi bulunan Ada Camping, araçlarıyla gelecek olan gezginlere de geniş bir otopark alanı sağlıyor. Ayrıca buraya geldiğinde çadır yerine bungalov evlerde de kalabilirsin. Tercih senin!

2. Bozcaada Beylik Koyu

Bozcaada Beylik Koyu her şeyden uzaklaşmak için oldukça uygun bir konum. Burası aynı zamanda Batık Gemi Koyu olarak da biliniyor, ancak 3 yıl kadar koyda demirli halde kalan gemi 2018 yılı içerisinde kaldırıldı. Bu koya malzemelerinle gelip dilediğin gibi kamp kurabilirsin. 

3. Akvaryum Koyu

Bozcaada Akvaryum Koyu, ülkemiz sınırları içerisindeki en göz alıcı koylardan biri. Buradaki tertemiz deniz kendini gerçekten de bir akvaryumda hissetmeni sağlayabilir. 

Adanın en güzel köşelerinden biri olan Akvaryum Koyu’nda kamp yapıp denizin tadını doyasıya çıkarabilirsin. Burası su altındaki dünyayı keşfetmek isteyenler için de hayli çekici bir durak.

4. Pikamp Kamp Alanı 

Kumluk sahil üzerine kurulu bir alandan oluşan Pikamp kamp alanı, gezginlerin uğrak noktalarından. Merkeze hayli yakın olan alanda herhangi bir ücret ödemeden dilediğin gibi kalabilirsin. Tek yapman gereken kamp malzemelerini ve çadırını yanında getirmek. 

Bozcaada Tatil Bütçesi

Bozcaada’da tatil yaparken en fazla bütçe ayıracağın nokta muhtemelen konaklama olacak. Turistik bir yer olan adada her telden konaklama imkanı mevcut. Bozcaada konaklama bütçesi için gecelik 150 TL’den başlayan fiyatlar düşünebilirsin.

“Bozcaada’da nerede kalınır?” diye merak ediyorsan Alesta Otel, Esinti Otel ve Ada Otel gibi yerler hem ekonomik hem de tatilcilerin beğenisini kazanmış. Buralarda konaklamanın ücreti gecelik ortalama 200 TL civarında. 29 Ekim gibi resmi tatillerin denk geldiği dönemler biraz daha pahalı oluyor. Yani resmi tatillerde Bozcaada tatil bütçesi artıyor.

Şimdi, ekim ayında Bozcaada’da tatil yapmak için bütçe hesaplayalım. Yaptığımız incelemelere göre ortalama kişi başı Bozcaada masrafı şu şekilde: 200 TL kalacak yer + 80 TL günlük öğünler = 280 TL. Tabii masraflardan biraz kısarak bu tutarı 200 TL’ye çekme imkanın var. 

Balıkesir’in En Keyifli Noktası: Cunda Adası

Son zamanların popüler rotalarından Cunda Adası, ekimde gidilecek tatil yeri listesinde üst sıralarda. Tatilci kalabalığının olmamasından mütevellit pek sessiz ve huzurlu… Kafanı dinleyebileceğin, gürültüsüz ve şehir kirliliğinin olmadığı bir seyahat düşlüyorsan, “Birkaç gün tatili tatil gibi yaşayayım, oradan oraya koşturmayayım.” diyorsan Cunda Adası yolculuğu, tam hayallerinin tatili olacak.

Ekim Ayında Cunda Adası Hava Durumu

Ekim ayında Cunda Adası ortalama hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreder, hava çoğunlukla açık ve güneşlidir. Nadiren de olsa yağmur görülebilir; ama bu yağmurlar kış yağmuru kadar soğuk olmaz, sadece atmosferi çok daha çekici hale getirir. 

Yağmurdan sonra adaya yayılan toprak kokusu eşliğinde yürümek ya da yağmur esnasında bir kafede oturup adanın caddelerini seyre dalmak, insanın tüm ruhunu arındırır.

Ekim Ayında Cunda Adası’nda Yapılabilecek Şeyler

Cunda Adası’nda yapılabilecek birçok şey var. Örneğin Aşıklar Tepesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Taksiyarhis Kilisesi ve yel değirmenleri, adanın görülmesi gereken yerlerinden. Taş Kahve de adanın en güzel yerine kurulmuş, nostaljik atmosfere sahip bir mekan. Buranın Türk kahvesi pek meşhur, ilgilenenlere duyurulur! 

Cunda Adası Gezi Rehberi hazırlamıştık daha önce, o nedenle burayı kısa kesiyoruz. “Cunda Adası’nda Ne Yapılır?” diye merak ediyorsan cevaplar seni orada bekliyor. 

Huzur Veren Atmosferler: Cunda Adası Kamp Alanları

huzur-veren-kamp-alanlari

Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası’ nın tarihi, lezzetleri ve dar sokakları dillere destan; ancak buraya geldiğinde doğanın kalbinde konaklamak ve kamp yapmak da isteyebilirsin. İşte, senin için seçtiğimiz bazı kamp alanları:

1. Ada Camping

Ada Camping, Cunda Adası’nın Midilli Adası’na bakan sahil tarafında. Tabiat parkının içinde olan bu kamp alanı özel bir plaja sahip. Buraya geldiğinde doğa ve denizle bütünleşebilir, kendinle başbaşa kalabilirsin.

2. Mocamp Cunda

Bu kamp alanı uzun yıllardır Ortunç Koyu’nda hizmet veriyor. Adanın en güzel köşelerinden birinde yer alan Mocamp kamp alanı, mavi ile yeşilin buluştuğu göz alıcı bir noktada. İstersen tek başına, istersen sevdiklerinle gelebileceğin bu kamp alanında bolca kahkaha ve huzur bulacağını söyleyebiliriz.  

Cunda Adası Tatil Bütçesi

Cunda Adası, turistik noktalardan biri olarak pahalı tatil yerleri listesinde yer alıyor; ama ekim ayında fiyatlar gözle görülür oranda düşüyor. Yaptığımız incelemelere göre Cunda Adası konaklama ücretleri 200 TL ile 1000 TL arasında değişiyor.

Yiyecek-içecek masrafları mekandan mekana göre değişse de bir kişinin günlük masrafı ortalama üzeri yerlerde 120 TL civarı oluyor. Yani “Cunda Adası’nda ne kadar para harcarım?” diye düşünüyorsan iyi ve keyifli bir tatil geçirmek için günlük 320 TL masraf yapacağını hesap edebilirsin. 

Bu tutarı arkadaşlarla beraber tatile çıkarak günlük 150 TL civarına düşürmen de mümkün tabii ki. 

Yemyeşil ve Masmavi Bir Tatil: Alaçatı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilini de ekleyebileceğin uzun bir ekim tatili yapmak istiyorsan sana İzmir yolculuğu öneriyoruz. Burada görebileceğin birçok tarihi ve kültürel eser olduğu gibi İzmir’in bir de pek meşhur Alaçatı’sı var. 

Alaçatı’nın yaz sezonunda dolup taştığını herkes bilir. Peki, ekim ayında Alaçatı nasıldır? Cevap verelim: Türkiye’nin en gözde tatil yerleri listesinde yer alan Alaçatı, ekimde gidilecek tatil yeri kapışmasında da oldukça iddialı.

Alaçatı’ya ulaşımın en pratik yolu İzmir’e uçmak. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan direkt Alaçatı’ya giden araçları kullanarak kısa sürede varabilirsin. 

ucak-bileti

Ekim Ayında Alaçatı Hava Durumu

Ekim ayında hava durumunun çok güzel olduğu yerlerden biri olan Alaçatı, ortalama 22 derece sıcaklığı ile yaz güneşini devam ettiriyor. Ekim ayı boyunca nadiren yağmur gören Alaçatı, çoğunlukla açık ve güneşli bir hava ile ziyaretçilerini karşılıyor. Sonbahar yağmurları burada ekim ayının sonlarına doğru başlıyor. 

Alaçatı, ekim ayında tıpkı yaz mevsimindeymiş gibi tatil yapmak isteyenler için ideal. Üstelik diğer tatil noktalarının aksine burası tenhalaşmıyor, canlı ve enerjik ortamını devam ettiriyor.

Ekim Ayında Alaçatı’da Yapılabilecek Şeyler

Alaçatı merkezi, yılın çoğu dönemi şen şakrak. Yani eğlenmek için burada gidebileceğin birçok mekan var. Ekim ayında Alaçatı gece kulüplerinde eğlence sabaha kadar devam ederken sahillerde ara sıra gece partileri de görülüyor. Şansın yerindeyse birine denk gelebilirsin. Peki, Alaçatı’da başka ne yapabilirsin? 

  • Ege yöresinin pek meşhur mezelerini deneyebileceğin mekanları gezebilirsin. Canlı müzik eşliğinde arkadaşlarınla ettiğin sohbetleri Ege mutfağının hafif ve lezzetli tarifleri ile tatlandırabilirsin. Alaçatı geceleri pek meşhur, orada vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksın.
  • Alaçatı’nın en ünlü bölgesi Hacı Memiş. Korunmuş taş mimarisi ile insanı masalsı bir atmosfere sürükleyen Hacı Memiş, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.
  • 1850’li yıllardan kalan yel değirmenleri görülmeye değer. 
  • Alaçatı aynı zamanda el işi ürünlerin ve organik yiyeceklerin satıldığı semt pazarları ile de çok ünlü. Denk gelirsen mutlaka gez!
  • Alaçatı’nın en popüler etkinliği rüzgar sörfü! Burada rüzgar sörfü yapabileceğin gibi diğer sporcuları da izleyebilirsin. 

Doğa, Deniz, Eğlence Bir Arada:  Alaçatı Kamp Alanları 

alacati-kamp-alanlari

Alaçatı üç tarafı denizle çevrili doğa harikası bir güzergah. Buradaki koylar ve plajlarda bir yere bağlı kalmadan kamp tatili yapabilir, aynı zamanda gezilecek yerleri de keşfedebilirsin. Senin için son yıllarda popüler olan Alaçatı kamp yerlerinden bazılarını seçtik. 

1. Pırlanta Plajı Kamp Alanı

Pırlanta Plajı, ülkemizdeki ünlü sörf bölgelerinden biri konumunda. Kalyoncu Kamp Alanı olarak da bilinen bölgede ağaçların gölgesinde uzanan çadır alanları bulunuyor. Hatırlatmakta fayda var, buradaki rüzgar hayli şiddetli olduğu için deniz kenarına çadır kurmak pek önerilmiyor. Çeşme merkeze 7 km uzaklıkta bulunan kamp alanı sörfseverler için birebir. 

2. Çeşmeköy Tatil Köyü

Çeşmeköy, Çeşme’yi tepeden görebileceğin büyüleyici bir manzaraya sahip. Doğayla iç içe olabileceğin bu yemyeşil ortamda atölyelerden konserlere birçok imkan sunuluyor. Ayrıca yanında çadırın ya da kamp malzemelerin yoksa sorun değil, buraya geldiğinde ihtiyacın olan malzemeleri kiralayabilirsin. 

3. Alaçatı Delikli Koy Kamp Alanı

Alaçatı’nın gizli güzelliklerinden, saklı cennetlerinden biri olan Alaçatı Delikli Koy, masmavi bir denize, huzur veren bir atmosfere ve harika bir manzaraya sahip. Sakin bir ortamda kendinle başbaşa kalmak ve gün batımına dalmak istiyorsan gelmen gereken yer burası.

4. Ilıca Tanay Orman Kampı

Çeşme‘nin popüler güzergahlarından biri olan Ilıca Plajı’nın üst tarafında yer alan Tanay Tabiat Parkı, orman havası soluyarak kamp yapabileceğin nezih noktalardan. Mavi ile yeşilin kesiştiği bir lokasyon olan Tanay Tabiat Parkı’nda hem kamp yapabilirsin hem de doğa yürüyüşlerine çıkabilirsin. Fotoğraf makinen de yanındaysa keyif senin. Burası harika doğa manzaraları yakalayabileceğin bir köşe.

Alaçatı Tatil Bütçesi

Zaman zaman çıkan sıra dışı haberler neticesinde Alaçatı pahalı bir yer olarak görülse de aslında burası her bütçeye uygun. Hatta ekim ayı süresince burada gecelik 100-150 TL gibi fiyatlara kalacak yer bulabilirsin. Alaçatı otelleri tavsiyesi istiyorsan hemen iki tane bırakıyoruz: Sultan Konak ve İmerek Taş Ev Otel. Günlük yeme-içme masraflarını da 100 TL olarak hesaplarsan günlük 250 TL’ye Alaçatı’da keyifli bir tatil yapabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

3 Comments

Bir yanıt yazın