• Ana Sayfa
  • Gezi Rehberi
  • Geçmişin Mimarisi ve Estetiğinin Peşinde: Türkiye’deki En Güzel Tarihi Oteller

Geçmişin Mimarisi ve Estetiğinin Peşinde: Türkiye’deki En Güzel Tarihi Oteller

Seyahat etmek; farklı şehirlerin, ülkelerin kültürlerini deneyimlemek için muhteşem bir yol. Genelde gezginler, seyahat edecekleri yerlerdeki konaklamalarından çok orada gezip görebilecekleri tarihi ve kültürel yerlere odaklanıyor. 

Oysa otel odaları birbirinden bağımsız bambaşka hayatları misafir eder. Bu tarz mekanların insanın üzerinde bıraktığı his her zaman farklıdır. Kimi zaman bütçeni denkleştirip sadece uyumak için gittiğin bir yer olur, kimi zaman şampanya rengi duvarlara bakıp senden önce kimin kaldığını düşündüğün bir yer… Yorgunluğunu dindirmek için kaldığın bu mekanların hissi farklı olduğu gibi hikayeleri de her daim başka başkadır. 

Tarihin, farklı kültürlerin harmanladığı ülkemizin her yerinde farklı bir iz var. Daha önce konaklamak için baktığın otellerin tarihi olabileceğini düşünmüş müydün? Peki, gezgin olarak geçmişin mimarisinin peşine düşmeye ne dersin? 

Bu yazımızda bambaşka bir yolculuğa çıkıp tarihe tanıklık etmiş, Türkiye’deki en güzel tarihi otellerin hikayelerinden bahsedeceğiz.  Haydi gel, tarihi dokusunu kaybetmemiş o güzel otellere doğru yolculuğumuza başlayalım.

1.Four Seasons Sultanahmet, İstanbul

Four Seasons Sultanahmet, İstanbul

Kaynak

İstanbul’daki tarihi yarımada da bulunun Four Seasons, sonradan otele dönüştürülmüş bir yapı. Önce Sultanahmet Hapishanesi olarak neoklasik mimari anlayışla 1919 yılında inşa edilmiş. Hapishanenin giriş kapısının olduğu sokağa Tevkifhane, çıkış kapısının olduğu sokağa ise Kutlugün ismi verilmiş. Bu sokakların isimleri hala aynı.

Geniş avlusu ve eşsiz çini örnekleriyle İstanbul’da çağdaş anlamda ilk yapı özelliğini de taşıyan bu mekanda zaman zaman sanat eserleri de doğmuş. Kemal Tahir, Esir Şehrin Mahpusu’nu; Nazım Hikmet, Memleketimden İnsan Manzaraları’nı, Orhan Kemal, 72. Koğuş eserini buranın atmosferinde kaleme almış. 

Farklı bir deneyim yaşamak, tarihe doğru bir yolculuk yapmak istersen buraya bir göz atabilirsin.

İstanbul Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

2. Büyük Londra Oteli, İstanbul

Büyük Londra Oteli, İstanbul

Kaynak

İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip Büyük Londra Oteli, Beyoğlu’nun Pera bölgesinde hizmet veriyor. Bu ihtişamlı otel, Mimar Semprini tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiş. İngilizlerin Orient (Şark) Ekspres’e atlayıp dünyayı keşfetmeye çalıştıkları dönemde bu misafirleri ağırlamak için konuttan otele çevrilmiş. İsim olarak Büyük Londra Oteli’nin seçimi de İngilizleri çekmek için tercih edilmiş olabilir tabii. 

İçerisine girdiğinde antika eşyaları, duvar kağıtları ve dekorasyonu ile seni başka bir yüzyıla ışınlamayı başaracağını şimdiden söyleyelim. Ayrıca Ernest Hemingway, İstanbul’a geldiğinde gazeteci olarak işgal yıllarını gözlemlemek için bir süre Büyük Londra Oteli’nde kalmış.

Eskisi kadar popüler olmasa da hizmet vermeye devam eden bu otele dışarıdan bakmak ve içerisinde yaşayanları düşünmek bile keyifli. Buraya gelmenin en kolay yolu ise İstanbul’a uçmak!

3. Pera Palas, İstanbul

Pera Palas, İstanbul

Dizilerin, filmlerin vazgeçilmez mekanlarından Pera Palas, adını Büyük Londra Oteli’nin de bulunduğu Beyoğlu’nun Pera bölgesinden alıyor. 1895 yılında hizmete açılan otel, Orient Ekspres’in sanatçı, yazar ve bürokratları düşünülerek inşa edilmiş. Mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılan lüks binada art nouveau, klasik ve oryantalist çizgiler kullanılmış.

İç mekanı da dış cephesi de büyüleyici olan Pera Palas, tüm bu cazibesiyle Beyoğlu’nun simgelerinden biri konumunda. Farklı bir çağdaymış gibi hisler uyandıran otel, bu zamana kadar Mustafa Kemal Atatürk, Agatha Christie, Ernest Hemingway gibi isimleri misafir etmiş. Atatürk’ün konakladığı, Agatha Christie’nin “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” eserini yazdığı odalar şu an bir müze oda olarak korunuyor.  

Türkiye’nin ilk balo etkinliğinin gerçekleştiği bu tarihi otelde, İstanbul’un bambaşka bir dönemine tanıklık etmek istersen gideceğin adres belli. 

4. Splendid Palas Hotel, Büyükada

Splendid Palas Hotel, Büyükada

Kaynak

Büyükada’da bulunan Splendid Palas, 1908 yılında inşa edilen ve hala hizmet veren görkemli bir otel. Bu oteli diğer yerlerden ayıran özelliği, Türkiye’de 1. derecede tarihi eser statüsünde korunan ve orijinalliğine sadık kalınarak işletilen tek otel olması. 

Otel, 110 yılı aşan tarihinde savaşlar da görmüş, muhteşem balolar da. Özellikle Atatürk’ün önderliğinde senelerce Cumhuriyet Balolarına ev sahipliği yapmış. O dönemi bir hayal et! Yeşillikler içerisinde, kırmızı panjurları ve kubbeleri ile Marmara Denizi’ni izleyen bu tarihi yapı yıllara meydan okuyor ve güzelliğinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Splendid Palas’ın dış cephesi kadar iç mekanı da hayli güzel. Eğer bir kahve için uğrarsan avlusunu mutlaka görmelisin. Türkiye sınırlarında göremeyeceğin farklı bir yapıya sahip. 

Hem manzaralı hem de tarihe meydan okuyan bu yapıyı görmek istersen önce İstanbul’a uçmalısın, sonrasında mis gibi vapur havası seni bekliyor. 

5. Divan Çukurhan Otel, Ankara

Divan Çukurhan Otel, Ankara

Kaynak

Ulus’taki Divan Çukurhan, Ankara’nın tarihi kalesinin hemen yanında, bir başka tarihi yapı olarak yer alıyor. Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan otel aslında eski bir kervansaray. Eski kervansaray yeni butik otel olan Çukurhan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılmış. Bugün ise Dünya Anıtlar Fonu’nun belirlediği “Dünyanın Kurtarılmayı Bekleyen 100 Anıt Yapısı” arasında yer alıyor. 

Restorasyon çalışmaları ile senelerdir ayakta duran bu tarihi mekan, içine sığdırdığı hikayelerle yaşamaya devam ediyor. Üstelik Çukurhan, Osmanlı’ya dair değerli izler taşıyor. Bu izler sadece mimarisiyle sınırlı değil, yemekler de Osmanlı mutfağına göz kırpıyor.

Tarihi yerinde yaşamaya ilgin varsa mutlaka Çukurhan’ı ziyaret etmelisin.

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

6. Savon Otel, Hatay

Savon Otel, Hatay

Kaynak

Osmanlı döneminde sabun fabrikası olarak işletilen Savon, bir restorasyon sonrası otel olarak kullanılmaya başlanmış. Kubbeli tavanlarının altında misafirlerini ağırlayan otelde hala sabun kokuları dolaşıyor.

Savon, U şeklinde muhteşem bir avluya sahip. Otelin içerisine girmeden cadde üzerinde yürürken bile avlusunu kıyıdan köşeden görmek mümkün. Geniş merdivenlerini ve muhteşem avlusunu görünce “Keşke burası benim evim olsa” diyeceksin.

Hem zengin bir tarihe hem de muhteşem lezzetlere sahip bu bölgeye gelmenin en kolay yolu ise Hatay’a uçmak!

Hatay Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

7. Cheltikov Otel, Kars

Cheltikov Otel, Kars

Kars’taki Rus işgali sırasında, Cheltikov Ailesi tarafından konak olarak yaptırılan bina, şimdi Cheltikov Otel olarak kullanılıyor. Cheltikov’un hikayesi bu kadar değil elbette. Bina otel olmadan önce opera binası da olmuş, hastane de. Ancak güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş. 

Takvimlerimiz 2011 yılını gösterdiğinde ise bu Cheltikov Ailesi’nin görkemli binası karşımıza otel olarak çıktı. Barok tarza inşa edilen bu otelin muhteşem rölyeflere sahip dış cephesi, bir estetik harikası olan tavan motifleri şapka çıkartacak cinsten. Kars’ı ziyaret ettiğinde mutlaka uğraman gereken duraklardan biri de bu güzel ve tarihi mekan.

Kars Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

8. Tarihi Selçuklu Konağı, Mardin

Tarihi Selçuklu Konağı, Mardin

Kaynak

Mezopotamya Ovası’nı selamlayan Tarihi Selçuklu Konağı, Türkiye’nin tarihi konak otellerinden biri. Bir zamanlar adliye olarak hizmet veren bu konak, muhteşem taş bezeme işlemeleri ve etnik motifleriyle misafirlerini ağırlıyor. 

Mardin’e yapılan her seyahat, tarihte çıkılan bir yolculuğa eşdeğer. Ancak muhteşem bir manzara ve yaşanmışlıkları olan bir konak görmek istersen buraya uğrayabilirsin. Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Mardin’e uçmak. 

Mardin Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Avrupa’daki Ünlü Barok Eserler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın