Kendisi Küçük Şöhreti Büyük; Manneken Pis ve Hikayesi

Çoğunlukla her şehrin heybetli bir simgesi vardır. Paris’te Eyfel, Londra’da Saat Kulesi, Barselona’da Sagrada Familia, İstanbul’da Galata Kulesi… Hepsi mimari değerleri ve görkemiyle bilinirler. Fakat Brüksel’de durum başka. Brüksel’in ikonu işeyen küçük bir çocuk. Brüksel ucuz uçak bileti alıp bu şehri keşfe çıktığında ilk göreceğin şeylerden olan bu heykel, hikayeleri, yaşadığı olaylar ve şehirdeki önemiyle seni çok şaşırtacak. Yalnız onunla tanışmadan önce bilmen gereken birkaç nokta bulunuyor.

Kim Bu Manneken Pis?

Brüksel’in en ünlü meydanı Grand Place’de bulunan Manneken Pis, 61 cm boyunda bir çeşme. Şehrin en merkezi konumunda neden işeyen bir çocuğun olduğu merak konusu. Aslında tek merak konusu bu değil. Manneken Pis’in bu kadar ünlü olması da kafaları karıştırıyor. Bu heykel bronzdan yapılmış ve 15. yüzyıldan beri Brüksel’in en dikkat çeken özelliklerinden biri olmuş. Öyle ki birçok kez çalınmış ve bir şekilde çalındığı yerden alınıp yerine yerleştirilmiş. Son çalındığında paramparça bir hale getirilen Manneken Pis, restore edilerek orijinal şekline dönüştürülmüş. Brüksel de görülecek şeylerin başında geldiği düşünülen bu heykelcik kısacası çok badireler atlatmış.

Manneken Pis

Hikayeleriyle Yaşayan Bir Şehir Efsanesi

Manneken Pis kesinlikle hikayeleri ile dikkat çekici. Az önce bahsettiğimiz gibi kimse bu minik işeyen çocuğun şehrin en merkezi noktasına yerleştirildiğini bilmiyor. Fakat bir neden arayışı çeşitli hikayelerin doğuşuna da sebep olmuş. Şehirde en inanılan hikaye bir savaş esnasında şehre yerleştiren bombayı işeyerek etkisiz hale getiren çocuğun heykeli olması. Bunun yanında şehre turistik amaçla gelen bir tüccarın çocuğunu kaybetmesi ve onu çok aradıktan sonra burada bulmasıyla oğlunun heykelini diktirmesi durumu da var. Şehirde çıkmak üzere olan bir yangını işeyerek durduran bir bebeğin olduğunu düşünenler de yok değil. Hikayelerin gerçek olma ihtimalini düşünerek bu eseri ziyaret etmek çok daha anlamlı.

Tam 900 Kostüm

Brüksel’de en sevilen ve en eleştirilen şey bu heykel. Onu bu kadar küçük beklemeyen turistlerin yanında, Manneken Pis’i çok sevimli bulanlar da var. Brüksel halkı ise onu bir hayli benimsemiş. Bazı günlerde giydirilen bu heykele özel bir gardırop bile var. Manneken Pis’in 900’den fazla elbisesi bulunuyor. Onu her an Noel baba, itfaiyeci ya da Dracula kostümüyle görebilirsin. Bu yolla hem mizahi hem de dikkat çekici bir hale giren küçük heykel, sana oldukça iyi pozlar verecek.

Brüksel’e gittiğinde seni Avrupa’nın en iyi müzeleri, kafeleri ve alışveriş caddeleri bekleyebilir. Fakat bu küçük dev heykelin de uygun fiyatlı uçak biletleriyle görülmesi gerektiği gerçeğini atlama deriz.

Brüksel Heykel

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...