Dolu Dolu Tatil

Kısa Tatil Önerileri: Kısa Tatil İçin Gidilecek Yerler

İş hayatı ve gündelik yoğunluklar dolayısıyla bazen tatillerimizi kısa tutmak zorunda kalıyoruz, seyahatimizi sayılı günlere sıkıştırıyoruz. Hatta bazen iş seyahatleri ile tatillerimizi birleştirerek küçük kaçamaklar yapıyoruz. Zaten günümüz seyahat türleri arasında iş seyahatlerini eğlenceli bir aktiviteye dönüştüren bleisure trendi, oldukça önemli bir yerde duruyor. 

Özellikle büyük şehirlerde, metropollerde yaşayan ve yoğun şekilde çalışan gezginler için bu tür sıkıştırılmış kısa tatiller çok kıymetli oluyor. Eğer yolunu bilirsen ucuz uçak biletleri alıp birkaç güne sığdırabileceğin, dolu dolu geçirebileceğin harika tatiller yapabilirsin. 

Bu yazımızda kısa tatilleri verimli şekilde geçirmenin yollarından bahsedeceğiz ve bazı önerilerde bulunacağız. Hadi hazırlan, kısa da olsa tatil tatildir, yola çıkalım. İşte, kısa tatiller için tavsiyeler: 

1. Fazla Uzaklara Gitme

Öncelikle vaktin çok kısa ise başka kıtaları keşfetme hevesini biraz daha erteleyebilirsin. Sana daha yakın olan güzergahları ve merak ettiğin yerleri tercih edebilirsin. Örneğin  4 günlük seyahatinin 2 gününü yollarda geçirmen pek mantıklı değil. Uzak rotaları keşfetmek için daha çok fırsatın olacak, acele etme. 

2. Merkezi Yerlerde Konakla

Açıkçası bu madde sadece kısa süreli tatiller açısından değil, her zaman avantajlıdır. Ancak kısa süreli tatillerde merkezi yerlere konaklamak daha büyük bir önem kazanır. Bu sayede ulaşıma harcayacağın süreyi farklı aktivitelerde kullanabilirsin. Bunun için hostel, pansiyon veya otel rezervasyonu yapmadan önce konaklayacağın yerin nerede olduğunu, gezeceğin yerlere ne kadar uzaklıkta bulunduğunu ve şehir içi ulaşım ağlarıyla ilişkisini mutlaka araştır.

3. Sevdiğin Şeylere Öncelik Ver

Kısa Tatil Önerileri

Söz konusu kısa tatil olduğunda, gittiğin yerde ne meşhursa onu mutlaka yap diyemeyeceğiz. Vaktin kısa, o yüzden seni en çok mutlu edecek aktiviteleri değerlendirmeye çalış. Tatil planlarında bu aktivitelere öncelik ver. Vaktin kalırsa yapamadığın aktivitelere zaman ayırırsın. 

4. Plan Yaparken Listeyi Çok Uzatma

Bu kısım önemli. Dolu dolu bir tatil geçireceğim diye tatil planını ve listeni çok uzatma. Eğer yapılacaklar listesini çok uzatırsan hem çok yorulursun hem de verimsiz bir tatil geçirirsin. Her yeri görmek istemenin verdiği heyecanı anlıyoruz, fakat bu şekilde sadece pratikte gezmiş olursun. “Bir arkadaşa bakıp çıkacağım.” hızındaki turlardan geriye sadece yorgunluk kalır, bizden söylemesi.

5. Az Uyku, Çok Hareket

Kısa tatilini verimli geçirme hayali kuruyorsan zamanını çok iyi kullanman gerekiyor. O yüzden kısa tatillerde biraz daha geç yatıp erken kalkabilirsin. Böylece gününü daha verimli şekilde kullanabilirsin. Eğer uykunun en tatlı yerini seyahat dönüşüne saklarsan daha çok aktivite yapabilirsin. 

6. Sosyal Medya Detoksu Yap 

Telefonuna gelen bildirimler, fotoğrafların altına yapılan yorumlar ve sık sık paylaşılan arkadaş fotoğrafları seni kışkırtmasın. Tatilinde akıllı telefonundan çok kendine zaman ayır ve sosyal medya detoksu yap. Seyahat dönüşü zaten telefonu elinden bırakamayacaksın. O yüzden kısa tatilinde telefonundan ve sosyal medyadan olabildiğince uzak durmaya çalış. 

7. Sakin Ol

Seyahatlerde zaman çok çabuk geçer. Sen sen ol, akrep ve yelkovanın yarışını telaşla izleme. Panik yok, sakin ol. Yapamadığın şeylere üzülmek yerine gerçekleştirdiğin aktivitelerin güzelliğini yaşa. 

Kısacık tatilini doldu dolu geçirmek ve vaktini daha verimli kullanabilmeni sağlamak bazı tavsiyelerde bulunduk. Dilersen bir de kolaylıkla gidebileceğin yerlerden bahsedelim. 

Kısa Tatiller: Keyifli Rotalar

Kısa Tatil Rotaları

Ülkemizdeki yeryüzü cennetleri ve keyifli rotalar saymakla bitmez. Bu nedenle bazı güzergahları senin için seçtik. Fakat listemize geçmeden önce hatırlatmak istiyoruz: Seçtiğimiz bazı kısa tatil rotalarında doğanın tadını doyasıya çıkarmak için trekking ya da kamp yapmak da mümkün. Bu yüzden yanında kamp malzemelerini ve gerekli eşyalarını da gönül rahatlığıyla götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu önemli hatırlatmayı yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz duraklara geçebiliriz.

2 Günlük Rotalar

İlk olarak hafta sonunu değerlendirebileceğin duraklara göz atalım. 2 günlük tatil yerleri arıyorsan bu tatil durakları tam senlik. 

1. Maşukiye: Bir Doğa Harikası 

Kısa Tatil Maşukiye

Maşukiye, son yıllarda sıkça tercih edilen ve özellikle hafta sonu gidilecek yerler listelerinde olan bir doğa harikası. Kocaeli’nin doğusunda, Kartepe’nin eteklerinde bulunan bu yerleşim yeri, Türkiye’nin yeşil seyahat rotalarından biri. 

İstanbul ile birlikte İzmit ve Bursa gibi merkezlere de yakın konumda bulunan bölge, kısa süreli tatiller için hayli uygun. Ayrıca Sapanca Gölü’nün güneybatısında bulunan Maşukiye, ferahlamak ve kafa dinlemek için de doğru bir adres. Yaz aylarında plaj olarak kullanılan Sapanca Gölü’nde gezginler yüzebiliyor ve su sporları yapabiliyor. 

Maşukiye’ye geldiğinde karşılaşacağın manzaralar, kayaların arasından akan şelaleler ve serinlik veren atmosfer, iyi hissetmeni sağlayacak. İstanbul dışından gelecek gezginler açısından ise bölgeye ulaşmanın en kolay yolu öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara 

2. Bozcaada: Serin Sulara Atlamak İsteyenlere Özel

Çanakkale’nin en güzel adalarından biri olan Bozcaada; serin suları, rüzgarlı havası, eşsiz gün batımlarıyla özellikle yaz aylarında tatil planı olarak değerlendirilmesi gereken bir yer. Arnavut kaldırımlı renkli sokakları ve berrak denizi sadece 2 günlük bir tatilde bile yeniden doğmuş gibi hissetmeye yetiyor. 

Ayazma, Sulubahçe, Habbele plajlarından birini seçip denize girebilir; Polente Feneri’nin olduğu tepede gün batımını izleyebilir; sonrasında da adanın güzel lezzetlerinin tadını çıkarabilirsin. Çınaraltı’nda mutlaka patlıcanlı börek yemeni öneririz. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Balıkesir’e uçmak ve oradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

3. Assos: Tarih ve Doğanın Buluştuğu Nokta

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos; Ege Denizi’ne bakan bir tepe üzerinde kurulmuş, tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen bir yerleşim yeri. Antik dönemde önemli bir filozof merkezi olan Assos, artık tarih meraklıları ve doğaseverlerin ziyaret etmekten keyif aldığı bir yer. 

Asos’a geldiğinde Assos Antik Kenti’ni ziyaret edebilir, Kadırga Koyu’nda ya da Sokakağzı’nda denize girebilir; küçük pansiyonlarda konaklayabilirsin. Hem mavi hem yeşil hem de binlerce yıllık tarih akılını başından alabilir; bizden söylemesi. 

3 Günlük Rotalar

Hafta sonu tatilini uzatıp 3 günlük bir seyahat yapmayı planlıyorsan, ancak nereye gideceğine bir türlü karar vermediysen senin için 3 günlük tatil yerleri derledik. 2024 yılında 1 Mayıs, 19 Mayıs ve 30 Ağustos gibi resmi tatiller cuma gününe denk geliyor. Dilersen bu günleri hafta sonu ile birleştirerek tatilini planlayabilirsin. 

İşte, 3 günlük tatil yerleri:

1. Ayvalık: Huzurun Peşinde

Balıkesir’e bağlı olan Ayvalık, 3 günlük bir tatil planı için mükemmel bir durak. Onu mükemmel yapan şey ise bir adası olması. 2 gün Ayvalık, 1 gün de Cunda Adası’nda vakit geçirerek keyifli bir tatil yapabilirsin. Cunda’da taş evleri ve güzel sokakları göreceksin. Dilersen Taksiyarhis Kilisesi gibi tarihi yapıları da ziyaret edebilirsin. Aşıklar Tepesi’nde de muhteşem gün batımını izleyebilirsin.

Ayvalık’da deniz için Sarımsaklı ya da Badavut plajlarını tercih edebilirsin. Mavi bayraklı plajları öğrenmek için Balıkesir Mavi Bayraklı Plajlar sayfasını ziyaret edebilirsin. Tabii meşhur Ayvalık tostunu da mutlaka denemen gerekiyor. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Balıkesir’e uçmak ve oradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

2. Çeşme: Ege Bir Başka 

Kısa Tatil Çeşme

Çeşme, Ege Bölgesi’nin en keyifli tatil yerlerinden. İzmir‘e bağlı olan bu nefes kesen yaz durağı, aynı zamanda tarih ve doğanın buluştuğu türde bir yer. Sakız Adası’na yakınlığı ile de dikkat çeken Çeşme, Roma döneminde Cysus adı ile anılan 12 İyonya kentinden biriymiş.

Geçmişi oldukça eskiye uzanan bölge, sadece doğal güzellikleri ile değil, tarihi ile de ilham veren bir durak. Bunun yanı sıra bölge mavi bayraklı plajları ile de meşhur. Enfes koyları, tertemiz denizi ve plajları ile gezginleri kendisine çeken bölge, kısa süreli kaçamaklar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Ayrıca Çeşme’ye bağlı beldelerden biri olan Alaçatı da gezginlerin sıklıkla uğradığı rotalardan. Hatırlatmakta da yarar var: Alaçatı ülkemizde rüzgar sörfünün en iyi yapıldığı yerlerden. Dolayısıyla Çeşme’ye geldiğinde, kendini birçok ekstrem spor aktivitesinin içerisinde bulabilir ve eğlenceye doyabilirsin.

Çeşme’ye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.

İzmir Uçak Bileti Ara 

 

3. Kabak Koyu: Özgürlük Seni Çağırıyor 

Kısa Tatil Kabak Koyu

Kabak Koyu, ülkemizin az bilinen yeryüzü cennetlerinden. Fethiye bölgesinde bulunan bölge, kızılçam ormanları ile kaplı. Ölüdeniz’e yakın bir konumda bulunan koy, kamp yapmak için de son derece uygun. O yüzden burası kamp ve doğa sevdalılarının sıkça uğradığı bir güzergah.

Aynı zamanda Likya Yolu üzerinde bulunan koy, sarp yamaçlarla çevrili bir vadide yer alıyor. Dolayısıyla burası trekking için de ilgi çekici bir güzergah. Fakat bölgeye ulaşmak kolay değil. Bu da bölgedeki dokunun korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca buradaki ormanın iç taraflarında da saklı akarsular ve şelaleler bulunuyor. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve oradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Marmaris’in En Güzel Plajları ve Koyları: Yaz Ruhu Seni Çağırıyor yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...