Kışın Yazı Yaşayan Ülkeler

Kışın gelmesiyle birlikte havalar iyice soğumaya başladı. Ülkenin birçok yerine ilk kar tanesi düştü bile. Eldivenler ve yün şapkalar ortalıkta dolaşıyor. Kışçılar mutluyken yazcılar sıcak havalar için geri sayıma başladı bile!

Neyse ki dünyada hala sıcak ülkeler var. Sıcak hava tutkunu gezgin, Orta Doğu’nun mistik topraklarında hava sıcaklıkları hala yüksek. Bu büyüleyici coğrafyalara doğru seyahatini planlamaya ne dersin?

Bu yazımızda kışın orta yerinde güneş gözlüklerimizi takıp kâh çölleri aşacağız, kâh sihirli sözcükleri söyleyip yeni dünyaların kapılarını aralayacağız. Tabii bin yıllık tarih bin yıllık coğrafyaya doğru yola çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre haydi seyahat önerilerimize başlayalım.

Ürdün: Kızıl Çöller Diyarı 

Resmi adı Ürdün Haşimi Krallığı olan ülke, Orta Doğu’da yer alıyor. Akdeniz ve çöl iklimine sahip olan bu bölge, Türkiye’den her daim daha sıcak bir Arap ülkesi.

Bambaşka bir atmosfere sahip olan bu topraklar hem Roma, Bizans, Osmanlı hem de Araplara tarih boyu ev sahipliği yapmış. Ürdün’ün başkenti Amman, eski ve yeninin bir arada olduğu bir şehir. İstanbul gibi yedi tepenin üzerine kurulmuş olan bu şehirde renkli çarşıların içerisinde bir Orta Doğu filmi setinde gibi hissedebilirsin.

Lut Gölü’nün çevresi yaz kış sıcak. En fazla 20 dereceye kadar düşen bir sıcaklığa sahip. Eğer Ürdün’e gidersen mutlaka Lut Gölü’ne uzanıp huzurun keyfini çıkar. Tuz oranından dolayı gölde batman imkansız. Akabe’den de Kızıldeniz’de tüplü dalış yapma şansın var, bunu kaçırmamanı öneririz.

Petra ve Wadi Rom, Ürdün’ün en turistik ve en büyüleyici yerleri. Dünyanın Yeni Yedi Harikası içinde yer alan Petra, haftanın belli geceleri sadece mumlarla aydınlatılıyor. Karanlığın içerisinde yanan 1500 mum ve ortaya çıkan milyonlarca yıldızla birlikte sanki bir rüyanın içerisine çekiliyorsun. Bu rüya, Orta Doğu’nun kadim topraklarından gelip geçen medeniyetlerin, sihirli kelimelerin, çölün rüyası. Petra’da bu sihirli geceyi geçirebilmek için Visit Petra web sitesinden bilgi alabilirsin. 

Wadi Rom da UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bedevilerin rehberleriğinde bir çöl macerası burada seni bekliyor. Dünyanın herhangi bir yerinde deneyimlemenin zor olduğu bu macerayı kaçırma.

Kızıl çöllerin diyarı Ürdün, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. 6 aydan daha uzun geçerliliği olan bir pasaportunun olması yeterli.

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Amman’a uçmak!

Amman Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Umman: Sinbad’ın Gizemli Memleketi

Arap Yarımadası’nın güneydoğu köşesinde olan Umman, volkanik patlamalar sonucu oluşmuş bir ülke. “Ateşin annesi” anlamına geliyor. 

Bu kadim topraklar; çöllere, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarına ve devasa baobab ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Arap Yarımadası’nın modern yüzünü ve geleneksel ruhunu hissetmek istiyorsan burası tam sana göre.

Saraylar, müzeler, kaleler, çarşılar başkent Maskat’ın her yerinde. Bu yerlerin haricinde muhteşem bir mimariye sahip Kraliyet Opera Binası var. Maskat’ta farklı bir deneyim yaşamak istersen gitmeden önce Royal Opera House Muscat web sitesinden rezervasyon yaptırmalısın. 

Çarşafın çöl kumları, yorganın ise ışıl ışıl gökyüzü. Çölde kamp yapmak bambaşka bir deneyim. Sonrasında çölden okyanusa bir tekneyle açılıp her daim sıcak olan suyun keyfini çıkarabilirsin. Binbir Gece Masallarının kahramanı Sinbad’ın gizemli güzel memleketi, keşfetmen için sana yeni yollar gösterecek.

Umman seyahatini kasım ve nisan arasındaki aylar için planlamanı öneririz. Kış ayları için sıcak, yaz ayları için ise katlanılmaz derecede yüksek sıcaklıklara sahip bir ülke. Yani ülkenin kışı yok diyebiliriz. Denize ve güneşe her mevsim doyabileceğin, biraz Akdeniz esintisi, bolca Arap kültürüne şahit olabileceğin Umman, tatil anlayışını değiştirecek. 

Maskat Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

İsrail: Kutsal Coğrafyalara Yolculuk

Akdeniz’in doğu sahillerinde yer alan İsrail, oldukça modern bir ülke. Birçok din için kutsal şehir olan Kudüs de İsrail sınırları içerisinde yer alıyor.

Tel Aviv ise tam bir plaj cenneti. Herkesin ihtiyacına uygun bir plaj mutlaka var. Sörf ve tüplü dalış da tercih edilen etkinlikler arasında bulunuyor. Yollar dümdüz olduğu için bisikletle tüm şehri dolaşmak mümkün. Ülkemizde de popüler olan humus ve falafel gibi lezzetleri bir de yerinde dene.

Bahai Bahçesi ve Tapınağını daha önce duymuş muydun? Kermil Dağı’nın eteklerine kurulmuş Haifa şehrinde yer alan bu muhteşem güzellikteki bahçeler Bahai dininin merkezi olarak kabul ediliyor. Seyir terasından tüm güzelliğine şahit olabileceğin bu bahçede çarşamba hariç haftanın her günü ücretsiz turlar düzenleniyor.

Ölü Deniz’in yukarısında yer alan Masada Milli Parkı da İsrail’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Roma lejyonlarının kuşattığı tepeyi gezerken binlerce yıllık geçmişe sahip tarihin içerisinde de ufak bir gezintiye çıkacaksın. Gördüğün manzarayı başka bir yerde deneyimlemen mümkün değil. 

Coğrafyası, tarihi ve sıcak iklimiyle İsrail, mutlaka görülmesi gereken ülkelerden biri. 

Tel-Aviv Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Dubai: Zenginlik, Şatafat ve Yüksek Binalar

Dubai, Birleşik Arap Emirliklerininin yedi emirliğinden biri. Dubai denince aklımızda lüks yüksek binalar, zenginlik ve şatafat belirmesi boşuna değil. Şehir, Orta Doğu’nun en pahalı bölgesi konumunda.

Yaz-kış yüksek sıcaklıklara sahip bu şehre 50 derecelik yaz sıcağında gitmen, zamanının çoğunu klima aramakla geçirmene yol açabilir. Bu nedenle Türkiye’de havalar soğukken Dubai’ye gerçekleşecek seyahatin keyfi başka olacak.

Şehir petrolü bulduktan sonra hızla zenginleşmeye başlayınca bu tüm yapısına da sirayet etmeye başlamış. Dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife de burada yer alıyor. Sadece en yüksek binaları değil, palmiye şeklinde adaları ve helikopterlerle uçurulan arabalarıyla da bilim kurgu filmlerine ilham olabilecek bir şehir.

Lüks ve şatafatın diğer tarafında ise çöller var tabii. Her daim enerjik olan bu şehrin çöllerinde de farklı aktiviteler keşfetmek mümkün. Çöl safarisi, kum sörfü, balon turu ve kamp, deneyimleyebileceğin şeyler arasında. Lüks otellerdeki deneyimi çöl tatilinde de arıyorsan Dubai sana füzyon mutfağıyla karşılık veriyor. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Dubai’ye uçmak! 

Dubai Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Deneyim Odaklı Seyahat Nedir: Türkiye’deki Deneyim Odaklı Gezi Rotaları yazımıza geçebilirsin.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın