• Ana Sayfa
  • İnfografik
  • Deneyim Odaklı Seyahat Nedir | Türkiye’deki Deneyim Odaklı Gezi Rotaları
Deneyim Odaklı Seyahatler

Deneyim Odaklı Seyahat Nedir | Türkiye’deki Deneyim Odaklı Gezi Rotaları

Her şeye kolayca ulaşabildiğimiz dijital bir çağda yaşıyoruz ve bu çağda seyahat türleri de hızla değişiyor. “Deneyim odaklı seyahat” de değişen seyahat türleri içerisinde son dönemlerde hayli moda. 

Günümüzde bir şeyleri görmek için seyahat etmek yerine bir hikayenin parçası olarak seyahat etmek çok daha çekici hale geldi. O yüzden artık sadece tatile çıkmak yetmiyor. Onun yerine keşif ya da deneyim turları yapmak istiyoruz. 

Ayrıca pandemi koşulları ve sosyal izolasyon kuralları da kalabalıktan uzak şekilde gerçekleştirilen deneyim turlarını cazip kılıyor. Gezginler seyahat tutkularını, özgürlük isteklerini ve hikaye beklentilerini deneyim tatilleri ile doyasıya yaşayabiliyor. 

Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki deneyim odaklı gezi rotalarından bazılarını inceleyeceğiz ve önerilere bulunacağız. Ancak öncelikle “deneyim odaklı seyahat” kavramını biraz detaylandıralım. 

Deneyim Odaklı Seyahat: Yeni Hikayelerin Kahramanı Ol 

Deneyim Odaklı Seyahat

İngilizcede “experiential travel” olarak kullanılan ve dilimize “deneyim odaklı seyahat” olarak geçen tatil anlayışının ortaya çıkışı 1985 yılında olmuş. Ancak bu kavram popülerliğini 2010’lu yıllardan sonra kazanmış. 

Özellikle Y ve Z kuşağının değişen bakış açısı ile hayatımıza giren bu kavram, en yalın haliyle hiç yapılmamış bir şeyi yapmayı ve hiç görülmemiş bir yeri görmeyi ifade ediyor. Fakat deneyim odaklı seyahatin ya da deneyim turlarının tek amacı bu değil. 

Bu yeni nesil seyahat anlayışının başka bir amacı da kişiyi dönüştürmek. Yani bir yere gitmekten ya da bir yeri görmekten ziyade gidilen o yerin kültürünü, tarihini, yerel hayatını derinlemesine anlamak esas hedef. 

Ayrıca kış sporları, buzul yürüyüşleri, su sporları, tüple dalış, bungee jumping ya da farklı türdeki adrenalin dolu ekstrem sporlar da deneyim odaklı seyahatin bir parçası. Artık gezginlerin büyük bir çoğunluğunun yeni hikayeler, unutulmaz anlar ve farklı deneyimler peşinde olduğunu söyleyebiliriz.

Deneyim odaklı seyahat kavramını anlattığımıza göre Türkiye’deki deneyim odaklı gezi rotalarına geçebiliriz. İşte, senin için seçtiğimiz bazı duraklar: 

Kültür Odaklı Deneyim Seyahati İçin Gidilecek Yerler

Kültür Odaklı Deneyim Seyahati

Türkiye’de gezilecek çok yer, görülmesi gereken çok fazla durak var. Bunların başında da dünyaca ünlü kültür rotaları geliyor. Senin için seçtiğimiz rotalar şu şekilde:

Nemrut Dağı, Adıyaman: Kralların Huzurunda 

Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde bulunan dünyaca ünlü bir güzergah. Efsanelere, hikayelere konu olmuş bu durak, Türkiye’nin en gizemli ve en özel yerlerinden. Nemrut Dağı’nın yüksekliği yaklaşık 2150 metre ve antik dönemlerde burada hüküm süren Kommagene Krallığı, bölgeyi esrarengiz ve mistik eserlerle donatmış. Bölgenin bu kadar özel ve kendine has olması da tarihin başka bir döneminden kalan bu kalıntılarla ilgili.

Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nemrut Dağı, görkemli bir tarihe ve eşsiz bir atmosfere sahip. Ayrıca burada gün doğumu izlemek de başka türden bir keyif.

Kültür odaklı deneyim seyahati denilince akıllara ilk gelen yerlerden biri olan Nemrut Dağı’na gitmenin en kolay yolu Malatya‘dan geçiyor. Tek yapman gereken Malatya’ya uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Malatya Uçak Bileti Ara 

 

Kapadokya, Nevşehir: Güzel Atlar Ülkesi 

Antik zamanlarda “Güzel Atların Ülkesi” olarak anılan Kapadokya büyüleyici bir bölge. Geçmişi MÖ 6. yüzyılın sonlarına kadar uzanan bu masalsı diyar, farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve efsanelere konu olmuş bir yer. 

Ülkemizin en özel köşelerinden biri olan Kapadokya, dünyaca ünlü Peribacalarına da ev sahipliği yapıyor. Tıpkı Nemrut Dağı gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya, nefes kesen manzaraları ile mutlaka görülmesi gereken bir durak. Kültür turlarının vazgeçilmezi olan bölgeye geldiğinde, meşhur balon turlarına katılmayı da ihmal etme! 

Kayseri Uçak Bileti Ara 

 

Doğa Odaklı Deneyim Seyahati İçin Gidilecek Yerler

Doğa Odaklı Deneyim Seyahati

Türkiye, kültür durakları ile olduğu kadar doğal güzellikleri ile de meşhur. Doğa tutkunu bir gezginsen bu rotalar tam sana göre! 

Ayrıca bu bölgelerde kamp yapmak da isteyebilirsin. Kampa giderken de bazı malzemelerini yanında götürebilirsin. Bu sebeple bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edip biletine göre limitlere göz atabilirsin. 

Kabak Koyu, Fethiye: Özgürlük Peşinde

Kabak Koyu, Fethiye’de yer alan gizli yeryüzü cennetlerinden. Ölüdeniz’e oldukça yakın bir konumda bulunan bölge, kızılçam ormanları ile kaplanmış bir doğal güzellik. Aynı zamanda Likya Yolu üzerinde bulunan Kabak Koyu, özgürlük peşindeki doğa tutkunları için biçilmiş kaftan. 

Sarp yamaçlarla çevrili bölge, nefes kesen bir plaja da sahip. Ayrıca belirtmekte yarar var; bölgede farklı tarihi değerler de bulunuyor. Ormanın iç taraflarında ise gizemli akarsular ve şelaleler yer alıyor. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

 

Pokut Yaylası, Rize: Bulutların Üzerinde

Pokut Yaylası, Rize’nin meşhur Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan bir yer. Rakımı yaklaşık 2050 metre olan bu yayla, gökyüzüne doğru uzanabileceğin ve bulutların üzerinde olabileceğin türden bir doğa harikası. 

Doğası ve manzaraları ile nefes kesen bir güzelliğe sahip olan Pokut Yaylası, sakinliği ve ferahlığı ile seni başka bir evrene götürebilir. Şehir hayatındaki kalabalıktan ve gürültüden uzaklaşmak istiyorsan Pokut Yaylası seni bekliyor! 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Trabzon’a uçmak ve buradan aktarma yapmak!

Trabzon Uçak Bileti Ara 

 

Ekstrem Sporlar Odaklı Deneyim Seyahati İçin Gidilecek Yerler

Ekstrem Sporlar Deneyim Seyahati

Ülkemiz yüksek yaşamayı seven, adrenalin tutkunu gezginler için de bir cennet. Açıkçası yaşadığımız coğrafyanın her köşesinde farklı bir ekstrem spor rotası yer alıyor. İşte, senin için seçtiğimiz bazı rotalar:

Palandöken, Erzurum: Kış Sporları Cenneti

Erzurum‘un güneybatı tarafında bulunan Palandöken, Türkiye’nin en uzun kayak pistinin yer aldığı bir kış sporları merkezi. Coğrafi özellikleri itibarıyla özel bir havaya sahip olan bölgedeki kar kalitesi de çok yüksek. 

1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilen Palandöken’de, büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescil edilmiş pistler bulunuyor. Dolayısıyla bölge kış sporları meraklıları için bir cennet özelliği taşıyor. 

Erzurum Uçak Bileti Ara

 

Çoruh Nehri, Artvin: Akıntıya Doğru 

Çoruh Nehri, Artvin sınırları içerisinde yer alıyor. Dünyanın en hızlı ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri; rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarına tutkun gezginlerin uğrak noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. 

Ayrıca doğal güzelliklerin korunduğu bir bölgede yer alan Çoruh Nehri, çevresindeki bitki örtüsü ve canlılar ile de ilham veriyor. Buraya geldiğinde su sporları yapabileceğin gibi nesli tükenmekte olan kızıl akbaba gibi canlıları da gözlemleyebilirsin. 

Çoruh Nehri’ne ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Erzurum’a uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Gastronomi Odaklı Deneyim Seyahati İçin Gidilecek Yerler 

Gastronomi Odaklı Deneyim Seyahati

Seyahat trendlerinden biri de gastronomi odaklı geziler. Neticede ülkemiz kültür turları ve doğal güzellikleri ile olduğu kadar yöresel lezzetleri ile de meşhur. İşte, senin için seçtiğimiz gastronomi durakları: 

Gaziantep: Dillere Destan Bir Mutfak

Gaziantep; hem kültür hem de doğa bakımından eşsiz seçenekler sunan bir şehir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bölge, sahip olduğu değerlerle gezginleri kendisine hayran bırakan bir durak. 

Ancak Gaziantep denilince akıllara dillere destan bir mutfak da geliyor. Ülkemizin lezzet başkentlerinden olan Gaziantep, yöresel mutfağı ile gastronomi seyahatlerinin öne çıkan rotalarından. Beyran, alinazik, lahmacun, yuvalama, içli köfte, baklava ve katmer burada yiyebileceğin özel lezzetlerden birkaçı. 

Bu zengin mutfağı derinlemesine incelemek için A’dan Z’ye Gaziantep Mutfağı içeriğimizi de okumayı unutma! 

Gaziantep Uçak Bileti Ara 

 

Hatay: Büyülü Bir Durak 

Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer alan kendine özgü bir şehir. “Kardeşliğin Şehri” olarak anılan Hatay, görkemli bir geçmişe ve kültürel dokuya sahip. UNESCO tarafından “Barış Kenti” seçilen şehir, kültürü ve doğası ile olduğu kadar yöresel mutfağı ile de ünlü.

Aynı zamanda bir “Gastronomi Şehri” olarak da kabul edilen Hatay’da fellah köftesi, kağıt kebabı, ekşi aşı, haylan kabağı, firik pilavı, kaytaz böreği, muhammara ve humus gibi lezzetler tadabilirsin.

Hatay Uçak Bileti Ara 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın