krakow hakkında bilmen gerekenler

Krakow’u Ziyaret Etmeden Önce Bilmen Gereken 7 Şey

Polonya’nın büyüleyici şehri Krakow, ülkenin güneyinde bulunuyor. Asırlık tarihi, görkemli mimarisi ve zengin kültürel mirasıyla turistik açıdan da tam bir cazibe merkezi. Bu zamana kadar yaşadığı savaşlar ve yıkımlardan dolayı direne direne kazanan bir ülke diyebiliriz. 

Dünyanın en güzel ve tarihi şehirlerinden biri olan Krakow’u merak ediyorsan doğru yerdesin! Krakow’un tarihi, gezilecek yerleri, yerel lezzetleri, seyahat ipuçları… Bu güzel şehir için seyahat planı yaparken en ucuz uçak biletini nerede bulacağını da biliyorsun.  Ankara üzerinden Krakow’a kolayca ulaşabilirsin.

Krakow Uçak Bileti Ara

“Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı?” konusunda bizim gönlümüz ikisinden de yana. Gezmeden önce bilgilenince sonrasında yapacağın gezi çok daha anlamlı oluyor. Haydi gel, Krakow’u ziyaret etmeden önce bilmen gerekenler hakkında bir bilgi deryasına kapılalım. 

1. Polonya ve Krakow (Krakov) Tarihi 

Krakow tarihi

Vistula Nehri üzerinde yer alan Krakow’un tarihi 7. yüzyıla kadar uzanıyor. En eski yerleşim yeri ise Wawel Tepesi. Polonya’nın en eski ve en büyük şehirlerinden biri olan Krakow, bir dönem ülkeye başkentlik yapmış bir yer. Şu anki başkent Varşova olsa da ülkenin kültür ve sanat başkenti olarak Krakow’u gösterebiliriz. 

Avrupa’nın en iyi korunan Orta Çağ şehri Krakow; Avrupa Birliği tarafından 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti, 2013 yılında ise UNESCO tarafından Edebiyat Şehri seçildi.

Almanya, Rusya ve Slovakya’nın arasında kaldığı için maalesef defalarca işgale uğrayan Polonya için tam bir direniş merkezi diyebiliriz. Şöyle söyleyelim: Ülke, 1600 ve 1945 yılları arasında 43 kere işgâl edilmiş ve 3 kez haritadan silinmiş. Zaten 1945’te de İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıç noktası olmuş. Bu dönemi anlamak için eğer izlemediysen The Pianist filmini izlemeni öneriyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nda ülke büyük bir yıkım geçirirken Krakow, Nazilerin şehri bölgesel karargâh olarak kullanmaları nedeniyle yıkımdan kurtulmayı başarmış. 

2. Krakow’a Giderken Vize Gerekir mi?

Krakow için vize gerekli mi

Polonya bir AB ülkesi olduğu için Krakow seyahati için Schengen vizesi almak gerekiyor. VFS Global web sayfası üzerinden vize başvurusu konusunda detaylı ve güncel bilgi alabilirsin.  

3. Krakow Güvenli Bir Yer mi?

Krakow güvenli mi

Turistler için güvenli olarak bilinen bir şehir olsa da herhangi bir destinasyonda olduğu gibi eşyalarını korumak ve çevrenden haberdar olmak gibi standart önlemleri almanı öneriyoruz.

4. Krakow Ucuz Bir Şehir mi?

Krakow ucuz mu

Polonya’nın para birimi Polonya zlotisi (PLN). Krakow tam bir öğrenci şehri ve euro kullanılmadığı için uygun fiyata konaklama ve yemek seçenekleri bulabilirsin. Avrupa’nın en ucuz noktalarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

5. Krakow’da Ulaşım Nasıl?

Krakow ulaşım

Şehirde tramvay ve otobüs hatları bulunuyor. İster kiosklardan ister ister mobil biletleme uygulamasından bilet satın alabilirsin. Toplu taşıma 05.00-22.00 saatlerinde hizmet veriyor. Gece yarısından sabah 05.30’a kadar da gece otobüsü bulunuyor. Şehir merkezi, yaya dostu bir düzene sahip olduğu için yürüyerek keşfedebilirsin. 

Taksi kullanmak istiyorsan Uber ve Bolt gibi uygulamaları kullanarak taksi çağırabilirsin. Yoldan taksi çevirdiğinde denk gelebilecek pahalı turist uygulamalarından kaçınmak için birebir.  

6. Krakow’da Gezilecek Yerler Haritası 

Krakow’a gitmeden önce bilmen gereken en önemli şeylerden biri de sanıyoruz ki Krakow’da gezilecek yerler! Bu nedenle senin için bir gezi rotası hazırladık. Haritada bulunan duraklarla ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsin.  

Kraków Old Town

Şehrin tüm güzelliklerinin başlangıç noktası olan Old Town; meydanlara, Gotik ve Pitoresk kiliselere ev sahipliği yapıyor. Krakow’u gezmeye bu noktadan başlayabilirsin. Anıtlar, kuleler, heykeller ve daha pek çok tarihi noktayı burada keşfetmek mümkün. Old Town’u yürüyerek keşfet ve mümkünse ara sokaklarda yerel dükkanların arasında vakit geçir.  

Krakow’un yerel lezzetlerini de burada bulabilirsin.  

Krakow Barbican

Barbikan (barbakan), bir şehrin veya kalenin dış saldırılara karşı savunulması amacıyla kullanılan yapı anlamına geliyor. Krakow Barbican da Gotik mimari tarzda 15. yüzyılda inşa edilmiş görkemli bir yapı. Eski kentin giriş kapılarından biri olan Barbican, 25 metrelik yuvarlak yapısıyla şehrin meydanına kadar uzanıyor. İçerisinde şehrin savunmasıyla ilgili bir müze de bulunuyor. Bu müzeyi ziyaret ederek şehrin tarihiyle ilgili detaylı bilgi alabilirsin. 

Wawel Kalesi

Vistula Nehri’nin kenarında, Wawel Tepesi’nde bulunan kale; görkemli bir katedrale, büyüleyici bir bahçeye ve efsanelere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda şehrin simgelerinden biri. Polonya’da ejderha ile ilgili mitolojik hikayeler hayli fazla. Bir efsaneye göre Wawel Kalesi de kızları kaçıran yedi başlı bir ejderhayı hapsetmek için yapılmış. Kaleyi ziyaret ettiğinde hemen aşağısında bir ejderha mağarası, önünde ise ejderha heykelini görebilirsin. Kalenin içerisinde ise bir müze bulunuyor. Ziyaret edersen Osmanlı eserleri için de ayrılmış bir bölüm olduğunu göreceksin. Müze girişi ücretli, ancak katedrali ziyaret etmek ücretsiz; bilgin olsun. 

Azize Meryem Bazilikası (St. Mary Bazilikası)

Şehrin en güzel yapılarından biri olan Azize Meryem Bazilikası, Polonya’nın en iyi Gotik yapılarından biri. Eşit yüksekliğe sahip olmayan iki kulesi bulunuyor. Orta Çağ’da bazilikanın üst kulesinde her zaman bir muhafız bulunuyormuş. Krakow’a yaklaşan düşmanları ve diğer tehlikeleri trompet çalarak haber veriyormuş. 

Efsaneye göre 13. yüzyılda şehre bir Moğol saldırısı olmuş. Bunu şehre haber veren trompetçi şehri saldırı konusunda uyarmayı başarmış, ancak bir düşman tarafından atılan ok boğazına saplanınca melodi yarıda kalmış ve hayata veda etmiş. Her saat başı gerçekleştirilen bu ritüelde trompet çalınıyor, ancak melodi yani  “St. Mary’s Trompet Call” tam ortasında yarıda kalıyor. Nasıl olduğunu merak ediyorsan videosuna göz atabilirsin.  

Kazimierz (Yahudi Mahallesi)

Yahudi Mahallesi olarak bilinen Kazimierz; sinagoglara, kitapçılara ve renkli bir gece hayatına ev sahipliği yapıyor. Sanatçı ve öğrenci nüfusuna sahip olan mahalleye bohem bir hava hakim. Tam sokaklarında kaybolmalık bir yer diyebiliriz! 

Oskar Schindler’in Emaye Fabrikası

Schindler’in Listesi filmini izlemediysen Krakow’a gitmeden mutlaka izlemeni, gidince de Oskar Schindler’ın Emaye Fabrikası’nı ziyaret etmeni öneriyoruz. Fabrikanın sahibi Oskar Schindler, Nazilerle çalışırken pek çok Yahudi’nin de hayatının kurtulmasını sağlamış. Savaşın trajedisi ve dönemin Polonya’sındaki günlük yaşam hakkında bilgi sahibi olabileceğin mekan, özellikle İkinci Dünya Savaşı konusuna meraklıysan hayli ilgini çekebilecek bir yer. 

Wieliczka Tuz Madeni

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tuz madeni, dünyanın en eski tuz madenlerinden biri. Şimdilerde ise bir müze olarak ziyaretçilerini bekliyor. Yüzyıllar boyu Polonya’nın en büyük geçim kaynaklarından birini oluşturan tuz madeni, bugün turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri. 

Buranın en ilginç durumlarından biri ise tuz madeni işçilerinin tuzdan heykeller yapmış olmaları. Sonrasında profesyonel sanatçılar tarafından da eklenen heykellerle birlikte sanat galerisi havasına kavuşan tuz madeni, Krakow’a gelindiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta. 

Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı

Burası, toplama ve imha kampı olarak tarihin en acı olaylarından birine ev sahipliği yapmış bir yer. Aynı zamanda Nazi Almanyası tarafından kurulmuş en büyük toplama kampı. Buraya gitmeni mutlaka öneriyoruz. Ancak gitmeden önce göreceklerin konusunda kendini psikolojik olarak hazırlamanda fayda var. 

7. Krakow ile İlgili Bonus Bilgiler

Krakow bonus bilgiler

Şehirde gezebileceğin tarihi yerlerden bahsettik. Biraz da genel kültürüne eklemeler yapabileceğin bilgiler vermek istedik. 

👉🏻 Krakow, Polonya’nın en büyük ikinci şehri. 

🎓 Orta Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biri olan Jagiellonian Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor.
🏰 Krakow’un en ünlü simgelerinden biri Wawel Kalesi.

👑 Kale içinde yer alan Wawel Katedrali, Polonya krallarının taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış. Bu sebeple de Polonya’nın milli anıtı olarak kabul ediliyor.

👉🏻 Krakow’un tarihi merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 

🔑 Şehrin meydanı olan Rynek Glowny, Avrupa’nın en büyük Orta Çağ meydanlarından biri. 

⛪️ Krakow ayrıca Yahudi tarihi ve kültürüyle de ön plana çıkıyor. Kazimierz bölgesi de şehirdeki Yahudi nüfusunun en yoğun olduğu nokta. Tarihi sinagoglar, Yahudi mezarlıkları ve Yahudi kültürünü yansıtan birçok mekanı burada bulabilirsin.

🕊️ Krakow’da güvercinler pek sevilmiyor. Etrafı kirletip yemekleri çaldıkları için güvercin beslemek yasak. Bizde ise güvercinin pisletmesi şans sayılır, güvercinleri beslemek de büyük meydanların ritüelidir. Ülkemizde güvercin sevenlerinin dernekleri bile var. Polonyalıları bu noktada anlayamadık…

🧑🏻‍🎓 Krakow, Polonya’nın en fazla öğrenciye sahip şehri. Bu nedenle eğlenceli gece hayatına ve uygun fiyatlı yeme-içme olanaklarına erişebilmek mümkün. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istersen 2023’te Ucuz Tatil Yapmak İsteyenlere 10 Ekonomik Şehir Önerisi yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın