karadağ gezi rehberi

Hem Ucuz Hem Vizesiz: Karadağ Gezi Rehberi

Yemyeşil yollar ve deniz manzaraları eşliğinde sakince tatil yapacağın vizesiz bir yer arıyorsan rotanı Balkanlarda Karadağ’a doğru çevirmeye ne dersin? Henüz Avrupa Birliği’ne girmediği için 90 gün süreyle vizesiz bir şekilde seyahat edilebiliyor. Euro kullanılsa da diğer Avrupa ülkelerine nispeten uygun fiyatlı bir tatil bütçesi yeterli oluyor.  

Karadağ’da görebileceğin birçok nokta rüya gibi manzaralara sahip. Özellikle daha önce hiç gitmediysen daha fazla vakit kaybetmeden yani Karadağ AB’ye girmeden ucuz uçak bileti ayarla, sırtına çantanı al, yollara düş deriz. 

Gezi önerilerimizden önce ise Karadağ’a seyahat aşamasını konuşalım. 

Karadağ’a Nasıl Gidilir?

Karadağ'a nasıl gidilir

Karadağ’a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak. 

Podgorica Uçak Bileti Ara

Karadağ’da Gezilecek Yerler 

Karadağ'da gezilecek yerler

Adriyatik kıyılarında yükselen yeryüzü cenneti Karadağ, her ne kadar küçük bir ülke olsa da keşfedilecek pek çok farklı durağa sahip. Yaklaşık 630 bin nüfusu bulunan ülke, yaz mevsiminde turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Dilersen 2006 yılında bağımsızlığını kazanmış bu genç ülkede gezilecek yerlere göz atalım. 

Bu arada ziyaretin sırasında yollarda göreceğin Stari Grad tabelaları, Old Town yani Eski Şehir anlamına geliyor. Hemen hemen tüm Slav ülkelerinde bu şekilde adlandırılıyor, bilgin olsun.  

Podgorica

Podgorica, Karadağ

Podgorica, uçaktan iner inmez sana kollarını açacak olan şehir. İndiğinde küçücük bir havalimanında bulacaksın kendini. Karadağ küçük bir ülke, ancak rahat bir şekilde seyahat etmek istiyorsan araç kiralamanı öneriyoruz. Montenegro yani Karadağ denince akıllara ilk olarak Kotor gelse de Podgorica bu ülkenin başkenti. 

Deniz kıyılarından biraz uzak olan bu durak, yeşillikler içerisinde bir yer. Orta Çağ şehri olan Podgorica’nın tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Osmanlı 15. yüzyılda şehri fethetmiş ve 19. yüzyıla kadar burada varlığını sürdürmeyi başarmış. Bu sebeple şehrin pek çok farklı yerinde Osmanlı eserleri görebilirsin. Özellikle Stara Varos mahallesinde cami ve saat kulesi gibi Osmanlı’nın şehre bıraktığı mimari eserleri bulmak mümkün.  

Podgorica’da Gezilecek Yerler

  1. Mesih’in Diriliş Katedrali (Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja): Karadağ’ın en büyük Ortodoks tapınağı olarak geçen bu katedral, görkemli bir mimariye sahip. 
  2. Gorica Orman Parkı: Gorica “küçük tepe” anlamına geliyor. Bu orman parkının yemyeşil yolları içerisinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsin. Doğası gerçekten hayli etkileyici. Podgorica’ya gelmişken mutlaka uğra deriz.
  3. Stara Varos: Burada çok fazla Osmanlı etkisi hissedeceksin. Ayrıca küçük kafeleri ve dükkanları da ziyaret edebilirsin.  
  4. Petrovic Sarayı: Büyük bir saray beklentin olmasın, burayı bir kır evi olarak düşünebilirsin. Büyük bir bahçe içerisinde bulunan sarayı, çağdaş sanat sergilerini ziyaret etmek için tercih edebilirsin.
  5. Niagara Şelalesi: Evet, ABD dışında da bir Niagara Şelalesi var ve görülmeye değer.

Not: Kamp yapmayı düşünürsen Bar ve Hırvatistan’a da yakın olan Skadar Gölü Milli Parkı’nın yemyeşil dünyasını değerlendirebilirsin. 

Podgorica’da Yemek Yenilecek Yerler

Karadağ’ın mutfağı; Balkan, Osmanlı, Rus ve İtalyan etkileriyle şekillendirmiş. Bunun en iyi örneklerini Podgorica’da bulabilirsin. Podrica’nın biraz dışında kalan Skadar Gölü Milli Parkı’na gidersen Plavnica’ya mutlaka uğramanı öneriyoruz. Şehir merkezinde ise lezzetli pizzalar için Lanterna, deniz ürünleri için Maša, geleneksel bir şeyler yemek istersen börekleriyle nam salmış Kod Feta’ya gidebilirsin.  

Budva

Budva, Karadağ

Podgorica’dan sonra rotanı Budva’ya çevirebilirsin. Adriyatik kıyılarında salınan Karadağ’ın yazlık şehri Budva, en turistik şehirlerden biri. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, gece hayatı ve plajlarıyla göz dolduran şehirde hem doğal hem de tarihi mekanları ziyaret edebilirsin. Turkuaz bir deniz, yeşillikler içinde bir manzara seni bekliyor. 

Eski şehir surlarının hemen dışında hala görülebilen Roma dönemi nekropolünden çıkarılmış tarihi eserler bulunuyor. Budva Müzesi’nin, çıkarılan eserlerin yanı sıra klasik döneme ait birçok arkeolojik hazineye ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. 

Yugoslavya dağılmadan önce ülkenin tatil merkezi olarak ziyaret edilen Budva’da, Josip Broz Tito’nun yazlığı da bulunuyor.  

Budva’da Gezilecek Yerler

  1. Stari Grad: Şehrin eski şehir olarak geçen bu noktası, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor. Kafeler, daracık sokaklar ve sıralanan dükkanların arasında gezerken kendini bir film setindeymiş gibi hissedebilirsin.  
  2. Dans Eden Kız Heykeli: Budva’nın sembolü olan bu heykel, Mogren Plajı’nın yakınlarında bulunuyor. Varlığına dair çeşitli efsaneler üretilen bu heykelin fotoğrafını çekmeyi unutma.
  3. Roma Nekropolü: Burada Roma dönemine ait mezar kalıntıları ve bir şapel bulunuyor. Arkeolojik kazılar sırasında bulunan eserler ise Budva Müzesi’nde sergileniyor. 
  4. Sveti Stefan Adası: Budva’nın en ilgi çeken yerlerinden biri hiç kuşkusuz Sveti Stefan Adası. Masallardan fırlamış gibi bir manzarası var. Venedikliler tarafından 15. yüzyılda Türklerden ve korsanlardan korunmak için etrafına kaleler yapılmış. Evet, bir dönem Venedikliler de burada yaşamış. Burası için Budva’ya bağlı bir Orta Çağ köyü diyebiliriz. Ada, otelin işletmesinde olduğu için restoranda yemek yemek bahanesiyle adaya giriş yapabilirsin ya da bir tekne turuna katılıp güzel iki plajını keşfedebilirsin. Budva’ya gittiğinde dönüp dönüp bakacağın tam Instagram’lık bir yer.
  5. Sveti Nikola Adası: Montenegro’nun Hawaii’si olarak Avrupa’da nam salmış güzeller güzeli bir ada burası. Denize girmek için burayı tercih edebilirsin. Adaya geçmek için de tekneleri kullanabilirsin. 

Budva’da Yemek Yenilecek Yerler

Geniş bir menüye sahip bir yere gitmek istersen Konoba Bocun’u tercih edebilirsin. Nispeten uygun fiyatlı ve lezzetli yemekler için de bir Rus restoranı olan Kafe Alinka’ya gidebilirsin.

Budva’da Gidilecek Plajlar

Budva’da pek çok plaj bulunuyor. Her yerden denize girebilirsin. Tabii biz senin için en güzel plajları seçtik. Dilersen bu plajları bir dene. Plajlara giriş genel olarak ücretsiz. Şezlong ve şemsiye ücreti alınıyor. Bunlara para ödemek istemezsen kaya diplerinde gölgelikler bulup havlunu serebilirsin. 

🏖️ Mogren Beach 

🏖️ Milocer

🏖️ Sveti Nikola Adası

Bar

Bar, Karadağ

Bar şehri de Osmanlı’nın hüküm sürdüğü noktalardan biri. Farklı kültürleri harmanlayan şehir, Budva gibi Adriyatik kıyısında bulunuyor. Akdeniz ve Balkan mutfaklarının şenlendirdiği bu güzel şehirde huzurlu bir tatil yapmak mümkün. Güzel bir deniz, temiz bir hava ve küçük tatlı sokaklar eminiz ki sana iyi gelecek. 

Not: Karadağ’dan İtalya’ya feribot ile geçebileceğini biliyor muydun? Bar’dan Bari’ye feribot seferleri düzenleniyor. Seyahatine İtalya’da devam etmek istersen bu yolu kullanabilirsin. 

Bar’da Gezilecek Yerler

  1. Church Of Saint John: Bir Sırp Ortodoks Kilisesi olan bu yapı, etkileyici bir mimariye sahip. Bar’a geldiğinde mutlaka uğraman gereken bir yer. Özellikle fresklere ilgin varsa kesin ziyaret etmelisin. 
  2. En Yaşlı Zeytin Ağacı (Mirovica): 2000 yıldan eski olduğu tahmin edilen ağacın, Avrupa’nın yaşayan en yaşlı ağaçlarından biri olduğu söyleniyor. Tarih barındıran bu doğal güzelliği görmek istersen uğrayabilirsin. Ziyaret etmenin 1 euro gibi bir ücreti var, gitmeden söyleyelim (2023).
  3. Stari Bar: Bar’ın Müslüman mahallesi olarak adlandırılan noktası, Rumija Dağı’nın eteğinde bulunuyor. Harika bir manzara, eski bir Osmanlı kalesi ve küçük dükkanlar bulabileceğin Stari Bar’ı ziyaret etmeni öneririz.

Bar’da Gidilecek Plajlar

Bar harika bir doğaya sahip. Taş plajları ve temiz bir denizi bulunuyor. İşte, harika manzaraları yakalamak için ziyaret edebileceğin girişi ücretsiz plajlar:

🏖️ Strbina Beach

🏖️ Veliki Pijesak Beach

🏖️ Maljevik Beach

Bar’da Yemek Yenilecek Yerler

Konoba Bedem hem lezzetli deniz ürünleri hem de vejetaryen seçeneklere sahip. The Sons Eatery ise Anadolu lezzetlerini modern dokunuşlarla servis eden yeni bir restoran. Ayrıca garsonları da Türkçe biliyor. Stari Bar tarafında bulunan bu iki restoran da mideni mutlu edecek. 

Perast

Perast, Karadağ

Karadağ’ın en güzel manzaralarını tek bünyede barındıran Perast, Kotor’a hayli yakın bir mesafede bulunuyor. Masalsı haliyle bu küçük Orta Çağ kasabası gözlerine bayram ettirecek. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Perast’ı mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz. 

Perast’ta Gezilecek Yerler

  1. St. Nikola Church: Diğer adıyla Siveti Nikola Kilisesi harika bir manzaraya sahip. Avrupa’nın en büyük çanlarına sahip bir çan kulesi bulunan kiliseye çıkıp manzaranın tadını çıkarmanı ve bol bol fotoğraf çekmeni öneriyoruz. 
  2. Kayaların Leydisi (Lady of the Rocks): Burası bir kilise adası. Yani ada, kiliseden oluşuyor. İçerisinde bir deniz müzesi de bulunan kilisenin duvarları, seferden dönen denizcilerin bastırdığı altın sikkelerle kaplı. Adaya tekne kiralayıp ulaşmak mümkün. Dini bir yer olduğu için kol ve bacakları kapatacak şekilde giyinmezsen içeri alınmayabilirsin. Bu nedenle gitmek istersen buna uygun bir şekilde giyinmeni öneriyoruz.
  3. Saint George Adası: İçerisinde manastır bulunan bu doğal ada ziyarete kapalı, ancak etrafında tekneyle tur atabilirsin. Kotor Körfezi’nde Lady of the Rocks ile birlikte komşuluk yapan adaları uzaktan görüntülemek bile eşsiz bir deneyim.

Perast’ta Yemek Yenilecek Yerler

Taze ve lezzetli deniz ürünleri yemek için Konoba Skolji, muhteşem bir manzara eşliğinde güzel pizzalar yemek için ise Caffe Restaurant Djardin’i tercih edebilirsin. 

Kotor

Kotor, Karadağ

Karadağ’ın en popüler durağı olarak ifade edebileceğimiz Kotor’u sona saklamak istedik. Kotor Körfezi’nın dağlara uzanan manzarasıyla adeta bir tablo gibi görünen Kotor, büyüleyici bir atmosfere sahip. Liman kenti olduğu için sahilde sürekli büyük yolcu gemilerini görmen mümkün. Şehrin merkezi ise adeta bir açık hava müzesi. 

Kotor’da Gezilecek Yerler

  1. Stari Grad: Venedikliler tarafından inşa edilen kent merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Beyaz taş duvarlar, avlular, gizli geçitler… Burası yürüyerek keşfedilmesi gereken en güzel noktalardan biri. Gezerken her yerin fotoğrafını çekmek isteyeceksin. 
  2. Kotor Kalesi (St. John Kalesi): Kotor’un en güzel manzaralarından birini görmek istiyorsan bacakları çalıştırma zamanı. 1300 dik basamağın sonunda “İyi ki!” diyeceksin. 
  3. Saint Tryphon Katedrali: Üst katı müze olan etkileyici mimariye sahip bu katedral de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 12. yüzyılda inşa edilen dini yapı, depremler ve savaşlar görse de hala bütün güzelliğini korumayı başarıyor. 

Kotor’da Yemek Yenilecek Yerler

Stari Grad’da geniş seçenekler sunan bir restoran arıyorsan Pržun’a gidebilirsin, garsonların çoğu Türkçe biliyor. Lezzetli Akdeniz yemekleri yemek istersen de Konoba Ruma’yı ziyaret edebilirsin. 

Kotor’da Gidilecek Plajlar

Adriyatik Denizi kıyısında bulunan Kotor’da taş plajlar bulunuyor. Kıyıya çok fazla yolcu gemisi yanaştığından deniz tatili için Budva’yı tercih etmeni öneriyoruz. İlle de Kotor’da denize girmek istersen Kotor Beach’i tercih edebilirsin. 

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Avrupa’da En İyi Road Trip Yapılacak Yerler: Yollara Düşme Zamanı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın