Gezgin olmak istiyorum

Gezgin Olarak Yaşamak | En Ünlü Sırt Çantalı Gezginler

“Gezgin olarak yaşamak istiyorum.” diyorsan içeriğimiz sana ilham vermeye hazır.

Gezginler, hayatları ile her zaman etkileyici görünür. Belgesellerden tanıdığımız bazı gezginler, dünya çapında üne bile kavuştu. Örneğin Bear Grylls’i düşünün, ama bu hiç de kolay bir şey değil. Daha önceki yazımızda, gezgin olmak ile ilgili hayallerden bahsetmiştik. Şimdiki içeriğimiz, onun devamı niteliğinde.

Gezgin Olmak Hakkında Her Şey: Gezgin Olmak için Gerekenler

Gezgin olarak yaşamak için aslında her şey için öncelikle hayal kurmak gerekiyor. Uzak yerlerin, yeni hikayelerin ve farklı kültürlerin hayalini kurmak, gezgin olmanın ilk şartı. Gezginler arasından bir kişiyi seç ve sor, sana hayal kurmanın ilk sırada olduğunu söyleyecektir. Hayal kurmak çok güzel, ama gerçeklerin de farkında olmak gerekiyor. Gezginler nasıl geçiniyor mesela? Gezi planlarını nasıl yapıyorlar? Yanlarında neler taşıyorlar? Sorular uzayıp gidiyor. Gezgin olma hayali ile yola çıktık, şimdi de hayalleri nasıl gerçekleştirebileceğimizi konuşacağız.

Bütçe Meselesi: Gezginler Nasıl Para Kazanıyor?

Gezginler Nasıl Para Kazanır

“Gezgin olarak yaşamak istiyorum.” dedin ve biz de sana soruyoruz: Nasıl geçinmeyi düşünüyorsun? Dünyanın farklı yerlerini tek başına keşfetmek çok güzel, ama insan bunu nasıl bütçelendirir? Türkiye’nin dört bir köşesinde gidilecek birçok yer var; ama yol (uçak bileti vb.), kalacak yer ve yeme-içme masrafları nasıl karşılanacak? Gezgin olarak yaşamak isteyenler için ilk düşünülecek konu bu. Öncelikle gezgin olarak yaşama fikrinin başındaysan yurt içinde seyahat etmek senin gezginlik tecrübeni arttırmak için daha mantıklı bir yol. Yurt içinde yalnız seyahat etmek, yurt dışı turlarından çok daha ucuza gelir ve kendi vatanından insanlarla iletişim kurmak çok daha kolaydır.

Günümüzün ünlü gezginleri, sponsorları aracılığıyla para kazanıyor. Yani seyahatlerinin tüm masrafları, sponsorları tarafından karşılanıyor. Sponsoru bulunmayan gezginler ise gezerken para kazandıran işler yaparak geçimini sürdürüyorlar. Bu meslekleri merak ediyorsan Gezerken Para Kazanmanın Yolları isimli içeriğimize göz atabilirsin. Gezginlerin en çok para kazandığı ortam, dijital dünya. Peki, nasıl oluyor? Sosyal medyada hesap açıyorsun, düzenli olarak içerik hazırlıyorsun, zaman içerisinde bir topluluk yaratıyorsun ve bil bakalım artık kimler peşinde? Tabii ki markalar. Sonra gelsin sponsor içerikleri.

Bir gezgin, gezerken para kazanabiliyor olmalı, dedik. Sabit bir gelirin varsa ve seyahatlerini bütçelendirebiliyorsan, buna gerek bile yok ama hazıra dağ dayanmaz, bunu da unutmayalım. İşe yarayan bir şeyler öğrenmek, her zaman iyidir.

Yolculuk masraflarına gelelim. Otostopla ulaşım her zaman bedava, ama ne kadar güvenilir olduğu tartışılır. Gezgin olarak yaşamak isteyenlerin birçoğu bu yöntemi kullansa da biz önermiyoruz. Zaten yurt içi uçuşlar artık otobüs biletlerinden bile ucuz olabiliyor. Uygun fiyatlı uçak biletleri için her zaman flypgs.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsin.

Yeme-içme masraflarına gelince… Sırt çantalı bir gezgin olarak Türk misafirperverliğini keşfetmeye hazır ol. Anadolu’nun birçok yerinde sana yemekler ısmarlanacak. Tabii her zaman bu şekilde karnını doyuramazsın. Bu nedenle ucuz ve sağlıklı bir şekilde beslenme konusunda kendini geliştirmelisin. Özellikle uzun doğa yürüyüşleri için taşınabilir yiyecekler ve doğal ortamlardan elde edilebilir besinler konusunda uzman olmak, hem bütçeye hem de kişinin sağlığına faydalıdır.

Her Gezginin Yanında Bulunması Gereken Ekipmanlar: Gezgin Sırt Çantasında Neler Olur?

Gezginlerin Sırt Çantasında Neler Olmalı

Dünya turuna çıkıyorsan bu çok ciddi bir mesele; ama biz şimdilik burada, dönemsel olarak seyahat eden gezginlerin sırt çantalarından bahsedeceğiz. Burada önemli olan, olabildiğince ergonomik olmak ve pratik düşünmek.

100 yıl önce seyahat eden gezginleri düşün şimdi… Ne GPS ne internet ne de akıllı cihazlar. Onların ergonomik olma gibi bir durumları yoktu. Şu ana dönüyoruz. Elimizdeki imkanlar inanılmaz. Bir gezgin, sadece bir akıllı telefon yardımı ile çevresindeki en iyi restoranları, gezilecek yerleri, iş fırsatlarını ve kalacak yerleri bulabilir. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğu insanlara ulaşabilir. Yani günümüzde bir gezginin seyahatlerine yardımcı en iyi ekipman, internete erişimi olan bir akıllı telefon.

“Gezgin olarak yaşamak istiyorum.” diyorsan aşağıdaki ekipmanları toparlamaya başla. Hepsi gezilerinde sana lazım olacak.

Gezgin Sırt Çantasında Olması GerekenlerGezgin Sırt Çantasında Olması Gerekenler

Bu konu gideceğin yere ve orada ne kadar kalacağına göre değişiyor. Temel malzemelerden başlayalım.

  • Yedek kıyafetler
  • Yedek iç çamaşırları
  • Mevsime uygun giysiler
  • Güneşten koruyucu materyaller (güneş gözlüğü, güneş kremi vb)
  • Çoklu şarj aleti (yurt dışı seyahatine gidiyorsan)
  • Hijyen malzemeleri (deodorant, ıslak mendil, diş macunu vb.)
  • Kamp yapacaksan kamp malzemeleri (çakı, çakmak, çadır vb.)
  • Gerekli gördüğün ilaçlar

Ergonomik olmaktan bahsettik. Yukarıdaki eşyalar en temel olanlar. Gideceğin yere göre bazı eşyaları oradan da alabilirsin. Mesela temizlik malzemelerini.

Gezi Planı Nasıl Yapılır?

Gezginler Nasıl Gezi Planı Yapar

Gezginlerin dünyayı gezmeleri bir hayal olarak başladı. Hayal gerçeğe dönüşürken planlar ve programlar yapıldı. Ulaşılması gereken hedefler belirlendi ve adım adım hareket edildi. Sen de uzak yerlere gitmek istiyorsan öğrenmen gereken en önemli şey, plan ve program yapabilme becerisi. Spontane şeyler yolculuğun içinde çok keyiflidir; ama yolculuk spontane olarak yapılırsa o kadar da keyifli olmayabilir. O zaman, gezi programı nasıl yapılır?

Gezi programı şu şekilde yapılır: Öğrenci ya da çalışansan takvimden tatil zamanları belirlenir. Görmek istenilen yerlerin listesi yapılır. Bütçe hesaplanır ve ardından para biriktirmeye başlanır. Tam zamanlı gezgin olmak ise bir anda olmaz. Önce yılda 1 ya da 2 geziye çıkarsın, sonra yılda 3 veya 4’e çıkar. Deneyim kazandıkça ve seyahat etmenin inceliklerini öğrendikçe tam zamanlı bir gezgin olmaya doğru evrilirsin.

  • Gezi programı yaparken sana ilham verecek blog’lardan, dergilerden ve programlardan yararlanabilirsin. Yani ilk hedefin, nereye gitmek istediğini belirlemek olmalı.
  • Gezi planı yaparken gerçekçi ol. Ulaşamayacağın hedefler, cesaretini kırabilir.
  • Gitmeyi düşündüğün yeri iyice araştır. Özellikle önceden oraya gitmiş birinin deneyimleri sana ışık tutacaktır.
  • Kesinlikle görülmesi gereken yerleri not al. Onun dışında kendine spontane maceralar için vakit bırak.
  • Gideceğin yerin kültürel yapısına göz at.
  • Yurt dışına çıkmayı planlıyorsan İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Tavsiyeler yazı dizimize mutlaka göz gezdir.
  • Gezi planını bir arkadaşla beraber yapmak her zaman daha keyiflidir. Yol arkadaşı ile çıkılan seyahatlerin daha keyifli olması gibi…

Gezgin Olmak İsteyenlerin Takip Etmesi Gereken 10 Gezgin Instagram HesabıGezgin Sosyal Medya Ünlüleri

“Gezgin olarak yaşamak istiyorum.” diyorsan sana ilham vermek gerek. Aşağıda bir liste hazırladık. 5 yerli ve 5 yabancı ilham veren gezginin Instagram hesaplarına buradan erişebilirsin. Bu hesaplar insanı bazen kıskandırıyor olabilir, ama hayalleri gerçekleştirmek adına motive ettikleri kesin. Uzak yerlerin nasıl olduğunu merak ediyorsan, farklı kültür ve insanlarla tanışmayı hedefliyorsan, yeni yerler ve yeni hikayelerin peşindeysen bu hesaplardan öğrenebileceğin çok şey var.

Daniel Kordan

Gezgin Daniel Kordan

Rotasız Seyyah

Gezgin Rotasız Seyyah

Kaynak

Chris Burkard

Gezgin Chris Burkard

Bizevdeyokuz

Gezgin Biz Evde Yokuz

Louis Cole

Gezgin Louis Cole

Oi The Blog

Gezgin Oi the Blog

Kaynak

Alex Strohl

Gezgin Alex Strohl

Yol Günlükleri

Gezgin Yol Günlükleri

Chelsea Kauai

Gezgin Chelsea Kauai

Kaynak

Yolda Olmak

Gezgin Yolda Olmak

The Planet D

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak daha fazla okumak istersen Hangi Gezgin Tipisin? yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın