Norveç'te fiyort yolculuğu

Norveç’te Fiyort Yolculuğu

Norveç; tek seferde bitiremeyeceğimiz, 4’te 3’ü dağlardan oluşan bir ülke. Bu seyahatte Norveç’e 4. kez yolculuk yaptım ve hala “Ülkeyi bitirdim, her yerini gezdim.” diyemiyorum. Şöyle nerede ne var diye kısa bir tarif yaparsak: Kuzeye giderseniz Svalbard ve Lofoten’i keşfederken batısında Bergen’in ve fiyortların güzelliklerini göreceksiniz. Güneyde ise Stavanger, Kristiansand gibi butik şehirleri görebilir veya Preikestolen, Trolltunga gibi yürüyüş sonrası zirveleri keşfedebilirsiniz. Doğuda ise Pegasus uçuşumla ulaştığım, sanatın en yakıştığı şehirlerden olan başkent Oslo’yu görmek mümkün.

Oslo’ya ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Oslo uçak bileti satın almaktan geçiyor.

Oslo Uçak Bileti Ara

Ben bu yazıda sizlere Oslo’ya uçuş yaparak havalimanından kiraladığım araçla çıktığım yolculuktan bahsedeceğim. 7 gün süren yolculuğumda 2200 kilometre civarı yol yaparak fiyort bölgelerini keşfetme fırsatı buldum. Haydi yazıya geçelim. Ama öncesinde bazı tavsiyeler vereyim.

Norveç Seyahati İçin Kısa Notlar  

Vstestrolbrua, Norveç

  • Araç kiralamayı unutmayın. Bir tur şirketiyle anlaşmadıysanız fiyort ve doğa temalı yolculukta tek seçenek araç yolculuğudur.
  • Otoyol ve feribot yolculuklarında nakit veya kredi kartıyla ödeme yapılmıyor. Ödemeler bizim OGS’ye benzeyen cihaz üzerinden alınıyor. Bu da araç kiralarken verdiğiniz provizyondan düşüyor.
  • Hız sınırı genelde 60-80 km civarında. Bu sebeple yol hesabı yaparken bu kurala uymanız gerektiğini ve ona göre tahmini varış hesaplamanızı öneririm.
  • Doğa temalı bir seyahat olacağı için market alışverişi önemli. Araç içinde çay/kahve dolu bir termos, atıştırmalıklar, hatta benim gibi konserve bulundurmakta fayda var. Göreceğiniz inanılmaz manzaralar önünde bulunan piknik masalarında kendi sofranızı kurabilirsiniz.
  • Bu yazıdaki görülecek yerlerde restoran çok az. Bu sebeple düşündüğünüz bir restoran varsa sosyal medyadan veya mail yoluyla erken rezervasyon yapmakta fayda var.
  • Şehir merkezleri dışında otoparklar, tuvalet kabinleri, görülecek yerler genellikle ücretsiz.
  • Aracınızda bir çöp torbası bulundurun mutlaka. Gittiğiniz yerlerde çöp kutusu olmayabiliyor.
  • Uzun süre araç yolculuğu olacağı ve görülecek yerlerin sayısının fazla olması nedeniyle günlük 3-4 saat araç kullanacağınız şekilde rota planlamanızı öneririm.
  • Norveç’in batı kısmında çok fazla fiyort var. Bu yazı hepsini kapsamıyor. Sadece gördüğüm yerlerden bahsedeceğim.
  • Yollar genellikle dar ve yolculuk sırasında çok fazla tır ile karavan göreceksiniz. Dikkatli kullanmanızı öneririm. 
  • Norveç’te “Kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır.” diye bir söz var. Hava bir anda değişebilir. Bu sebeple hazırlıklı gitmek gerekiyor. 
  • Trekking ayakkabınız mutlaka olsun. En basit doğa rotasında bile küçük tırmanışlar oluyor. 
  • Okuyacağınız bu rotayı mayıs-ekim ayları arasında yapmanızı öneririm. Diğer aylarda yoğun kar yağışı nedeniyle bazı yollar kapalı olacaktır.

Norveç Fiyort Bölgelerinde Görülecek Yerler

Ulvik, Norveç

Ulvik: Norveç’te turistlerin daha az gittiği bir yer Ulvik. Güzel ve uygun fiyatta konaklama yapabileceğiniz bu kasabada bisiklet kiralayarak doğa rotası yapabilir veya kano ile fiyordu keşfedebilirsiniz. Özellikle yağış ve rüzgar yoksa öyle bir yansıma oluyor ki yer gök bir resmen.

Latefossen, Norveç

Latefossen: Şelaleler Vadisi olarak da bilinen Oddadalen bölgesinin en önemli şelalesi burası. Bu şelalenin en güzel yanı ise yanında araçla durabileceğiniz bir alan olması. Burada hem şelaleyi izleyebilir hem de piknik masalarında yanınızdakileri atıştırabilirsiniz. Manzarası gerçekten muazzam! 

Voringfossen, Norveç

Voringfossen: Buraya hayran kaldım. Norveç’te en beğendiğim yerlerin başında geliyor kesinlikle. Oslo ile Bergen arasında yer alan bölgede Eidfjord civarında bulunan şelale, 183 metre yükseklikte. İki dik yamacı birbirine bağlayan ve modern Norveç mimarisi olan köprü ise ilginç bir hava katıyor vadiye. İki farklı seyir terasının bulunduğu Voringfossen’de iki şelalenin döküldüğü derin vadiyi görmek ve fotoğraflamak, Norveç’e geldiğinizde “İyi ki.” diyeceğiniz bir mesele. 

Steinsdalsfossen, Norveç

Steinsdalsfossen: 50 metre yükseklikte bulunan ve şelalenin arkasında yer alan yürüme yolu sayesinde ıslanmadan şelale altından geçtiğiniz, fotojenik bir doğal güzellik. Şelalenin hemen karşısında bulunan ve içi kütüphane olan telefon kulübesi ise “Medeniyet böyle bir şey mi?” dedirten cinsten.

Skjervefossen, Norveç

Skjervefossen: Norveç’in en turistik rotaları arasında yer alan ve bir ucunun Flam’a giden yola bağlandığı Granvin-Voss yolu üzerinde yer alan bir şelale. 150 metre yükseklikten iki düşüşü bulunan şelale zaten inanılmaz güzellikte. Ama son yıllarda burayı, turistlerin güzergâhına ekleyen detay ise tuvaleti. Evet, yanlış okumadınız; şelalenin üst kısmında bulunan otopark içindeki kabin tuvalette camdan bir nehir manzarası görmek mümkün. İlginç olan ise tuvalet inanılmaz temiz. Sanırım herkes tuvalet olarak kullanmaktansa fotoğraf çekerek ayrılıyor. 

Flam, Norveç

Flam ve Stegastein: Oslo-Bergen arasında bir tren yolculuğu yapacaksanız Flam’dan da geçen bu tren yolculuğu “dünyanın en iyi tren yolculuklarından biri” olarak nitelendiriliyor. Sürekli şelale ve vadinin yanından geçeceğiniz yolculuktaki en güzel duraklardan birisi de Flam isimli meşhur fiyort. Diğer fiyort kasabalarına göre daha hareketli olan bu bölgede, hediyelik eşya alışverişi yapabilir veya %100 elektrikli tek kişilik araçlarla doğa keşfi turlarına katılabilirsiniz. 

Bu turların en güzel duraklarından biri ise Norveç’in yine modern mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan ve Flam’ın bulunduğu fiyordu en güzel görebileceğiniz manzara izleme noktası olan Stegastein. Flam merkezine 25 dakika uzaklıktaki bu terasta Aurlandsfjord’un 650 metre yukarısından harika bir manzara izlemek mümkün. Bölgede en çok fotoğraflanan yerler arasında yer alan terasa araçla da gidebilirsiniz.

Lovatnet, Norveç

Lovatnet: Norveç’in en fotojenik yerlerinden biri Lovatnet Gölü ve kıyıları. Özellikle fotoğrafta da gördüğünüz yalıtımdan dolayı çatısında çim olan bu evler Norveç’in geleneksel mimarisi hakkında da bizlere ipucu veriyor. Lovatnet, günümüzde harika manzaralara ev sahipliği yapan bir fiyortken geçmişte ise kopan kaya parçaları nedeniyle oluşan tsunamiler nedeniyle Norveçlilerin zihninde kötü anılarla hatırlanan bir yerleşim yeri haline gelmiş.

1905 ve 1936 yıllarında kayaların düşmesi ile beraber yaşanan tsunamide birçok kişi hayatını kaybetmiş ve birçok kişi de evsiz kalmış. Bu trajediyi anlatan “The Wave” isimli bir film de var. Hatta filmi, çekildiği Geiranger kasabasında  izlemek beni hafiften korkutmadı değil. Takipçimden gelen “Madem yerindesiniz, bu filmi orada izleyin.” yorumunun büyüsüne kapıldım ve izledim. Film izlerken bir an dalga şuradan gelse, şu yöne giderim hesapları yaparken buldum kendimi. Of! 😊

Geiranger, Norveç

Geiranger: 2005 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir fiyort Geiranger. Efsane bir manzarası olan fiyort aynı zamanda cruise gemilerinin de uğrak noktası. Bu sebeple fiyortta bir gemi görmeniz çok olası. Burası da Flam gibi popülasyonun biraz daha yüksek olduğu bir fiyort. Fakat bana kalırsa Flam’dan çok daha iyi! Geiranger’e geldiğinizde dağ tırmanışı, zipline, kano, tekne turu gibi birçok aktiviteyi yapabilir veya Kartal Yolu olarak da bilinen Ornevegen’de efsanevi manzaraya tepeden bakabilirsiniz. Manzara izleyebileceğiniz bir diğer lokasyon ise 1500 metre yükseklikte bulunan ve giriş parası ödediğim tek yer olan Dalsnibba’daki Geiranger Skywalk izleme noktası. 

Bir restoran ve bir alışveriş mağazasının da bulunduğu zirvede aracınızı park edebilir ve efsanevi manzaraya tepeden de bakabilirsiniz. Bu kasabada bana kalırsa en iyi konaklama ve restoran ise Grande Fjord Hotel. İnanılmaz bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz. Demedi demeyin! 

Trollstigen, Norveç

Trollstigen: Norveç’in ünlü dağ yolu burası. Bispen Dağı (1450 m), Kongen Dağı (1614 m), Dronning Dağı (1701 m) , Stigbottshornet (1583 m) ve Storgrovfjellet Dağı (1629 m) ile çevrili dağlar arasında yer alan dağ yolunda birinci kural dikkatli sürüş, ikinci kural ise göz ucuyla minik minik manzarayı kesmek. Yolun zirve kısmında restoran ve alışveriş mağazası dışında bir de 5 dakikalık yürüme sonrası ulaşacağınız ve panoramik Trollstigen fotoğrafı çekebileceğiniz muazzam bir teras var. Burada da modern Norveç mimarisi konuşmuş. 

Ovstestrolbrua, Norveç

Gudbrandsjuvet, Ovstestolbrua: Bu iki güzel lokasyon ise Trollstigen ile Sylte arasında yer alıyor. Öncelikle bu rotada inanılmaz çilek bahçelerinin olduğunu belirteyim. Jordbaerstova isimli mekanda çilekli turta başta olmak üzere geleneksel Norveç mutfağı deneyimi yaşamanızı öneririm. Rotamıza dönersek Gudbrandsjuvet, çok tatlı bir zik zak yürüme alanının olduğu ve şelalenin döküldüğü yerde konumlanmış bir manzara izleme noktası. Buranın ilginç yanı bana göre hemen karşısında yer alan kafe. Doğayla aranızda sadece bir camın olduğu bu ilginç kafede doğayla uyumlu mimarinin en güzel örneklerinden birine tekrar şahit oluyorsunuz. 

Rotanın devamında 10 dakika sonra ise Ovstestolbrua’ya denk geleceksiniz. Buranın manzara dışında bir esprisi yok, ama hafife alınacak bir manzarası da yok. Çizilmiş gibi evlerin dere kenarında konumlandığı ve arkasına aldığı dağ ile beraber efsanevi fotoğraflara konu olacak masalsı bir kasaba. Kesinlikle 5 dakika da olsa durmalı ve bir hatıra fotoğrafı alınmalı derim.

Mardalsfossen: İskandinav bölgesinin en yüksek şelalesi olarak bilinen Mardaslfossen’in, 297 metresi serbest düşüş olmak üzere 655 metre yüksekliği bulunuyor. 1970 yılında açılan hidroelektrik santrali nedeniyle sadece 20 Haziran-20 Ağustos tarihleri arasında görünen şelale için otopark sonrasında 45 dakika yürümek gerekiyor. Yağmurluğunuzu almayı unutmayın, aman! 

Boyabreen, Suphellebreen Glacier: Norveç’te Odda ile Geiranger arasında çok sayıda buzul manzarası izlemek de mümkün. Tabii bunun için en iyi dönem haziran ve temmuz ayları. Aracınızı park ettikten sonra piknik masasında termosunuzdan bardağınıza dolduracağınız kahve veya çay eşliğinde efsanevi buzulları görebilir, hatta bazen çatırdama seslerine kulak kabartabilirsiniz. Skei ve Fjaerland arasında bulunan Boyabreen ve Suphellebreen buzulları da Norveç’te benim rotam üzerinde yer alan ve sizin de yolunuz düştüğünde görmenizi tavsiye edeceğim iki buzul. Bu iki buzul benim rotam üzerindeydi; fakat Norveç’in en meşhur 5 buzulunun ise Startisen, Jostedalsbreen, Briksdalsbreen, Folgefonna ve Hardangejokulen olduğunu da söylemem gerekir.

Benim Norveç seyahati ile ilgili önerilerim burada son buluyor. Umarım seyahatiniz için faydalı olur. Okumaya devam etmek isterseniz de daha önce Pegasus için hazırladığım Biraz İtalyan Biraz Balkan Esintisi: Karadağ   yazıma göz atabilirsiniz.

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

Bir yanıt yazın