Çocukla Budapeşte seyahati

Şebnem Burcuoğlu ile Çocukla Budapeşte Gezi Notları

Seyahat etmek annemle babamın tutkusu olduğu için kendimi bildim bileli yollardayım ve dünyayı keşfediyorum.. Ailemden bana da geçen bir miras gibi bir şey bence seyahat tutkusu. 

Çok önem verdiğim bu tutkunun peşinden giderken uçuş yaptığım firmaya, konaklama yapacağım yere, gezeceğim noktalara, tadacağım lezzetlere ve kiminle yola çıktığıma hep özen gösterdim. Son yıllarda, özen gösterdiğim bu maddelerden sadece kiminle yola çıktığım değişti. Çünkü bundan dört yıl önce hayatımıza minik oğlumuz girdi. 

Pegasus'la Budapeşte yolculuğu

Üç yaşına kadar ortalık süt limandı ancak üç yaş itibariyle anladım ki gittiğimiz ülkelerde mutlaka ona hitap eden şeyler de olmalı. Yıllardır çok sık gidip geldiğim, her sokağını çok iyi bildiğim Budapeşte’yi bir de bu gözle değerlendirmeye karar verip oğlumuzla birlikte Pegasus’tan Budapeşte uçak bileti aldık. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Budapeşte Havalimanı yaklaşık 90 dakika sürüyor. Uçağa bindik ve 1.5 saatin sonunda şehre vardık.

Budapeşte Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Uçağınıza atlayıp Avrupa’da çocuğunuzla seyahat ederken en keyif alacağınız şehirlerden birisidir Budapeşte… Dilerseniz şimdi, Budapeşte seyahatime ve çocukla Budapeşte gezisi yapma konusundaki önerilerime geçelim. 

Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilir?: Kış İnsanları Toplanın  

Budapeşte'ye ne zaman gidlir

Yaz insanları ve kış insanları olmak üzere ikiye ayrılıyoruz. Ben net bir kış insanıyım. Yazın yavaşlayan metabolizmam, havaların soğumasıyla birlikte çalışmaya başlıyor, vücudum serotonin salgılıyor. Özetle, kışın seyahat etmeye bayılıyorum ve Budapeşte’nin kışının gayet hoş bir kış olduğunu söyleyebilirim. Nedir hoş kış? Rüzgarsız, az yağışlı, nemsiz, ciğerimizi delip geçmeyen… 

Sıkı giyinirseniz, dışarıda keyifle vakit geçirebilirsiniz. Budapeşte’nin etrafında dağlar olmadığından kışı zorlayıcı değil. Şehir dümdüz olduğu için pusetiniz kaldırımda yağ gibi kayar. Bir de toplu taşıma sistemine adaptasyonunuz daha hızlı olur. Bu bilgilerden sonra “Budapeşte’ye ne zaman gidilir?” sorusunun cevabı size kalmış.

Çocuklara uygun restoranlar, Budapeşte

Tüm şehri dolaşan tramvay, otobüs ve azıcık merdivenle inebileceğiniz metro, son derece dakik insanları tatlı ve sakin. Bakın bu kısım önemli, mutfağı bizim damak tadımıza hayli uygun. Çocukla gidip çok keyif alacağınız Akademia Italia isimli restoran bizim favorimiz. Buradan şarküteri, ekmek, tatlı, çikolata gibi birçok şey alabilirsiniz… Müthiş bir sabah kahvaltısı için Gerbaud Cafe, kahve keyfiniz için ise New York Cafe sizi bekliyor. 

Bir Adım Siz Atın, Bir Adım O: Budapeşte ile Anlaşma Şartları 

Opera Binası, Budapeşte

Budapeşte baharda cıvıl cıvıl olsa da kışın ilk bakışta sizi içine çekmeyebilir. Ona doğru bir adım atmanız gerekebilir. Araladığınız her kapının ardında mutlaka nefesinizi kesen bir yapı bulursunuz. Parlamento, opera binası, Kahramanlar Meydanı, Buda Kalesi, Aziz Stefan Bazilikası, kiliseleri ve müzeleri gayet çocukla gezilebilir ve görülmeye değer… 

Bir şehir turu atmak isterseniz, Waterbus (su otobüsü) deneyimi çok eğlenceli. Otobüs şehirde dolandıktan sonra, bir anda Tuna Nehri’ne girip tekneye dönüşüyor! 

Noel Pazarı, Budapeşte

Aralık ayının ortasından itibaren kurulan Noel pazarları çok sevimli. En büyük buz pateni pisti Kahramanlar Meydanı’nda bulunuyor. Tabii, şehrin birkaç farklı noktasında da buz pateni pisti bulabilirsiniz. İster kendiniz kayın, ister çocuğunuza ders aldırın. Minik penguenlere tutunarak kaymaya çalışan o hallerini izlemek inanılmaz keyifli. 

Dinozor Severler Buraya Bayılacak: Budakeszi Dinó Park ve Macar Doğal Tarih Müzesi  

Budakeszi Dinó Park, Budapeşte

Yalan yok, bizi çok mutlu ediyor bu şehir, zira bir sürü dinozor var! Özellikle erkek anneleri için, gidilen yerde dinozorlarla ilgili atraksiyonlar bulunması müthiş bir şeydir. Sizin çocuğunuz da ebir dinozor sever ise, şehre 20 dakika uzaklıktaki Budakeszi Dinó Park’a hayran kalabilir.

Dumanlar içindeki dev dinozorlar kükrerken ve kuyruğunu sallarken oğlum kendini kaybetti, o yüzden emin konuşuyorum. Dinoların peşi sıra, baş başa koca ormanın içindeki hayvanları, bitki örtüsünü inceleyebilirsiniz. Enfes bir yürüyüş yolu var. 

Macar Doğa Tarihi Müzesi, Budapeşte

Dinozorları ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer ise Macar Doğal Tarih Müzesi. Oğlumun tutkularından diğeri hayvanlar alemi olduğundan, bu müze sayesinde bir taşla iki kuş vuruyoruz. Müzenin dinozor bahçesini ziyaret edip hem iç mekandaki dev mamutu hem de köpek balığı ve sayısız hayvanı inceliyoruz Hemen giriş katta özellikle kış ayları için  çocuğunuzun sıcacık bir alanda oynayabileceği bir oyun parkı var. Uğramadan gidilmez, o denli tavsiyemdir. 

Çocukların Hayal Dünyasına Giriş Bileti: Budapeşte Hayvanat Bahçesi & Botanik Parkı

Budapeşte Hayvanat Bahçesi, Budapeşte

Avrupa’da kurulan hayvanat bahçelerinin en eskilerinden olan Budapeşte Hayvanat Bahçesi’nin geçmişi 1866’ya dayanıyor. Açık konuşmak gerekirse, hayvanat bahçesi konsepti beni çok üzüyor, ancak çocukların dünyasında başka bir etkisi var tabii. Burası, etkileyici bir botanik parkı aynı zamanda. Pek yakında parkın genişletilmesi ve hayvanlara daha geniş alan sağlanması planlanıyormuş. 

Yazımızın sonuna geldik ancak Budapeşte’de gezilecek yerler konusunda detaylı bilgi isterseniz Budapeşte Gezi Rehberi yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın